2940

23.02.2012 г.

Исмаил АРАМАЗ: Ние сме добри съседи и такива трябва да си останем

Ние сме добри съседи и такива трябва да си останем. Това заяви днес Негово Превъзходителство извънредният и пълномощен посланик на Република Турция в България Исмаил Арамаз по време на срещата си с кмета на Шумен Красимир Костов. Заедно с дипломата от турска страна бяха генералният консул на Турция Джем Улусой и вторият секретар в посолството Сухейби Юнал. В срещата участваха още председателят на общинския съвет проф. Георги Колев, зам.кметовете и секретарят на общината.

В експозето си Красимир Костов очерта възможностите за инвестиции, които предлага Шумен и новият Индустриален парк. Въпреки кризата Шумен продължава да се развива, безработицата е около 5 % и основните икономически субекти вървят напред, каза Костов. Градоначалникът подчерта, че трябва да се търсят нови и разнообразни форми за икономическо сътрудничество, да се поддържат връзките в областта на образованието и културата, по-активно да се използват възможностите на шуменския Земеделски институт.

Без да подценявам връзките в икономиката ще подчертая, че в условия на криза на преден план излиза взаимодействието в областта на образованието, коментира проф. Колев.

Негово превъзходителство подчерта, че в последната година отношенията между България и Турция бележат сериозен ръст особено във възможностите за двустранни отношения по доставките на природен газ, както и по проблемите за визовия режим.

Стокообменът между двете страни нараства – при 2,4 млрд. евро през 2010 г., за миналата година той е бил 3 млрд. евро.

Костов запозна високият гост с инициативата на Шумен да кандидатства за културна столица на Европа през 2019 година и изрази надежда, че Турция ще ни подкрепи.

Обсъдени бяха и възможностите за културен и туристически обмен.

По отношение ремонта на Томбул джамия, посланикът заяви, че Турция има готовност да започне веднага ремонта, но изчаква разрешително за строителство, което трябва да бъде издадено от българското Министерство на културата. Очакванията му са, че през март, когато в Анкара на посещение ще бъде премиерът на България, да бъде подписан и този протокол, след което ще започне ремонтната дейност по джамията.

По-късно днес посланикът и придружаващите го ще се запознаят с Индустриалния парк, ще посетят Томбул джамия и Регионалния исторически музей.


2939

23.02.2012 г.

Забраняват достъпа на хора до заледените язовири

Във връзка с писмо на областния управител за избягване на нещастни случаи във водоемите на територията на община Шумен, кметът Красимир Костов издаде заповед, с която нарежда на кметовете и наемателите да предприемат мерки за ограничаване достъпа на хора до тях и преминаването им по ледената покривка. Със заповедта се разпорежда да се създаде организация за разясняване на населението опасността от подобни действия.

Ако въпреки предприетите мерки, възникне инцидент, своевременно да се сигнализира на телефон 112, след което да се информира дежурният по общински съвет за сигурност на тел. 054/ 857 651, пише в заповедта.


2938

22.02.2012 г.

Ротари клуб Шумен с нова благотворителна идея

Да реновира и да върне към живот танцувалната зала на Младежкия дом има намерение Ротари куб – Шумен. Идеята бе представена днес пред зам.- кмета по култура и образование Живка Тонева от президента на клуба Николай Филипов и нотариус Ася Асенова. Средствата ще се набавят от различни инициативи на ротарианците като финалът ще бъде благотворителен бал, който ще се проведе на 21 април т. г. В инициативата ще се включат и Ротаракт и Интеракт. Младежите смятат да организират акции за събиране на хартия.

Ротари клуб Шумен вече са открили дарителска сметка в ОББ и разчитат на местните фирми да се включат в инициативата. Специални листовки и обръщения ще разясняват на шуменци идеята и ще ги приканват да се включат в акциите, обясни Филипов. „С тази инициатива искаме да събудим сантимента у шуменци и всеки да намери начин да се включи в благотворителните акции. Залата е многофункционална и би могла да стане доста привлекателно място за младите хора и да се използва рационално", коментира Ася Асенова.

Живка Тонева благодари на представителите на Ротари клуб – Шумен за инициативата, обърната изцяло към младите хора на Шумен и заяви, че общината също ще я подкрепи. Тя препоръча на организаторите да проведат разговор с арх. Мария Острева, която е проектант на сградата. Тонева коментира още, че общината има спечелен проект за културна инфраструктура, в който влиза и сградата на Младежкия дом, но поради изчерпване на евросредствата той няма да бъде финансиран. Чакаме отварянето на нови оси, ще адаптираме проекта и отново ще кандидатстваме, каза Тонева.


2937

22.02.2012 г.

Шумен – кандидат за Европейска столица на културата през 2019

Продължават работните срещи по фокус групи във връзка с кандидатурата на Шумен за Европейска столица на културата през 2019 година. На 21.02 в зала 203 на Община Шумен се състоя презентация и среща с шестата фокус група – медии и рекламни агенции.

Следобед, на същия ден, проектът беше представен и в град Велики Преслав от консултанта Любомир Кутин. Присъстваха представители от културни институции, читалища, музей, образование, администрация.


2936

21.02.2012 г.

Приключи проектът „Социален асистент и домашен помощник в семейна среда"

Приключи работата по проекта „Социален асистент и домашен помощник в семейна среда" с бенефициент Община Шумен. Той бе осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси», съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Общата стойност на проекта бе 199 054 лева, а неговата продължителност 14 месеца.

В процеса на изпълнението на проекта бе постигната качествена грижа в семейна среда на лица с увреждания или самотно живеещи лица за постигане на социалната им и здравна адаптивност. По проекта бяха обслужвани 85 души, живеещи в град Шумен и кварталите Дивдядово, Мътница и Макак. За тях се грижиха 20 социални асистенти и 15 домашни помощници.


2935

21.02.2012 г.

Почистването на заледените участъци продължава, няма опасност от преливане на язовири

Почистването на заледените участъци в Шумен и кварталите продължава. Това заяви на пресконференция днес зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков. Поради започналото топене на снега през деня и ниските температури през нощта, сутрин и вечер се получават заледявания, но почистващите фирми имат ангажимент да опесъчават, каза Йонков. Той коментира, че все още има непочистени от снега и леда тротоари в кварталите "Добруджа" и "Тракия". Проверките там ще продължат като дейността по почистването ще бъде подпомогната от общинското предприятие "Обреден дом", което също разполага с известно количество инертни материали. Справката за направената проверка ще бъде предоставен на кмета Костов, който ще вземе отношение за свършеното и дали ще се налагат санкции, каза още Йонков.

След последната проверка 76 от по-малките улици вече са опесъчени, с изключение на посочените два квартала в града. Има съставени 8 акта за търговски обекти, пред които тротоарите не са били почистени, заяви началникът на "Инспекторат" Свилена Иванова.

Иван Йонков подчерта, че община Шумен има претенции и по отношение почистването на уличните шахти и уточни, че при положителни температури то ще продължи в следващите дни със съдействието на ВиК.

От щаба за борба с бедствията Красимир Косев заяви по време на пресконференцията, че следенето на нивото на язовирите ще продължи до месец май. До момента няма подадена информация за опасност от преливане. Наемателите изпълняват заповедта на кмета за намаляване обема им под 50 %. Източването на водните обекти продължава, някои са достигнали вече мъртъв обем, което е под 40% от общото количество вода. Спряно е вливането на допълнителни количества вода от шуменското езеро към яз. Дибич, в който водата е малко под преливника, но източването му продължава, каза Косев. Тази седмица проверките ще установят изправни ли са изпускателните кранове на язовирите, както и другите съоръжения, които имат отношение към тяхната безопасност и експлоатацията им.


2934

20.02.2012 г.

55 062 599 лева е макрорамката на бюджета на Шумен за 2012 година

55 062 599 лв. е макрорамката на бюджета на община Шумен за 2012 г. Бюджетът бе приет единодушно с 41 гласа „за" на редовната сесия на местния парламент, свикана от председателя проф. Георги Колев.

Приходите с държавен характер ще бъдат 26 804 242 лв., а приходите с местен характер – 28 258 357 лв. От имуществени данъци се планира в хазната да влязат 6 431 431 лв., от неданъчни приходи 14 654 146 лв., в т. ч. такса битови отпадъци 6 299 582 лв.

Взаимоотношенията с централния бюджет ще бъдат в рамките на 3 329 900 лв. в т. ч. обща изравнителна субсидия 2 722 800 лв., зимно поддържане и снегопочистване – 87 400 лв., целева субсидия за капиталови разходи за финансиране на местни дейности 519 700 лв. – от тях за изграждане на общински пътища 282 600 лв.

Разходите за делегирана държавна дейност са 26 804 242 лв., за делегирани от държавата дейности, дофинансирани от общински приходи – 1 474 767 лв. Разходите за местни дейности възлизат на 26 783 590 лв.

Преди гласуването на бюджета за 2012 г. съветниците приеха и отчета за миналата година.

Съветниците приеха и план-сметката за чистотата на Шумен за тази година, която е на стойност 5 668 979 лв. Цената на услугата на концесионера по чистотата, който се грижи за сметосъбирането и сметоизвозването в Шумен, е 4 098 589 лева. Гласуваната сума е с около 400 000 лева по-малко от първоначално заложената. Така, запазвайки видовете дейности, които извършва, и количествата смет, които са договорени, фирма „Титан – БКС" ще трябва да се вмести в тази цена през годината. Сесията упълномощи кмета Красимир Костов и председателите на бюджетната комисия Христо Дечев и на правната комисия Даниела Русева да проведат преговори с концесионера за актуализацията на договора.

Преките разходи на общината за премахване на нерегламентираните сметища от 200 000 лева бяха намалени на 100 000 лева, като останалите 100 000 лева бяха добавени към сумата за почистването на общинската пътна мрежа. Прието бе също така ликвидирането на нерегламентирани сметища, поддържането на паркове и градинки и чистенето на четвъртокласните пътища вече да се извършват след одобрение от местния парламент.

Съветниците направиха промяна и в директорския борд на Индустриален парк – Шумен. 28-годишният син на шуменския депутат от ГЕРБ Красимир Минчев – Виктор, и директорът на общинската дирекция „Икономическо развитие и стопански дейности" Росица Антонова заеха местата на освободените проф. Стефан Желев – представител на ГЕРБ и Десислав Десподов - представител на общината.

Приет бе и отчетът за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление, както и проектът за програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост.

Избрани бяха членове на две комисии – по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и по Закона за предотвратяването на конфликт на интереси.

Съветниците избраха и организационен съвет за кандидатурата на шумен за Европейска столица на културата през 2019 година.


2933

20.02.2012 г.

С две награди се завърнаха шуменци от Международната туристическа борса

Две награди спечелиха шуменци на Международната туристическа борса „Ваканция СПА & Експо – 2012″, която се проведе в края на миналата седмица в София. Те бяха представени пред общинския съвет в Шумен от директора на общинското предприятиe за туризъм „Мадарски конник" Добромир Жеков и от шефа на Регионалния исторически музей Георги Майсторски.

Двамата подчертаха, че за първи път участват в престижния форум с представяне на регионален туристически продукт, в който основни партньори са общините Шумен и Велики Преслав и музеите в тях.

Едната награда е получена от списание „Отдих и туризъм" във връзка с успешното представяне на община Шумен през миналата година с информационно-рекламната си стратегия и дейностите по реализацията на регионален туристически продукт. Второто отличие е присъдено за атрактивното и професионално представяне на Шуменския регион в тазгодишното поредно издание на Международната туристическа борса. „Убеден съм, че приетата ни Стратегия за развитие на туризма в Шумен ще акумулира конкретни дейности и измерения", каза Майсторски..


2932

20.02.2012 г.

Повишава се интересът на бенефициентите към Структурните и Кохезионния фонд

Засилва се интересът на бенефициенти от област Шумен към оперативните програми и възможностите за финансиране на проекти от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Това отчитат експертите на Областния информационен център в Шумен, след проведеният първи кръг срещи с представители на общини, фирми, неправителствени организации и административни структури от областта.

В хода на срещите, бе представен Областният информационен център, услугите и дейностите, които ще извършва. Дискутирани бяха добри практики при кандидатстване и изпълнение на проекти по оперативните програми в област Шумен.

„Най-силен е интересът към Оперативна програма „Регионално развитие" и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", коментира управителят на центъра Галина Минчева. Общините и училищата от региона имат най-богат опит в тези две програми, но срещат трудности при прилагането на законодателството по ЗОП при изпълнение на проектите. Основен проблем е верифицирането на разходите по междинните плащания и забавяне на разплащанията по всички оперативни програми. Участниците в срещите настояха за спазване на посочените срокове за плащания в договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Представители на читалищата поставиха въпроса за съфинансирането при реализиране на спечелени проекти и нуждата от осигуряване на мостово финансиране, подобно на това по ФЛАГ за общините.

Присъстващите на срещата представители на административни звена в областта проявиха интерес към процедура 1.1 „Оптимизиране на структурите на областните и общински администрации" по Оперативна програма „Административен капацитет".


2931

17.02.2012 г.

Шумен – кандидат за Европейска столица на културата през 2019

Днес в зала 363 на Община Шумен се състоя презентация и работна среща с петата фокус група във връзка са кандидатурата на Шумен за европейска столица на културата през 2019 година – учители и ученици. Лектор бе Любомир Кутин.

В началото Здравка Стоянова, началник на отдел „Култура", запозна присъстващите с Решението на Общинския съвет от 29.12.2012 г. относно съгласието Шумен да кандидатства за столица на културата през 2019 година, със състава и броя на фокус групите и основата на цялостната идея, около която трябва да бъдат обединени шуменската общественост и шуменското гражданство. След експозето Любомир Кутин направи презентация и разяснения относно историята и мисията на титлата „Европейска столица на културата".

На срещата присъстваха директори, учители, педагогически съветници и ученици от шуменски училища, както и представители от Регионален инспекторат по образование – Шумен, Детски парламент, Ученически градски парламент и Ротаракт - Шумен.


2930

17.02.2012 г.

Разчистват пътищата за Велино и Друмево

Поради навявания тази нощ пътищата за Велино и Друмево отново станаха непроходими за движение. Рано сутринта машини на фирма „Барс" АД започнаха работа по трасето. Очаква се до час-два пътищата да бъдат отворени. Освен до Велино, пътят ще бъде разчистен и до с. Живково, община Хитрино. Останалите пътища в общината са проходими при зимни условия.


2929

16.02.2012 г.

В Шумен обсъждат проекта за саниране на многофамилни жилищни сгради

„Добре дошли в Шумен – земята, откъдето започва България!". Така кметът на Шумен Красимир Костов приветства участниците в двудневното национално съвещание на тема „Сътрудничество с общините при реализиране на схема BG161PO001/1.2-01/2011 „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради". „Радвам се, че Шумен заслужи честта да бъде домакин на тази работна среща, в която сигурен съм, заедно ще начертаем пътя за реализация на този мащабен проект за енергийна ефективност в многофамилните жилища. Вярвам, че всеки от вас ще представи своите виждания за решаване на проблемите, за да предложим на гражданите изчистени и опростени правила за кандидатстване", каза в приветствието си Костов.

Форумът е организиран от МРРБ, а домакин е община Шумен. В съвещанието участват освен министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, нейният заместник Николай Нанков, ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие" Деница Николова, която е и главен директор на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие", кметове на областните градове в страната.

Лиляна Павлова очерта необходимостта от саниране на старите панелни блокове и възможностите за енергийна ефективност след това. Тя заяви, че държавата ще поеме половината от разходите по реализация на проекта, а общините ще могат да търсят начини да подпомагат гражданите. В своето изложение кметът на Шумен Красимир Костов очерта идеите на общината да бъде намаляван данък сгради за няколко години, топлофикационното дружество да инвестира част от средствата срещу включване на абонати в мрежата, както и общината да се погрижи за благоустройството на околоблоковите пространства след като приключи санирането на даден блок или секция.

По време на форума зам.-министър Николай Нанков представи проекта за обновяване на многофамилни жилищни сгради, а Деница Николова запозна присъстващите с Фонда за жилищно обновяване.

В дискусиите днес се обсъждат възможните форми на сътрудничество при изпълнение на проекта за обновяване в многофамилни жилищни сгради. Свои доклади и виждания споделиха освен кметът на Шумен и кметовете на общините Бургас, Столична община и Стара Загора. Дискусията по тази тема ще продължи и утре от 9,30 ч., когато ще бъде представена методологията за изпълнение на целия проект и реализиране процеса по обновяване на многофамилни жилищни сгради.

Целта на работното съвещание е да се набележат стъпките за реализация на проекта и начините за съфинансиране.


2928

16.02.2012 г.

Министър Лиляна Павлова връчи чек за 2,2 млн. лв. на кмета на Шумен Красимир Костов

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи днес в Шумен чек на стойност близо 2,2 млн. лв. на кмета Красимир Костов за спечеления проект за изграждане на центрове от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Чекове получиха и още 24 кметове от страната на обща стойност над 48 млн. лв. за спечелени проекти по ОП „Регионално развитие".

По време на официалната церемония по връчването на чековете от министър Пвлова, на която присъства и зам.-областният управител Ралица Тодорова, приветствие към гостите поднесе кметът на Шумен Красимир Костов. „Днес когато се дава още един инвестиционен импулс за решаване на деинституционализацията, ние поемаме ангажимента и отговорността да изпълним спечелените проекти. Днес даваме старт на основния инвестиционен ресурс за изграждане на материалната база, но той трябва да има продължение за финансиране и по-нататъшната дейност.", каза Костов.

Шуменският проект е на стойност 2,2 млн. лв. и по него ще бъдат изградени три центъра за настаняване от семеен тип, в които ще бъдат обособени отделни апартаменти. Общо в жилищата ще могат да живеят 12 деца и младежи с увреждания, излезли от институции.

Министър Павлова подчерта, че в България има над 7 хиляди деца без родителска грижа и деца с увреждания. „Смятам, че е много важно всички ние да обединим усилия и да се погрижим за тях така, че те да живеят в равностойни условия", каза министърът.

Тя добави, че визията на правителството е да промени коренно подхода и грижата за тези деца. „Направихме необходимото, така че сериозен ресурс от ОП „Регионално развитие да бъде насочен именно към тази важна и чувствителна сфера - социалната инфраструктура. Насочения ресурс за това е над 107 млн. лв. От тях ние вече предоставихме почти 30 млн. лв. на първите проекти, които започнаха своите действия", заяви Павлова и допълни, че днес се сключва втория пакет от договори с 25-те общини.

По думите й, с тези общо 107 млн. ще се даде шанс на над 2500 деца да живеят в по-добри условия. Ще бъдат изградени 133 центъра за настаняване от семеен тип и 26 защитени жилища. Лиляна Павлова добави, че тези 107 млн. лв. ще бъдат допълнени с над 27 млн. лв. по друга Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Финансирането на проектите, за които днес в Шумен бяха сключени договори, е изцяло по ОП „Регионално развитие" и държавният бюджет и общините не участват със съфинансиране.


2927

15.02.2012 г.

Шумен участва в Международна туристическа борса в София

Шумен ще участва в откриващата се утре Международна туристическа борса „Ваканция SPA & Експо" в София. Тя е организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. До 18 февруари на площ от 18 кв. м в „Интер Експо Център" нашият регион ще бъде представен от общините Шумен и Велики Преслав. За първи път ще се представим като регион Шумен, каза на пресконференция директорът на общинското предприятие за туризъм „Мадарски конник" Добромир Жеков и уточни, че в проявата ще си партнират взаимно Регионалният исторически музей в областния център и Археологическият музей в Симеоновата столица.

Сред атракциите, с които ще се привлича интересът на посетителите, е пресъздаването на извайването на Мадарския конник с длето върху варовиков камък. Експозицията ще включва още възстановка на „Златния век" през времето на Първото българско царство. Специално за борсата ще бъдат извадени от фондовете на двата музея златни монети и предмети, към които се очаква също да бъде проявен завиден интерес. В централното фоайе на столичния изложбен център групи за автентичен фолклор от селата Васил Друмев и Салманово ще представят уникалните за нашия край стародавни обичаи „Крадене на дете" и „Сечене на нозла (б. а. – предотвратяване на заболяване)".

"Шуменският регион ще бъде представен и с информационно-рекламни материали, насочени предимно към туроператорските фирми. Ще запознаем посетителите и със спортно-културния ни календар през тази година", коментира Добромир Жеков. Той подчерта, че основната цел на нашето участие в борсата е представянето ни да бъде част от подготовката, с която Шумен ще се кандидатира за Европейска столица на културата през 2019 година.


2926

15.02.2012 г.

Източват язовирите в община Шумен до 50 % от обема им

В следващите дни нивата на всички язовири в община Шумен ще бъдат занижени под 50 % от общия обем. Това стана ясно на съвещание днес, в което участваха зам.-кметовете Митко Киров и Иван Йонков, Красимир Косев от Щаба за борба с бедствията, специалисти от общината, кметове на села, кметски наместници, наематели на язовири и др.

Представителят на наемателя на язовирите в Дибич и Белокопитово Максим Иванов поиска в заповедта на кмета да бъде фиксирано различно време за изпускане за отделните язовири, тъй като съоръжения са пригодени да изпускат определено количество води от даден язовир, без да се отчита големия водосбор, който се очаква да постъпи в съоръженията със снеготопенето.

Митко Киров, зам.-кмет по стопанските въпроси, беше категоричен, че, ако се допусне неспазване на заповедта и даден язовир в общината прелее през язовирната стена, той ще бъде източен и няма да се дава под наем, както това се случи с язовира в Салманово, чиито води преляха през 2005 г. и заляха ниските части на селото и земеделски земи.

След 20 февруари общинска комисия ще извърши оглед на място на водоемите в общината, за да констатира действителното състояние на съоръженията.

Вчера правителствена комисия е проверила четирите потенциално опасни общински язовира – в селата Дибич, Белокопитово, Салманово и Лозево и по предварителна информация от представителите на общинска администрация в комисията не са открити съществени пропуски, каза Йонков.


2925

14.02.2012 г.

25 кметове подписват в Шумен договори с МРРБ по проекти, министър Павлова им връчва чекове

25 кметове на общини от цялата страна ще подпишат в Шумен договори с Управляващия орган на ОП „Регионално развитие" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по схема „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги на деца в риск".

Работните срещи ще бъдат от 10 ч. до 12 ч. в зала 203 на община Шумен. Под документа подпис ще сложи Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на ОП „Регионално развитие" и главен директор на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие". В 12 ч. в зала 363 на общината регионалният министър Лиляна Павлова официално ще връчи на кметовете чекове със стойността на спечелените проекти.

Шуменският проект е на стойност 2,2 млн. лв. и по него ще бъдат изградени три центъра за настаняване от семеен тип, в които ще бъдат обособени отделни апартаменти. Общо в жилищата ще могат да живеят 12 деца и младежи с увреждания, излезли от институции.


2924

14.02.2012 г.

Шумен е домакин на национално съвещание по саниране на сградите

Шумен ще бъде домакин на национално съвещание на тема „Сътрудничество с общините при реализиране на схема BG161PO001/1.2-01/2011 „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради". То ще се състои на 16 и 17 февруари в хотел Шумен. Организатор на проявата е МРРБ. Ще присъстват министър Лиляна Павлова и кметове на областните градове в страната.

Срещата ще бъде открита в 14 ч. от Лиляна Павлова. Приветствие към гостите ще произнесе кметът на Шумен Красимир Костов.

След официалната част ще бъде представен проектът за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Лектор ще бъде Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

В 15,45 ч. Деница Николова, ръководител на УО на ОПРР и главен директор на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие" ще представи Фонда за жилищно обновяване.

От 16.30 ч. – 18.00 ч. възможни форми на сътрудничество при изпълнение на проекта за обновяване в многофамилни жилищни сгради ще представят специалисти от общините Шумен, Бургас, Столична община и Стара Загора. Дискусията по тази тема ще продължи и на другия ден от 9,30 ч.

През втория ден от 10 до 12 ч. ще бъде представена методологията за изпълнение на целия проект и реализиране процеса по обновяване на многофамилни жилищни сгради.

В националното съвещание ще вземат участие министри, кметове на областни градове, специалисти от МРРБ. Целта е да се набележат стъпките за реализация на проекта и начините за съфинансиране.


2923

14.02.2012 г.

Конкурс за лого във връзка с кандидатурата на Шумен за Европейска столица на културата

Община Шумен обявява конкурс за лого във връзка с кандидатурата на Шумен за Европейска столица на културата през 2019 година.

В логото трябва да присъства изразът: „Шумен – кандидат за Европейска столица на културата през 2019 година"; Дизайнът на логото да е авторски, да е съвременен, лесно разпознаваем, привлекателен и да не копира, или напомня на съществуващ такъв.

Изпратените варианти трябва да са цветни. Към проекта участниците трябва да приложат примерно разположение на знака – върху пощенски плик, постер, брошура, флаер, химикали, значки. Проектът за лого да представлява електронен вариант на векторна графика във формат, CDR или PSD и растерен формат JPEG; Да се осигури възможност логото да се използва върху хартиен носител, билбордове, плакати, рекламни пана, бланки, сертификати, грамоти, папки, дипляни, брошури, каталози, чаши, дрехи, сувенири.

Всеки автор може да участва в конкурса с неограничен брой предложения. Проектите трябва да бъдат придружени с описание на идеята, електронен или пощенски адрес на автора, както и трите му имена;

Организаторите си запазват правото да не допускат до участие в конкурса проекти, които не отговарят на темата на конкурса.

Краен срок за изпращане на проектите: 22 март 2012 г.

адрес: гр. Шумен, бул. „Славянски" 17, отдел „Култура"

Наградният фонд предвижда награда за първо място 1500 лв. и поощрителна награда от 500 лв.

Победителите се задължават да подпишат декларация, че предоставят безсрочно и безусловно всички права върху логото на Община Шумен срещу конкурсното възнаграждение.


2922

14.02.2012 г.

Кметът Костов дава срок до петък да се почистят тротоари и малки улици

Във връзка с усложнената пътна обстановка и сигнали на граждани кметът на Шумен Красимир Костов издаде заповед на Инспектората да направят спешни проверки за състоянието на улиците и тротоарите. Установено е, че не са уширени 56 главни улици в града и над 80 малки улици не са почистени. Не са почистени и прилежащите им тротоари като най-фрапиращи са тротоарите по „Симеон Велики" – по южното платно от „Раковска" до „Ал. Константинов", Васил Друмев, „Самара". Почистени са спирките и прилежащите площи пред учрежденията и търговските обекти. Въз основа на проверката Красимир Костов издаде заповед да се почистят посочените улици и тротоари в срок до 17 ч. в петък.


2921

14.02.2012 г.

Пътищата са проходими при зимни условия, на места има навявания

Пътищата в Шумен и по общинската пътна мрежа са проходими при зимни условия, на места има навявания. Това показа тазсутрешния обход на кмета Красимир Костов, заедно с представители на Щаба за предотвратяване на бедствия и на почистващите фирми. Инспекцията започна от кв. „Б. Българанов" и продължи по проблемните участъци на общинската мрежа.

В града пътните артерии са почистени, но вследствие вчерашния дъжд и последвал сняг все още има заледявания на места. Кметът разпореди пътните участъци да бъдат уширени и да продължи опесъчаването на заледените улици.

Всичките налични машини на „Титан- БКС" работиха през цялата нощ, заради усложнената обстановка. Поради дъждът, който разми лугата и я направи почти неефективна, се наложи допълнително опесъчаване на пътните артерии.

Общинското предприятие „Паркинги, гаражи и благоустройство" почистиха подходите към Старческия дом и към Дома в Лозево, машините работят по пътя за Пети километър, където има заледявания. Очаква се до обед да приключи опесъчаването на по-малките улици, за чието почистване фирмата отговаря.

Непроходими от сутринта бяха отсечките Костена река – Друмево, но веднага бе изпратена роторната машина да разбие натрупаните преспи, които на места достигат 3 метра.

Частични навявания има по пътя за Велино. Изпратен е КАМАЗ да разбиват преспите. Към 10 ч. пътят Царев брод - Велино бе отворен, продължава уширяването му. Кметът на селото Димитър Димитров следи обстановката и своевременно информира общинския щаб. На място проверяващите завариха колона от спрени автомобили и междуградски автобус, които изчакваха КАМАЗ-ът да направи пътя проходим. В селото има вода и ток, нормално е и снабдяването с хляб и продукти от първа необходимост, докладва Димитров на шуменския кмет. Костов персонално благодари на кмета на Велино, който денонощно обхожда района си и следи за навяванията по проблемните участъци.

От метеорологичната служба заявиха, че не се очакват нови валежи, а покачването на температурите ще облекчи пътуването по заснежените артерии.


2920

13.02.2012 г.

Системен контрол на язовирите и актуализация на евакуационните планове разпореди кметът на Шумен

Кметът на шумен Красимир Костов свиква работно съвещание във връзка с предстоящи снеговалежи и последващо снеготопене с кметовете на населени места в общината. То ще се състои в сряда от 10 ч. в зала 363.

Във връзка с осигуряването на безопасната експлоатация и сигурността на язовирите, Красимир Костов издаде днес и заповед за предприемане на конкретни действия. Те предвиждат да се актуализират аварийните планове на потенциално опасните язовири - общинска собственост и евакуационните планове на населените места, попадащи в заливните зони на язовири, реки и дерета. РРазпореден е и системен контрол за недопускане на нерагламентирани дейности в заливните зони на водните обекти, както и да се организира постоянно наблюдение на обемите на язовирите, на язовирните стени и съоръженията към тях.

В заповедта се предвижда още кметовете и кметските наместници да предприемат незабавни мерки за премахване на грубите битови отпадъци, прораслите храсти и дървета, незаконните постройки, затрудняващи проводимостта на речните корита и сухи дерета в границите на населените места, да не се допуска депонирането на земни маси и строителни отпадъци в речни корита и дерета.

Възложено е комисия от общинската администрация да извърши поредна проверка на техническото състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, проводимостта на реките, деретата, корекциите и 500-метровата зона на поречията след язовирните стени.

Възложено е и да се извърши нова актуализация на общинския план за защита при бедствия в частта му "Наводнение".


2919

10.02.2012 г.

Приемат бюджета на община Шумен на 20 февруари

Председателят на общинския съвет в Шумен проф. Георги Колев свиква редовна сесия на 20 февруари. На консултативен съвет днес бе определен дневният ред на заседанието.

Най-важната точка в него ще бъде приемането на бюджет 2012 на община Шумен. Преди това съветниците ще приемат отчета за предходната година.

Дневният ред предвижда още създаване на наблюдателна комисия към Общински съвет Шумен съгласно чл. 170, ал.2 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, както и избор на комисия по чл. 25, ал. 2, т. 3 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Ще бъде обсъден и въпросът за внедряване на система за безхартиено заседание на Общински съвет Шумен.

Сред точките, по които се очаква да има дебат, е приемането на план-сметки за необходимите разходи за гр. Шумен, кварталите Дивдядово, Макак, Мътница и останалите населени места на територията на Община Шумен за 2012 г. По темата ще бъде представен и докладът на временната комисия.

Ще бъде обсъждан отчет за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление по видове и категории обекти за 2011 година, както и проект на Програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2012 година.

Съветниците ще обсъдят Стратегия за превенция на агресивното поведение при подрастващите, разработена по проект Обединение Алианс за Шумен, Правилник за съфинансиране на проекти на НПО в изпълнение на Стратегията и утвърждаване на средствата за изпълнение на Стратегията през 2012 г.

Ще се обсъжда и въпросът за назначаване на щатни психолози в детските градини.

Ще бъдат избрани и членовете на Съвета на директорите на Индустриален парк Шумен" АД – гр. Шумен. Към този момент за членове са предложени Виктор Красимиров Минчев и Росица Антонова, директор на дирекция в община Шумен.


2918

10.02.2012 г.

Изложба на Ивелина Иванова

На 14.02.2012 год. от 9.45 ч. в артпространството на Община Шумен на 2 етаж ще бъде открита изложба-живопис на художничката Ивелина Иванова.

Авторката е родена през 1981 г. в Шумен. През 2003 г. завършва факултет „Изобразителни изкуства" във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", специалност "Графика" при проф. Никола Хаджитанев.

Свои изложби Ивелина Иванова е експонирала в Чикаго,САЩ, а в България - в София, Стара Загора, Бургас, Добрич, Габрово, Велико Търново, Раднево и Шумен. Авторката е носител на наградата „Тракийски конник".


2917

09.02.2012 г.

Децата от Студеница се прибират по домовете си

Днес Общинският щаб за борба с бедствията в Шумен организира извозването до родното им село на четирите деца от Студеница, които бяха настанени в Дом "Детелина". Поради тежките метеорологични условия не бе възможно да бъдат откарани до селото и останаха два дни в Шумен. Екипите и децата ще тръгнат в 10,30 ч. от Дом "Детелина". Ще бъдат извозени с училищен автобус "Пежо-боксер". В отсечката главен път Варна-Русе – с. Студеница ще ги съпровожда почистваща машина на "Пътища" АД. С децата е и представител на отдел „Образование" на община Шумен.

Останалите 20 ученици от Студеница, които пренощуваха поради същата причина в роднини и близки в Шумен, са прибрани от родителите си със собствен транспорт.


2916

08.02.2012 г.

Детските градини в селата са затворени

В селата на територията на община Шумен детските градини са затворени до края на седмицата поради тежките климатични условия и големия брой отсъстващи деца. Работят само градините в с. Средня и кв. Макак, но с намален капацитет.

В Шумен всички детски градини са отворени, но също работят с намален брой деца поради същите причини.

Тъй като пътят Варна-София все още не е отворен, извозването на децата към с. Студеница, се отлага за утре.


2915

08.02.2012 г.

Пътищата в община Шумен са проходими при зимни условия

Пътищата в община Шумен са проходими при зимни условия. Към момента само пътят Шумен – Васил Друмев е затворен за движение но по него се работи. Навяванията са направили двуметрови преспи. В момента роторната машина и трактор Т-150 продължават работа за пробиване на преспите.

Вече е отворен пътят за Велино, продължава работата по уширяване на пътната отсечка. Поради невъзможност община Хитрино да извози тежко болна жена от с. Иглика до болницата в областния град, кметът на Велино и общинският щаб за бедствия в Шумен оказват съдействие. Изпратена е фадрома, която да отвори пътя и да превози жената.

Пътят за Друмево е отворен през с. Дибич. В отсечката има навявания между селата Дибич и Ил. Р. Блъсков и между с. Кладенец и с. Друмево, но пътят е проходим.


2914

08.02.2012 г.

Почистват се всички общински пътища

В момента машините на фирма „Барс" работят по всички общински пътища. Проблемният участък е с Велино, пътят дотам ще бъде отворен до два часа, казаха от фирмата. Пробит е пътят за Друмево, в момента машините работят за уширяване му. След приключване на работата там, роторът ще се премести в отсечката Мараш-Салманово, където също има навявания.

На кметовете на населени места е възложено да подават информация за почистването на вътрешните улици в селата, за доставките на хляб и за наличието на болни и нуждаещи се от лекарска помощ.

Създава се организация и за извозване на учениците от с. Студеница, община Хитрино, които учат в Шумен. Тази нощ те пренощуваха в роднини в града. При отваряне на главния път Варна-София децата ще бъдат извозени до селото с училищен автобус и с придружаваща почистваща машина, тъй като селото се намира на 8 км встрани от главния път.

Няма проблеми в социалните заведения на територията на общината. Няма населени места без ток и вода.


2913

07.02.2012 г.

Община Шумен няма да обявява бедствено положение, учениците във ваканция до петък

Усилването на вятъра и образуваните преспи правят невъзможно поддържането на непрекъсната проходимостта по пътищата между селата, поради което до спирането на вятъра фирмите по снегопочистването ще обработват пътищата по четвъртокласната пътна мрежа в Шумен днес следобед между 17 ч. и 20 ч. и утре сутрин между 6 ч. и 9 ч. Това реши на свое заседание днес Щабът за бедствия и аварии, свикан от кмета Красимир Костов. Преди това той издаде заповед за прекратяване на учебните занятия от утре до петък на територията на община Шумен заради ниските температури, която бе потвърдена и от министър Игнатов. До петък няма да учат и средищните училища в общината.

Очаква се утре по обед снеговалежът и вятърът да утихнат, след което ще продължи нормалното почистване на пътната мрежа.

Няма основание за обявяване на бедствено положение в община Шумен бе категоричен кметът Красимир Костов след като изслуша докладите на членовете на щаба. Движението обаче ще продължи при усложнени зимни условия. Община Шумен предупреждава водачите на моторни превозни средства да не предприемат пътувания, ако не са наложителни. Всички автомобили, пътуващи поради неотложна необходимост, да бъдат оборудвани с вериги и заредени мобилни телефони. Водачите предварително да уведомяват близките си за часа на тръгването си и маршрута, по който ще пътуват, напомни инж. Иван Йонков, зам.-кмет по строителство и екология.

При необходимост да се ползва тел. 112 или 054/ 857 651 - денонощен дежурен по сигурността в община Шумен.

На територията на общината няма села и райони без ток и вода, няма опасност от преливане на язовири.

Снегопочистващите фирми „Титан – БКС", „Барс" и „Паркинги и гаражи" имат готовност да пуснат допълнителна техника по пътищата и улиците на града. Осигурени са инертни материали. Продължава опесъчаването и лугирането на заледените участъци.

Няма проблеми в социалните домове, днес шест бездомни лица са настанени в Кризисния център.

Пътническият транспорт в града се движи нормално, не пътуват автобуси в северните общини, където е обявено бедствено положение.


2912

07.02.2012 г.

Ученици от Студеница остават в Шумен поради затворени пътища

25 деца от с. Студеница, които учат в СОУ „Тр. Симеонов", ще останат в Шумен поради невъзможност да се приберат в родното си село. Четири от тях – две двойки брат и сестра, са настанени в две самостоятелни стаи в Дом „Детелина". Училищното ръководство има ангажимента да уведоми родителите, че на децата е осигурен подслон и храна. Останалите деца са настанени в близки и роднини.

Други 20 ученици от Вехтово, които учат в Шумен, ще бъдат транспортирани с училищен автобус обратно до домовете им. Взети са мерки да бъде почистен четвъртокласният път. Децата ще пътуват с придружител от общината.


2911

07.02.2012 г.

Нов Информационен център помага на бенефициенти по европроекти

Областен информационен център (ОИЦ) – гр. Шумен ще подпомага потенциалните бенефициенти по европейски проекти като разпространява информация за открити процедури по оперативните програми и популяризира добри практики по проекти на регионално и национално ниво.

Офисът на центъра се намира на адрес: бул. „Славянски" № 17 (вдясно от централният вход на общината). Работното време на ОИЦ – гр. Шумен е всеки делничен ден от 9.00 – 17.30 ч. Посетителите могат да поставят въпросите си на място и да ползват достъп до специализирана литература за Кохезионната политика и фондовете на ЕС. Телефонът за връзка с центъра е 054/966 200, e-mail: oic_shumen@abv.bg.

„Вече са установени основните комуникационни канали, по които ще разпространяваме информацията в област Шумен", съобщи на пресконференция управителят на центъра Галина Минчева. В списъка с потенциалните ползватели са над 120 организации. Експертите от ОИЦ – гр. Шумен ще информират общини, фирми, неправителствени организации, училища и административни структури в област Шумен, за актуални възможности да получат финансиране от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Те ще участват и в обучения и информационни дни, инициирани от центъра или от Управляващите органи на Оперативните програми.

Центърът е създаден по проект „Европейски информационен център – Шумен, договор №BG161РО002-3.3.02-00019-С0001, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансиран от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие.


2910

07.02.2012 г.

Пет средищни училища излизат във ваканция

От днес до четвъртък, включително, със заповед на кмета Красимир Костов и след съгласуване с началника на РИО доц. д-р Добромир Добрев, излизат във ваканция пет средищни училища в община Шумен. Няма да учат учениците в училищата в Царев брод, Дибич, Друмево, Градище и Мадара. Причината е усложнената метеорологична обстановка, ниските температури и опазване живота и здравето на децата.

В другото средищно училище - ІХ основно - в кв. Дивдядово - ще се учи при намалени учебни часове.


2909

06.02.2012 г.

Няма опасност от преливане на язовирите в община Шумен

Техническото състояние и водното ниво на язовирите общинска собственост в Шумен към момента не представлява опасност за населението. Това констатираха специалистите по превенция и защита на населението в общината, които по разпореждане на кмета Красимир Костов извършиха днес спешен оглед на съоръженията.

На територията на община Шумен има 14 язовира, като 12 са общинска собственост, 1 държавна собственост и 1 частна собственост.

Потенциално опасни са 5 язовира: язовир "Шумен" /собственост на "Напоителни системи" АД/; язовир "Лозево" /частна собственост/; язовирите "Дибич", Салманово" и "Белокопитово" /общинска собственост/.

Без наемател до този момент е общинският язовир "Салманово".

По отношение на язовир "Дибич" – съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота преливник и се наблюдава постоянно от охраната на язовира. Разпоредено е да се намали нивото под кота преливник.

Язовир "Салманово" - съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота 3 м. под преливника / кранът на основния изпускател е напълно отворен/.

Язовир "Белокопитово" - съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота мъртъв обем и се наблюдава постоянно от охраната на язовира.

Язовир "Ивански" - съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота 3,5 м. под преливника и се наблюдава постоянно от охраната на язовира.

Язовир "Илия Блъсков" – съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота 2 м. под преливника и се наблюдава постоянно от охраната на язовира.

Язовир "Овчарово" – съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота 2 м. под преливника и се наблюдава постоянно от охраната на язовира.

Язовир "Друмево" – съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота 1,5 м. под преливник и се наблюдава постоянно от охраната на язовира.

Язовир "Велино" – съоръженията /язовирна стена, преливник и кран на основния изпускател/ са в изправност. Водното ниво в момента е на кота преливник.

Язовир "Царев брод – 1" - съоръженията /язовирната стена и преливника/ са в изправност. Кранът на основния изпускател не работи, водното ниво се поддържа със сифонна уредба и в момента е на кота 3 м. под преливника и се наблюдава постоянно от охраната.

Язовир "Царев брод – 2" – съоръженията /язовирната стена и преливника/ са в изправност. Кранът на основния изпускател не работи, водното ниво се поддържа със сифонна уредба и в момента е на кота 3 м. под преливника и се наблюдава постоянно от охраната.

Язовир "Костена река" - съоръженията /язовирната стена и преливника/ са в изправност. Кранът на основния изпускател не работи, водното ниво в момента е на кота преливник и се наблюдава постоянно от охраната.

Утаител "Соара" /кв. Дивдядово"/ - стената и преливникът са в изправност. Водното ниво в момента е на кота преливник.

Въпреки, че към момента няма опасност от преливане на язовирите, е разпоредено контролирано освобождаване на водни обеми.

Разпоредено е да се извърши актуализация на Плана за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи /СНАВР/ в частта му "Наводнения"; да се създаде организация за ефективно действие на Щаба за ръководство и координация при възникване на бедствена ситуация, вследствие повишение на водните нива.

На кметовете, кметските наместници на населени места и главните специалисти на кварталите, на чиято територия се намират язовири, напоителни канали, поречия и дерета е разпоредено да актуализират Аварийните планове на потенциално опасните язовири /Салманово, Дибич и Белокопитово/, плановете за евакуация /Белокопитово, Ивански, Салманово, Дибич, Мадара, кв. Мътница и кв. Макак.

Разпоредено е да се упражнява ежедневен контрол по поддържането на предписаните свободни обеми в язовирите и проводимостта на речните корита и дерета, преминаващи през или в близост до населените места, както и кметовете, съвместно с наемателите на язовири да организират при необходимост денонощни дежурства за наблюдение.

При необходимост ще бъде организирано и наблюдение на река Камчия в района на селата Мараш, Салманово и Ивански.


2908

06.02.2012 г.

Артефакти показват в РИМ - Шумен

Регионален исторически музей – Шумен организира изложба под наслов „От находката до витрината", посветена на 155 години музейно дело в Шумен, 120 години шуменско археологическо дружество и 14 февруари – Ден на археолога. Тя ще бъде експонирана в мраморното фоайе на РИМ – Шумен. Откриването е в 17 ч. на 8.02.2012 г.

Изложбата представя артефакти от археологическите проучвания през 2011 г. от Иваново, Живково, НИАР „Кабиюк", Хърсово, Златар, НИАР „Мадара" – местността „Кирика", Средня, НИАР „Плиска" – югоизточна периферия на вътрешния град. Артефактите се експонират се за първи път.


2907

06.02.2012 г.

Пътищата са проходими при зимни условия

Няма затворени пътища в община Шумен. Всички са проходими при зимни условия.

В 3,30 ч. фирма „Барс" АД пусна всичката си налична техника по общинската пътна мрежа. Почистени и опесъчени са и най-проблемните участъци. Пътят до Велино, на територията на община Шумен, е отворен.

В селищната система няма сигнали за прекъснато електрозахранване и водоснабдяване. Осигурена е проходимост на автомобилите, които зареждат селата с хранителни продукти.

Ученическите автобуси извозиха децата навреме до средищните училища. Създадена е организация за прибиране на де;ата по домовете им след приключване на учебните занятия.

През цялата нощ машините на Титан БКС обработваха централните улици и булеварди в Шумен. Приоритетно бяха почистени улиците, по които се движи градският транспорт.

Пешеходната зона по бул. „Славянски" е обработена и почистена. От сутринта работят и всички машини на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и благоустройство". Работниците на предприятието почистват ръчно пешеходните зони, парковете и стръмните участъци.

Общината напомня на собствениците и наемателите на магазини да почистят тротоарите и прилежащите към имотите площи, както и да отстранят висулките по сградите.

През последното денонощие валежите са 17 л на кв. метър от дъжд, сняг и поледица. 26 см е снежна покривка към 8 ч. тази сутрин. До края на деня е възможно усилване на вятъра от североизток. Валежите от сняг продължават, каза Лили Велева, ръководител ХМО - Шумен.


2906

03.02.2012 г.

Шумен – кандидат за Европейска столица на културата през 2019

Продължават работните срещи по фокус групи във връзка с кандидатурата на Шумен за Европейска столица на културата през 2019 година. На 1.02 в залата на НЧ „Напредък" се състоя презентация и среща с втората фокус група – народни читалища от община Шумен.

Днес, 3.02 в залата на Бизнес център/Бизнес инкубатор социологът Любомир Кутин представи презентация и разяснения относно историята и мисията на титлата „Европейска столица на културата" пред НПО-та, сдружения и клубове.

Следващата седмица обученията продължават по предварително обявения график.


2905

03.02.2012 г.

Собствениците на сгради са длъжни да отстранят ледените висулки

Във връзка със зачестилите обаждания на граждани на тел. 112, община Шумен напомня, че отстраняването на ледените висулки по сградите, терасите и козирките е задължение на собствениците на имоти, на наемателите на магазини и други търговски обекти.

Според чл. 17, ал. 6 от Наредбата за обществени ред на територията на община Шумен същите лица са длъжни и да почистват от падналия сняг тротоарите пред обектите, както и да обезопасят заледените участъци на прилежащите територии.

На нарушителите на Наредбата се налагат наказания, съгласно чл. 22, ал. 4 от ЗМСМА. Глобите са в размер от 100 лв. до 1000 лв. на физически лица, а за едноличните търговци и юридически лица се налага имуществена санкция в същия размер.


2904

31.01.2012 г.

Отворен за движение е пътят Велино - Живково

Пътят Велино - Живково вече е отворен за движение. Ротормашината на "Барс" разби преспите и движението е възстановено. На връщане, в посока Шумен, машините ще разширят проходимата част на пътното платно между двете села.


2903

31.01.2012 г.

Навявания затрудняват движението

Навявания затрудняват движението по общинската пътна мрежа. През нощта за няколко часа пътят за Велино отново стана непроходим. Пътно-почистваща машина на фирма „Барс" до сутринта отвори пътя до селото. Към момента има голямо навяване в участъка между Велино и с. Живково, община Хитрино, поради което отсечката остава затворена за движение.

Изпратена е машина в посока с. Друмево, където също има навявания в участъка между с. Кладенец и с. Друмево.

Снощи до новия екарисаж, в посока с. В. Друмево, аварирал ТИР беше затворил пътя за движение. След подаден сигнал до дежурния по общински съвет, автомобилът беше изтеглен с машина на фирма „Барс".

Останалите пътища от общинската пътна мрежа са проходими при зимни условия. От КАТ призовават водачите да шофират с повишено внимание заради частични заледявания, особено по кръстовищата.


2902

30.01.2012 г.

Шумен – кандидат за Европейска столица на културата през 2019

Презентация и работна среща с първата фокус група във връзка с кандидатурата на Шумен за европейска столица на културата през 2019 година се състоя днес в лекционната зала на Младежки дом – Шумен. Фокус-групата включваше директори и представители на културни институти и изпълнителски изкуства. Лектор бе Любомир Кутин.

Зам.-кметът по култура и образование в община Шумен Живка Тонева запозна присъстващите с Решението на Общинския съвет от 29.12.2012 г., с което се дава съгласие Шумен да кандидатства за европейска столица на културата през 2019 година. Представен бе съставът и броят на фокус групите, както и цялостната идея, около която трябва да бъде обединена шуменската общественост. След експозето Любомир Кутин направи презентация и разясни пред фокус-групата историята и мисията на титлата „Европейска столица на културата".

На срещата присъстваха директори и представители от всички културни институти от Шумен, Младежки дом, Общински детски комплекс, Дружество на писателите, експерти от отдел „Култура" на община Шумен.

Фокус групите ще заседават по предварително обявен график.


2901

30.01.2012 г.

Трима бездомници са настанени в Кризисния център

Двама бездомници, които обитават района около Автогарата, са настанени в Кризисния център на ул. „Шуменска комуна" 22, след като потърсиха сами съдействие от община Шумен. Заедно с тях подслон е осигурен и на бездомен пациент, настанен в шуменската болница. Сигналът за него е подаден от дирекция „Социално подпомагане" – Шумен. На бездомниците е осигурена топла храна.


2900

30.01.2012 г.

Топъл чай раздава община Шумен в мразовитите дни

Община Шумен започна от днес да раздава топъл чай на премръзнали шуменци. В централната градска част са обособени два пункта – в стола на община Шумен ще бъде раздавана топла напитка на работниците, които активно почистват заснежените улици, а гражданите могат да ползват услугата в разливочната на детската кухня на Руски паметник от 10,30 ч. до 14 ч. Топъл чай ще се раздава и във всички пенсионерски клубове в града в рамките на работното време на клубовете.


2899

30.01.2012 г.

Кметът Костов обобщава проблемите и изпълнението на ОП „Регионално развитие"

Днес от 15 ч. в Министерския съвет Красимир Костов ще участва в заседание на НСОРБ с Управителния орган на Оперативните програми. От името на всички кметове в страната шуменският градоначалник ще докладва за изпълнението и проблемите по Оперативна програма „Регионално развитие". На заседанието ще присъстват министрите Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Нона Караджова, зам.-министри от социалното министерство, кметове от страната.


2898

30.01.2012 г.

Подписват договора за оборудването за Лъчетерапията

Кметът Красимир Костов и началникът на отдел „Европроекти" Данаил Данчев ще подпишат утре в Благоевград договора за финансиране на проекта за оборудване на лъчетерапията в Шумен. Проектът, с наименование „Създаване на високотехнологичен лъчетерапевтичен център", е на стойност 6,620 млн. лв. и се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие". След подписването на договора ще започне подготовка на тръжна документация за избор на доставчик на оборудването. Самите доставки трябва да станат през второто полугодие на тази година, а на 30 октомври трябва да приключи и строителството на сградата.


2897

30.01.2012 г.

Почетният консул на Йордания се срещна с кмета на Шумен Красимир Костов

Кметът на Шумен Красимир Костов прие днес в кабинета си почетния консул на Хашемитско Кралство Йордания д-р Хасан Бармауи и придружаващите го йордански бизнесмени Махер Хурани и Юсев Ал Схур. На срещата присъстваха народният представител Димитър Дъбов, зам.-кметовете Митко Киров, Иван Йонков, Александър Генчев и директорът на предприятието за туризъм Добромир Жечев.

Посещението е във връзка с намеренията на йорданците да инвестират в Шумен в областта на селското стопанство и животновъдството. Г-н Бармауи обяви и намерението на йорданския град Ажлун да подпише договор за сътрудничество с Шумен.

Красимир Костов представи общественото, политическото и административно устройство и управление на Шумен, очерта икономическото развитие и възможностите за инвестиции в региона. Градоначалникът заяви, че Шумен, като център на североизтока, който включва 6 областни града, е притегателно място за дългосрочни инвестиции.

Почетният консул на Йордания оцени визитата като знак на добро желание за сътрудничество между двете страни и между двата града Шумен и красивия град Ажлун в Северна Йордания. Той оцени високо и помощта на депутата Димитър Дъбов за създаване на връзки между йорданския бизнес и бизнеса в Шумен. „Ще се радваме частният бизнес между България и Йордания да заработи съвместно и да се повиши стокооборота между двете страни, каза Бармауи.

Йорданците проявяват интерес към развитие на бизнеса в областта на селското стопанство и животновъдството. Те поискаха от кмета да им бъдат представени планове на общински територии и конкретни възможности за развитието на този вид бизнес. „Бъдещето е в селското стопанство, има голямо търсене на продукция, а няма достатъчно производство. Насочваме се към България, защото имате прекрасна земя и вода, а и износът към Европейския съюз е по-лесен", каза г-н Хурани, който има в България над 150 млн. евро инвестиции.

Днес и утре йорданските гости ще имат среща с ръководството на Индустриалния парк, ще се срещнат с представители на шуменския бизнес, ще посетят земеделския институт, ще посетят Томбул джамия, ще се запознаят с културно-историческото наследство в региона. В 10 ч. утре те ще дадат пресконференция.


2896

27.01.2012 г.

Пет аптеки ще продават лекарства на военноинвалиди

Община Шумен сключи с пет аптеки договори за 2012 година за изпълнение на рецепти по Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. С полагащите се отстъпки за тези лица, лекарства ще продават аптеките "Кристал", "Блажев", "Геров", „Невен – Даниела Маринова"- кв. Тракия и „Беркут" ООД.


2895

27.01.2012 г.

Проект за над 2 млн. лв. спечели община Шумен

Община Шумен спечели проект „Нов дом за нашите деца" на стойност 2,176 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие". Проектът включва изграждане и оборудване на три центъра за настаняване от семеен тип. Проектът изпълнява Националната програма за деинституционализация, която има за цел де изведе децата, лишени от родителски грижи, от специализираните институции чрез създаване на среда за живот, близка до семейната.

Стартирането на проекта ще бъде в рамките на месец март тази година. Продължителността на реализацията е 16 месеца.

Два от центровете ще се намират в кв. „Тракия", а третият в близост до градския басейн. Новопостроените едноетажни къщи ще бъдат с капацитет за настаняване на до 14 деца и средна разгъната застроена площ – 500 кв. м. Във всяка къща ще има обособени по три жилищни сектора с отделен вход, но с обща трапезария.

В трите центъра ще бъдат назначени 30 души специализиран персонал от възпитатели, педагози, социални работници.

Дейността на центровете ще бъде финансирана от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", за което община Шумен ще подготви проектопредложение в края на 2012 година. Очакванията са дейността да стартира в средата на 2013 година.


2894

27.01.2012 г.

Шуменци почетоха 100-годишния юбилей на Димитър Слабаков

Община Шумен, НЧ "Д. Войников", Съюзът на ветераните от войните в България и Дружеството на краеведите организираха вчера тържество по случай 100-годишния юбилей на Димитър Слабаков, дългогодишен стопански ръководител, брат на актьора Петър Слабаков. То се проведе в зала "С. Доброплодни" на читалище "Д. Войников".

Сред официалните гости, които го поздравиха за всеотдайността му, бяха кметът на Шумен Красимир Костов, генералният консул на Руската федерация във Варна Юрий Соловьов, който предаде поздравите на руския посланик Юрий Исаков.

Красимир Костов поднесе поздравителен адрес на юбиляра. В него се казва: „Ние, шуменци се гордеем, че обществената Ви дейност е свързана и е част от богатата историческа памет на региона ни. Като участник в Отечествената война и в присъединяването на Южна Добруджа, съгласно Крайовската спогодба, Вие доказвате своята преданост към дълг и Родина. Част от признанието за Вашето дело са и получените награди и отличия: съветски и български орден „За храброст", орден „За военни заслуги", „Орден червено знаме", съветски медал на победата, „Орден на труда" – златен, сребърен и бронзов.". Красимир Костов пожела на юбиляра от свое име и от името на шуменци здраве, бодър дух и многобройни мигове на радост и му подари ценните издания на енциклопедията "Шуменска област" и фотоалбума „Старият Шумен".

Началникът на Шуменския гарнизон полк. Митко Йоцов прочете заповедта, с която министърът на отбраната Аню Ангелов удостоява столетника с почетния знак на военното ведомство „За принос към Министерството на отбраната". Главният секретар на Съюза на ветераните от войните в България Марин Петков му връчи Почетния знак на съюза. Сърдечни поздрави Димитър Слабаков получи и от почетния гражданин на Шумен и председател на областния съвет на Съюза на ветераните от войните Иван Бончев и от много шуменци.

„Благодаря на всички, които създадохте този празник за мен. Той ще е като ярка звезда в спомените ми за преживяното. Пазете любовта помежду си, тя ще ви дава сили в трудните мигове. Радвам се, че градът, в който живея – Шумен, се променя към положително. Вярвам в идеите на кмета Красимир Костов да го направи още по-привлекателен за живеене" – каза развълнуван юбилярът.

Водещ на тържеството бе Николай Калев. Прожектиран бе специален филм за Димитър Слабаков на киноклуб „Мадарски конник" към читалището, домакин на тържестото. Вокалната група „Подружки" към Клуба на пенсионера N 4 изнесе музикална програма.

По време на честването бе прожектиран филм на киноклуб "Мадарски конник" със заглавие "Ти си нашият Сто-летов". Приятели и гости на 100-летника разказаха спомени и събития, свързани с живота и работата на Слабаков.


2893

27.01.2012 г.

Обстановката остава усложнена

Пътят Шумен - Варна остава затворен все още до разчистване на закъсалите коли. Отворени са пътищата Шумен-Русе и Шумен – Търговище. Пътят Шумен – Бургас – Ришки проход е проходим за леки автомобили, но преминаването става само с вериги.

Четвъртокласната пътна мрежа в община Шумен е отворена за движение, пътищата са проходими с изключение на пътя Царев брод – Велино, поради натрупани преспи с височина над 1 метър. 7-8 къщи във Велино са все още без ток.

Ток има във всички селища на общината, без вода е само село Коньовец.

В Шумен Титан-БКС е почистила главните пътни артерии. „Паркинги, гаражи и благоустройство" продължава почистването на по-малките улици, подходи и стълбища. В момента се почиства пътят за Старческия дом.

Училищните автобуси за средищните училища са се придвижили и с малки изключения са пристигнали навреме. Затворено е училището в с. Друмево - поради съображения за сигурност „Пътнически превози" не са пуснали автобусът да тръгне и учителите не са успели да се придвижат. Не учат и учениците в училището в с. Мадара - поради затворения път Шумен – Варна - автобусът е бил върнат от КАТ. В училището в Царев брод учат само местните ученици, защото децата от Мътница и Коньовец не са могли да се придвижат до училището.

Няма проблеми в детските ясли, детските градини и социалните домове. Осигурени са доставките на хранителни продукти за заведенията.


2892

26.01.2012 г.

Договорът с ТЕЦ-а остава, продължава работата по когенерацията

На редовна сесия днес местният парламент в Шумен реши да остави в сила договора между общината и „Титан пауър" за въвеждане на когенерация в шуменския ТЕЦ. Съветниците възложиха на кмета Красимир Костов да окаже съдействие за решаване проблемите, възникнали заради все още неполученото разрешение от МОСВ за въвеждане на допълнителни мощности на територията на дружеството. Въпреки тези последни положителни решения, съветниците подкрепиха доклада на времената комисия в частта му за определяне на виновно неизпълнение на договора от страна на частния партньор и възложиха на председателя на общинския съвет Георги Колев да внесе констатациите в прокуратурата, която да се произнесе по казуса.

Местните парламентаристи утвръдиха комисия за избор на обществен посредник на община Шумен, в която има представители на общината, на общинския съвет и на неправителствени организации. За председател бе избран общинският съветник Юлиян Вълчев от ГЕРБ.

11-членна временна комисия ще решава пък проблема с план-сметката за чистотата на община Шумен, решиха още на днешната сесия общинските съветници. От местния парламент в нея ще бъдат включени Христо Дечев от ГЕРБ, Васил Тодоров от „Демократи за десетия град", Стоян Весков от „Атака", Генчо Гатев от БСП и Сюлейман Бакиев от ДПС. Администрация ще бъде представлявана от Росица Антонова и Виктория Петрова. В комисията ще бъдат включени още селските кметове Дария Георгиева /с. Дибич/ и Стефан Живков /с. Царев брод/. Концесионерът Титан-БКС ще бъде представляван от Живко Прашанов и Стоянка Великова.

Временната комисия ще има за задача да проучи и предложи на общинския съвет реални обеми на услугите, извършвани от Титан БКС. Ще трябва също да предложи на общинския съвет план-сметка за разходи за битови отпадъци за 2012 г. Комисията ще има задължението да представи и доклад с конкретни цифри до приемането на бюджета на общината на извънредната сесия на местния парламент, която ще е през февруари.

Съветниците приеха още отчета за изпълнението на годишната програма за изпълнение на Стратегията за туризма в община шумен, както и годишен отчет на фонд „Култура".

Преди началото на сесията кметът Костов оттегли точката за приемане на екопрограма на община Шумен, заради която избухна скандал поради преписване или заимстване от програмата на община Добрич. Предишните дни бе изяснен въпросът, че програмата е изготвена от софийска фирма, на която са платени 15 000 лв. Пред журналисти Костов заяви, че освен фирмата, вина носят и служители от администрацията, които не са прочели документа, преди да го предложат за обсъждане в общинския съвет. Поради това, той заяви, че е започнал процедура за дисциплинарно уволнение на директора на дирекция „Строителство и екология" Ясен Радославов и ще наложи наказание „Последно предупреждение" на експерта Виктория Петрова. Наказание „Мъмрене" ще бъде наложено и на Любомир Пашов, който е провел процедурата за обществената поръчка за изработване на програмата и е разпоредил изплащането на средствата преди приемането й от общинския съвет.


2891

26.01.2012 г.

Затворен е за движение пътят Русе-Варна, пътищата в община Шумен са проходими

Поради затваряне на главен път Русе – Варна от 6 ч. тази сутрин тежкотоварните автомобили в посока Русе ще бъдат спирани. Обособени са места за паркиране на тежките автомобили до с. Струйно и до 7-и километър, съобщиха от Областния щаб по бедствия.

В община Шумен пътищата са проходими. 15 машини на „Барс" АД почистват четвъртокласната пътна мрежа. Няма сигнали за повреди по електрозахранването в селата, освен в с. Велино, където част от населеното място е без ток, няма и улично осветление, съобщи кметът.

В Шумен основните пътни артерии са обработени и лугирани, автобусните превози се движат нормално. Машините на Титан-БКС продължават да лугират проблемни заледени участъци.

Всички налични машини, техника и хора са ангажирани с почистването на второстепенните улици в града, съобщи Сергей Стойков, управител на „Паркинги, гаражи и благоустройство". По малките улици се движат една цистерна с луга, фадрома с пясъкоразпръсквачка, камион за ръчно опесъчаване. Сутринта е бил изпратен и снегорин да почисти подхода към Дом за стари хора.

На дежурния телефон в общината не е искана помощ от закъсали автомобили.

Представители на общинския щаб за бедствия обхождат града и четвъртокласната пътна мрежа и координират работата по лугирането и опесъчаването на пътната мрежа.

Училищните автобуси до средищните училища са се движили нормално и децата са пристигнали навреме за учебните часове.


2890

25.01.2012 г.

Изтичат сроковете за подаване на декларации за облагане с туристически и с патентен данък

Срокът за подаване на декларации за облагане с туристически данък изтича на 30.01.2012 г. /понеделник/. Те се подават от лицата, предлагащи нощувки в туристическия обект - собственици, наематели или лица, стопанисващи обекта на друго правно основание. Декларация се подава за всеки туристически обект – средство за подслон или място за настаняване по смисъла на Закона за туризма, в общината, където е местонахождението му.

Срокът за подаване на патентните декларации за 2012 г. изтича на 31.01.2012 г. /вторник/. Тогава изтича и срокът за плащане на първа вноска на патентния данък, както и правото за ползване на 5 процента отстъпка за лицата, подали патентна декларация и заплатили пълния размер на данъка.

Образци на декларациите могат да бъдат получени от гише „Информация" ет. 1 на община Шумен или да се изтеглят от сайта на общината www.shumen.bg, сектор „Местни данъци и такса битови отпадъци"- образци на документи.

Декларациите се подават в стая 12 на отдел „Местни данъци и ТБО" в община Шумен.


2889

24.01.2012 г.

Александър ГЕНЧЕВ, зам.-кмет по финанси: 2012 няма да е по лека

Отмина още една трудна финансова година, стремили сме се да не нарушим ритъма на работа в структурните звена в общината, да не се получат сътресения в тяхната издръжка и хората да получават редовно работните си заплати. Това заяви на пресконференция днес зам.-кметът по финанси на община Шумен Александър Генчев, който направи отчет на изпълнението на бюджет 2011 г. пред журналисти.

Данъчните приходи като цяло се изпълняват 101,3 % - при актуализиран план 6,114 млн. лв. успяхме да изпълним 6,192 млн. лв., каза Генчев. Имуществените данъци, в т.ч. данъкът върху недвижимите имоти, е изпълнен 102,9 %. Данъкът върху превозните средства е изпълнен на 101,1 %. Данъкът върху придобиване на имущество е изпълнен на 99,6% . Тази положителна тенденция следва от миналата година и трябва да кажа, че това преизпълнение на данъчните приходи е заслуга не само на администрацията, а и на гражданите, и на предприятията, които работят на наша територия, каза Генчев.

В неданъчните приходи в раздела „Общински такси" като цяло изпълнението е на 101,7 %. Най-същественият дял тук има такса битови отпадъци, чието изпълнение за 2011 година е 105,6 %. Или при актуализиран план от 5,610 млн. лв. в общинските сметки са влезли 5,923 млн. лв., подчерта Генчев.

Финансистът коментира и двете пера, които община Шумен не можа да изпълни и това повлия върху общото изпълнение на приходната част. Приходите от продажба на сгради при планирани 2,050 млн. лв. достигнаха едва 433 000 лв. Подобно е състоянието и при постъпленията от продажба на земя. При планирани 1,140 млн. лв., изпълнението е 270 000 лв. Тази тенденция на неизпълнение Генчев обясни с неосъществената продажба на центъра, откъдето се очакваше добра сума, както и с непродадените поради кризата нито един от 46-те общински апартамента. Така общото изпълнение на бюджета на община Шумен е около 90 %, заключи Александър Генчев и допълни, че преизпълнението в едни пера не можа да компенсира изоставането.

В разходната част от държавните делегирани дейности при годишен план 28,148 млн. лв. общината е изразходвала 27,020 млн. лв. или 96 %. При годишен план 16,018 млн. лв. разходите с местен характер са достигнали 15,981 млн. лв., което е 99,8 %. Разликата от спестените пари остава като преходен остатък за следващата година, коментира Генчев.

Просрочените плащания в общината са в размер на 1,623 млн. лв. Основно те са в раздела на капиталовите разходи и това се дължи на неизпълнението на параграф 40, който се формира от продажба на земя и сгради. Направили сме така договорите за изпълнения, че сроковете за авансови и междинни плащания са разсрочени във времето, каза Генчев. Освен тези суми Генчев посочи и други 620 000 лв. неразплатени по т. нар ромска програма, които няма да бъдат преведени от държавата и остават да висят на общината, коментира той. Общината има вземания от държавата и по проектите за централната градска част, за „Срутището" и за „Шуменска крепост" общо около 400 000 лв. Не са преведени нужните средства и по проекта за санирането на детските градини, коментира Генчев.

Финансистът подчерта, че при формирането на новия бюджет се подхожда консервативно и няма да бъдат залагани кухи обеми. За приходната част кметският екип се надява да постъпят суми и от продажбите на парцели в предоставените от държавата на община Шумен военни имоти.


2888

24.01.2012 г.

Кметът на Шумен с национален приз „Мениджър човешки ресурси 2011"

Кметът на Шумен Красимир Костов получи национален приз „Мениджър човешки ресурси 2011". Наградата е присъдена от Фондация „Човешките ресурси на България и евроинтеграцията" и от списания „Човешки ресурси". Тя се връчва на шуменския градоначалник за положените усилия за използването на европейски средства за усъвършенстване на управлението и мотивацията на човешките ресурси в общината като цяло, както и във връзка с привлечените инвестиции и усвояването на европейски средства. В следващо издание на списание „Човешки ресурси" ще намери място голям коментар за община Шумен във връзка с реализираните проекти по оперативните програми, подобряването на градската среда и изграждането на европейски облик на града. Материалът ще бъде придружени и с богат снимков материал.


2887

24.01.2012 г.

Започва публичното обсъждане на бюджет 2012 на община Шумен

Със воя заповед от днес кметът на община Шумен Красимир Костов утвърди график за публично обсъждане на проектобюджета на общината за 2012 година.

За 01.02.2012 год. /сряда/ - 10.30 ч., е насрочено първото публично обсъждане на рамката на Бюджет 2012.

На 02.02.2012 год. /четвъртък/ - 14.00 ч. ще се обсъжда бюджетът за тази година в сферата на образованието. Същия ден, но от 17.00 ч. ще започне публично обсъждане на Бюджет 2012 в частта на капиталовите разходи.

На 03.02.2012 год. /петък/ от 10.00 ч. ще започне обсъждането на бюджета в сферата на здравеопазването и социалните дейности, а от 13.00 ч. ще стартира обсъждането в сферата на културата и спорта.

Всички публични обсъждания ще се проведат в зала 363 на община Шумен. В тях ще вземат участие кметския екип, експерти от общинската администрация, общински съветници.

Кметът Красимир Костов отправя покана към всички заинтересовани лица и организации да присъстват и да вземат участие в публичните обсъждания на бюджет 2012.


2886

19.01.2012 г.

Национален приз за кмета на община Шумен

Кметът на община Шумен Красимир Костов ще получи Националния приз "Мениджър човешки ресурси – 2011". Тържествената церемония ще се състои в столицата на 20 януари 2012 г. /петък/ от 19.00 часа в "Гранд хотел София".

Националният приз е присъден от Фондация "Човешките ресурси на България и евроинтеграцията" и списание "Човешки ресурси", и ще бъде връчен на Красимир Костов от Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на „Национално сдружение на общините на Република България".


2885

18.01.2012 г.

Кметът Красимир Костов ще посети турския град Гебзе

Кметът на Община Шумен Красимир Костов ще посети турския град Гебзе на 19 и 20 януари 2012 г. В състава на официалната делегация са още Николай Тончев - изпълнителен директор на Индустриален парк-Шумен и Венцислав Венков – журналист. Визитата е по покана на ръководството на Търговската палата в Гебзе.

Програмата предвижда след обяд на 19 януари среща с Управителния съвет и членовете на Търговската палата в Гебзе, където Красимир Костов ще представи възможностите за инвестиции в Шумен, а Николай Тончев ще презентира Индустриалния парк. По късно шуменската делегация ще се запознае с Технопарка на гр.Гебзе. На 20 януари от 9.00 часа са предвидени срещи с областния управител и с кмета на Община Чаирова, на чиято територия се намира Гебзе.

Красимир Костов ще подари 50 броя читанки и учебници по български език на Изселническото дружество в Гебзе. Дарението е за курсовете по български език за първи, втори, трети и четвърти клас, които дружеството организира за децата на изселниците от България.

Разходите по пребиваването са за сметка на приемащата страна.


2884

13.01.2012 г.

Подготовката на общинските бюджети обсъждат в Шумен

„Подготовка на общинските бюджети 2012" е темата на двудневния национален семинар, който започна преди час в Шумен. Той е организиран от НСОРБ и неговата фирма за консултантски услуги на местната власт „Актив" ЕООД.

Пленарната сесия бе открита от кмета на Шумен Красимир Костов, който пожела успешни дискусии и позитивни решения на над 250-те участници във форума – кметове и финансисти - от Североизточна България. Шуменският градоначалник подчерта, че предизвикателствата пред местната власт, особено във време на криза, са изключително много, но това стимулира работата на местните администрации. Пожелавам успешна бюджетна година и дано имаме шанса да успеем в името на жителите на нашите общини, каза Костов.

Участниците в срещата бяха приветствани от зам.-изпълнителния директор на НСОРБ Емил Савов. Той предаде поздравите на изпълнителния директор на Сдружението Гинка Чавдарова, която поради здравословни проблеми не е в състояние да присъства на семинара. В своето експозе Савов очерта важните точки, около които трябва да се структурират бюджетите – европроекти, изплащане на просрочията и задълженията. Савов призова кметовете средствата от продажби на общинско имущество с предимство да се използват за разплащане на старите задължения, а след това да се мисли за инвестиции.

В своето изказване Владислав Горанов – зам.-министър на финансите, презентира темата „Бюджетите на общините в контекста на финансовата политика на правителството". В нея той разгледа тенденциите в развитието на света и националната икономика и заяви, че България очаква умерен растеж на националната икономика. Сред основните цели на фискалната политика той постави намаляването на дефицита до 1,3 % , което е приблизително 1,1 млрд. лв. Според Горанов ръстът от приходите в хазната ще отива за намаляване на дефицита. Зам.-министърът подчерта, че са привлечени допълнителни ресурси в сферата на образованието и културата, но заяви, че парите и тази година няма да стигнат за социалните дейности. Основният инструмент, за да успеем, ще бъде да усвоим гарантираните ресурси от европейските програми, каза Горанов. Той призова в приходната част общините да търсят допълнителни резерви, както и да постигат по-висока събираемост от данъците. В същото време напомни, че все пак данъците трябва така да се структурират, че да бъдат приемливи за гражданите.

В работата на форума взе участие още Валентина Грозданова – директор дирекция „Финанси на общините", както и финансисти, данъчни експерти и общински съветници от общините в Източна България.

След пленарната сесия „Особености на общинските бюджети 2012" започна дискусията „Финансиране на делегираните от държавата дейности" с участието на екип от дирекция „Финанси на общините" и общински експерти във функциите „Социални дейности", „Здравеопазване, „Отбрана и сигурност", „Общинска администрация" и „Култура".

През втория ден от 9,30 ч. до 11 ч. специалистите по финанси ще обсъждат „Промени в общинското образование" с говорители представители на МОМН, Теодора Дачева – зам.-изп. директор на НСОРБ и Марияна Мотева – държавен експерт в МФ. По същото време в друга зала ще се обсъжда темата „Общински бюджети за общински съветници". Говорители там ще бъдат бившия социален министър Иван Нейков и Станка Ангелова от НСОРБ.

От 11,30 ч. до 13 ч., в две секции – финансисти и данъчни експерти - ще се проведе кръгла маса „Трудните решения на 2012 – от експерти за експерти".

В зала 1финансистите ще обсъждат Наредбата на МЗХ от септември 2011 г. и повишените разходи за храна – кой ги плаща, как да се бюджетират просрочията, знаем ли какви ресурси са нужни през 2012 за управление на европроектите, имаме ли резерв или решения как да ги осигурим. Модератор на тази секция ще бъде Емил Савов – зам.-изпълнителен директор на НСОРБ и представители на общини.

По същото време в зала 2 данъчни експерти път ще обсъждат как да се определят размерите на местните данъци и такси – с участието на гражданите или без тях, промените в ЗМДТ и ДПК за 2012, проработиха ли нововъведенията за отчисленията на ТБО и туристическия данък, за мерките за събираемостта на местните данъци. Модератор на тази секция ще бъде Иван Колев, зам.-кмет на Добрич.


2883

13.01.2012 г.

Красимир КОСТОВ: Живеейки на Балканите, шансът ни е да вървим заедно напред

Живеейки на Балканите, шансът ни е да вървим заедно напред, да икономизираме нашите отношения и да доразвиваме връзките си в областта на образованието и културата. Това заяви кметът на Шумен Красимир Костов, който днес прие генералния консул на Република Турция в Бургас г-н Джем Улусой. Дипломатът зае поста след Сибел Еркан и това е първата му визита в Шумен. На срещата присъстваха и заместник кметовете на общината Митко Киров, Александър Генчев, Иван Йонков, Живка Тонева и Седат Кадир.

Красимир Костов запозна дипломата с културно-историческото развитие на Шумен в хилядолетията, както и със съвременните икономически характеристики на града и Североизтока на България. Едновременно с това той изрази надежди за трайно бизнеспартньорство с турски фирми.

Костов коментира пред дипломата, че по покана на ръководството на Търговската палата на турския град Гебзе, шуменска делегация ще посети едноименния град на 19 и 20 януари т. г. с цел привличане на инвестиции в Индустриалния парк в Шумен, към който турският бизнес провява интерес.

Дипломатът подчерта, че ще продължи да развива създадените при предишните консули делови връзки и пожела по-оперативна комуникация между българската и турската страна. Г-н Джем Улусой прояви интерес към новоизграждащия се Индустриален парк и заяви готовност да информира турските фирми за благоприятните възможности за инвестиции в Шумен.

Красимир Костов информира госта, че на 24 януари предстои посещение на турския посланик в нашия град. Очаква се по време на визитата да бъде обсъдена съвместната дейност по благоустройството на територията около Томбул джамия и формирането на туристически интерес към паметника.

По-късно г-н Улусой ще има среща с областния управител Димитър Александров, ще посети и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски", където ще бъде посрещнат от зам.-ректора проф. дин Георги Колев, който е и председател на общинския съвет в Шумен.


2882

13.01.2012 г.

Този уикенд шуменци ще играят на футболното игрище на зала „Плиска" безплатно

Министерството на физическото възпитание и спорта /МФВС/ кани гражданите на Шумен да участват в турнир по футбол за непрофесионалисти, който ще се проведе на 14 и 15 януари 2012 г. от 10,00 часа в спортен комплекс „Плиска" в града. Ползването на спортната база е безплатно.

В рамките на проявата своите умения на футболния терен, ще могат да демонстрират всички желаещи непрофесионалисти на възраст от 18 до 65 години. В събота в 13 ч. ще започне и демонстративен мач между сборни отбори на журналисти, общински съветници и отбор на общинската администрация. Записването вече започна в спортен комплекс „Плиска", както и на телефон 0876 666 406 (Станислав Димитров).

Турнирът е част от проекта „Никога не е късно за ново начало", изпълняван от МФВС с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.


2881

13.01.2012 г.

Почетният гражданин на Шумен Борис Павлов чества 90-годишнина

Почетният гражданин на Шумен Борис Павлов навършва днес 90 години. По този повод кметът на Шумен Красимир Костов изпрати до юбиляра поздравителен адрес. В него се казва: „Честита 90 годишнина! Вашият празник е подходящ повод да изразя своите почитания към юриста, журналиста, писателя и спортиста Борис Павлов. Винаги съм се възхищавал на безрезервната Ви преданост към Шумен и енергията, с която раздавате своя талант».

От името на шуменци Костов отправя благодарност към юбиляра за изключителните му заслуги към публика, състезатели и треньори със своите изиграни 202 мача като състезател и капитан на ФК „Панайот Волов", като треньор на детския отбор на ДСО „Червено знаме" и на футболния клуб при КТА „Мадара", за приноса му за класирането на мъжкия отбор по футбол на Шумен през 1972 година в елитната „А" РФГ.

В поздравителния адрес е отбелязан и приносът на Борис Павлов и като журналист, и като писател, сътворил редица книги за историята на спорта, публикувал стотици очерци, репортажи, интервюта, коментари и информации като кореспондент на вестниците «Шуменска заря» „Народен спорт» и „Народно дело", Радио Шумен и Радио Варна.

Борис Павлов е автор и на разнообразни по тематика стихове, които провокират създаването на музикални произведения, изпълнявани от хор „Хан Аспарух" и група за градски песни „Божур".

За цялостния обществен принос през годините Борис Павлов е носител на високите отличия „Народен орден на труда" - сребърен, Награда на Шумен за 1972г., Почетна значка на Българската федерация по футбол, Медал за заслуги към ОС на БСФС, Почетен гражданин на Шумен.

«Вашата мъдрост и осмислен човешки път ми дават основание да се гордея, че във Ваше лице имаме достоен шуменец и българин!», завършва поздравителният адрес на кмета на Шумен Красимир Костов до Борис Павлов.


2880

12.01.2012 г.

Ромите посрещат Нова година

2012 година е обявена за „Европейска година на активността и солидарността между поколенията". Това е поводът НЧ „Евролил" да отбележи настъпването на ромската Нова година по по-различен начин.

Вместо традиционния концерт, тази година организаторите предвиждат да бъдат представени две театрални премиери: „Бремeнските градски музиканти" и „Пепеляшка", които ще се състоят на 13.01.2012 г./петък/, от 17.00 ч. в залата на Младежки дом – Шумен. Участници в спектаклите са членове на читалище „Евролил".

На 14 януари представители на шуменски роми са поканени да участват в празничния концерт на читалище „Явин" във Варна.


2879

12.01.2012 г.

Екип на „Литекс Моторс" ще представи в Шумен първите български автомобили

По покана на кмета Красимир Костов екип на „Литекс Моторс" ще представи в Шумен първите български автомобили. Гражданите ще имат възможност да видят и да се запознаят с основните характеристики на автомобилите, които ще се произвеждат у нас в модерния завод на „Литекс Моторс" край град Ловеч.

Презентациите ще бъдат на 13 януари, петък, от 10 ч. на пл. „Кристал" и от 16 ч. – пред хотел „Шумен".

Екип на завода ще представи трите модела автомобили, които ще се произвеждат в Ловеч, ще предостави информация за ценовите оферти, предлаганите от завода резервни части и фабричната газова уредба.


2878

09.01.2012 г.

Шумен е домакин на обучение за общинските бюджети

Шумен ще бъде домакин на организираното от НСОРБ обучение на тема „Подготовка на общинските бюджети 2012". То ще се състои на 13 и 14 януари в зала „Форум" на хотел „Шумен". В обучението ще вземат участие Владислав Горанов – зам.-министър по финансите, Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на НСОРБ, Валентина Грозданова – директор дирекция „Финанси на общините", както и финансисти, данъчни експерти и общински съветници от общините в Източна България.

Пленарната сесия „Особености на общинските бюджети 2012" ще стартира на 13 януари от 14 ч., а от 16 ч. ще започне дискусията „Финансиране на делегираните от държавата дейности" с участието на екип от дирекция „Финанси на общините" и общински експерти във функциите „Социални дейности", „Здравеопазване, „Отбрана и сигурност", „Общинска администрация" и „Култура".

През втория ден от 9,30 ч. до 11 ч. специалистите по финанси ще обсъждат „Промени в общинското образование" с говорители представители на МОМН, Теодора Дачева – зам.-изп. директор на НСОРБ и Марияна Мотева – държавен експерт в МФ. По същото време в друга зала ще се обсъжда темата „Общински бюджети за общински съветници". Говорители там ще бъдат бившия социален министър Иван Нейков и Станка Ангелова от НСОРБ.

От 11,30 ч. до 13 ч., в две секции – финансисти и данъчни експерти - ще се проведе кръгла маса „Трудните решения на 2012 – от експерти за експерти".

В зала 1финансистите ще обсъждат Наредбата на МЗХ от септември 2011 г. и повишените разходи за храна – кой ги плаща, как да се бюджетират просрочията, знаем ли какви ресурси са нужни през 2012 за управление на европроектите, имаме ли резерв или решения как да ги осигурим. Модератор на тази секция ще бъде Емил Савов – зам.-изпълнителен директор на НСОРБ и представители на общини.

По същото време в зала 2 данъчни експерти път ще обсъждат как да се определят размерите на местните данъци и такси – с участието на гражданите или без тях, промените в ЗМДТ и ДПК за 2012, проработиха ли нововъведенията за отчисленията на ТБО и туристическия данък, за мерките за събираемостта на местните данъци. Модератор на тази секция ще бъде Иван Колев, зам.-кмет на Добрич.


2877

09.01.2012 г.

Община Шумен предприема превантивни мерки за борба с птичия грип

Във връзка с възникналите огнища на нископатогенна инфлуенца по птиците в Пловдивско, на свое заседание днес епизоотичната комисия в Шумен набеляза превантивни мерки за недопускане на заболяването в региона. В заседанието на комисията, водено от председателя Седат Кадир, зам.-кмет на община Шумен, участваха и кметовете на селата в общината.

Към този момент в Шумен няма случаи на птичи грип. Съобразявайки се с разпоредбите на Българската агенция по безопасност на храните, обаче, местната комисия прие като първа мярка да започне незабавно преброяване на домашните птици отглеждани на закрито. Преброяването трябва да завърши до края на месеца, съобщи д-р Едмонд Маринов от ОДБХ. Разпоредено е домашните птици да се държат само в закрити помещения, да не се допуска излизането им извън дворовете, кокошките да бъдат отглеждани разделно от патици и гъски, фуражът да се съхранява в закрити помещения. Важно изискване е да бъдат поставени дезинфекционни разтвори на входа и изхода на местата за отглеждане. При повишена смъртност или отклонения от здравословното състояние на птиците, собствениците следва да уведомяват веднага ветеринарните лекари, напомни д-р Маринов.

ОДБХ да осъществява постоянен ветеринарномедицински контрол, а РДГ и СЛРБ следва да уведомяват незабавно ОДБХ при откриване на трупове на прелетни диви и водоплаващи птици.

Д-р Маринов напомни, че забраната за продажба на птици на нерегламентирания пазар в Шумен до мебелната фабрика продължава да е в сила. Епизоотичната комисия поиска служителите на общинския Инспекторат да завишат контрола и да извършват ежедневни проверки за продажба на птици на нерегламентирани места.


2876

06.01.2012 г.

На Богоявление в Шумен осветиха бойните знамена

Освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия се състоя на големия християнски празник Богоявление пред ДКТ „Васил Друмев" в Шумен . Водосветът бе отслужен от Главиницкия епископ Йоан в съслужение с шуменски отци.

На ритуала присъства кметът на община Шумен Красимир Костов, народните представители Ивайло Тошев и Красимир Минчев от ГЕРБ, Димитър Дъбов от „Коалиция за България", зам.-областният управител Ралица Тодорова, зам.-кметовете Митко Киров и Александър Генчев, полк. Митко Йоцов – началник на Шуменския гарнизон и комисар Любомир Христов – директор на ОД „Полиция" в Шумен.

Епископ Йоан прочете молитвата "За успех на народа" и поръси със светена вода за здраве и успехи знамената на 7-и Преславски полк, на поделение 34 200 и на знамената-светини, носени от членове на дружество „Традиция" и комитет "Крум Страшний". Висшият духовник поздрави воините от името на Варненския и Великопреславски мотрополит Кирил.

За първи път водосвет е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. Ритуалът е практикуван по времето на Асеневци през Второто българско царство .Оттогава до падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението през 1878 г. тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет се извършва за първи път през 1993 г. Оттогава, традиционно, всяка година на 6 януари, Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-старшият йерарх на Българскта православна църква извършва тайнството „Водоосвещаване" и след прочитане на молитвата „За успех на народа" ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.


2875

04.01.2012 г.

Разпределиха местата за продажба на мартеници

Днес в община Шумен бяха разпределени местата за продажба на мартеници в централната градска част. То стана по утвърдена през декември миналата година схема. В нея са определени 123 места за разполагане на маси по бул. „Славянски" в отсечката от пл. „България" до пл. „Освобождение". За определените места кандидатстваха 56 търговци, а разпределението стана според тяхното желание.

Търговията на мартеници ще започне от 15 февруари и ще продължи до 3 март. Според Наредбата за таксите в община Шумен цената на 1 кв. м търговска площ се запазва на 1,20 лв. на ден. Запазен е и броят на масите, промени има само в местоположението им. Миналата година базарът на мартеници беше разположен само в отсечката от пл. „Кристал" до пл. „Освобождение".


2874

03.01.2012 г.

Започна приемането на декларации за облагане с патентен и с туристически данък за 2012

Започна приемането на декларации за облагане с патентен данък за 2012г., както и декларации за облагане с туристически данък.

Няма промяна в ставките за облагане с патентен данък за 2012 г. Срокът за подаване на декларациите е до 31.01.2012 г. Лицата, които до този срок са подали декларация и са заплатили пълния размер на патентния данък, ползват отстъпка 5 на сто.

Декларацията за облагане с туристически данък се подава за всеки туристически обект /средство за подслон или място за настаняване по смисъла на Закона за туризма/ в общината по местонахождението му в срок до 30 януари на годината, следваща тази, за която се отнася. Когато внесеният през годината данък е по-малък от 30 % от данъка при пълен леглови капацитет, разликата се заплаща в срок до 1 март, независимо дали обектът се ползва.

Образци на декларациите могат да бъдат изтеглени от секция «Местни данъци и такса битови отпадъци» на интернет страницата на община Шумен www.shumen.bg.

Декларациите се приемат в стая № 12 , ет.1 в отдел «Местни данъци и ТБО» на община Шумен.


2873

03.01.2012 г.

Утре Шумен без вода

Утре от 07,30 ч. до 24,00 ч. часа ще бъде спряно водоподаването за гр. Шумен и гр. Велики Преслав. Ограничението се налага поради възникнали аварии в три участъка на довеждащия водопровод от яз. „Тича" и спешна необходимост от извършване на аварийно-възстановителни работи, съобщават от ВиК - Шумен.


2872

03.01.2012 г.

Кметът Красимир Костов направи дарение на първото бебе на Шумен за 2012 година

Кметът Красимир Костов направи днес традиционното дарение на първото бебе на Шумен за 2012 година. Малкият Андон се появи на бял свят в 3,55 ч. в нощта срещу 1 януари. Той е второто дете на майката Ваня Райчева, която е лаборант по професия.

Красимир Костов поднесе на щастливата майка кошарка, спален комплект, детски шезлонг, паяк-проходилка и играчки за първия жител на общината за 2012 година. Общата стойност на дарението е 300 лв. „Пожелавам ви много радост с Андон, да ви е жив и здрав, да го изучим и да продължи да белязва Шумен със своите постижения като голям мъж", каза кметът. Той благодари и на медицинския екип на шуменското родилно отделение за грижите за малкия Андон.

„Пожелавам на Андон здраве, другото смятам, че ще може да го постигне в живота", каза щастливата майка. Тя добави, че иска синът й да може да расте спокойно и да се реализира в Шумен и да остане в България.

От началото на годината до момента в шуменската болница са се родили 9 деца - 6 момчета и 3 момичета. Последното е проплакало тази сутрин, след раждане със секцио. Момчето е с тегло 5 килограма, а майката е от новопазарското село Енево.

1490 раждания е имало за миналата година в родилното отделение в Шумен, а през 2010 година са били 1580, каза началникът на Родилно отделение д-р Марин Начев.