Осветиха бойните знамена на Богоявление - Община Шумен

Осветиха бойните знамена на Богоявление

По традиция на християнския празник Богоявление бяха осветени бойните знамена на военните формирования в Шумен.Ритуалът започна в 11.00 часа пред сградата на общината с участието на почетни роти от Шуменския гарнизон, членове на Националното дружество„Традиция“ – клон Шумен и на Родолюбивия комитет „Крум Страшни“.

Празничният водосвет беше отслужен от свещеноиконом Красимир Капитанов от храма “Свети Три Светители”.

На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, народният представител Румен Генов, областният управител проф. Стефан Желев, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, представители на общинското ръководство, на областната администрация, на културни и просветни институции, общински съветници и граждани.

Отец Красимир Капитанов прочете молитвата за здраве и благоденствие на българския народ и поръси със светена вода знамената светини.

Йордановден или Богоявление е сред най-тачените християнски празници в България. За първи път освещаването на бойните знамена е направено през 917 г. преди битката при Ахелой, когато цар Симеон Велики разбива византийските войски. След Освобождението на България от османско иго в края на XIX век ритуалът се извършва до 1946 г, а от 1993 година насам отново е възобновен. Оттогава, традиционно всяка година на 6 януари, Богоявление, той се провежда във всички гарнизони в страната.