Рекорден брой пилоти ще участват в тазгодишното издание на „Мемориал Валерий Великов“ - Община Шумен

Рекорден брой пилоти ще участват в тазгодишното издание на „Мемориал Валерий Великов“

77 екипажа ще участват в тазгодишното автомобилно състезание по планинско изкачване „Мемориал Валерий Великов“. Това е рекорд изобщо за автомобилно състезание, провеждано у нас досега, обясниха на брифинг днес организаторите. „Интересът на състезателите и зрителите е изключително висок в тазгодишното 19-то издание. Надявам се, че ще се получи хубаво шоу за автомобилния спорт и за зрителите“, каза зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.

В пресконференцията се включиха още и директорът на състезанието Димитър Георгиев, Петър Минчев, председател на АСК „Стари столици“ и Мирослав Миронов, инспектор от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Шумен.

Надпреварата е първи кръг от Националния шампионат по планинско изкачване и ще се проведе през уикенда в Шумен. Димитър Георгиев благодари на местното ръководство за подкрепата и за създаването на максимално добри условия за провеждане на състезанието. „Благодарим на Община Шумен за почистването и подготовката на трасето, то вече е напълно подготвено, взети са и необходимите мерки за безопасността на участниците и на зрителите“, обясни Георгиев.

Инспектор Миронов от сектор „Пътна полиция“ призова зрителите да изпълняват стриктно нарежданията на охранителите и служителите на МВР. По думите му най-важното е надпреварата да започне и завърши без проблеми от всякакво естество.

Официалното откриване ще се състои в събота пред паметника на Валерий Великов от 12.25 часа, а от 13.30 часа започват тренировките в три манша. В неделя, 15 април, стартът на надпреварата е от 10.30 часа. Началото на състезанието е пред входа на парк „Кьошковете“ през местността „Хижата“, а финалът – след вила „Пазачница“, в посока паметник „Създатели на българската държава“.

И тази година голямата интрига в автомобилната надпревара ще бъде между тримата пилоти, които спориха за първото място в миналогодишното издание на шампионата. Това са победителят за 2017 година – шуменецът Христо Манолов, който се състезава за варненския клуб „Боила авто мотор спорт“, Юлиян Телийски и Илия Царски.

Шуменският състезател Мартин Сурилов също ще кара по трасето с дължина 3350 м., след като успя да подготви своя автомобил, закупен от румънския рали шампион Вали Порчищяну. Самият Порчищяну също ще се включи в състезанието.

Сред участниците в 19-тото издание на мемориала са топ пилоти като Николай Кортелов, Христо Атанасов, Стефан Георгиев, Георги Василев, Костадин Щерев, Йордан Атанасов и Добрин Борисов.

Тази година „Мемориал Валерий Великов“ ще има и дамско присъствие. Вилияна Дякова ще спори за новоучредената купа „Лада“.

И тази година феновете на автомобилния спорт ще могат да наблюдават състезанието след закупуване на входен билет, който важи за двата дни на шампионата.
Пропускът е по желание, а цената му е 5 лв. Организаторите призовават зрителите, закупили си билети, да ги запазят, тъй като по време на награждаването ще има томбола с 5 награди по 100 лв.

От общинската администрация призовават гражданите да не паркират в сервизния парк по ул. „Раковски“ и на паркинга на естествения шикан на хижата. За целта организаторите са предвидили паркинги извън трасето: северното платно на бул. „Симеон Велики“ след „Томбул джамия“, местността „Хижата“ срещу хотела на ДАП и по пътя от „Гроба на курсистите“ към финала на състезанието.

В събота и неделя за улеснение на гражданите фирмата „Шумен пътнически автотранспорт“ ООД е осигурила автобус за зрители по трасето от старта до финала преди първия манш и между първия и втория манш.