Изложба представя историята на конкурсите на името на Панчо Владигеров - Община Шумен

Изложба представя историята на конкурсите на името на Панчо Владигеров

Изложба “Международните и национални конкурси на името на Панчо Владигеров в Шумен” e подредена във фоайето на Драматично-кукления театър “Васил Друмев” в Шумен днес, 13 март, рождената дата на големия български композитор.Тя е част от събитията, свързани с отбелязването на 25-годишнината от създаването на Фондация “Панчо Владигеров. В експозицията са включени 15 табла, като всяко от тях е посветено на отделен конкурс от проведените общо 7 международни и 8 национални музикални състезания за периода 1995 – 2017 година. Организирането на конкурсите за пианисти и цигулари е най-значимата част от 25-годишната дейност на фондацията, която е инициатор на тези проекти, осъществени съвместно с Община Шумен и Министерството на културата. По традиция, утвърдена през годините, международните конкурси се провеждат под почетния патронаж на председателя на Народното събрание  на Република България, а националните  –  под патронажа на кмета на Община Шумен”, припомня изпълнителният директор на фондацията Диана Дечева.

Снимковият материал, включен в изложбата, е част от архива на Фондацията и представя основни моменти от провеждането на конкурсите. Фотографиите, които са документирали работата на журито, отличените участници и гостите, са допълнени с текстове – хроника на всяко от състезанията.

Международните конкурси за пианисти и цигулари имат своите периодични издания през четири години /1999, 2003, 2007, 2011, 2015/, като от 2017 година е включено и изданието за млади изпълнители /до 19 години/. През 2014 година в конкурсната програма беше добавена и още една специалност, камерно пеене.

Първият национален конкурс за пианисти и цигулари се провежда през 1995 година, като всяко следващо обогатява и разнообразява формата по отношение на включените възрастови групи и трудността на програмите / 2001, 2002, 2004, 2005, 2008, 2009 и 2013/.

Автор на снимките на 14 от конкурсите е Красимир Кънев, а само първият конкурс от 1995 година е заснет от фотографа Огнян Блъсков.

Шуменци могат да разгледат изложбата непосредствено преди началото на концерта на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на 119 години от рождението на Панчо Владигеров и 25 години от създаване на Фондация “Панчо Владигеров”. Събитието ще се състои тази вечер /13 март/ от 19:00 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“  под  диригентството на Марк Кадин със солист  Минчо Минчев. В знак на уважение към името на Владигеров, към Шумен и шуменци, които популяризират делото на големия български композитор, Минчо Минчев и диригентът Марк Кадин ще участват безвъзмездно в концерта.