В Деня на българската община ученици дебатираха да се ограничи ли движението на автомобили на Шуменското плато - Община Шумен

В Деня на българската община ученици дебатираха да се ограничи ли движението на автомобили на Шуменското плато

Младежкият общински съвет не прие предложението да се ограничи движението на моторни превозни средства през почивните дни /събота и неделя / в Природен парк “Шуменско плато”.Ученици от 12-тите класове на шуменските училища влязоха в ролята на общински съветници в Деня на българската община, а Георги Велинов сам пожела да представлява кмета на Шумен в импровизираното заседание. В докладната записка от името на администрацията Георги Велинов, ученик от 12 а клас на Професионалната гимназия по икономика, посочва, че ограничението важи за участъка от Информационния център на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ до Шуменската крепост във времето от 8.00 до 22.00 часа. Болшинството обаче отхвърли направеното предложение, въпреки аргументите за намаляване на предпоставките, които застрашават живота и здравето на участниците в движението, и за ограничаване на причините за пътнотранспортни произшествия. Младежите одобриха втората част от докладната записка, в която беше записано да се изгради пешеходна и велозона в този участък.

41 ученици от всички шуменски училища бяха гости на кмета Любомир Христов в празничния за общините ден – 12 октомври. Той разказа пред тях какви са отговорностите на един кмет и колко са важни решенията, които общинската администрация взема.  Всяко едно от тях обаче трябва да премине през санкцията на съветниците, обясни пред младите хора кметът Христов. Председателят на Общинския съвет професор Борислав Беджев, съветникът с най-дълъг стаж и заместник-председател на Общинския съвет Пламен Петков обясниха на младите хора какво представлява общинският съвет като орган на местната власт. Иван Капралов говори за значението на институцията на омбудсмана като посредник между двете власти и като защитник на интересите на гражданите. По-късно той бе и модератор на дискусията„за“ и „против“ ограничаване на движението на платото.

Инициативата бе организирана от Община Шумен, за да се популяризира дейността на местната власт и да се стимулира активното гражданско участие в управлението на местно ниво. Целта на срещата бе младите хора да се запознаят с органите на местното самоуправление и с начините, по които те могат да упражнят своите граждански права.