ПРОГРАМА
ИСТОРИЧЕСКИ ФЕСТИВАЛ „ДОБЛЕСТ И СЛАВА“
22-23 септември 2017 г.
Районите около Шуменска крепост

 22.09. 2017 г. (петък), 14.00 ч.
Демонстрации на средновековен бит и култура от СНЦ „Авитохол“ – Варна: бойни умения от кон, стрелба с лък, бойни умения със сабя, бич и копие, ревю на костюми, храна, занаяти;
изпълнения на ансамблите „Шумен, „Веселяче“, „Звънче“.

23.09.2017 г. (събота)
10.30 ч. – 11.30 ч.
Бойни атракции от исторически реконструкторски клубове от чужбина: Чехия,
Румъния и Турция и от страната: София, Велико Търново, Добрич, Силистра,
Панагюрище, Шумен, Велики Преслав.

11.30 ч.
Възстановка „Доблест и слава“
Пресъздава превземането на Шуменската крепост от Обединените европейски сили, предвождани от полско-унгарския крал Владислав III Ягело и трансилванския пълководец Януш Хунияди.
Участват исторически реконструкторски клубове от чужбина: Чехия, Румъния и Турция и от страната: София, Велико Търново, Добрич, Силистра, Панагюрище, Шумен, Велики Преслав.
Сценарий и режисура – Стилиян Стоянов.
11.30 – 12.15 ч. – I действие
12.45 – 13.30 ч. – II действие

14.00 ч.
Концерт на ансамблите „Мадара“ и „Луди млади“


Промени в движението на автомобили по време на фестивала “Доблест и слава”

Община Шумен информира гражданите и гостите на Шумен, че на 22 септември, петък, от 13.30 до 20.00 часа и на 23 септември, събота от 8.00 до 15.00 часа влизат в сила следните промени в движението на автомобили, свързани с провеждането на Историческия фестивал “Доблест и слава” в района на Шуменската крепост:

Въвежда се еднопосочно движение по пътя към Шуменска крепост от паркинга на хотел-ресторант “Боровец” до кръстовището с пътя за село Новосел през Стария град, като за обходен маршрут  ще се използва републиканскят път Е70;

Затваря се за движение пътят “1300 години България” в участъка от Информационния център през Гроба на курсистите до паркинга на хотел-ресторант “Стъклото”. В същия участък моторни превозни средства ще се движат само в посока към Информационния център на Мемориалния комплекс “Създатели на българската държава”.

Временната организация на движението ще бъде сигнализирана с необходимите пътни знаци.

Над 200 души от български и чуждестранни клубове ще участват в Международния исторически фестивал „Доблест и слава“ на 22 и 23 септември, когато в района около Шуменска крепост ще се състои шестото издание на историческата възстановка, свързана с битката от 1444-та година между кръстоносците на крал Владислав III Ягело и армията на Султан Мурад II. Дефилетата на участниците ще бъдат на 20 и 21 септември от 18.00 до 18.30 по централната пешеходна зона.

Схема за разположение на лагерите и временната организация на движение.


Осигурени са автобуси за желаещите да посетят историческия фестивал на Шуменска крепост

Във връзка с провеждането на Историческия фестивал „Доблест и слава“ на 22 и 23 септември в района на Шуменска крепост Община Шумен и „Шумен – пътнически автотранспорт“ осигуряват извънреден градски транспорт. Автобусите ще се движат по следния маршрут със спирки на: Кооперативен пазар – бул. „Симеон Велики“,  зала „Младост“, бензиностанция „Шел“,  Професионална гимназия по икономика, хотел „Шумен“, „Томбул джамия“, Парк „Кьошкове“, „Шуменска крепост“. Те ще бъдат обозначени с табели, на които е изписано Исторически фестивал „Доблест и слава“.

На 22 септември, петък първият автобус ще тръгне в 13.00 часа от спирката на Кооперативния пазар. Колите ще се движат през час, като последните автобуси от Шуменска крепост към града ще потеглят в 18.30 часа. На 23 септември, събота първият рейс е в 10.00 часа също от спирката на пазара. Автобусите ще се движат отново на всеки кръгъл през целия ден и последният от Шуменска крепост към града ще бъде пак в 18.30 часа. Пътуването до Шуменска крепост ще е на цена 1 лев.

Желаещите да посетят Историческия фестивал „Доблест и слава“ в района на Шуменската крепост с личните си автомобили трябва да заплатят входна такса от 3 лева за един ден или пет лева за двата дни. Плащането ще става при загражденията за еднопосочно движение до ресторант „Боровец“ и се удостоверява с касов бон при паркиране на платото. Служители от общинските предприятия ще посрещат шофьорите и ще ги насочват към определените за целта места. В района е осигурена 24-часова охрана.