Новини - Община Шумен

Промени в движението за великденските празници

Във връзка с великденските празници и искане от Варненската и Великопреславска света митрополия, храм “Св. Три Светители” и храм „Свето Възнесение Господне“ кметът на Шумен Любомир Христов издаде заповед за временно затваряне на движението по улица “Кл. Охридски“ в участъка от кръстовището с ул. “Цар Ив. Александър“ до кръстовището с бул. „Славянски“ и улица „Цар Ив. Александър“ в участъка от кръстовището с ул. „Княз Борис“ до кръстовището с улица „Св. Климент Охридски“, както следва:

– от 16.30 ч. до 22.00 ч. на 26.04.2019г. (петък);

– от 19.00ч. на 27.04.2019г. /събота/ до 03.00ч. на 28.04.2019г. (неделя).

Временно се затваря за движение на автомобили северното платно на бул. „Симеон Велики“ в участъка от кръстовището с ул. „Цар Асен“ (ТП НОИ – Шумен) до кръстовището с ул. „Тодор Икономов“ и ул. „Тодор Икономов“ от кръстовището с бул. „Симеон Велики“ до кръстовището с ул. „Отец Паисий“ от 23.00 часа на 27 април (събота) до 03.00 часа на 28 април (неделя).

Във връзка с провеждането на великденския концерт на 28 април, неделя, от 11.00 часа на площад „Кристал“ временно се спира движението на моторни превозни средства по улица „Панайот Волов“ (от ул. „Цар Иван Александър“ до бул. „Славянски“) и по улица „Климент Охридски“ (от бул. „Славянски“ до ул. „Цар Иван Александър“) за времето от 10.00 до 14.00 часа.

Ученически конкурс „Индустрията в моя регион“ ще се проведе в Шумен

Ученически конкурс за есе на тема „Индустрията в моя регион“ организират за трети пореден път Община Шумен, Химикотехнологичният и металургичен университет – София и Българската асоциация на металургичната индустрия. Инициативата е под патронажа на кмета на Шумен Любомир Христов и се провежда с финансовата подкрепа на „Алкомет“ АД.

Надпреварата цели да предизвика интереса на младите хора към професията на металурга.

В конкурса могат да участват ученици от всички училища в Шумен и региона. Той се провежда в две възрастови групи – от пети до осми клас и от девети до дванадесети клас.  Участниците от първата категория ще пишат есе на тема по избор – „Индустрията в моя град“ или „Металите – материалите на бъдещето“.

Учениците от втората възрастова група също имат възможност за избор и могат да работят по темите – „Металите – технология и приложение“ или „Инженерът – творец на бъдещето“. За най-малките ученици – от 1 до 4 клас ще се проведе съпътстващ конкурс за рисунка „Индустрията в моя регион“.

Подробна информация за конкурса може да се намери на сайта на ХТМУ – uctm.edu,  в секция „новини“ и сайта на Българската асоциация на металургичната индустрия – https://bami.bg/ – секция „Актуално“.

Крайният срок за изпращане на творбите е 15 май на имейл – konkurs@uctm.edu. Предвидени са предметни награди, които ще бъдат връчени на 1 юни – Деня на детето.

Любомир Христов: Горд съм с успехите на нашите ученици

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна днес с ученици от ППМГ „Нанчо Попович“, които завоюваха призови места на Националната олимпиада по техническо чертане, която се проведе от 19 до 21 април в София, и на Националната олимпиада по гражданско образование от 19 до 21 април в Трявна. На срещата присъстваха Даринка Вълкова, преподавател в училището и ръководител на двата отбора и Вилиола Любенова, директор на ППМГ „Нанчо Попович“.

Симеон Маринов, Ива Калинова и Мартин Желязков от седми клас спечелиха първо място на Националната олимпиада по гражданско образование и златен медал с проекта „Деня на шоколада“. В състезанието по техническо чертане възпитаниците на ППМГ „Нанчо Попович“ също направиха много силно представяне и завоюваха всички призови места. Златен медал и първо място заслужи Александра Василева от осми клас, на второ място със сребърното отличие се нареди осмокласничката Дани Стоянова, а на трето място с бронзов медал е Даниел Христов, също от осми клас. В двете олимпиади участие взеха 81 ученици от цялата страна.

Любомир Христов поздрави учениците и техния ръководител Даринка Вълкова за отличните постижения. Той им благодари, че с представянето си прославят името на своето училище и на Шумен. „Вярвам, че след време някои от вас ще станат архитекти или проектанти и ще видя имената ви на различни красиви и модерни сгради, които са проектирани или построени от вас. Гордея се с вашите успехи.“ С тези думи кметът се обърна към учениците и отправи покана към тях да издигнат флага на града по време на официалната церемония за Деня на Шумен – 11 май.

Шумен приема финалния турнир по баскетбол за юноши

Шумен ще бъде домакин на турнира за Купата на Българската федерация по баскетбол при юношите. Надпреварата ще се проведе на 1 и 2 май в зала „Арена Шумен“.

За трофея ще се борят четирите най-добри отбора през сезона в първенството от двете елитни дивизии – изток и запад. Това са домакинът БК „Шумен“, БК „Черно море Тича“, БК „Шампион 2006“ и „Буба Баскетбол“, които се класираха за финалите в тази възраст.

В първия полуфинал на 1 май от 17.00 часа ще се изправят съставите на „Черно море Тича“ и „Шампион 2006“. След това, във втората среща от полуфиналите, която ще започне в 19.00 часа, на терена ще излязат домакините от Шумен срещу тима на „Буба Баскетбол“. Победителите от двата мача ще спорят за трофея, а загубилите ще играят за третото място.

Финалите са на 2 май, като от 13.00 часа започва мачът за третото място, а носителят на шампионската купа ще бъде определен в двубой от 15.00 часа.

Община Шумен предупреждава пчеларите за предстоящо пръскане с препарати за растителна защита

Община Шумен уведомява собствениците на пчелни семейства в Шумен, включително и в кв. „Макак“, кв. „Дивдядово“, кв. „Мътница“, с. Панайот Волов и с. Белокопитово, както и тези, които са разположени в граничещите землища, че ДП „Кабиюк” ще проведе третирания с растителнозащитни препарати в землището на града на 25, 26 и 27 април 2019г.

Съгласно чл.10 от Наредба 13 от 26.08.2016 г. на МЗХ, собствениците на пчелни семейства са длъжни да предприемат мерки по опазване на пчелните семейства от отравяне.

Повече информация може да се открие на сайта на Община Шумен в секция „Икономика и общинска собственост“ в рубриката „Обяви и съобщения“ или да се получи на тел: 0893648961 – ДП „Кабиюк”, 054/ 857 710 – Община Шумен.

Обновените спортни игрища в Градската градина очакват спортисти

Спортната база в Градската градина на Шумен, която от близо 20 години бе затворена и превърната в сметище, вече е ремонтирана и очаква желаещите да спортуват. Модерният спортен комплекс е изграден на четири дка, като на два декара са разположени две игрища – за баскетбол, волейбол, тенис и футбол. Положена е нова изкуствена настилка, обновени са трибуните. Ремонтирана е и пристройката до кортовете, където се помещават съблекални, бани и стаи за треньорите. Пред  спортния комплекс е изграден и малък ресторант.

Успяхме с частен инвеститор да превърнем старото бунище в приятно място за спортуване. Надявам се обновеният комплекс да привлича повече деца, млади хора и шуменци, които искат да се занимават със спорт. „Виждате, че частният инвеститор буквално е преобразил района. Удовлетворен съм от решението, което взехме. Харесвам направеното и се надявам, че и шуменци ще идват тук с желание, каза кметът Любомир Христов, който бе на място, за да провери какво е изградено.

Частният инвеститор „Райкови груп“ ЕООД по договор с Община Шумен е вложил над 205 000 лв., за да преобрази старото игрище в модерен спортен комплекс. Тенискортът работи от 10 до 22 ч. без прекъсване. Ползването на игрищата е срещу заплащане. Цената е 20 лева на час за тенис корта  и 30 лв. на час за другите спортове – баскетбол, волейбол и футбол.

По предварителна договорка с инвеститора градските ученически първенства ще се провеждат тук безплатно по утвърден график. Останалите посещения ще са платени. „Няма как да искаме от частния инвеститор да предоставя терените безплатно“, обясни кметът. Любомир Христов напомни, че базата е общинска собственост и 10 години, след изтичане на договора с частния инвеститор, всичко изградено остава за общината.

 

XXVII Регионален конкурс за детска забавна песен „Златно петле”

Днес от 17:00 часа в концертната зала на Младежкия дом ще се проведе XXVII-то издание на Регионалния конкурс за детска забавна песен „Златното петле”. Ще участват 11 вокални групи от Шумен, Смядово и Нови пазар, които ще бъдат разделени в две възрастови групи: първа възрастова група – от 6 до 10 години и втора – от 11 до 18 години.

Представянето на участниците ще се оценява от жури с председател гл. ас. д-р Юлияна Панова – преподавател по хорово дирижиране в ШУ „Еп. Константин Преславски“ и диригент и членове: Маргарита Рачева, преподавател по Методика на музикалното възпитание в ШУ и Яна Косева, специалист-тонрежисьор и музикален редактор в Радио Шумен.

За участниците във всяка възрастова група са предвидени награди и поощрения, а един от тях ще спечели и голямата награда „Златно петле“. Детско жури ще определи носителите на първа, втора и трета награда, които ще получат грамоти. Ще има и награда на публиката, както и специална награда – звукозапис на песен в „Арт студио 3“ на Радио Шумен.

Вече 27 години конкурсът за изпълнение на детска забавна песен дава възможност за творческа изява на учениците и техните музикални ръководители, като развива емоционалното и естетическото възпитание на децата чрез песента. Конкурсът се организира от ЦПЛР ОДК-Шумен с подкрепата на Община Шумен.

Поставят великденската украса в Шумен

Шумен ще посрещне великденските празници с богата празнична украса, която ще бъде поставена на възлови места в града. Гигантски писани яйца ще украсяват кръговите кръстовища на бул. „Ришки проход“, на Руския паметник (Паметник на съветската армия) и пред зала „Арена Шумен“ от днес, 23 април.

Ученици от 7 до 11 клас от училището по изкуствата „Сава Доброплодни“ в профил „Изобразително изкуство“ с ръководители Виолета Петрова и Деница Спасова изрисуваха с акрилни спрейове и бои различни сюжети върху 21 макета на яйца от стиропор. Те са с различни размери – от 80 см. до 1 м. и 20 см. и ще бъдат акцентът във великденската украса на града. Яйцата са предоставени от Община Шумен.

В деня на празника, 28 април, от 11.00 часа на пл. „Кристал“ ще се състои и великденски концерт с участието на фолклорен ансамбъл „Добруджа“ от Добрич.

Затварят временно участъци от улици заради подрязване на клони

На 24 април, сряда, от 08.00 до 15.30 часа, се въвежда временна организация със спиране на движението по ул. „Княз Борис I“ в участъка от ул. „Цар Иван Александър“ до ул. „Цар Освободител“.

За същия период от време от 08.00 до 15.30 часа на 25 април, четвъртък, временно ще бъде затворена за движение и ул. „Цар Калоян“ в участъка от ул. „Цар Освободител“ до пешеходната зона на бул. „Славянски“.

Промяната в организацията на движение се налага заради планирано подрязване на клоните на дървета в тези райони на града. Временната промяна в организацията на движение ще бъде обозначена с необходимата вертикална сигнализация.

Продължава пръскането срещу кърлежи

От днес, 22 април до 25 април при подходящи метеорологични условия ще бъде извършена обработка на тревните площи против кърлежи в централната градска част на Шумен. В дните преди Великден дезакаризацията ще продължи и в кварталите на града. Пръскането е възложено на специализирана фирма. Третираните зелени площи се обозначават с табели.