Индустриалният парк в Шумен ще бъде активно промотиран пред потенциалните чуждестранни инвеститори

Индустриалният парк в Шумен с гордост може да се дава за пример за добро стопанисване и като бизнес проект, който се реализира в района. Това каза пред представителите на бизнеса и медиите заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Той бе на посещение в града по покана на кмета Любомир Христов. При откриване на срещата кметът припомни, че от близо три десетилетия министър или зам.-министър на икономиката за първи път посещава Шумен. Той благодари на Александър Манолев, че е тук и изрази надеждата, че това няма да е негова първа и последна визита и че ще продължи доброто сътрудничество между местната власт и икономическото министерство.

На срещата присъстваха народните представители Димитър Александров и Румен Генов, областният управител проф. Стефан Желев, изпълнителният директор на Индустриалния парк Николай Тончев, представители на Стопанската камара и на Търговско-промишлената палата.

Заместник- министърът пое ангажимент да съдейства за представянето на индустриалната зона в Шумен като локация със сериозен потенциал за чуждестранните инвеститори, които търсят възможности за инвестиции чрез министерството на икономиката или чрез Българската агенция за развитие. „Представители на парка ще бъдат поканени на среща с всички наши търговски аташета, на която той ще бъде презентиран и чрез тях паркът да стане много по-разпознаваем и за бизнеса в чужбина“, обеща Манолев.

По думите му, регионът има всички предпоставки за увеличаване на ръста на инвестициите, каза днес Александър Манолев. Той обясни, че ангажиментът на държавата да завърши магистрала „Хемус“ с пари от държавния бюджет е категоричен и това вече е обявено като приоритет на кабинета. Статистиката показва, че през последните десет години тук са реализирани пет проекта по закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност 138 млн. лева, които създават 690 работни места. Шумен продължава да бъде една от областите с най-висока икономическа активност на населението, като през 2016 година тя е 74 % при средна за страната – 69%. Средната годишна работна заплата вече надхвърля 9000 лева. „И тук както навсякъде остава проблемът с недостига на квалифицирана работна ръка и една от важните задачи на министерството на икономиката е да работи за подобряване на взаимодействието между бизнеса и образованието“, каза заместник-министърът.

Сред темите, които бяха обсъждани с представителите на бизнеса, бяха възможностите за финансиране през европейските фондове.

Манолев обясни, че министерството на икономиката ще направи наситена информационна кампания при отварянето на следващите процедури по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. „Това беше и една от целите на моето посещение. Да информирам бизнеса какво предстои и какъв ангажимент ще поеме министерството.“ Той запозна присъстващите с и предприетите вече мерки за намаляване на административната тежест, с които ще се облекчи бизнесът.

Skip to content