Наградиха първенците в конкурса „Индустрията в моя регион“ - Община Шумен

Наградиха първенците в конкурса „Индустрията в моя регион“

На специална церемония, организирана от Община Шумен в танцувалната зала на Младежкия дом, днес бяха връчени наградите на отличените ученици и на техните преподаватели и директори на училищата с най-активно участие.

Конкурсът се организира от Химикотехнологичния и металургичен университет,  Българската асоциация на металургичната индустрия в партньорство и с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД.  Инициативата се осъществява под патронажа на кмета на община Шумен Любомир Христов.

Кметът поздрави децата на Шумен и младите хора в залата с днешния празник – 1 юни и да им пожелая да бъдат здрави, все така любознателни и да развиват своите таланти. Той благодари на ръководството на Химикотехнологичния и металургичен университет и на Българската асоциация на металурзите в България, че проведоха този конкурс в нашия град. По думите му, това е един начините да се популяризира професионалното техническо образование и да се укрепи връзката между образованието и бизнеса.

„Мисля, че не случайно Шумен е домакин на тази инициатива. Тук се намира най-големият завод за производство на алуминиеви изделия на Балканите и един от водещите производители в Европа. Предприятието инвестира не само в технологии, в модерно оборудване, но и в професионалното обучение на младите хора и аз искам да благодаря още веднъж на г-н Фикрет Индже. Един от приоритетите на общинското ръководство е тъкмо създаване на условия за развитие на професионалното образование. Той е свързан с развитието на града като индустриален център на Североизточна България. Знаете, че в момента в Индустриалния парк се строят няколко завода, за които ще са нужни специалисти. Надявам се, че част от младите хора в тази зала ще намерят своята реализация в тях.“

Любомир Христов поздрави участниците в конкурса, преподавателите, които са подготвили учениците, на родителите, които са отгледали и възпитали  умни и талантливи деца.

В конкурса участваха ученици от 1 до 12 клас от Шумен и областта. Най-добрите бяха наградени с таблети, а всички получиха специални грамоти за участие, книги и сборник с материалите на участниците в конкурса – есета и рисунки от кмета на Шумен Любомир Христов, г-жа Политими Паунова, изпълнителен директор на БАМИ, доц. д-р инж. Розина Йорданова – декан на Факултета по металургия и материалознание при Химикотехнологичен и металургичен университет – София, г-н Фикрет Индже Фикрет Индже, председател на Надзорния съвет на „Алкомет” АД и председател на Управителния съвет на Българско-турска търговско-индустриална камара.

Твобрите на участниците в конкурса са оценявани от жури в състав: доц. д-р инж. Розина Йорданова – декан на ФММ; доц. д-р инж. Георги Чернев – експерт по качеството на обучение към ФММ; доц. д-р инж. Светла Янкова – отговорник кандидат студентски дейности към ФММ; Панталей Янков, художник, завършил Художествената академия, дългогодишен учител по изобразително изкуство.