Новини - Община Шумен

Шуменец преплава Дунав и сбъдна мечтата си

Приключенецът Тихомир Радев успя да преплава с едноместен каяк река Дунав от извора й в Германия до делтата на реката и да акостира на българска земя в Черно море. Така той сбъдна мечтата си и повтори част от сюжета на романа „Дунавският лодкар“ на Жул Верн. За 37 дни по течението на реката шуменецът преплава маршрутът от 2500 км., като премина през Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, България и Румъния. Първоначално плаването трябваше да продължи до края на август, но приключенецът успя да съкрати с повече от месец предварителните си разчети.

Днес Тихомир се завърна у дома и бе посрещнат много емоционално, както повелява традицията – с питка и сол. Пред сградата на общината дойдоха и неговите близки, деца от скаутския клуб „Мадарски конник“ и много приятели, които го подкрепяха и споделяха емоциите по време на пътуването му.

Зам.-кметът Найден Косев също посрещна Тишо и го поздрави за успеха. „Радвам се, че посрещаме днес Тихомир жив и здрав. Горд съм, че той успя да преодолее трудностите и препятствията, не се отказа да осъществи мечтата си и показа, че в нашия град има такива достойни хора“, обърна се към приключененцът Найден Косев. Той му връчи и специален плакет с герба на Шумен.

Шуменецът благодари на всички за хубавите думи и за безрезервната подкрепа на своите близки и приятели, които повярваха в него. Той сподели, че е уморен и изтощен, но в същото време е и щастлив, защото от днес е по-богат с една мечта, която е успял да сбъдне. По повод успешното си завръщане родителите на Тишо му подариха специална дърворезба, изработена от неговия баща. На нея пътешественикът е изобразен със своя каяк. Той получи и голяма торта, на която са изобразени моменти от приключението му.

Тихомир също беше подготвил подарък за всички шуменци, който ще дари на Регионалната библиотека. Това е книга, която намерил в участъка на реката във Виена и в продължение на няколко дни я сушил на каяка си. „Тази книга има много сантиментална стойност за мен, защото тя се превърна в част от приключението ми. Ето защо съм решил да я даря на библиотеката, за да може всеки, който желае да я види и прочете“, сподели Тихомир и разкри, че възнамерява да опише своите преживявания по Дунав под формата на пътепис или книга, подобно на Жул Верн, който го е вдъхновил за това приключение.

По време на пътешествието Тишо беше сам и разчиташе единствено на своята подготовка за оцеляване в екстремни ситуации. Използвал е храна, която сам си набавял от крайбрежието или реката, като купувал само питейна вода. Приключението е заснето с две камери, които бяха монтирани на лодката. Предстои да бъде сглобен и филм, запечатал пътешествието по Дунав.

Шумен чества 141 години от освобождението си и 182 години от рождението на Васил Левски

С редица прояви в града бяха отбелязани днес 141 години от освобождението на Шумен и 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Програмата започна в храма „Свето Възнесение Господне“, където архиерейският наместник отец Димитър отслужи панихида в памет на загиналите и молебен за здраве. На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, заместник-кметове, секретарят на общината, представители на културни и просветни организации и граждани.

В словото си отец Димитър припомни, че в ден като днешния се прекланяме пред делото на всички герои, дали живота си за свободата на Шумен и родината. Той допълни, че е важно да помним и днес тази саможертва, за да я предаваме на следващите поколения.

Проявите, посветени на двете годишнини, продължиха с полагане на венци и цветя пред паметника на погребаните руски воини в кв. „Млада гвардия“. Монументът е почистен и обновен от Руското консулство в България. В ритуала участва и генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов, който поднесе венци в знак на признателност и по-късно се срещна с кмета на Шумен. Венци и цветя бяха поднесени и пред паметниците на капитан Колесников и на генерал Мадатов.

По повод 182 години от рождението на Апостола в знак на почит венци и цветя бяха положени и пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на града. Кметът Любомир Христов и генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов се включиха в ритуала пред паметника на Апостола.

Програмата продължава в 18.30 часа в НЧ „Добри Войников-1856“, когато започва концертът на вокалната група “Victory” от побратимения руски град Подолск.

В 19.00 часа пред Регионалния исторически музей ще бъдат показани народни занаяти, старинни накити и колани. В същия час пред музея е подготвена и възстановка на събитията от освобождението на Шумен.

Спектакъл, посветен на италианската опера, гостува в Шумен

Гала спектакъл, посветен на италианската опера, ще се състои на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ на 29 юли от 19.30 часа. В него ще участва известният италиански тенор Фабио Армилиато, съпроводен от симфоничния оркестър на Варненската опера. Това съобщи на пресконференция днес организаторът на събитието Федерико Борландели. В брифинга взе участие и Десислава Златева, началник на отдел „Култура, младежки дейности и спорт“ в администрацията, която поясни, че концертът се реализира със съдействието на Община Шумен и спонсори.

Федерико Борландели има интересно потекло. Той е родственик на световноизвестния композитор Джоакино Росини. Идеята за гостуването на спектакъла в Шумен се е зародила, когато като турист посетил паметника над града. „За мен това е много интересно място и мисля, че пространството трябва да се използва. Решихме да направим оперен концерт там, защото естественият декор на комплекса превръща мястото в подходяща сцена за такива събития“, коментира Борландели.

В концерта освен Фабио Армилиато ще участват и българските изпълнители Свилен Николов, Галина Дякова и Ирина Михайлова. В програмата са включени части от опери на Джоакино Росини, Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Жорж Бизе, Франческо Тости, Чезаре Биксио и Франц Лехар. „Това са известни арии, популярни сред широката публика, които са използвани дори във филми или електронни реклами“, отбеляза организаторът на спектакъла.

Федерико Борландели сподели още, че планира да организира и фестивал на операта в Шумен. „Надявам се с помощта на общината да реализираме такова събитие през следващата година“. По думите му тенденцията в световен мащаб е публиката да има възможност да излезе от залите. Концертите да се провеждат и на открити пространства, а мястото около паметника „Създатели на българската държава“ е много подходящо за провеждането на такива събития.

По време на спектакъла ще бъде използвано и художествено осветление, което ще оживи пространството около паметника, обясни Десислава Златева. Входът за спектакъла е свободен. Общината осигурява и три автобуса, които ще превозват всички желаещи да посетят концерта. Те ще тръгнат в 17.45 часа от сградата на общината.

 

Направиха първа копка на нов търговски център

На специална церемония днес бе даден стартът на строителството на новия търговски център в Шумен, който се намира на терена до хипермаркет „Практикер“. Символична първа копка на строежа бе направена от кмета Любомир Христов и Тодор Белчев, председател на съвета на директорите на „Видеолукс Холдинг“. Преди това бе отслужен и водосвет от архиерейския наместник отец Димитър от храма „Свето Възнесение Господне“.

В първия етап строителството на търговския център ще обхване 3000 кв. м. чиста търговска площ, без складове и други помещения. В него ще бъдат разположени три магазина, като се очаква обектът да е готов през есента. За втория етап има подготвен проект за още три магазина, които ще бъдат изградени до първата сграда. И двете сгради ще бъдат едноетажни, а отварянето на обектите ще зависи от готовността на наемателите.

Любомир Христов отбеляза, че това е втора инвестиция в рамките на две години от страна на ръководството на Практикер. „Благодаря за това, което направихте в тази част на града. Шуменци може би си спомнят, че тук преди беше като сметище, а сега мястото се обособява като голяма търговска зона. Вярвам в търговския нюх на г-н Белчев за това, че Шумен се развива и върви по правилния път“, коментира кметът при старта на строежа.

„Радостен съм, че отново съм в Шумен. След успешната инвестиция с „Практикер“ решихме да развием района с още магазини, които да бъдат в помощ на града и региона“, каза председателят на съвета на директорите на „Видеолукс Холдинг“ Тодор Белчев.

„Поемаме ангажимента да работим коректно с всички колеги в града и да им дадем възможност да участват в този проект. Благодаря на г-н Белчев, че за пореден път ни се довери. Надявам се да постигнем това, което вие искате навреме, качествено и в срок“, заяви управителят на фирмата изпълнител Жельо Добрев.

В новия търговски център на бул. „Симеон Велики“ №37 ще има магазини за детска, дамска и мъжка мода на марката LC Waikiki, за спортни облекла и екипировка Sport Vision и за козметика и парфюмерия на веригата DM. Инвеститор на проекта и собственик на терена е веригата за дома и градината „Практикер“. Изпълнител е фирма „Автострой“ ООД.

Шумен отбелязва 141 години от освобождението си и 182 години от рождението на Васил Левски

С молебен за здраве и благоденствие и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски на 18 юли Шумен ще отбележи 141 години от освобождението на града и 182 години от рождението на Апостола на свободата.

Програмата в четвъртък, 18 юли, ще започне в 09.00 часа в храм „Свето Възнесение Господне“, където ще бъде отслужена панихида за загиналите и молебен за здраве и благоденствие.

В знак на почит в 10.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметници и паметни плочи, свързани с освобождението на Шумен – пред паметника на капитан Колесников, паметника на генерал Мадатов и паметника на погребаните руски воини.

В 11.30 часа пред паметника на Васил Левски започва ритуалът по полагане на венци и цветя по повод годишнината от рождението на Апостола.

В 18.30 часа в НЧ „Добри Войников-1856“ ще се състои концерт на вокалната група “Victory” от побратимения руски град Подолск.

В 19.00 часа пред Регионалния исторически музей ще бъдат показани народни занаяти и старинни накити и колани. В същия час пред музея ще започне и възстановка на събитията от освобождението на Шумен.

Заради честванията по повод двете годишнини се налагат промени в организацията на движение в централната градска част. За времето от 17.00 до 20.00 часа в четвъртък, 18 юли, временно се спира движението на моторни превозни средства по бул. „Славянски“ в участъка от ул. „Карел Шкорпил“ до ул. „Адам Мицкевич“. Временната организация ще бъде обозначена с необходимата вертикална сигнализация.

Промяна в движението на платото

На 18 юли, четвъртък, от 9.00 до 12.00 часа временно се затваря за движение пътят от паркинга на Информационния център към мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ през Гроба на курсистите до Стария град.

Промяната се налага заради провеждането на държавния шампионат по военен трибой в района на природния парк „Шуменско плато“.

Временната организация ще бъде обозначена с необходимата вертикална сигнализация.

Експозиция представя кметовете на Шумен от края на XIX век до днес

Постоянна експозиция разказва за кметовете, управлявали община Шумен от 1878 до днес, и припомня най-значимите успехи, постигнати под тяхното ръководство.

Инициативата е на настоящия кмет Любомир Христов. Композицията е разположена на втория етаж в сградата на общинската администрация пред зала 203. Днес Христов покани журналисти да я разгледат и членовете на авторския екип, които да представят проекта си.

„Мисля, че всеки от моите предшественици е оставил нещо, за което му дължим уважение. Делата на кметовете са част от историята на града и всеки от тях има своя принос за развитието на Шумен. Важно е да се учим от добрите примери,“ каза Любомир Христов при откриването на експозицията. Той сподели още, че това е идея, за чието осъществяване е настоявал от началото на мандата си и че днес е доволен от нейната  реализация.

В експозицията са представени 53-ма кметове, управлявали града. Освен портрети в нея са включени и кратки текстове, които разказват за различните периоди от Освобождението до днес и за най-важните моменти от развитието на Шумен.

Автор на текстовете е историкът Бета Хараланова, която заедно с Даниел Руменов в началото на 2000-та година издаде книга за кметовете на Шумен. Тя припомни, че първата българска община в Шумен се създава през 1831 г. Тогава дванайсет будни българи съставят съвет, който поема ръководството на еснафския, църковния, просветния и културния живот в града. Всички те са служили без възнаграждение, нещо повече – били са длъжни, когато се повикат на „збирня”, да напущат работата си и цял ден да размислят за общите дела,“ разказа историкът.

 

„Положихме огромен труд да съберем, обработим и подредим материалите и мисля, че резултатът, в крайна сметка, е много добър. Надявам се и гражданите да приемат и оценят направеното. Беше трудно да се преборим с фотографиите, които в повечето случаи бяха стари и некачествени, но мисля, че успяхме да се справим и с това“, каза художникът Деян Евтимов. Той е автор на композиционното и графичното решение на проекта. Изработването на паната и портретите е дело на Светлозар Чолов. Панорамната снимка в средата е на фотографа Ивайло Секелариев.

Близо 300 младежи ще се включат в състезанието Игрите на градa

Градският ученически парламент в Шумен организира тази неделя от 16.00 часа в парк „Кьошковете“ състезание-викторина под надслов Игрите на града. Събитието е насочено към младежите и цели да ги провокира да научат повече за града и родината по интересен и различен начин. Програмата на инициативата бе представена на брифинг днес от Юриета Иванова, зам.-председател на ученическия парламент и Лъчезар Желязков, доброволец. На пресконференцията присъства и Доника Маринова, организатор „Младежки дейности“ към Общинския младежки дом.

„Идеята ни е чрез забавни игри и викторина да представим по-интересно важни събития и любопитни факти, свързани с историята на нашия град и страната ни, защото в училище те ни се поднасят доста сухо. Искаме по този начин да провокираме нашите връстници да научат нови неща, докато се забавляват“, разказа Юриета Иванова.

В състезанието ще участват около 50 младежи от Шумен, както и близо 220 души от чужбина. Това са скаути от Полша, Словакия, Франция, Македония, Австрия и Румъния, които в момента са на лагер в града. Състезателите ще бъдат разпределени в 20 отбора от по трима или четирима души. Могат да се включат и всички младежи, които имат предварителна заявка за участие и са си сформирали отбори.

По регламент викторината ще се проведе в три кръга. В първия участниците ще отговарят на въпроси, свързани с историята на Шумен и на страната. Вторият кръг ще бъде посветен на историята и култура на страните, от които са гостите от чужбина. Третият кръг се нарича „водна война“ – в балони ще бъдат скрити букви и участниците ще трябва да подредят дадена дума, след като спукат балоните. Състезанието ще се бъде водено на два езика – български и английски.

В програмата ще се включат и танцовите формации „Emotion” и „Wow“, както и солови изпълнители. Победителите ще получат плакети, а за останалите участници са предвидени малки предметни награди и грамоти.

Ансамбъл „Шумен“ с участие в международен фолклорен фестивал в Черна гора

Ансамбълът за народни песни и танци „Шумен“ се завърна от участието си в Международния музикално-танцов фолклорен фестивал в Будва, Черна гора, който се проведе от 28 юни до 2 юли. Във фестивалната програма шуменските танцьори представиха изпълнения от всички етнографски области в България. Това съобщи ръководителят на ансамбъла Катя Кайрякова.

„Във фестивала участваха над 600 танцьори и музиканти от различни държави – Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словения, Словакия, България и домакините от Черна гора. 14 ансамбъла представиха най-характерното от фолклора на своята страна“, каза още Катя Кайрякова. Тя допълни, че с изпълненията си танцьорите от Шумен са спечелили аплодисментите и интереса както на публиката, така и на участниците.

Ансамбълът получи и грамота за участието си от организаторите на фестивала.

 

Временна организация на движението по бул. „Ришки проход“

На 9 и 10 юли, вторник и сряда, заради извършване на строително-ремонтни дейности по ВиК мрежи на бул. „Ришки проход“ се въвежда временен режим със спиране на движението в участъка от ул. „Съединение“ до кръстовището с бул. „Мадара“.

Обходни маршрути:

  1. От пл. „България“ при кръстовището на бул. „Ришки проход“ с бул. „Мадара“ движението продължава само по бул. „Мадара“;
  2. От ул. „Владайско въстание“ при кръстовището на бул. „Ришки проход“ с ул. „Съединение“ движението ще се извършва вляво и вдясно по ул. „Съединение“.

Ограничено ще бъде движението по ул. „Ген. Колев“ в посока изток – само направо по бул. „Мадара“ и по ул. „Ген. Тошев“, която ще бъде затворена без изход в посока изток към бул. „Ришки проход“.

Временната промяна в организацията на движение ще бъде обозначена с необходимата вертикална сигнализация.