Шумен благодари на дарителите - Община Шумен

Шумен благодари на дарителите

Кметът на община Шумен Любомир Христов благодари на 250 фирми, организации и граждани, спомогнали през 2017 г. да се реализират важни обществени каузи в града. На церемонията бяха връчени сертификати и плакети на 60 от дарителите. Тържеството се проведе в основния ресторант на хотел „Шумен“. През тази година даренията са с 90 повече от предходната.

За дарителството трябва да се говори и пише, защото примерът е увличащ, а написаното остава в историята. Традицията на дарителство в нашия град е жива, каза кметът Христов. “Тази година решихме, че няма да определяме десет дарители, които да бъдат по-високо отличени, защото дарителството не е важно толкова с финансовите си измерения, а със своята навременност, полезност и практичност. Всеки от тези 250 дарители ни е подал ръка според възможностите си и ни е помогнал да осъществим различни културни, просветни, спортни, здравни и социални проекти.“

Сред дарителите има представители на големи и по-малки фирми и дружества, има хора с различни професии, от различни сфери, известни личности и неизвестни за широката публика имена. Всички те обаче са обединени от щедростта и милосърдието, от желанието да помогнат. Всеки според възможностите си е направил дарителски жестове, за да се чувстват други хора по-добре, да живеят по-добре, да имат по-добри условия за учене, за лечение, за спорт, възможности за развитие. Една част от даренията са за подобряване на градската среда, за изграждане на кръгови кръстовища, за подобряване на условията за спорт и за развитие на талантливи спортисти, за създаване на по-модерни условия за лечение. Със средства от дарения през тази година е подобрявана материално-техническата база в училища и детски заведения, закупувано обзавеждане и оборудване на социални центрове, подпомагани са турнета и фестивали на наши творчески състави.

За всичко това кметът Любомир Христов благодари на дарителите и изрази надеждата, че те ще продължат да помагат на града и през следващата година.

Отбелязването на Деня на дарителя в Шумен на 6 декември води началото си от 1937 година. Стореното от видния благодетел Нанчо Попович, който на Никулден има имен ден, подтикнало обществеността, тук да бъде поставено началото на честванията. Българин по душа и сърце, човек на честния труд, с желание да бъде полезен на родния си град Шумен. Нанчо Попович често е споменавал за нуждата от девическо училище, за което би спомогнал според силите си. Тази своя идея осъществява чрез завещанието си, като определя сумата от 20 000 златни австрийски наполеона. През 1899 година се закупува сградата, дават се средства за обзавеждане и издръжка на гимназията, която си запазва името „Нанчова”.