Виртуален паметник на длан представиха в Шумен

Интерактивна картичка с 3 D изображение на паметника “Създатели на българската държава” беше представена по повод 36-тия рожден ден на мемориалния комплекс в Шумен.  Годишнината беше отбелязана с кратко тържество днес в Информационния център към паметника.

Кметът Любомир Христов и зам.-областният управител Шерин Вели бяха сред гостите на събитието заедно с първите директори на комплекса полк. Димо Димов и Васил Димов. Празника уважиха и част от създателите арх. Валери Колев, арх. Благой Атанасов, Росана Аргирова, Мария Динкова, Йордан Златев и инж. Михаил Михайлов, които са свързали имената си с изграждането на различните елементи от мемориалния комплекс.

Димитър Игнатов е един от авторите на мобилното приложение „Виртуален паметник на длан, което позволява виртуално 3D възпроизвеждане чрез иновативна пощенска картичка на всеки елемент, скулптурна група или мозайка от паметника в детайли. „Идеята е да рекламираме по съвременен начин туристическия обект, превръщайки го в желана дестинация за пътувания и посещения. Тази интерактивна картичка не е просто 3D представяне на обекта – иновацията изисква активно участие на потребителя на услугата, в качеството му на изследовател, приключенец, играещ човек,“ обясни Игнатов, като приложението е предназначено за туристи – потенциални посетители на мемориален комплекс

Всички посетители на паметника ще получат като подарък интерактивната картичка, обясни директорката на ОП „Туризъм, публични прояви и атракции” Ваня Стоянова. Тя припомни, че Община Шумен участва в номинациите за годишните награди на Министерството на туризма в категорията „иновации“ и призова присъстващите да участват в гласуването. Мобилното приложение „Виртуален паметник на длан“ е сред десетте предложения, получили най-много гласове до този момент.

Тържеството, посветено на 36 години от създаването на паметника започна с откъс от спектакъла “Създатели на българската държава” в изпълнение на членове на дружество “Традиция”, по сценарий и режисура на Стилиян Стоянов.

Skip to content