Новини - Община Шумен

Временно се затваря за движение част от улица „Цар Освободител“ в Шумен

От 09.30 часа до 12.00 часа на 22 февруари, петък, временно се спира движението на автомобили по ул. „Цар Освободител“ в участъка от ул. „Св. Климент Охридски“ до ул. „Панайот Волов“.

Временният режим се налага заради подмяна на осветителни тела от уличното осветление в този участък. Промяната в организацията на движение ще бъде обозначена с необходимата вертикална сигнализация.

Шумен и Владигеров – 120 години от рождението на големия български композитор

Община Шумен съвместно с културните институти в града организира мащабна програма, с която през 2019 година ще бъде отбелязана 120-годишнината от рождението на големия български композитор, диригент и педагог Панчо Владигеров. В инициативите, които ще преминат под мотото „Шумен и Владигеров“, ще се включат  Фондация „Панчо Владигеров“, Симфониета Шумен, Държавният архив, РИМ и музейният комплекс „Панчо Владигеров“, Шуменският университет, Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ и др. „Целта ни е да излезем от рамките на град Шумен, да обединим всички, които са съпричастни по отношение на честванията, да си партнираме с тези, които обичат класическата музика, да поканим гости от страната и чужбина, свързани с творчеството и личността на Панчо Владигеров“. Това съобщи на пресконференция в общината днес зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.

13 март – рождената дата на Панчо Владигеров  –  има специално място в културния календар на общината“, припомни зам.-кметът по образование и култура. Макар да не е роден тук, Панчо Владигеров споделя, че през целия си творчески път, че е свързан с нашия град. Нарича Шумен моят роден край, признава, че оттук черпи своето вдъхновение и нарича това вдъхновение „шуменско, което значи, че и българско. Първото му докосване до музиката е тук. Оттук тръгва и неговият път в голямото изкуство.  Затова за поредна година на този ден в Шумен се организират събития с национално значение – концерти, изложби, срещи с близки и ученици на Владигеров с амбицията да се популяризира името и творчеството  на един от най-изтъкнатите представители на българската музикална култура.

Програмата ще стартира на 13 март с ден на отворените врати в музейния комплекс „Панчо Владигеров“ и концерт – матине с деца. Идеята е малките посетители да разгледат музея, докато звучи музика на Владигеров. След това те ще се отправят към камерната зала, където ще се състои концертът-матине на деца-музиканти, обясни уредникът в музея Жана Томова. В деня ще бъде представена изложба от снимки и документи, свързани с живота и делото на композитора, които се съхраняват в Държавния архив в Шумен. Антония Панева, началник на архива в Шумен, съобщи, че сред най-интересните експонати са лични снимки от архива на семейството му и родословното дърво на рода Владигерови, изготвено от Марко Хаджиев. Кулминацията от празнични събития на 13 март е концертът на Симфониета Шумен, в който ще участват внуците на Панчо Владигеров Александър и Константин Владигерови, Христо Попов и Стоян Янкулов – Стунджи. Диригент на спектакъла ще бъде Калина Василева, която припомни един малко известен факт на широката публика. Панчо Владигеров е първият солист на оркестъра при одържавяването на състава през 1954 година.

По повод годишнината Шуменският университет „Еп. К. Преславски“ организира кръгла маса за студенти и докторанти „Творческото наследство на Панчо Владигеров: минало, настояще и бъдеще“, която ще се проведе на 13 и 14 март в къщата музей „Панчо Владигеров“. Шуменските училища също ще се включат в отбелязването на годишнината от рождението на големия български композитор с Владигеров час.

Основният двигател за популяризирането на делото и творческото наследство на Панчо Владигеров е едноименната фондация, която организира и провежда международните и националните конкурси за пианисти и цигулари. Акцент в честванията е Международният конкурс за пианисти и цигулари „П. Владигеров“ – Шумен 2019. Той ще стартира на 27 май и ще продължи до 7 юни. Крайният срок за заявки е 15 март. В него няма ограничение за възраст, съобщи по време на брифинга изпълнителният директор на фондацията Диана Дечева. Две международни журита ще оценяват участниците. Съвместно с БНР фондацията ще издаде компактдиск с документални записи от проведените в Шумен международни конкурси от 2011 до 2018 година. На 18 май изложбата „Панчо Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век – посоки, връзки и отражения“ ще бъде представена в музейния комплекс „Панчо Владигеров“ в Шумен. Тя е дело на къщата музей на композитора в София.

Почит към Васил Левски

„Днес за всички нас Васил Левски е код, икона, символ на нашата свобода. Той е символ на обич към род и родина, на безрезервна отдаденост в осъществяването на идеята за изграждане на „Свята и чиста република“, каза в словото си Красимира Чалъкова, уредник в къща-музей „Добри Войников“ по време на възпоменателната церемония в Шумен по повод 146 години от гибелта на Апостола.

Тя подчерта, че днес уроците на Апостола на свободата са уроци по смелост, доблест, родолюбие и заради това днес сме заедно, за да преоткрием онзи, някогашния, неподправения и недостижим Левски. „Защото научим ли се да гледаме на нашето „Днес” през очите на Апостола, осмелим ли се да съизмерим делата си с неговия аршин, препятствията, които ни очакват в нашето „утре” няма да изглеждат толкова непреодолими, а мечтите ни за един по-справедлив и хуманен свят ще станат напълно достижими“, отбеляза още в словото си Чалъкова.

Много шуменци дойдоха днес пред паметника на Васил Левски в града, за да се преклонят пред делото и саможертвата на Апостола на свободата. Ритуалът по поднасянето на венци и цветя започна в 11.00 часа на площад „Освобождение“. Рецитал „На теб, Апостоле, поклон!“ изнесоха ученици от СУ „Васил Левски“. Във възпоменателната церемония се включиха и представителни роти от Шуменския гарнизон, Градският духов оркестър „Михаил Биков“, членове на Родолюбивия комитет „Крум Страшни“.

На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, народният представител Иван Иванов, областният управител проф. Стефан Желев, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, заместник-кметове, ректорът на ШУ „Еп. К. Преславски“ проф. Георги Колев, общински съветници, представители на политически, просветни, обществени, културни организации и много граждани.

Започна подаването на заявления за фонд „Ин витро“

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова подкрепа от общинския фонд „Ин витро“ в Шумен, напомнят от общинската администрация. Правилникът за организацията и реда за подпомагане на семейства и лица, които живеят на семейни начала и имат репродуктивни проблеми, както и необходимите документи за кандидатстване са качени на сайта на Община Шумен. Те могат да бъдат разгледани и изтеглени от секцията „Административни услуги“, Дирекция „Социална политика и здравеопазване“ под номер 15 в списъка с услуги  – „Финансова подкрепа за семейства с репродуктивни проблеми“.  Комисията, която ще разглежда документите на кандидатите ще заседава в края на месец април.

Общинският фонд „Ин витро“ осигурява финансова помощ веднъж годишно в размер до 1500 лв., като двойките ще имат право на подпомагане до три пъти. Процедурите могат да бъдат извършени в здравни заведения на територията на цялата страна. Фондът ще финансира изследвания, манипулации и процедури, които не се покриват от Центъра за асистирана репродукция или НЗОК след становище на специалист по репродуктивна медицина.

Кандидатите трябва да са български граждани, задължително е единият да има постоянен и настоящ адрес в община Шумен не по-малко от три години, да не страдат от тежки психични заболявания, да не са поставени под запрещение и да са с непрекъснати здравни осигуровки.

Попълненият комплект документи се подава в запечатан плик, адресиран до Дирекция „Социална политика и здравеопазване“ за АРТ (асистирани репродуктивни техники) на гише №3 (Изнесено деловодство) в Центъра за информация и услуги в сградата на общината. Към документите е необходимо да бъде приложено и копие на фактура с касов бон, която съдържа описание и стойност на извършените медицински дейности.

Припомняме, че в края на миналата година с решение на Общинския съвет бяха заделени 20 000 лв. от местния бюджет за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

Шумен отбелязва 146 години от гибелта на Васил Левски

С възпоменателна церемония на 19 февруари пред паметника на Васил Левски в Шумен ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата. Община Шумен и Командването на шуменския военен гарнизон организират от 11.00 часа общоградски ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 146 години от гибелта на Левски.

Слово за Апостола ще произнесе Красимира Чалъкова, уредник в къща-музей „Добри Войников“. В церемонията ще се включат ученици от СУ „Васил Левски“, които ще изнесат рецитал, посветен на Апостола.

Да се преклонят пред паметта на Васил Левски във възпоменанието ще участват кметът на община Шумен Любомир Христов, заместник-кметове, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани.

От общинската администрация канят шуменци да се включат в общоградския ритуал по поднасяне на венци и цветя и да почетат паметта на Апостола на свободата Васил Левски.

Затварят временно за движение участък по ул. „Цар Освободител“

На 19 февруари, вторник, от 09.30 часа до 12.00 часа, временно се спира движението на моторни превозни средства по ул. „Цар Освободител“ в участъка от ул. „Алеко Константинов“ до ул. „Св. Климент Охридски“.

Промяната се налага заради подмяна на осветителните тела на уличното осветление в този участък. Временната организация на движение ще бъде обозначена с необходимата вертикална сигнализация.

 

Кметът Любомир Христов участва в ритуала по зарязване на лозята на Трифон Зарезан

Кметът на Шумен Любомир Христов се включи в традиционния ритуал по зарязване на лозята на днешния празник Трифон Зарезан, който се проведе край лозовите масиви на най-големия  производител в района и собственик на винарни изби в Шумен и страната Цанко Станчев. В зарязването се включиха и зам.-кметовете Найден Косев и Боян Тодоров. Водосвет за здраве и берекет през годината отслужи отец Димитър от църквата „Св. Възнесение“ в Шумен.

„На винопроизводителите в Шуменско пожелавам да е богата реколтата им и да напълнят буретата, а на всички, които празнуват днес – много здраве и
благоденствие“, пожела кметът Любомир Христов.

Според  Цанко Станчев българските вина са все по-качествени, защото конкуренцията е много сериозна. „360 са избите в страната, които произвеждат вина основно за българския пазар. Българското вино е скъпо за чуждите пазари затова то е с по-висока себестойност“, коментира Станчев.

Шуменският край е известен с белите си вина Шардоне, Мускат отонел, Совиньон блан, Немски ризлинг, а от червените – Каберне совиньон и Мерло. Всички те са със защитено наименование на произход. Най-големите лозови масиви за винопроизводство в областта се намират в общините Шумен, Нови пазар, Велики Преслав и Каспичан.

Деца от ДГ „Пчелица“ дариха кмета с мед за здраве и благополучие

Деца от Детска градина „Пчелица“ в Шумен гостуваха на кмета Любомир Христов. По повод Деня на Св. Харалампий, който църквата отбелязва на 10 февруари, детската градина организирапоредица от проявипод мотото в „Медената седмица на пчеличките“.

При срещата си с кмета децата разказаха какво знаят за работливите пчелички, как се прави медът и колко е полезен за всички. Малчуганите го поздравиха и му подариха пита и бурканче с мед за здраве и благополучие. Той благодари на малките си гости, дари ги с лакомства и им пожела да растат здрави и щастливи.

Официално стартира данъчната кампания в община Шумен

Данъчната кампания по събиране на местните данъци и такси за 2019 г. започва официално от днес, 13 февруари.До първи март собствениците на недвижими имоти ще получат по пощата съобщения за дължимите от тях суми за данък сгради, такса битови отпадъци и данък върху моторните превозни средства.Съобщенията ще бъдат разпратени до всяко данъчно задължено лице с размера на данъка за 2019 г. Начините за плащане, банковите сметки и телефони също ще бъдат посочени тях.

Съгласно Закона за местните данъци и такси данъкът върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъкът върху моторните превозни средства се събират на две вноски. Първата – до 30 юни  и втората – до 31 октомври. Всички данъчнозадължени лица могат да платят своите задължения с 5 % отстъпка, ако внесат пълния размер в срок до 30 април. Проверка на задълженията може да се направи на интернет страницата на местната администрация чрез КИН /клиентски идентификационен номер/. Услугата за издаване на КИН е безплатна и се предоставя от общинската данъчна служба.

През тази година има промяна на ставките за облагане на МПС поради изискванията на Закона за местните данъци и такси. За община Шумен не се налага предеклариране на моторните превозни средства, тъй като общинската администрация е извършила промените по служебен път. Въпреки това от данъчната служба препоръчват на собствениците на МПС да носят големия талон за справка при необходимост преди заплащане на задължението.

Плащанията в брой стават на касите в отдел „Местни данъци и такси“ в сградата на общинската администрация на бул. „Славянски“ №17. Работното време е от 8.30 ч. до 18.30 ч. без прекъсване.

За улеснение Община Шумен предлага и други начини за плащане, от които гражданите могат да се възползват:

 1. Чрез ПОС-терминал на касите на Общинската данъчна служба;
 2. В брой на обособени пунктове на „Фаст Пей ХД” АД
  – гр. Шумен, бул. „Славянски” №17, етаж 1 в Центъра за информация и услуги,
  – обособени пунктове за обслужване на гражданите в цялата страна на „Фаст Пей ХД” АД – по градове с адрес и работно време на сайта на „Фаст Пей ХД” АД – fastpay.bg;
 3. В брой в офисите на „Изипей” АД за обслужване на гражданите в цялата страна – по градове с адрес и работно време на сайта на www.easypay.bg;
 4. 4. По Интернет чрез ePay.bg от регистрирани клиенти на „Изипей” АД с дебитни и кредитни карти – VISA и MasterCard;
 5. 5. Чрез Интернешънъл Асет Банк АД – в офисите на банката и чрез сайта на банката  iabank.bg;
 6. 6. Чрез клоновете на Български пощи ЕАД;
 7. Чрез банков превод по банковата сметка на Община Шумен в Интернешънъл Асет Банк АД София, клон Шумен BIC:IABGBGSF, БАНКОВА СМЕТКА:BG 85 IABG 7477 8400 5867 00