Новини


29.02.2012 г.

УНИЦЕФ: „Община Шумен е пример за ангажираност по правата на детето"

„За мен е съвсем ясно, че тук са поети сериозни ангажименти, които се изпълняват и Община Шумен може да служи за пример не само в България, но и в Европа по отношениез ангажираността за правата на децата". Това заяви на пресконференция в общината Кирси Мади – заместник регионален директор на УНИЦЕФ за Централна, Източна Европа и страните от ОНД. Тя бе в Шумен заедно с Таня Радочай – представител на УНИЦЕФ за България, Милена Харизанова – програмен директор „Социални услуги" към УНИЦЕФ и Майа Грозданова – ръководител на проект „Семейство за всяко дете". В пресконференцията участва и Седат Кадир – заместник-кмет по здравеопазване и социални дейности в община Шумен.

От УНИЦЕФ отчетоха резултатите от изпълнението на пилотния за страната проект „Семейство за всяко дете", който се реализира в Дома за медико-социални грижи за деца в Шумен. Проектът има за цел извеждането на децата от институцията, връщането им при родителите, настаняването им в приемни семейства или осиновяването им. Проектът стартира преди година и половина.

Кирси Мади посочи, че целта е нито едно дете на възраст под 3 години да не бъде настанявано в социален дом, тъй като там никога не би получило семейна грижа и майчина ласка. „В Шумен е поставен отличен старт на сътрудничеството между властта и неправителствения сектор в работата с децата. Надяваме се, че този пример ще бъде използван и от него ще се учат не само други общини в България, но също така и други страни в Европа", подчерта г-жа Мади.

„Броят на децата, настанени в Дома за медико-социални грижи в Шумен, спадна от 107 на 41. Това означава, че по-голям брой деца са напуснали дома, тъй като междувременно са постъпили и нови деца", каза Таня Радочай и добави, че постепенно институциите за деца в страната ще бъдат закрити. Работата, която УНИЦЕФ започна от Шумен, сега се поема в още 8 български града. "В Шумен поставихме началото на приемната грижа за новородени бебета и приемната грижа за деца с увреждания", обобщи Таня Радочай.

Майа Грозданова заяви, че от старта на проекта „Семейство за всяко дете" 101 деца са напуснали Дома за медико-социални грижи, като 53 са настанени в приемни семейства, 28 са осиновените, 20 са реинтегриpани. Отделно 19 бебета са настанени в приемни семейства направо от родилния дом.

„Фактът, че проект „Семейство за всяко дете" се реализира на територията на Шумен е признание от страна на УНИЦЕФ, че местната власт изпълнява социалната си политика за успешно провеждане на процеса на деинституционализация на децата и разкриването на нови социални услуги по превенция на изоставянето, отглеждането в семейна среда на деца от социални домове, както и предоставяне на услуги за семейства в риск. Благодарение на доброто ни партньорство предвидените дейности се осъществяват успешно, като общината предостави подходящо помещение за Семейно-консултативен център", посочи заместник-кметът по здравеопазване и социална политика Седат Кадир. Той допълни, че специалистите от центъра са посетили 272 семейства от шуменските квартали „Витоша" и „Бялата пръст", като са изготвили карта на рисковите групи и семейства. Успешно са приключени 10 случая. В момента експертите работят с 22 семейства.

С решение на общинския съвет е разкрит и Дневен център за деца с увреждания в сградата на Дома за медико-социални грижи за деца в Шумен, който ще работи с 40 момичета и момчета с физически проблеми и ще подпомага родителите им. Седат Кадир припомни, че през ноември миналата година община Шумен бе удостоена с приза „Община – приятел на детето" и изрази надежда за по-нататъшна съвместна работа с УНИЦЕФ.

Преди пресконференцията гостите от УНИЦЕФ имаха работна среща със зам.-кметовете Александър Генчев и Седат кадир, на която бяха уточнени по-нататъшните взаимни ангажименти по реализацията на проекта „Семейство за всяко дете".


29.02.2012 г.

Кметът на Шумен ще раздаде 50 трикольора на Трети март

Кметът Красимир Костов по традиция ще раздаде на шуменци 50 знамена в деня на националния празник на България – Трети март. На гражданите, дошли на тържеството, ще бъдат раздадени и 200 по-малки хартиени знаменца. Това ще стане на площад „Кристал" от 10,30 ч., преди церемонията по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

Тържественото честване на Трети март ще започне от 10,15 ч. в шуменския храм „Свети Три светители", в който ще бъдат отслужени заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за освобождението на България и молебен за здраве.

От 11,00 ч. пред община Шумен ще бъде ритуалът по издигане на националния флаг на Република България, а в 11,30 ч. в Драматично-кукления театър „Васил Друмев" ще започне концерт-спектакъл на фолклорния ансамбъл „Тракия" от Пловдив.

Заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за освобождението на България и молебен за здраве ще бъде отслужена и в храма „Свето Вознесение Господне". Църковната церемония ще започне в 9,00 ч. След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите опълченци.


28.02.2012 г.

От 1 март започва издаването на холограмни стикери за такситата

Община Шумен уведомява таксиметровите превозвачи, че започва приемането на документи за издаване на стикери за таксиметрови автомобили за 2012 г. Холограмите се получават в стая 364 на община Шумен след заплащане на такса от 10 лв. за комплект стикери и подадено заявление в Информационния център на общината. Към заявлението се прилага актуален списък на автомобилите, заверен в ОО "КД-ДАИ"-Шумен не по рано от 1.03.2012г., удостоверение за регистрация и документ за платена цена на услугата.

Холограмите трябва да бъдат поставени на предния десен калник и на задната страна на автомобила.

През миналата година са закупени 530 холограмни стикера, което означава, че толкова са редовно регистрираните таксита в града.


28.02.2012 г.

Приключи проектът „Домашен помощник в семейна среда"

Сдружението с нестопанска цел „Северен шуменски селски район" приключи работата си по проекта „Домашен помощник в семейна среда". Партньор на Сдружението бе община Шумен. Резултатите от работата бяха отчетени на пресконференция днес от ръководителя на проекта Стефан Живков, кмет на с. Царев брод и координатора Силвия Христова, гл. експерт социални дейности в община Шумен.

Проектът бе реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" и съфинансиран от Европейски социален фонд. Предоставената безвъзмездна помощ бе в размер 188 369 лв., а продължителността на проекта – 14 месеца.

Проектът бе реализиран на територията на 22 села от община Шумен, по него бяха назначени 37 домашни помощници, които обслужваха месечно 116 лица, нуждаещи се от ежедневна грижа. 82 % от ползвателите на услугата бяха жени, а 18 % - мъже. Над 95 % от лицата, ползващи услугата, са на възраст над 64 години, коментира Стефан Живков. Това оформя извода, че от подкрепа и обгрижване се нуждаят предимно хората в напреднала възраст и самотно живеещите. 50 % от потребителите пък са с различна степен на увреждане, допълни Живков.

Проектът постигна своите планувани цели за подобряване качеството на живот на хората от уязвимите социални групи чрез създаване на условия за независимост, изваждане от изолация и осъществяване на социални контакти, каза Силвия Христова и благодари на институциите, оказали съдействие на екипа за реализацията на проекта.


28.02.2012 г.

Министерството на спорта отпусна 144 776 лв. за ремонт на стадиона в Дивдядово

Община Шумен подписа договор с Министерството на физическото възпитание и спорта за финансово подпомагане за ремонт и реконструкция на стадион „Чавдар" в кв. Дивдядово. Сумата е 140 776 лв., а договорът е с краен срок на действие 30 август 2012 г. Дотогава трябва да бъдат извършени различните видове строително монтажни работи – кофражни и бетонни конструкции, доставка и поставяне на предпазни мрежи, доставка и монтаж на 700 седалки, стоманени конструкции, както и изграждане на подземна поливна система, каза на пресконференция днес зам.-кметът по финанси Александър Генчев. Това е един дългоочакван ремонт на този стадион, проектът е представен преди доста години, но това финансово подпомагане идва едва сега, допълни Генчев. Работата по проекта ще стартира след провеждане на обществена поръчка и избор на изпълнител.

Първоначалният проект бе на стойност 320 000 лв., а намеренията бяха да бъдат изградени и нови бани, тоалетни и ограда на стадиона. Ще продължим да търсим средства за довършване на проекта, защото без ограда и съблекални няма как да работи стадионът, допълни Даниел Даулов, ст. експерт „Младежки дейности, спорт и туризъм".

Стадионът е общинска собственост, има охрана и към момента се поддържа много добро тревно поле, което даде основание на Министерството на спорта да отпусне макар и част от необходимите суми за реконструкцията. Преди години стадионът бе обявен за даване на концесия, но не се намери кандидат да го стопанисва.


28.02.2012 г.

На 1 март стартира данъчната кампания

На 1 март в община Шумен стартира плащането на данък сгради и такса битови отпадъци. Тази година няма промени в сумите, тъй като общинският съвет запази миналогодишните промили, не са променяни и данъчните оценки на имотите.

Плащането с 5 % отстъпка е до 2 май. Гражданите могат да се издължат на две вноски - до 30 юни се плаща първата вноска, а до края на октомври - втората вноска, напомни на пресконференция днес директорът на дирекция „Бюджет и финанси" Мариана Паскова.

На жителите на община Шумен са изпратели 67 694 броя съобщения, от тях 60 343 броя се разпространяват чрез „Български пощи" АД. Съобщенията за кметствата, които са 7351 – ще бъдат разпространявани чрез кметовете и кметските наместници по селата. Освен текущите задължения в съобщенията са отбелязани и задълженията от предходни години, уточни Паскова.

Четири каси ще работят в отдел „Местни данъци и ТБО" на общината, предвижда се и удължено работно време. Събирането на сумите по места в селата ще става от кметовете чрез кочани и приходите ще се отчитат в общината.

В процес на реализация е услугата за електронна проверка на дължимите суми по различните видове данъци и такси. Личните данни в нея ще бъдат защитени, тъй като всеки потребител ще може да влиза в системата със собствен сертификат, който ще бъде получаван от общината. За гражданите, които вече имат издаден сертификат за ползване на досегашните електронни услуги, няма да се налага пререгистрация. Услугата ще може да се ползва и срещу електронен подпис, ако потребителят има. Чрез тази услуга гражданинът ще може да види цялото си данъчно досие, дори и декларираните си данни", коментира Паскова и уточни, че услугата би могла да стартира до два месеца.

До края на месец март, за улеснение на гражданите, се предвижда да заработят и нови пунктове за плащане на данъци в кварталите на Шумен.


27.02.2012 г.

Отчитат конкурса за мартеници „Пижо и Пенда"

На 1 март от 11 часа във фоайето на Регионалната библиотека „Ст. Чилингиров" ще бъдат отчетени резултатите от ХVІ издание на Регионалния конкурс „Пижо и Пенда". Там ще бъде подредена и изложба с най-хубавите мартеници, изработени от децата.

Конкурсът е включен в културния календар на Община Шумен и се организира от Общински детски комплекс. В него тази година участваха над 350 деца от ОДК – Шумен, НУ „Ил. Р. Блъсков", ІІ ОУ „Д-р П. Берон", Помощно училище, СОУ „Й. Е. Български, ОУ „П. П. Славейков" – с. Марково, Център за работа с деца – гр. Каспичан, СОУ „Д-р П. Берон" – с. Хитрино, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" – гр. Преслав, ЦДГ „Радост" – с. Ясенково, Комплекс за социални услуги за деца и семейства – Шумен.

По време на тържеството ще бъдат връчени 32 колективни и индивидуални предметни награди и грамоти в разделите най-малка мартеница, най-голяма мартеница, най-оригинална мартеница, гривна и колие, пано и обемна кукла, заяви в аванс директорът на ОДК – Шумен Веселина Славчева.


27.02.2012 г.

НСОРБ си избира председател на Управителния съвет

Кметът на Шумен Красимир Костов и Даниела Русева ще участват в ХХІV общо събрание на НСОРБ, което ще се състои от 29 февруари до 1 март в София. През първия ден ще бъдат избрани Управителен съвет и Контролен съвет. Началният час на събранието е 14 ч. Изборът на председатели на Управителния и на Контролния съвет ще бъде на 1 март от 9,30 ч.

След тайното гласуване и обявяване на резултатите пред Общото събрание, по предстоящите реформи във ВиК-сектора ще говори министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Ангажиментите на общините по управление на отпадъците ще коментира министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

По време на Общото събрание ще бъдат обсъдени Програма за дейността на Сдружението за 2012 г., отчетът за бюджета за 2011 г., както и проектобюджетът за тази година.


27.02.2012 г.

Българските общини - пред стари и нови предизвикателства

„Българските общини - пред стари и нови предизвикателства" е темата на дискусионния форум, организиран от НСОРБ, който ще се състои сутринта на 29 февруари, преди ХХІV Общо събрание на Сдружението. В неговата работа ще вземат участие кметът на Шумен Красимир Костов и Даниела Русева.

Форумът ще бъде открит от Красимир Мирев, ръководител на българската делегация в Комитета на регионите и кмет на община Търговище.

По темата „Развитие на българското местно самоуправление през последните 20 години и бъдещите предизвикателства" ще говори кметът на Добрич Детелина Николова и Даниела Русева. В доклада на Русева ще залегнат изводите и анализите от Мониторинговия доклад за България по спазване на Европейската харта за местно самоуправление.

На форума ще бъдат обсъждани още влиянието на икономическата криза върху местните власти, финансовата децентрализация – тенденции в Европа и България, както и междуобщинското сътрудничество при изграждане на общинска инфраструктура.

В работата на форума ще вземат участие Любен Татарски – председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление в 41-ото Народно събрание, Мерседес Бресо – президент на Комитета на регионите на ЕС, Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ, представители на ЕБВР и на Норвежкото сдружение на местните и регионални власти.


24.02.2012 г.

Театърът кани децата на спектакъл за Баба Марта

В навечерието на 1-ви март, Драматично-куклен театър „Васил Друмев" Шумен поднася на своите малки зрители поредната изненада - спектакълът „Баба Марта щом запее" от Даниела Стойчева. На сцената оживяват и децата ще научат историята за Пижо и Пенда, както и за българската обредна традиция, свързана с Благовещение, Лазаровден и Великден. Най-вълнуваща за тях ще бъде срещата им с чаровната старица Баба Марта.

Участват актьорите Добрина Добрева, Люба Петрова, Димитър Караиванов. Сценична реализация – Кольо Стайков.

Най-нетърпеливите зрители могат да видят спектакъла на

26 февруари /неделя/ от 11.00 часа в зала „Патиланчо".


23.02.2012 г.

Исмаил АРАМАЗ: Ние сме добри съседи и такива трябва да си останем

Ние сме добри съседи и такива трябва да си останем. Това заяви днес Негово Превъзходителство извънредният и пълномощен посланик на Република Турция в България Исмаил Арамаз по време на срещата си с кмета на Шумен Красимир Костов. Заедно с дипломата от турска страна бяха генералният консул на Турция Джем Улусой и вторият секретар в посолството Сухейби Юнал. В срещата участваха още председателят на общинския съвет проф. Георги Колев, зам.кметовете и секретарят на общината.

В експозето си Красимир Костов очерта възможностите за инвестиции, които предлага Шумен и новият Индустриален парк. Въпреки кризата Шумен продължава да се развива, безработицата е около 5 % и основните икономически субекти вървят напред, каза Костов. Градоначалникът подчерта, че трябва да се търсят нови и разнообразни форми за икономическо сътрудничество, да се поддържат връзките в областта на образованието и културата, по-активно да се използват възможностите на шуменския Земеделски институт.

Без да подценявам връзките в икономиката ще подчертая, че в условия на криза на преден план излиза взаимодействието в областта на образованието, коментира проф. Колев.

Негово превъзходителство подчерта, че в последната година отношенията между България и Турция бележат сериозен ръст особено във възможностите за двустранни отношения по доставките на природен газ, както и по проблемите за визовия режим.

Стокообменът между двете страни нараства – при 2,4 млрд. евро през 2010 г., за миналата година той е бил 3 млрд. евро.

Костов запозна високият гост с инициативата на Шумен да кандидатства за културна столица на Европа през 2019 година и изрази надежда, че Турция ще ни подкрепи.

Обсъдени бяха и възможностите за културен и туристически обмен.

По отношение ремонта на Томбул джамия, посланикът заяви, че Турция има готовност да започне веднага ремонта, но изчаква разрешително за строителство, което трябва да бъде издадено от българското Министерство на културата. Очакванията му са, че през март, когато в Анкара на посещение ще бъде премиерът на България, да бъде подписан и този протокол, след което ще започне ремонтната дейност по джамията.

По-късно днес посланикът и придружаващите го ще се запознаят с Индустриалния парк, ще посетят Томбул джамия и Регионалния исторически музей.


23.02.2012 г.

Забраняват достъпа на хора до заледените язовири

Във връзка с писмо на областния управител за избягване на нещастни случаи във водоемите на територията на община Шумен, кметът Красимир Костов издаде заповед, с която нарежда на кметовете и наемателите да предприемат мерки за ограничаване достъпа на хора до тях и преминаването им по ледената покривка. Със заповедта се разпорежда да се създаде организация за разясняване на населението опасността от подобни действия.

Ако въпреки предприетите мерки, възникне инцидент, своевременно да се сигнализира на телефон 112, след което да се информира дежурният по общински съвет за сигурност на тел. 054/ 857 651, пише в заповедта.


22.02.2012 г.

Ротари клуб Шумен с нова благотворителна идея

Да реновира и да върне към живот танцувалната зала на Младежкия дом има намерение Ротари куб – Шумен. Идеята бе представена днес пред зам.- кмета по култура и образование Живка Тонева от президента на клуба Николай Филипов и нотариус Ася Асенова. Средствата ще се набавят от различни инициативи на ротарианците като финалът ще бъде благотворителен бал, който ще се проведе на 21 април т. г. В инициативата ще се включат и Ротаракт и Интеракт. Младежите смятат да организират акции за събиране на хартия.

Ротари клуб Шумен вече са открили дарителска сметка в ОББ и разчитат на местните фирми да се включат в инициативата. Специални листовки и обръщения ще разясняват на шуменци идеята и ще ги приканват да се включат в акциите, обясни Филипов. „С тази инициатива искаме да събудим сантимента у шуменци и всеки да намери начин да се включи в благотворителните акции. Залата е многофункционална и би могла да стане доста привлекателно място за младите хора и да се използва рационално", коментира Ася Асенова.

Живка Тонева благодари на представителите на Ротари клуб – Шумен за инициативата, обърната изцяло към младите хора на Шумен и заяви, че общината също ще я подкрепи. Тя препоръча на организаторите да проведат разговор с арх. Мария Острева, която е проектант на сградата. Тонева коментира още, че общината има спечелен проект за културна инфраструктура, в който влиза и сградата на Младежкия дом, но поради изчерпване на евросредствата той няма да бъде финансиран. Чакаме отварянето на нови оси, ще адаптираме проекта и отново ще кандидатстваме, каза Тонева.


22.02.2012 г.

Шумен – кандидат за Европейска столица на културата през 2019

Продължават работните срещи по фокус групи във връзка с кандидатурата на Шумен за Европейска столица на културата през 2019 година. На 21.02 в зала 203 на Община Шумен се състоя презентация и среща с шестата фокус група – медии и рекламни агенции.

Следобед, на същия ден, проектът беше представен и в град Велики Преслав от консултанта Любомир Кутин. Присъстваха представители от културни институции, читалища, музей, образование, администрация.


21.02.2012 г.

Приключи проектът „Социален асистент и домашен помощник в семейна среда"

Приключи работата по проекта „Социален асистент и домашен помощник в семейна среда" с бенефициент Община Шумен. Той бе осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси», съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Общата стойност на проекта бе 199 054 лева, а неговата продължителност 14 месеца.

В процеса на изпълнението на проекта бе постигната качествена грижа в семейна среда на лица с увреждания или самотно живеещи лица за постигане на социалната им и здравна адаптивност. По проекта бяха обслужвани 85 души, живеещи в град Шумен и кварталите Дивдядово, Мътница и Макак. За тях се грижиха 20 социални асистенти и 15 домашни помощници.


21.02.2012 г.

Почистването на заледените участъци продължава, няма опасност от преливане на язовири

Почистването на заледените участъци в Шумен и кварталите продължава. Това заяви на пресконференция днес зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков. Поради започналото топене на снега през деня и ниските температури през нощта, сутрин и вечер се получават заледявания, но почистващите фирми имат ангажимент да опесъчават, каза Йонков. Той коментира, че все още има непочистени от снега и леда тротоари в кварталите "Добруджа" и "Тракия". Проверките там ще продължат като дейността по почистването ще бъде подпомогната от общинското предприятие "Обреден дом", което също разполага с известно количество инертни материали. Справката за направената проверка ще бъде предоставен на кмета Костов, който ще вземе отношение за свършеното и дали ще се налагат санкции, каза още Йонков.

След последната проверка 76 от по-малките улици вече са опесъчени, с изключение на посочените два квартала в града. Има съставени 8 акта за търговски обекти, пред които тротоарите не са били почистени, заяви началникът на "Инспекторат" Свилена Иванова.

Иван Йонков подчерта, че община Шумен има претенции и по отношение почистването на уличните шахти и уточни, че при положителни температури то ще продължи в следващите дни със съдействието на ВиК.

От щаба за борба с бедствията Красимир Косев заяви по време на пресконференцията, че следенето на нивото на язовирите ще продължи до месец май. До момента няма подадена информация за опасност от преливане. Наемателите изпълняват заповедта на кмета за намаляване обема им под 50 %. Източването на водните обекти продължава, някои са достигнали вече мъртъв обем, което е под 40% от общото количество вода. Спряно е вливането на допълнителни количества вода от шуменското езеро към яз. Дибич, в който водата е малко под преливника, но източването му продължава, каза Косев. Тази седмица проверките ще установят изправни ли са изпускателните кранове на язовирите, както и другите съоръжения, които имат отношение към тяхната безопасност и експлоатацията им.


20.02.2012 г.

55 062 599 лева е макрорамката на бюджета на Шумен за 2012 година

55 062 599 лв. е макрорамката на бюджета на община Шумен за 2012 г. Бюджетът бе приет единодушно с 41 гласа „за" на редовната сесия на местния парламент, свикана от председателя проф. Георги Колев.

Приходите с държавен характер ще бъдат 26 804 242 лв., а приходите с местен характер – 28 258 357 лв. От имуществени данъци се планира в хазната да влязат 6 431 431 лв., от неданъчни приходи 14 654 146 лв., в т. ч. такса битови отпадъци 6 299 582 лв.

Взаимоотношенията с централния бюджет ще бъдат в рамките на 3 329 900 лв. в т. ч. обща изравнителна субсидия 2 722 800 лв., зимно поддържане и снегопочистване – 87 400 лв., целева субсидия за капиталови разходи за финансиране на местни дейности 519 700 лв. – от тях за изграждане на общински пътища 282 600 лв.

Разходите за делегирана държавна дейност са 26 804 242 лв., за делегирани от държавата дейности, дофинансирани от общински приходи – 1 474 767 лв. Разходите за местни дейности възлизат на 26 783 590 лв.

Преди гласуването на бюджета за 2012 г. съветниците приеха и отчета за миналата година.

Съветниците приеха и план-сметката за чистотата на Шумен за тази година, която е на стойност 5 668 979 лв. Цената на услугата на концесионера по чистотата, който се грижи за сметосъбирането и сметоизвозването в Шумен, е 4 098 589 лева. Гласуваната сума е с около 400 000 лева по-малко от първоначално заложената. Така, запазвайки видовете дейности, които извършва, и количествата смет, които са договорени, фирма „Титан – БКС" ще трябва да се вмести в тази цена през годината. Сесията упълномощи кмета Красимир Костов и председателите на бюджетната комисия Христо Дечев и на правната комисия Даниела Русева да проведат преговори с концесионера за актуализацията на договора.

Преките разходи на общината за премахване на нерегламентираните сметища от 200 000 лева бяха намалени на 100 000 лева, като останалите 100 000 лева бяха добавени към сумата за почистването на общинската пътна мрежа. Прието бе също така ликвидирането на нерегламентирани сметища, поддържането на паркове и градинки и чистенето на четвъртокласните пътища вече да се извършват след одобрение от местния парламент.

Съветниците направиха промяна и в директорския борд на Индустриален парк – Шумен. 28-годишният син на шуменския депутат от ГЕРБ Красимир Минчев – Виктор, и директорът на общинската дирекция „Икономическо развитие и стопански дейности" Росица Антонова заеха местата на освободените проф. Стефан Желев – представител на ГЕРБ и Десислав Десподов - представител на общината.

Приет бе и отчетът за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление, както и проектът за програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост.

Избрани бяха членове на две комисии – по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и по Закона за предотвратяването на конфликт на интереси.

Съветниците избраха и организационен съвет за кандидатурата на шумен за Европейска столица на културата през 2019 година.


20.02.2012 г.

С две награди се завърнаха шуменци от Международната туристическа борса

Две награди спечелиха шуменци на Международната туристическа борса „Ваканция СПА & Експо – 2012″, която се проведе в края на миналата седмица в София. Те бяха представени пред общинския съвет в Шумен от директора на общинското предприятиe за туризъм „Мадарски конник" Добромир Жеков и от шефа на Регионалния исторически музей Георги Майсторски.

Двамата подчертаха, че за първи път участват в престижния форум с представяне на регионален туристически продукт, в който основни партньори са общините Шумен и Велики Преслав и музеите в тях.

Едната награда е получена от списание „Отдих и туризъм" във връзка с успешното представяне на община Шумен през миналата година с информационно-рекламната си стратегия и дейностите по реализацията на регионален туристически продукт. Второто отличие е присъдено за атрактивното и професионално представяне на Шуменския регион в тазгодишното поредно издание на Международната туристическа борса. „Убеден съм, че приетата ни Стратегия за развитие на туризма в Шумен ще акумулира конкретни дейности и измерения", каза Майсторски..


20.02.2012 г.

Повишава се интересът на бенефициентите към Структурните и Кохезионния фонд

Засилва се интересът на бенефициенти от област Шумен към оперативните програми и възможностите за финансиране на проекти от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Това отчитат експертите на Областния информационен център в Шумен, след проведеният първи кръг срещи с представители на общини, фирми, неправителствени организации и административни структури от областта.

В хода на срещите, бе представен Областният информационен център, услугите и дейностите, които ще извършва. Дискутирани бяха добри практики при кандидатстване и изпълнение на проекти по оперативните програми в област Шумен.

„Най-силен е интересът към Оперативна програма „Регионално развитие" и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", коментира управителят на центъра Галина Минчева. Общините и училищата от региона имат най-богат опит в тези две програми, но срещат трудности при прилагането на законодателството по ЗОП при изпълнение на проектите. Основен проблем е верифицирането на разходите по междинните плащания и забавяне на разплащанията по всички оперативни програми. Участниците в срещите настояха за спазване на посочените срокове за плащания в договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Представители на читалищата поставиха въпроса за съфинансирането при реализиране на спечелени проекти и нуждата от осигуряване на мостово финансиране, подобно на това по ФЛАГ за общините.

Присъстващите на срещата представители на административни звена в областта проявиха интерес към процедура 1.1 „Оптимизиране на структурите на областните и общински администрации" по Оперативна програма „Административен капацитет".


17.02.2012 г.

Шумен – кандидат за Европейска столица на културата през 2019

Днес в зала 363 на Община Шумен се състоя презентация и работна среща с петата фокус група във връзка са кандидатурата на Шумен за европейска столица на културата през 2019 година – учители и ученици. Лектор бе Любомир Кутин.

В началото Здравка Стоянова, началник на отдел „Култура", запозна присъстващите с Решението на Общинския съвет от 29.12.2012 г. относно съгласието Шумен да кандидатства за столица на културата през 2019 година, със състава и броя на фокус групите и основата на цялостната идея, около която трябва да бъдат обединени шуменската общественост и шуменското гражданство. След експозето Любомир Кутин направи презентация и разяснения относно историята и мисията на титлата „Европейска столица на културата".

На срещата присъстваха директори, учители, педагогически съветници и ученици от шуменски училища, както и представители от Регионален инспекторат по образование – Шумен, Детски парламент, Ученически градски парламент и Ротаракт - Шумен.


17.02.2012 г.

Разчистват пътищата за Велино и Друмево

Поради навявания тази нощ пътищата за Велино и Друмево отново станаха непроходими за движение. Рано сутринта машини на фирма „Барс" АД започнаха работа по трасето. Очаква се до час-два пътищата да бъдат отворени. Освен до Велино, пътят ще бъде разчистен и до с. Живково, община Хитрино. Останалите пътища в общината са проходими при зимни условия.


16.02.2012 г.

В Шумен обсъждат проекта за саниране на многофамилни жилищни сгради

„Добре дошли в Шумен – земята, откъдето започва България!". Така кметът на Шумен Красимир Костов приветства участниците в двудневното национално съвещание на тема „Сътрудничество с общините при реализиране на схема BG161PO001/1.2-01/2011 „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради". „Радвам се, че Шумен заслужи честта да бъде домакин на тази работна среща, в която сигурен съм, заедно ще начертаем пътя за реализация на този мащабен проект за енергийна ефективност в многофамилните жилища. Вярвам, че всеки от вас ще представи своите виждания за решаване на проблемите, за да предложим на гражданите изчистени и опростени правила за кандидатстване", каза в приветствието си Костов.

Форумът е организиран от МРРБ, а домакин е община Шумен. В съвещанието участват освен министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, нейният заместник Николай Нанков, ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие" Деница Николова, която е и главен директор на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие", кметове на областните градове в страната.

Лиляна Павлова очерта необходимостта от саниране на старите панелни блокове и възможностите за енергийна ефективност след това. Тя заяви, че държавата ще поеме половината от разходите по реализация на проекта, а общините ще могат да търсят начини да подпомагат гражданите. В своето изложение кметът на Шумен Красимир Костов очерта идеите на общината да бъде намаляван данък сгради за няколко години, топлофикационното дружество да инвестира част от средствата срещу включване на абонати в мрежата, както и общината да се погрижи за благоустройството на околоблоковите пространства след като приключи санирането на даден блок или секция.

По време на форума зам.-министър Николай Нанков представи проекта за обновяване на многофамилни жилищни сгради, а Деница Николова запозна присъстващите с Фонда за жилищно обновяване.

В дискусиите днес се обсъждат възможните форми на сътрудничество при изпълнение на проекта за обновяване в многофамилни жилищни сгради. Свои доклади и виждания споделиха освен кметът на Шумен и кметовете на общините Бургас, Столична община и Стара Загора. Дискусията по тази тема ще продължи и утре от 9,30 ч., когато ще бъде представена методологията за изпълнение на целия проект и реализиране процеса по обновяване на многофамилни жилищни сгради.

Целта на работното съвещание е да се набележат стъпките за реализация на проекта и начините за съфинансиране.


16.02.2012 г.

Министър Лиляна Павлова връчи чек за 2,2 млн. лв. на кмета на Шумен Красимир Костов

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи днес в Шумен чек на стойност близо 2,2 млн. лв. на кмета Красимир Костов за спечеления проект за изграждане на центрове от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Чекове получиха и още 24 кметове от страната на обща стойност над 48 млн. лв. за спечелени проекти по ОП „Регионално развитие".

По време на официалната церемония по връчването на чековете от министър Пвлова, на която присъства и зам.-областният управител Ралица Тодорова, приветствие към гостите поднесе кметът на Шумен Красимир Костов. „Днес когато се дава още един инвестиционен импулс за решаване на деинституционализацията, ние поемаме ангажимента и отговорността да изпълним спечелените проекти. Днес даваме старт на основния инвестиционен ресурс за изграждане на материалната база, но той трябва да има продължение за финансиране и по-нататъшната дейност.", каза Костов.

Шуменският проект е на стойност 2,2 млн. лв. и по него ще бъдат изградени три центъра за настаняване от семеен тип, в които ще бъдат обособени отделни апартаменти. Общо в жилищата ще могат да живеят 12 деца и младежи с увреждания, излезли от институции.

Министър Павлова подчерта, че в България има над 7 хиляди деца без родителска грижа и деца с увреждания. „Смятам, че е много важно всички ние да обединим усилия и да се погрижим за тях така, че те да живеят в равностойни условия", каза министърът.

Тя добави, че визията на правителството е да промени коренно подхода и грижата за тези деца. „Направихме необходимото, така че сериозен ресурс от ОП „Регионално развитие да бъде насочен именно към тази важна и чувствителна сфера - социалната инфраструктура. Насочения ресурс за това е над 107 млн. лв. От тях ние вече предоставихме почти 30 млн. лв. на първите проекти, които започнаха своите действия", заяви Павлова и допълни, че днес се склчва втория пакет от договори с 25-те общини.

По думите й, с тези общо 107 млн. ще се даде шанс на над 2500 деца да живеят в по-добри условия. Ще бъдат изградени 133 центъра за настаняване от семеен тип и 26 защитени жилища. Лиляна Павлова добави, че тези 107 млн. лв. ще бъдат допълнени с над 27 млн. лв. по друга Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Финансирането на проектите, за които днес в Шумен бяха сключени договори, е изцяло по ОП „Регионално развитие" и държавният бюджет и общините не участват със съфинансиране.


15.02.2012 г.

Шумен участва в Международна туристическа борса в София

Шумен ще участва в откриващата се утре Международна туристическа борса „Ваканция SPA & Експо" в София. Тя е организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. До 18 февруари на площ от 18 кв. м в „Интер Експо Център" нашият регион ще бъде представен от общините Шумен и Велики Преслав. За първи път ще се представим като регион Шумен, каза на пресконференция директорът на общинското предприятие за туризъм „Мадарски конник" Добромир Жеков и уточни, че в проявата ще си партнират взаимно Регионалният исторически музей в областния център и Археологическият музей в Симеоновата столица.

Сред атракциите, с които ще се привлича интересът на посетителите, е пресъздаването на извайването на Мадарския конник с длето върху варовиков камък. Експозицията ще включва още възстановка на „Златния век" през времето на Първото българско царство. Специално за борсата ще бъдат извадени от фондовете на двата музея златни монети и предмети, към които се очаква също да бъде проявен завиден интерес. В централното фоайе на столичния изложбен център групи за автентичен фолклор от селата Васил Друмев и Салманово ще представят уникалните за нашия край стародавни обичаи „Крадене на дете" и „Сечене на нозла (б. а. – предотвратяване на заболяване)".

"Шуменският регион ще бъде представен и с информационно-рекламни материали, насочени предимно към туроператорските фирми. Ще запознаем посетителите и със спортно-културния ни календар през тази година", коментира Добромир Жеков. Той подчерта, че основната цел на нашето участие в борсата е представянето ни да бъде част от подготовката, с която Шумен ще се кандидатира за Европейска столица на културата през 2019 година.


15.02.2012 г.

Източват язовирите в община Шумен до 50 % от обема им

В следващите дни нивата на всички язовири в община Шумен ще бъдат занижени под 50 % от общия обем. Това стана ясно на съвещание днес, в което участваха зам.-кметовете Митко Киров и Иван Йонков, Красимир Косев от Щаба за борба с бедствията, специалисти от общината, кметове на села, кметски наместници, наематели на язовири и др.

Представителят на наемателя на язовирите в Дибич и Белокопитово Максим Иванов поиска в заповедта на кмета да бъде фиксирано различно време за изпускане за отделните язовири, тъй като съоръжения са пригодени да изпускат определено количество води от даден язовир, без да се отчита големия водосбор, който се очаква да постъпи в съоръженията със снеготопенето.

Митко Киров, зам.-кмет по стопанските въпроси, беше категоричен, че, ако се допусне неспазване на заповедта и даден язовир в общината прелее през язовирната стена, той ще бъде източен и няма да се дава под наем, както това се случи с язовира в Салманово, чиито води преляха през 2005 г. и заляха ниските части на селото и земеделски земи.

След 20 февруари общинска комисия ще извърши оглед на място на водоемите в общината, за да констатира действителното състояние на съоръженията.

Вчера правителствена комисия е проверила четирите потенциално опасни общински язовира – в селата Дибич, Белокопитово, Салманово и Лозево и по предварителна информация от представителите на общинска администрация в комисията не са открити съществени пропуски, каза Йонков.


14.02.2012 г.

25 кметове подписват в Шумен договори с МРРБ по проекти, министър Павлова им връчва чекове

25 кметове на общини от цялата страна ще подпишат в Шумен договори с Управляващия орган на ОП „Регионално развитие" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по схема „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги на деца в риск".

Работните срещи ще бъдат от 10 ч. до 12 ч. в зала 203 на община Шумен. Под документа подпис ще сложи Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на ОП „Регионално развитие" и главен директор на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие". В 12 ч. в зала 363 на общината регионалният министър Лиляна Павлова официално ще връчи на кметовете чекове със стойността на спечелените проекти.

Шуменският проект е на стойност 2,2 млн. лв. и по него ще бъдат изградени три центъра за настаняване от семеен тип, в които ще бъдат обособени отделни апартаменти. Общо в жилищата ще могат да живеят 12 деца и младежи с увреждания, излезли от институции.


14.02.2012 г.

Шумен е домакин на национално съвещание по саниране на сградите

Шумен ще бъде домакин на национално съвещание на тема „Сътрудничество с общините при реализиране на схема BG161PO001/1.2-01/2011 „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради". То ще се състои на 16 и 17 февруари в хотел Шумен. Организатор на проявата е МРРБ. Ще присъстват министър Лиляна Павлова и кметове на областните градове в страната.

Срещата ще бъде открита в 14 ч. от Лиляна Павлова. Приветствие към гостите ще произнесе кметът на Шумен Красимир Костов.

След официалната част ще бъде представен проектът за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Лектор ще бъде Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

В 15,45 ч. Деница Николова, ръководител на УО на ОПРР и главен директор на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие" ще представи Фонда за жилищно обновяване.

От 16.30 ч. – 18.00 ч. възможни форми на сътрудничество при изпълнение на проекта за обновяване в многофамилни жилищни сгради ще представят специалисти от общините Шумен, Бургас, Столична община и Стара Загора. Дискусията по тази тема ще продължи и на другия ден от 9,30 ч.

През втория ден от 10 до 12 ч. ще бъде представена методологията за изпълнение на целия проект и реализиране процеса по обновяване на многофамилни жилищни сгради.

В националното съвещание ще вземат участие министри, кметове на областни градове, специалисти от МРРБ. Целта е да се набележат стъпките за реализация на проекта и начините за съфинансиране.


14.02.2012 г.

Конкурс за лого във връзка с кандидатурата на Шумен за Европейска столица на културата

Община Шумен обявява конкурс за лого във връзка с кандидатурата на Шумен за Европейска столица на културата през 2019 година.

В логото трябва да присъства изразът: „Шумен – кандидат за Европейска столица на културата през 2019 година"; Дизайнът на логото да е авторски, да е съвременен, лесно разпознаваем, привлекателен и да не копира, или напомня на съществуващ такъв.

Изпратените варианти трябва да са цветни. Към проекта участниците трябва да приложат примерно разположение на знака – върху пощенски плик, постер, брошура, флаер, химикали, значки. Проектът за лого да представлява електронен вариант на векторна графика във формат, CDR или PSD и растерен формат JPEG; Да се осигури възможност логото да се използва върху хартиен носител, билбордове, плакати, рекламни пана, бланки, сертификати, грамоти, папки, дипляни, брошури, каталози, чаши, дрехи, сувенири.

Всеки автор може да участва в конкурса с неограничен брой предложения. Проектите трябва да бъдат придружени с описание на идеята, електронен или пощенски адрес на автора, както и трите му имена;

Организаторите си запазват правото да не допускат до участие в конкурса проекти, които не отговарят на темата на конкурса.

Краен срок за изпращане на проектите: 22 март 2012 г.

адрес: гр. Шумен, бул. „Славянски" 17, отдел „Култура"

Наградният фонд предвижда награда за първо място 1500 лв. и поощрителна награда от 500 лв.

Победителите се задължават да подпишат декларация, че предоставят безсрочно и безусловно всички права върху логото на Община Шумен срещу конкурсното възнаграждение.


14.02.2012 г.

Кметът Костов дава срок до петък да се почистят тротоари и малки улици

Във връзка с усложнената пътна обстановка и сигнали на граждани кметът на Шумен Красимир Костов издаде заповед на Инспектората да направят спешни проверки за състоянието на улиците и тротоарите. Установено е, че не са уширени 56 главни улици в града и над 80 малки улици не са почистени. Не са почистени и прилежащите им тротоари като най-фрапиращи са тротоарите по „Симеон Велики" – по южното платно от „Раковска" до „Ал. Константинов", Васил Друмев, „Самара". Почистени са спирките и прилежащите площи пред учрежденията и търговските обекти. Въз основа на проверката Красимир Костов издаде заповед да се почистят посочените улици и тротоари в срок до 17 ч. в петък.


14.02.2012 г.

Пътищата са проходими при зимни условия, на места има навявания

Пътищата в Шумен и по общинската пътна мрежа са проходими при зимни условия, на места има навявания. Това показа тазсутрешния обход на кмета Красимир Костов, заедно с представители на Щаба за предотвратяване на бедствия и на почистващите фирми. Инспекцията започна от кв. „Б. Българанов" и продължи по проблемните участъци на общинската мрежа.

В града пътните артерии са почистени, но вследствие вчерашния дъжд и последвал сняг все още има заледявания на места. Кметът разпореди пътните участъци да бъдат уширени и да продължи опесъчаването на заледените улици.

Всичките налични машини на „Титан- БКС" работиха през цялата нощ, заради усложнената обстановка. Поради дъждът, който разми лугата и я направи почти неефективна, се наложи допълнително опесъчаване на пътните артерии.

Общинското предприятие „Паркинги, гаражи и благоустройство" почистиха подходите към Старческия дом и към Дома в Лозево, машините работят по пътя за Пети километър, където има заледявания. Очаква се до обед да приключи опесъчаването на по-малките улици, за чието почистване фирмата отговаря.

Непроходими от сутринта бяха отсечките Костена река – Друмево, но веднага бе изпратена роторната машина да разбие натрупаните преспи, които на места достигат 3 метра.

Частични навявания има по пътя за Велино. Изпратен е КАМАЗ да разбиват преспите. Към 10 ч. пътят Царев брод - Велино бе отворен, продължава уширяването му. Кметът на селото Димитър Димитров следи обстановката и своевременно информира общинския щаб. На място проверяващите завариха колона от спрени автомобили и междуградски автобус, които изчакваха КАМАЗ-ът да направи пътя проходим. В селото има вода и ток, нормално е и снабдяването с хляб и продукти от първа необходимост, докладва Димитров на шуменския кмет. Костов персонално благодари на кмета на Велино, който денонощно обхожда района си и следи за навяванията по проблемните участъци.

От метеорологичната служба заявиха, че не се очакват нови валежи, а покачването на температурите ще облекчи пътуването по заснежените артерии.


13.02.2012 г.

Системен контрол на язовирите и актуализация на евакуационните планове разпореди кметът на Шумен

Кметът на шумен Красимир Костов свиква работно съвещание във връзка с предстоящи снеговалежи и последващо снеготопене с кметовете на населени места в общината. То ще се състои в сряда от 10 ч. в зала 363.

Във връзка с осигуряването на безопасната експлоатация и сигурността на язовирите, Красимир Костов издаде днес и заповед за предприемане на конкретни действия. Те предвиждат да се актуализират аварийните планове на потенциално опасните язовири - общинска собственост и евакуационните планове на населените места, попадащи в заливните зони на язовири, реки и дерета. РРазпореден е и системен контрол за недопускане на нерагламентирани дейности в заливните зони на водните обекти, както и да се организира постоянно наблюдение на обемите на язовирите, на язовирните стени и съоръженията към тях.

В заповедта се предвижда още кметовете и кметските наместници да предприемат незабавни мерки за премахване на грубите битови отпадъци, прораслите храсти и дървета, незаконните постройки, затрудняващи проводимостта на речните корита и сухи дерета в границите на населените места, да не се допуска депонирането на земни маси и строителни отпадъци в речни корита и дерета.

Възложено е комисия от общинската администрация да извърши поредна проверка на техническото състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, проводимостта на реките, деретата, корекциите и 500-метровата зона на поречията след язовирните стени.

Възложено е и да се извърши нова актуализация на общинския план за защита при бедствия в частта му "Наводнение".


10.02.2012 г.

Приемат бюджета на община Шумен на 20 февруари

Председателят на общинския съвет в Шумен проф. Георги Колев свиква редовна сесия на 20 февруари. На консултативен съвет днес бе определен дневният ред на заседанието.

Най-важната точка в него ще бъде приемането на бюджет 2012 на община Шумен. Преди това съветниците ще приемат отчета за предходната година.

Дневният ред предвижда още създаване на наблюдателна комисия към Общински съвет Шумен съгласно чл. 170, ал.2 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, както и избор на комисия по чл. 25, ал. 2, т. 3 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Ще бъде обсъден и въпросът за внедряване на система за безхартиено заседание на Общински съвет Шумен.

Сред точките, по които се очаква да има дебат, е приемането на план-сметки за необходимите разходи за гр. Шумен, кварталите Дивдядово, Макак, Мътница и останалите населени места на територията на Община Шумен за 2012 г. По темата ще бъде представен и докладът на временната комисия.

Ще бъде обсъждан отчет за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление по видове и категории обекти за 2011 година, както и проект на Програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2012 година.

Съветниците ще обсъдят Стратегия за превенция на агресивното поведение при подрастващите, разработена по проект Обединение Алианс за Шумен, Правилник за съфинансиране на проекти на НПО в изпълнение на Стратегията и утвърждаване на средствата за изпълнение на Стратегията през 2012 г.

Ще се обсъжда и въпросът за назначаване на щатни психолози в детските градини.

Ще бъдат избрани и членовете на Съвета на директорите на Индустриален парк Шумен" АД – гр. Шумен. Към този момент за членове са предложени Виктор Красимиров Минчев и Росица Антонова, директор на дирекция в община Шумен.


10.02.2012 г.

Изложба на Ивелина Иванова

На 14.02.2012 год. от 9.45 ч. в артпространството на Община Шумен на 2 етаж ще бъде открита изложба-живопис на художничката Ивелина Иванова.

Авторката е родена през 1981 г. в Шумен. През 2003 г. завършва факултет „Изобразителни изкуства" във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", специалност "Графика" при проф. Никола Хаджитанев.

Свои изложби Ивелина Иванова е експонирала в Чикаго,САЩ, а в България - в София, Стара Загора, Бургас, Добрич, Габрово, Велико Търново, Раднево и Шумен. Авторката е носител на наградата „Тракийски конник".


09.02.2012 г.

Децата от Студеница се прибират по домовете си

Днес Общинският щаб за борба с бедствията в Шумен организира извозването до родното им село на четирите деца от Студеница, които бяха настанени в Дом "Детелина". Поради тежките метеорологични условия не бе възможно да бъдат откарани до селото и останаха два дни в Шумен. Екипите и децата ще тръгнат в 10,30 ч. от Дом "Детелина". Ще бъдат извозени с училищен автобус "Пежо-боксер". В отсечката главен път Варна-Русе – с. Студеница ще ги съпровожда почистваща машина на "Пътища" АД. С децата е и представител на отдел „Образование" на община Шумен.

Останалите 20 ученици от Студеница, които пренощуваха поради същата причина в роднини и близки в Шумен, са прибрани от родителите си със собствен транспорт.


08.02.2012 г.

Детските градини в селата са затворени

В селата на територията на община Шумен детските градини са затворени до края на седмицата поради тежките климатични условия и големия брой отсъстващи деца. Работят само градините в с. Средня и кв. Макак, но с намален капацитет.

В Шумен всички детски градини са отворени, но също работят с намален брой деца поради същите причини.

Тъй като пътят Варна-София все още не е отворен, извозването на децата към с. Студеница, се отлага за утре.


08.02.2012 г.

Пътищата в община Шумен са проходими при зимни условия

Пътищата в община Шумен са проходими при зимни условия. Към момента само пътят Шумен – Васил Друмев е затворен за движение но по него се работи. Навяванията са направили двуметрови преспи. В момента роторната машина и трактор Т-150 продължават работа за пробиване на преспите.

Вече е отворен пътят за Велино, продължава работата по уширяване на пътната отсечка. Поради невъзможност община Хитрино да извози тежко болна жена от с. Иглика до болницата в областния град, кметът на Велино и общинският щаб за бедствия в Шумен оказват съдействие. Изпратена е фадрома, която да отвори пътя и да превози жената.

Пътят за Друмево е отворен през с. Дибич. В отсечката има навявания между селата Дибич и Ил. Р. Блъсков и между с. Кладенец и с. Друмево, но пътят е проходим.


08.02.2012 г.

Почистват се всички общински пътища

В момента машините на фирма „Барс" работят по всички общински пътища. Проблемният участък е с Велино, пътят дотам ще бъде отворен до два часа, казаха от фирмата. Пробит е пътят за Друмево, в момента машините работят за уширяване му. След приключване на работата там, роторът ще се премести в отсечката Мараш-Салманово, където също има навявания.

На кметовете на населени места е възложено да подават информация за почистването на вътрешните улици в селата, за доставките на хляб и за наличието на болни и нуждаещи се от лекарска помощ.

Създава се организация и за извозване на учениците от с. Студеница, община Хитрино, които учат в Шумен. Тази нощ те пренощуваха в роднини в града. При отваряне на главния път Варна-София децата ще бъдат извозени до селото с училищен автобус и с придружаваща почистваща машина, тъй като селото се намира на 8 км встрани от главния път.

Няма проблеми в социалните заведения на територията на общината. Няма населени места без ток и вода.


07.02.2012 г.

Община Шумен няма да обявява бедствено положение, учениците във ваканция до петък

Усилването на вятъра и образуваните преспи правят невъзможно поддържането на непрекъсната проходимостта по пътищата между селата, поради което до спирането на вятъра фирмите по снегопочистването ще обработват пътищата по четвъртокласната пътна мрежа в Шумен днес следобед между 17 ч. и 20 ч. и утре сутрин между 6 ч. и 9 ч. Това реши на свое заседание днес Щабът за бедствия и аварии, свикан от кмета Красимир Костов. Преди това той издаде заповед за прекратяване на учебните занятия от утре до петък на територията на община Шумен заради ниските температури, която бе потвърдена и от министър Игнатов. До петък няма да учат и средищните училища в общината.

Очаква се утре по обед снеговалежът и вятърът да утихнат, след което ще продължи нормалното почистване на пътната мрежа.

Няма основание за обявяване на бедствено положение в община Шумен бе категоричен кметът Красимир Костов след като изслуша докладите на членовете на щаба. Движението обаче ще продължи при усложнени зимни условия. Община Шумен предупреждава водачите на моторни превозни средства да не предприемат пътувания, ако не са наложителни. Всички автомобили, пътуващи поради неотложна необходимост, да бъдат оборудвани с вериги и заредени мобилни телефони. Водачите предварително да уведомяват близките си за часа на тръгването си и маршрута, по който ще пътуват, напомни инж. Иван Йонков, зам.-кмет по строителство и екология.

При необходимост да се ползва тел. 112 или 054/ 857 651 - денонощен дежурен по сигурността в община Шумен.

На територията на общината няма села и райони без ток и вода, няма опасност от преливане на язовири.

Снегопочистващите фирми „Титан – БКС", „Барс" и „Паркинги и гаражи" имат готовност да пуснат допълнителна техника по пътищата и улиците на града. Осигурени са инертни материали. Продължава опесъчаването и лугирането на заледените участъци.

Няма проблеми в социалните домове, днес шест бездомни лица са настанени в Кризисния център.

Пътническият транспорт в града се движи нормално, не пътуват автобуси в северните общини, където е обявено бедствено положение.


07.02.2012 г.

Ученици от Студеница остават в Шумен поради затворени пътища

25 деца от с. Студеница, които учат в СОУ „Тр. Симеонов", ще останат в Шумен поради невъзможност да се приберат в родното си село. Четири от тях – две двойки брат и сестра, са настанени в две самостоятелни стаи в Дом „Детелина". Училищното ръководство има ангажимента да уведоми родителите, че на децата е осигурен подслон и храна. Останалите деца са настанени в близки и роднини.

Други 20 ученици от Вехтово, които учат в Шумен, ще бъдат транспортирани с училищен автобус обратно до домовете им. Взети са мерки да бъде почистен четвъртокласният път. Децата ще пътуват с придружител от общината.


07.02.2012 г.

Нов Информационен център помага на бенефициенти по европроекти

Областен информационен център (ОИЦ) – гр. Шумен ще подпомага потенциалните бенефициенти по европейски проекти като разпространява информация за открити процедури по оперативните програми и популяризира добри практики по проекти на регионално и национално ниво.

Офисът на центъра се намира на адрес: бул. „Славянски" № 17 (вдясно от централният вход на общината). Работното време на ОИЦ – гр. Шумен е всеки делничен ден от 9.00 – 17.30 ч. Посетителите могат да поставят въпросите си на място и да ползват достъп до специализирана литература за Кохезионната политика и фондовете на ЕС. Телефонът за връзка с центъра е 054/966 200, e-mail: oic_shumen@abv.bg.

„Вече са установени основните комуникационни канали, по които ще разпространяваме информацията в област Шумен", съобщи на пресконференция управителят на центъра Галина Минчева. В списъка с потенциалните ползватели са над 120 организации. Експертите от ОИЦ – гр. Шумен ще информират общини, фирми, неправителствени организации, училища и административни структури в област Шумен, за актуални възможности да получат финансиране от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Те ще участват и в обучения и информационни дни, инициирани от центъра или от Управляващите органи на Оперативните програми.

Центърът е създаден по проект „Европейски информационен център – Шумен, договор №BG161РО002-3.3.02-00019-С0001, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансиран от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие.


07.02.2012 г.

Пет средищни училища излизат във ваканция

От днес до четвъртък, включително, със заповед на кмета Красимир Костов и след съгласуване с началника на РИО доц. д-р Добромир Добрев, излизат във ваканция пет средищни училища в община Шумен. Няма да учат учениците в училищата в Царев брод, Дибич, Друмево, Градище и Мадара. Причината е усложнената метеорологична обстановка, ниските температури и опазване живота и здравето на децата.

В другото средищно училище - ІХ основно - в кв. Дивдядово - ще се учи при намалени учебни часове.


06.02.2012 г.

Няма опасност от преливане на язовирите в община Шумен

Техническото състояние и водното ниво на язовирите общинска собственост в Шумен към момента не представлява опасност за населението. Това констатираха специалистите по превенция и защита на населението в общината, които по разпореждане на кмета Красимир Костов извършиха днес спешен оглед на съоръженията.

На територията на община Шумен има 14 язовира, като 12 са общинска собственост, 1 държавна собственост и 1 частна собственост.

Потенциално опасни са 5 язовира: язовир "Шумен" /собственост на "Напоителни системи" АД/; язовир "Лозево" /частна собственост/; язовирите "Дибич", Салманово" и "Белокопитово" /общинска собственост/.

Без наемател до този момент е общинският язовир "Салманово".

По отношение на язовир "Дибич" – съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота преливник и се наблюдава постоянно от охраната на язовира. Разпоредено е да се намали нивото под кота преливник.

Язовир "Салманово" - съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота 3 м. под преливника / кранът на основния изпускател е напълно отворен/.

Язовир "Белокопитово" - съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота мъртъв обем и се наблюдава постоянно от охраната на язовира.

Язовир "Ивански" - съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота 3,5 м. под преливника и се наблюдава постоянно от охраната на язовира.

Язовир "Илия Блъсков" – съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота 2 м. под преливника и се наблюдава постоянно от охраната на язовира.

Язовир "Овчарово" – съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота 2 м. под преливника и се наблюдава постоянно от охраната на язовира.

Язовир "Друмево" – съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота 1,5 м. под преливник и се наблюдава постоянно от охраната на язовира.

Язовир "Велино" – съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота преливник.

Язовир "Царев брод – 1" - съоръженията /язовирната стена и преливника/ са в изправност. Кранът на основния изпускател не работи, водното ниво се поддържа със сифонна уредба и в момента е на кота 3 м. под преливника и се наблюдава постоянно от охраната.

Язовир "Царев брод – 2" – съоръженията /язовирната стена и преливника/ са в изправност. Кранът на основния изпускател не работи, водното ниво се поддържа със сифонна уредба и в момента е на кота 3 м. под преливника и се наблюдава постоянно от охраната.

Язовир "Костена река" - съоръженията /язовирната стена и преливника/ са в изправност. Кранът на основния изпускател не работи, водното ниво в момента е на кота преливник и се наблюдава постоянно от охраната.

Утаител "Соара" /кв. Дивдядово"/ - стената и преливникът са в изправност. Водното ниво в момента е на кота преливник.

Въпреки, че към момента няма опасност от преливане на язовирите, е разпоредено контролирано освобождаване на водни обеми.

Разпоредено е да се извърши актуализация на Плана за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи /СНАВР/ в частта му "Наводнения"; да се създаде организация за ефективно действие на Щаба за ръководство и координация при възникване на бедствена ситуация, вследствие повишение на водните нива.

На кметовете, кметските наместници на населени места и главните специалисти на кварталите, на чиято територия се намират язовири, напоителни канали, поречия и дерета е разпоредено да актуализират Аварийните планове на потенциално опасните язовири /Салманово, Дибич и Белокопитово/, плановете за евакуация /Белокопитово, Ивански, Салманово, Дибич, Мадара, кв. Мътница и кв. Макак.

Разпоредено е да се упражнява ежедневен контрол по поддържането на предписаните свободни обеми в язовирите и проводимостта на речните корита и дерета, преминаващи през или в близост до населените места, както и кметовете, съвместно с наемателите на язовири да организират при необходимост денонощни дежурства за наблюдение.

При необходимост ще бъде организирано и наблюдение на река Камчия в района на селата Мараш, Салманово и Ивански.


06.02.2012 г.

Артефакти показват в РИМ - Шумен

Регионален исторически музей – Шумен организира изложба под наслов „От находката до витрината", посветена на 155 години музейно дело в Шумен, 120 години шуменско археологическо дружество и 14 февруари – Ден на археолога. Тя ще бъде експонирана в мраморното фоайе на РИМ – Шумен. Откриването е в 17 ч. на 8.02.2012 г.

Изложбата представя артефакти от археологическите проучвания през 2011 г. от Иваново, Живково, НИАР „Кабиюк", Хърсово, Златар, НИАР „Мадара" – местността „Кирика", Средня, НИАР „Плиска" – югоизточна периферия на вътрешния град. Артефактите се експонират се за първи път.


06.02.2012 г.

Пътищата са проходими при зимни условия

Няма затворени пътища в община Шумен. Всички са проходими при зимни условия.

В 3,30 ч. фирма „Барс" АД пусна всичката си налична техника по общинската пътна мрежа. Почистени и опесъчени са и най-проблемните участъци. Пътят до Велино, на територията на община Шумен, е отворен.

В селищната система няма сигнали за прекъснато електрозахранване и водоснабдяване. Осигурена е проходимост на автомобилите, които зареждат селата с хранителни продукти.

Ученическите автобуси извозиха децата навреме до средищните училища. Създадена е организация за прибиране на де;ата по домовете им след приключване на учебните занятия.

През цялата нощ машините на Титан БКС обработваха централните улици и булеварди в Шумен. Приоритетно бяха почистени улиците, по които се движи градският транспорт.

Пешеходната зона по бул. „Славянски" е обработена и почистена. От сутринта работят и всички машини на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и благоустройство". Работниците на предприятието почистват ръчно пешеходните зони, парковете и стръмните участъци.

Общината напомня на собствениците и наемателите на магазини да почистят тротоарите и прилежащите към имотите площи, както и да отстранят висулките по сградите.

През последното денонощие валежите са 17 л на кв. метър от дъжд, сняг и поледица. 26 см е снежна покривка към 8 ч. тази сутрин. До края на деня е възможно усилване на вятъра от североизток. Валежите от сняг продължават, каза Лили Велева, ръководител ХМО - Шумен.


03.02.2012 г.

Шумен – кандидат за Европейска столица на културата през 2019

Продължават работните срещи по фокус групи във връзка с кандидатурата на Шумен за Европейска столица на културата през 2019 година. На 1.02 в залата на НЧ „Напредък" се състоя презентация и среща с втората фокус група – народни читалища от община Шумен.

Днес, 3.02 в залата на Бизнес център/Бизнес инкубатор социологът Любомир Кутин представи презентация и разяснения относно историята и мисията на титлата „Европейска столица на културата" пред НПО-та, сдружения и клубове.

Следващата седмица обученията продължават по предварително обявения график.


03.02.2012 г.

Собствениците на сгради са длъжни да отстранят ледените висулки

Във връзка със зачестилите обаждания на граждани на тел. 112, община Шумен напомня, че отстраняването на ледените висулки по сградите, терасите и козирките е задължение на собствениците на имоти, на наемателите на магазини и други търговски обекти.

Според чл. 17, ал. 6 от Наредбата за обществени ред на територията на община Шумен същите лица са длъжни и да почистват от падналия сняг тротоарите пред обектите, както и да обезопасят заледените участъци на прилежащите територии.

На нарушителите на Наредбата се налагат наказания, съгласно чл. 22, ал. 4 от ЗМСМА. Глобите са в размер от 100 лв. до 1000 лв. на физически лица, а за едноличните търговци и юридически лица се налага имуществена санкция в същия размер.


 

Още новини (по месеци)