Изключително ползотворна според китайският посланик Джан Хайджоу беше визитата му в Шумен - Община Шумен

Изключително ползотворна според китайският посланик Джан Хайджоу беше визитата му в Шумен

Кратка, но изключително наситена беше програмата на Н.Пр. г-н Джан Хайджоу, който посети Шумен днес по покана на кмета на общината Любомир Христов. Извънредният и пълномощен посланик на Китай у нас бе силно впечатлен от въздействащия начин, по който историческото ни минало е пресъздадено чрез мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. Веднага след това той и неговият екип посетиха Мадара, където усещането им за магическа природа и хилядолетна история беше подсилено от звуците на гайда под свода на Голямата пещера. Това беше лиричната първа половина на деня, която предшестваше натоварения работен следобед на гостите.

В 13 ч. китайският дипломат, придружен от първия секретар на мисията г-н Ян Сюй и културният аташе г-н Шъ Чуен, се срещна с кмета на община Шумен и неговия екип. Г-н Джан Хайджоу представи визията на Китай за икономическото развитие на модерния свят и бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между Изтока и Запада. Той каза, че ще съдейства за активизирането на контактите с побратимения град Джънджоу.

В 14 ч. сесийната зала на общината бе място на среща на гостите с представителите на местния бизнес и общинските съветници. Пред аудиторията Н.Пр. г-н Хайджоу изнесе своята лекция на тема „Един пояс, един път“, посветена на съвременния „път на коприната“. Светът се развива и „пътят на коприната“ отдавна не е линеен, а повече прилича на мрежа, в която връзките са както в посока изток – запад, така и от севера към юга. България винаги е била на географски и търговски кръстопът, в частност Шумен също е с много важна логистична позиция. Бъдеще има и ни чака много работа – бе общото послание на лектора.

След това програмата продължи със среща разговор с областния управител проф. Стефан Желев и посещение на Индустриалния парк. В новата промишлена зона посланик Хайджоу се запозна с вече направеното и с предстоящото, според плана за разрастването на бизнес парка. Уверявайки се, че инвестицията в този район е обезпечена с пълно административно съдействие от страна на общината и не крие никакви неизвестни за потенциалните инвеститори, дипломатът обеща да рекламира града ни в своята родина. „Това е само първата ни среща. Вярвам, че имаме много съвместна работа в близко бъдеще…“ – каза в заключение високият гост.