Новини - Община Шумен

34 са проектите, които ще бъдат финансирани от Общинския фонд „Култура“ през 2018 година

Тази година няма неодобрени кандидатури и всички 34 проектни предложения  ще се  финансират от Общинския фонд „Култура“ по направленията „Детски и младежки културни дейности“ и „Карнавално дефиле“. (още…)

Промяна в движението на автомобили в района на Арена Шумен

От 20 юни до 15 юли се въвежда временна организация със спиране на движението  на тежкотоварни автомобили над три тона и половина  от кръстовището след светофара до магазин „Лидъл“ в посока  към ул. „Марица“. Обходният път за тировете е по бул. „Симеон Велики“, ул. „Ген. Столетов“, (още…)

Изграждат нови тротоари и паркоместа в Шумен

Община Шумен започна подновяването на тротоарните настилки в различни части на града. На места се ремонтират само част от разрушените тротоари, а на други се извършва цялостна подмяна на плочките или асфалтиране. Това съобщи на брифинг днес зам.-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров. (още…)

Международен фестивал на любителските исторически филми Шумен 2018

От 22 до 24 юни от 17.30 часа ще се проведе Международният фестивал на любителските исторически филми Шумен 2018 в зала „Сава Доброплодни“ на Народно читалище „Добри Войников“.

Фестивалът е с конкурсен характер, а представените филми ще се оценяват от жури по определени критерии. Тази година са определени първа, втора и трета награда за най-добрите филми, награда за млад автор до 30 години и поощрителни грамоти. (още…)

Започва фестивалът „Еньовска магия“ в Градската градина

Петото издание на фестивала „Еньовска магия“ ще се проведе на 22 юни, петък, от 9.30 часа в Градската градина. В рамките на фестивала ще бъдат подредени изложби-базари и арт работилници. Ще се проведат и конкурси за най-хубав еньовски венец, за еньовско талисманче и билкова рецепта (още…)

Националният средновековен събор „Магическата Мадара“ събира реконструктори и любители на историята от цялата страна

 

Третото поредно издание на Националния средновековен събор „Магическата Мадара” ще се проведе на 23 и 24 юни, събота и неделя, на територията на НИАР „Мадара“. В него ще вземат участие реконструктори и любители на историята от цялата страна, (още…)

Международен пленер с участието на деца от Украйна в Шумен

19 деца от Художествената школа – лицей в гр. Херсон, Украйна ще посетят Шумен, за да участват в международния Летен пленер съвместно с техни връстници от „Арт“ школата към ЦПЛР-ОДК Шумен.
Пленерът ще се проведе от 19 до 27 юни и включва разнообразна програма. (още…)

Строят първото кръгово кръстовище пред Арена Шумен

Започна строителството на първото кръгово в района на Арена Шумен на кръстовището на ул. „Марица“ с ул. „Софийско шосе“ /пред т.н. Гръцки блок /. То ще бъде с четири основни направления – вход към залата, ул. „Софийско шосе“, ул. „Скобелев“ и център.

В момента се фрезова старата асфалтова настилка и е въведена временна организация на движението на автомобили. Промяната е обозначена с необходимата вертикална сигнализация и от общинската администрация се обръщат с молба към шофьорите да спазват ограниченията, за да се избегнат пътни инциденти.

Заедно със съоръжението се изгражда и новата канализационна мрежа за отпадъчни води по улица „Перуника“. Подменя се уличното осветление по „Марица“, а на по-късен етап ще започне  строителството и на второто кръгово на кръстовището на ул. „Васил Друмев“, „Перуника“ и „Марица“.

Текат усилени ремонти по уличната мрежа в Шумен

Продължава ремонтът на бул. “Мадара”. В момента машини на “Автомагистрали – Черно море”, АД фрезоват старата асфалтова настилка и подготвят лявото платно на булеварда от бившата тютюнева фабрика в посока към фирма „Фикосота“ за преасфалтиране и локални кърпежи. (още…)

13 нови дръвчета по улица “Васил Друмев”

Нови 13 дръвчета от вида кълбовидна акация засадиха днес работниците от общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“ на ул. „Васил Друмев“ в Шумен. На зеления остров, който разделя двете улични платна, са оформени 16 групи от цветя и храсти. Засадени са близо 300 корена от пет вида храсти и 130 коренчета цветен равнец и гаура. (още…)