Библиотеката представя изложба за 25-та годишнината на Фондация „Панчо Владигеров“

Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ представя днес изложбата „Международните и национални конкурси на името на Панчо Владигеров в Шумен“. Откриването е в 18 часа във фоайето на първия етаж. Шуменската публика ще има удовоствието да изслуша и изпълненията на двама цигулари от музикалната школа при ОДК „Анастас Стоянов“.

Снимковият материал в изложбата, посветена на 25-та годишнина от създаването на  Фондация „Панчо Владигеров“, разказва историята на конкурсите, показва основните моменти на всеки един от тях, свързани с журито, отличените участници и гостите. В нея са представени също и участниците от Шумен в конкурсите.

Изложбата беше показана на 13 март т.г. във  фоайето на ДКТ “Васил Друмев” по време на тържествения концерт за годишнината на фондацията. Към показаните вече 15 табла за периода 1995-2017 година са добавени и 6 табла, представящи проведения в Шумен през 1986 година Първи международен конкурс за пианисти „Панчо Владигеров“.

Авторът на снимките от първия международен конкурс не е известен. Те са предоставени от архива на бившия Окръжен съвет за култура в Шумен. Първият национален конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ от 1995 година е заснет от фотографа Огнян Блъсков, а автор на снимковия материал на останалите 14 конкурса е Красимир Кънев. Таблата на изложбата са дизайнерски оформени и изработени от рекламна агенция и печатница Аrtprint, а снимковия материал е на фондацията.

Жителите на Шумен и гости на града ще имат възможността да я разгледат до 20 април.

Skip to content