Шумен отбелязва 180 години от рождението на Левски - Община Шумен

Шумен отбелязва 180 години от рождението на Левски

Община Шумен организира тържествено честване на 180-тата годишнина от рождението на идеолога на българската революция Васил Левски. В инициативата по традиция ще участват почетна рота от Шуменския гарнизон и представители на патриотичните клубове в града.

Едва ли е случайно съвпадението, че свободата на Шумен и Апостолът на свободата са родени на една и съща дата. На 18 юли се навършват и 139 години от освобождението на града след  точно  490 години под османска власт. На тази дата командващият отбраната Фазлъ паша сваля оръжие пред генерал Белокопитов и предава града на руските войски. Най-голямата и най-модерно укрепена турска крепост се предава последна и без бой – победа, спечелена на масата на преговорите пет месеца след подписването на  Сан Стефанския мирен договор.

Честването ще започне в 9.00 ч. в църквата „Св. Възнесение Господне“ с отслужване на панихида за Апостола и загиналите за Отечеството. От 11.30 пред паметника на Васил Левски в центъра на Шумен с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност пред подвига и саможертвата на националния герой.