Новини - Община Шумен

Кметът на Шумен разпореди да бъдат взети мерки срещу пожари

Кметът на община Шумен Любомир Христов издаде заповед, с която се забранява изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци. Забранено е паленето на открит огън в площите с посеви и в непосредствена близост до тях. В заповедта се посочва, че не се позволява използването на сигнални ракети в районите на житните масиви и фуражните площадки. (още…)

Театър за малки и големи в седмицата на детската книга

Ученици от основното училище “Христо Ботев” в село Ивански се включиха в театрална игра, с която бе представена книгата на детската писателка Виолета Кънчева и художничката Мария Здравкова „Алманах за малки и големи“. Проявата е посветена на седмицата на детската книга и изкуствата за деца. Тя е организирана от Община Шумен по проекта „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” (още…)

Започват летните ремонти на улиците в Шумен

От днес, 19 април, започва подготовката за строително-ремонтните дейности по уличната мрежа в Шумен. Най-напред ще бъде извършено изкърпване и машинно преасфалтиране на ул. “Преслав” – от бул. “Велики Преслав” до  ул. “Владайско въстание”. Ще се работи поетапно, на отделни участъци до бул. “Мадара”. (още…)

400 деца от Шумен се включиха в празник, посветен на разделното събиране на отпадъци от опаковки

Община Шумен и „Екопак България“ организираха детски празник, посветен на разделното събиране на отпадъци от опаковки. Целта на инициативата е да образова малките от ранна детска възраст да събират разделно отпадъците. (още…)

Кметът на Шумен награди отличените в конкурса за есе „България в Европа или европеец ли съм“

Кметът Любомир Христов награди отличените участници в конкурса за есе „България в Европа или европеец ли съм“, организиран от Община Шумен. Конкурсът е част от програмата в рамките на Месеца на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, който се провежда в Шумен. (още…)

Ученическа викторина „Да запазим децата на пътя“ ще се проведе в Шумен

Общинският етап на Националната ученическа викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“ ще се проведе на 19 април, четвъртък, от 13,00 ч. в СУ „Трайко Симеонов”. Целта на викторината е да се изградят умения и навици у децата за действие в условията на пътното движение (още…)

Затварят временно за движение на автомобили улица „Васил Друмев“

Поради премахване на опасни дървета от утре, 19 април, до 24 април, вторник, временно се затваря за движение източното платно на ул. „Васил Друмев“ в Шумен в участъка от бул. „Симеон Велики“ до кръстовището с ул. „Васил Априлов“ за времето от 9.00 до 16.00 часа. Ще се работи поетапно и спирането на движението ще се отнася само за отделни части от улицата, които ще бъдат обозначени със съответните знаци. От общинската администрация призовават гражданите да спазват поставената сигнализация.

 

Национална конференция „Пътуване към България“ ще се проведе в Шумен

Над 80 доклада на учени от България и чужбина ще бъдат изнесени по време на Националната конференция „Пътуване към България“, каза на пресконференция днес доц. Тодор Тодоров от ШУ „Еп. Константин Преславски“. Шестото издание на форума по история, археология и културен туризъм ще се проведе от 24 и 26 април в Шумен. Темата в тазгодишното издание е „България и българите: Бит, душевност и национална идентичност“. (още…)

Нови сто и седемдесет места за платено кратковременно паркиране в Шумен

Синята зона за кратковременно платено паркиране в центъра на Шумен ще бъде въведена от понеделник, 23 април. Това обяви на брифинг директорът на ОП “Общински жилища и имоти” Юлиян Вълчев. Обособени са нови 170 паркоместа, които заедно с досега съществуващите стават общо 516.

Новите правила ще влязат в сила поетапно, като в началото таксуването ще става чрез касови апарати и от инкасатори. (още…)

Спектакълът “Разпитът” с две безплатни представления в Шумен

Театралната постановка „Разпитът“ с участието на Христо Мутафчиев и Веселин Плачков ще бъде представена в Шумен по повод 142 години от Априлската епопея и предстоящото отбелязване на годишнината от освобождението на града. Представлението ще се играе два пъти на 20-ти април, петък, на сцената в голямата зала на Драматично-кукления театър “Васил Друмев”. (още…)