Шумен ще бъде домакин на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература - Община Шумен

Шумен ще бъде домакин на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература

За поредна година Шумен ще бъде домакин на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, който ще се проведе от 27 до 29 април 2018 година.

На брифинг пред журналисти зам.-кметът по образование и култура Найден Косев обяви, че 26-тото издание на конкурса тази година е посветено на 140-годишнината от подписването на Сан-Стефанския мирен договор и  170-годишнината от рождението на българския поет Христо Ботев, както и на 170 години от унгарските освободителни борби от 1848-1849 г.  и  195 години от рождението на унгарския поет Шандор Петьофи.

Според регламента участниците ще бъдат разделени в пет групи – ученици до 11 години, ученици над 11 години, непрофесионалисти, студенти от ВУЗ по изкуствата и артисти-непрофесионалисти. Рецитаторите трябва да изпълнят по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия с общо времетраене от 10 минути.

Тази година акцентът в конкурса е върху творчеството на унгарския поет Шандор Петьофи, а изпълнението на текст на унгарски автор е задължително. Препоръчително е участниците да представят и произведения от творчеството на българския поет Христо Ботев, обясни още Косев.

Организатори на събитието са Община Шумен и Унгарският културен институт при посолството на Унгария в София. Националният конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на Община Дебрецен, Съюза на артистите в България, семейство Поповски, ШУ „Еп. Константин Преславски“, къща-музей „Лайош Кошут“  и фирмите Алкомет, Новател, Контракс и ДЗУ – Стара Загора“.