Новини | Община Шумен

Лято в музея

И през това лято в Регионалния исторически музей – Шумен специални гости ще бъдат децата. За пореден път се провежда инициативата „Летен музей”, която тази година ще се проведе в две части – първата от 24 до 28 юли, (още…)

Спира се приемът на документи по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

Преустановява се приемът на заявления за интерес и финансова помощ по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (още…)

Високо отличие за хор „Бодра песен“ от Флоренция

„Бодра песен“ с диригент Деница Узунова се завърна с втора награда в категорията „Фолклор, госпел, джаз и модерни ансамбли“ и с трето място в конкурса за Гран При от Първия международен хоров фестивал „Леонардо да Винчи“ (още…)

Шуменци почетоха паметта на Левски и на загиналите за Освобождението

Шумен се преклони пред паметта на Апостола на свобода. Деца и възрастни се включиха в тържественото честване на 180 години от рождението му. Стилиян Стоянов и Панайот Калудов прочетоха откъси от „Тайната вечеря (още…)

Поставиха постоянната сигнализация за кръгово движение

Постоянната сигнализация за движение в кръгово кръстовище вече е поставена в района на новите съоръжения на бул. „Симеон Велики“ срещу магазините „Практикер“ и  „Кауфланд“, а също и на разклона за жп прелеза и на ул. „Строител“.  (още…)

24 юли – приемен ден на кмета на община Шумен

Кметът Любомир Христов ще има приемен ден на 24 юни, понеделник, от 14.00 часа. По същото време граждани ще приемат и заместник-кметовете Татяна Костова, Боян Тодоров, Росица Антонова, Найден Косев, Светлана Маркова и секретарят на общината Диян Димитров. (още…)

47 проекти кандидатстват за финансиране по две от направленията в Общински фонд „Култура“

47 проектни предложения са постъпили в община Шумен за финансиране от Общинския фонд „Култура“ по направленията „Художествено-творчески и издателски дейности“ и „Детски и младежки културни дейности“, за кандидатстване по които срокът изтече в петък, 14. 07. 2017 г.

Продължават да се приемат документи по третото направление на фонда – „Концепции за художествено – архитектурни решения на площадни пространства, инфраструктура и паметници на културата“, за което крайният срок е до 16:00 ч. на 28.07.2017 г.

Документите за кандидатстване са публикувани на сайта на община Шумен в раздел  – „Култура, младежки дейности и спорт“ – „Култура“ – „Общински фонд култура“ – „Документи за кандидатстване“.

Шумен отбелязва 180 години от рождението на Левски

Община Шумен организира тържествено честване на 180-тата годишнина от рождението на идеолога на българската революция Васил Левски. В инициативата по традиция ще участват почетна рота от Шуменския гарнизон и представители на патриотичните клубове в града.

Едва ли е случайно съвпадението, че свободата на Шумен и Апостолът на свободата са родени на една и съща дата. На 18 юли се навършват и 139 години от освобождението на града след  точно  490 години под османска власт. На тази дата командващият отбраната Фазлъ паша сваля оръжие пред генерал Белокопитов и предава града на руските войски. Най-голямата и най-модерно укрепена турска крепост се предава последна и без бой – победа, спечелена на масата на преговорите пет месеца след подписването на  Сан Стефанския мирен договор.

Честването ще започне в 9.00 ч. в църквата „Св. Възнесение Господне“ с отслужване на панихида за Апостола и загиналите за Отечеството. От 11.30 пред паметника на Васил Левски в центъра на Шумен с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност пред подвига и саможертвата на националния герой.

Шумен посреща пътуващото лятно кино с БНТ

Шумен е част от кампанията „Пътуващо лятно кино с БНТ” за възстановяване на летните кина в България и популяризиране на българското кино. В парк „Студентски“ на 14 юли, петък, ще бъде монтиран екран, на който от 21 часа ще започне прожекцията на филма „“Летовници“ (още…)