4751

28.04.2017 г.

Подписаха новия Колективен трудов договор в сферата на образованието

Нов Колективен трудов договор в системата на народната просвета за община Шумен подписаха днес кметът на Шумен Любомир Христов и социалните партньори.

Срокът на действие на стария, подписан през 2015 година, изтече през месец март. Новият договор е също за срок от две години.

„Благодаря на всички за усилията, които полагат, за увеличаване и надграждане на придобивките за хората, заети в образованието. Ще припомня, че близо 12 млн. 800 хиляди лева са инвестициите, които са предвидени за образователна инфраструктура по „Региони в растеж" през тази година. Почти 26 млн. 550 хил. лева е бюджетът на общината за образование за 2017-та. Това са сериозни средства като доказателство, че екипът ни се отнася отговорно към обещанието и ангажимента за развитие на сектора. Ще продължим да създаваме по-добри условия за обучение, работа, професионално развитие, както за младите хора, така и за техните преподаватели, за всички заети в сферата на образованието", каза по време на срещата кметът Любомир Христов.

Текстът на Колективния трудов договор е съобразен с всички нови моменти в новия отраслови колективен трудов договор, коментира зам.-кметът по образование и култура Найден Косев. „Запазени са досегашните по-благоприятни условия по отношение на трудовите възнаграждения на педагогическите кадри, допълнителните плащания на средства за квалификация, договорените по-високи размери на допълнителните трудови възнаграждения за придобита професионална квалификационна степен както и допълнителните трудови възнаграждения за работа с деца със специални образователни потребности за помощник-възпитателите". В колективния трудов договор е предвидено увеличение на минималните основни работни заплати на педагогическите специалисти средно с 10%, като стартовата заплата за директор е 825 лв., за зам.-директор – 770 лв., за главен учител/възпитател – 660 лева.

Договорено е още и изплащане на допълнителни трудови възнаграждения три пъти през годината, с приоритет за 24 май в размер до средната брутна работна заплата за съответната институция – детска градина, училище, извънучилищни центрове и звена. Дължимите обезщетения при пенсиониране за педагогическите специалисти стават 10.5 брутни работни заплати, а за непедагогическите – 8.5.

В новия Колективен трудов договор е отразено, че се запазват и съществуващите до момента по-благоприятни условия за ползване на отпуск.

„Преговорите продължиха близо месец, но се радвам, че успяхме да стигнем до съгласие и сега всички сме удовлетворени от постигнатото", сподели председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Татяна Иванова

Подписите си под текста на новия Колективен трудов договор поставиха кметът Любомир Христов, председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Ема Радушева, председателят на Сдружението на директорите в системата на средното образование Даниела Димитрова, председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ, Шумен Татяна Иванова, председателят на Регионалния синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" Стефка Дюлгерова и председателят на Регионалния координационен съвет към Независимия учителски синдикат към КНСБ Милен Дочев.


4750

27.04.2017 г.

Добрин Панайотов и Антонин Горчев са новите почетни граждани на Шумен

Двете предложения за присъждане на званието „Почетен гражданин на Шумен" бяха гласувани на днешното заседание на Общинския съвет в Шумен. Антонин Горчев е неразривно свързан с града, автор е на шест стихосбирки, създава и дарява на Шумен текста на химна „Оттука започва България", председател е на Дружеството на писателите, носител е на редица престижни литературни награди, негови творби са преведени на седем езика. Добрин Панайотов е създател и първи главен художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен". Роден е в Шумен. Макар че повече от 20 години живее и работи в Германия, връзката му с родния град не прекъсва. В неговото музикално училище в Манхайм се обучават много шуменски деца. Там той основава и българска православна община, която помага на хора, които имат нужда от лечение на тежки заболявания.

Общинските съветници утвърдиха и носителите на Наградата на Шумен в сферата на културата и на образованието. Церемонията по награждаването на почетните граждани и тазгодишните носители на отличията за изкуство и култура ще бъде на 11 май по време на тържествената сесия на Общинския съвет. Наградите на Шумен в сферата на образованието традиционно се връчват на 24 май.

На днешното заседание беше приета и Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги. Според предложения текст 50 лева ще плащат собствениците на автомобили при принудително задържане или преместване на неправилно паркирани коли с репатриращ автомобил тип „паяк", за „скоба" – 15 лева и по 2 лева на час за престой на охраняем паркинг. Кметът Любомир Христов обясни, че сумите са определени след направен анализ и изрази надежда, че санкциите ще подействат дисциплиниращо на шофьорите.

Отчетите на търговските дружества бяха приети, но в залата се състоя дискусия около състоянието на ВиК, чиито загуби са се увеличили няколко пъти за една година. „Да изчакаме резултатите от проверката на прокуратурата и тогава заедно да решаваме какво ще правим с водното дружество," предложи кметът Любомир Христов. Съветниците Добромир Драев, Иван Йонков и зам.-председателят на Общинския съвет Пламен Петков обаче изразиха позиция, че е наложително по-бързо да се вземат мерки за оздравяване на дружеството.

Общинските съветници приеха с 28 гласа „за" предложението за учредяване на безвъзмездно право на строеж за изграждане на спортни съоръжения, общежитие, административни и складови сгради на терена на Тежкия полк. Намерението на Сдружение „Футболен клуб Волов 1929" е да изгради спортно футболно средно училище за талантливи деца и младежи от 8-ми до 12-ти клас на принципа на колеж с целодневни занимания и пансион. Средствата, необходими за реализацията на тази идея, са между 6 и 8 милиона лева и ще търсят от европейски програми.


4749

27.04.2017 г.

Изложба, посветена на Руско-турската Освободителна война, ще бъде подредена в музея идната седмица

На 4 май, четвъртък, от 17.30 часа в Мраморното фоайе на Регионален исторически музей – Шумен ще бъде открита изложбата „Знаци на свободата и героизма".

Тя е част от международен проект, посветен на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.) и включва картини, гравюри, фотографии и документи. Стартира от Варна на 1 март тази година със специално създадена експозиция с участието на автори от България, Русия и Румъния. До края на 2017 г. изложбата ще гостува в 10 града в страната.

Проектът, който ще продължи развитието си и през 2018 г. с представяне в Русия, Румъния и Финландия, се осъществява от Инициативен комитет: Наско Якимов (Издателство „Славена"), Валентин Плетньов (директор на РИМ – Варна), историка Борислав Дряновски и фотографа Иво Хаджимишев. Художниците Николай Русев (България), Марина Варенцова – Русева (България/Русия), Вячеслав Бабияк (Русия), Александър Варенцов (Русия) и Луиза Кала (Румъния) участват със специално създадени картини, посветени на събития и личности от войната. Подборът на 30 фотографии, факсимилета на документи и текстове от войната е на Борислав Дряновски и Иво Хаджимишев. Част от историческите документи и фотографии са малко известни и не са показвани досега в Шумен.

Изложбата в Регионалния исторически музей включва около 50 картини, гравюри, фотографии и документи. Марина и Николай Русеви работят по малко известни фотографии и публикации във френска преса от края на XIX век. Марина Варенцова-Русева рисува портрети на руски генерали и на император Александър II, Николай Русев рисува батални сцени и портрети на воини. Художникът Вячеслав Бабияк, професор в Руския държавен педагогически университет „А. И. Херцен" в Санкт Петербург, участва с гравюри, посветени на руски генерали.

Идеята на организаторите е проектът да обхване двете години от протичане на военните действия до Освобождението на България. През 2017 година изложбата ще бъде представена в Регионалните исторически музей в Бургас, Шумен, Стара Загора, Велико Търново, Видин, Русе, във Военния исторически музей в Плевен, в Националния исторически музей в София и в Художествената галерия в Силистра. През цялото време изложбата ще се допълва с нови картини, посветени на събития, с които е свързан всеки от посочените градове. През 2018 г. изложбата ще гостува в Русия, Румъния и Финландия, където ще се включат и останалите поканени художници.

Инициативата се осъществява със съдействието на Община Варна, Издателство Славена, Регионален исторически музей – Варна, Регионална библиотека „Пенчо Славейков" – Варна, БНР, Стопанска камара – Варна, Търговско-индустриална камара – Варна, Строителна камара – Варна, Варненска туристическа камара, Планекс холдинг и Регионален исторически музей – Шумен.


4748

26.04.2017 г.

Конкурс „Да съхраним традициите"

Община Шумен и Детска градина „Слънце" организират конкурс „Да съхраним традициите" на 27 април, четвъртък, от 9.00 часа в концертната зала на Общинския младежки дом. Инициативата се организира за четвърта поредна година. Конкурсът е посветен на пролетните празници и помага на деца и учители да съхраняват, развиват и популяризират самобитните български обичаи и празници.

В тазгодишното издание в категориите „Празнично-обредна система" и „Танцово изкуство" ще вземат участие 240 деца от 13 детски градини от Шумен, Нови пазар и Велики Преслав. В категорията „Изобразително изкуство" във фоаето на Младежкия дом са експонирани 62 рисунки на шуменски деца.

Конкурсът дава възможност на децата да изявят своя талант пред връстниците си, като представят фолклорните танцови традиции и култура на нашия народ.


4747

26.04.2017 г.

Отборът на училището в село Градище спечели общинския кръг на викторината „Да запазим децата на пътя"

Отборът на ОУ „Васил Левски" от село Градище е победител в общинския етап от Националната викторина за безопасност на движението „Да запазим децата на пътя".

Второто място си поделиха два отбора с равен брой точки – СУ „Трайко Симеонов" и СУ "Васил Левски" от Шумен, а третото място остана за ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" от с. Царев брод.

Домакин на състезанието беше СУ „Трайко Симеонов" и в него участваха ученици от 9 училища от община Шумен – ІІ ОУ „Д-р Петър Берон", ІІІ ОУ „Димитър Благоев", ОУ „Св. св. Кирил и Методий" – с. Царев брод, ОУ „Васил Левски" – с. Градище, СУ „Панайот Волов", СУ „Васил Левски", СУ „Сава Доброплодни", СУ „Йоан Екзарх Български" и СУ „Трайко Симеонов".

Отборите преминаха през три кръга – решаване на листовка, викторина с въпроси, тест-ситуация за оказване на долекарска помощ, сглобяване на пъзел с пътен знак.

Участниците наблюдаваха оказване на първа долекарска помощ, демонстрирана от доброволци от БЧК-Шумен.

За всички участници бяха осигурени награди от Община Шумен.

Днес отборът на ОУ „В. Левски" от село Градище ще представи община Шумен в областния етап на националната викторина „Да запазим децата на пътя", която ще се проведе от 13,00 часа в СУ „Трайко Симеонов".


4746

25.04.2017 г.

Актуализират местата за разполагане на павилиони в Шумен

Нова схема и нови изисквания за преместваемите обекти, тип павилиони, въвежда Община Шумен.

Това съобщи на брифинг кметът Любомир Христов. 163 са местата, на които ще бъдат разположени обекти в различни райони на града. 76 бараки ще бъдат премахнати, защото са напълно неизползваеми – 22 са обектите в кв. „Б .Българанов", 18 – в кв. „Тракия", 36 – в западната част на града, по ул. „Алеко Константинов" и по бул. „Преслав". В същото време общината ще открие допълнително нови 10 площадки за преместваеми павилиони на места, където досега не е имало такива.

От администрацията ще предложат на желаещите стандарт за малки обекти до 6 кв. метра площ, за средни – до 20 кв.м. и големи – до 100 квадрата.

„Комисия обходи всички обекти и подготви новата схема. Всеки, който е имал преместваем обект, ще може да участва в новия търг за наемане на място. Ако спечели, ще трябва да подготви проект, който ще бъде одобрен от главния архитект на общината", обясни кметът Христов.

Желанието на общинската администрация е да се въведе единен стандарт за външния вид на павилионите, за цветовото решение – те трябва да бъдат боядисани в бяло и сиво. Собствениците трябва се съобразят с изискването за начина на изписване на рекламните надписи. Пред журналисти кметът обясни, че ще бъде поставено изискване павилионите да са изградени от съвременни материали, да стоят естетически по-добре и да се вписват в околното пространство. Старите, неугледни и неизползваеми бараки ще бъдат премахнати. За отстраняването им ще бъде наета фирма.


4745

25.04.2017 г.

Шумен посреща участниците в Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров"

За първи път конкурсът за възрастовите групи до 19 години ще се проведе в международен формат, каза на брифинг в зала 203 на общината изпълнителният директор на Фондация „Панчо Владигеров" Диана Дечева. Тържественото откриване е на 28 април, от 19.30 часа в зала „Проф. Венета Вичева" в Община Шумен.

Международният конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров" в Шумен се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание на Република България Димитър Главчев. Гости на отриването на конкурса ще бъдат Панчо Владигеров – младши, проф.Борислава Танева, проф. д-р Юлиян Куюмджиев, зам.-председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и главен редактор на списание „Музикални хоризонти".

В тържествения концерт по време на откриването ще участват по традиция носители на награди от предишни издания на конкурса в Шумен. На сцената ще излязат отличените с първи места през 2013-та година талантливи млади изпълнители – Борис Узунов от София, пиано, Емил Бояджиев от Варна, пиано, Рустам Губкин – Матейски от Варна, цигулка, Филип Филипов, студент в Националната музикална академия, цигулка.

От 1995 година Фондация „Панчо Владигеров" е основен организатор на конкурса на името на Панчо Владигеров. Фондацията работи в партньорство с Министерството на културата на Република България и Община Шумен, каза още Диана Дечева, която специално благодари на ръководството на общината и лично на кмета Любомир Христов за подкрепата. Община Шумен осигурява най-голямата част от финансирането на конкурса - 55 000 лева. Министерството на културата осигурява наградния фонд от 19 000 лева, традиционни партньори са още „Алкомет" АД, Ал и Ко, Телепол, а от тази година и Булмаг.

36 са участниците в тазгодишното издание на конкурса – 17 в специалността по пиано, и 19 – цигулка. В Шумен пристигат изпълнители от България, Чехия, Сърбия, Турция, Япония и Тайван, като най-малката участничка е 10-годишната цигуларка Баде Даштан от Турция.

Българската национална телевизия ще заснеме двата концерта при откриването и закриването на конкурса и ще подготви два музикални филма, които ще бъдат излъчени по БНТ 1 и БНТ – Свят през месец юни. Българското национално радио ще прави директни включвания и пълен запис на конкурса, а Live 7 която ще предава директно концертите по интернет.


4744

25.04.2017 г.

Концерт-спектакъл "Душата в ритъм бие"

Община Шумен и Ансамбълът за народни песни и танци "Шумен" организират на 28 април от часа 18.00 часа в Драматично-кукления театър "Васил Друмев" концерт-спектакъл "Душата в ритъм бие" по повод Световния ден на танца.

На сцената ще излязат танцьорите от Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен" с главен художествен ръководител доц. Катя Кайрякова, Детски танцов ансамбъл „Веселяче" с художествен ръководител Боряна Колева, Школата по класически танци при Народното читалище „Боян Пенев 1949", Обединената школа по изкуствата „Анастас Стоянов" с ръководители Светла Станчева и Юлия Николова, балетната формация „Арт–денс" с хореограф Нина Козина, Академичен танцов театър при ВСУ „Ч. Храбър" – с директор проф. Петър Ангелов и художествени ръководители доц. д-р Мария Кърджиева и ас. Ивайло Иванов.

Режисьор на спектакъла е доц. Катя Кайрякова.

В програмата на спектакъла са включени:

„Сказание за конника" – фрагмент

Музика – Георги Андреев

Хореография – доц. Катя Кайрякова

Изпълнител – АНПТ „Шумен"

„Разпятие"

Музика – Албинони

Хореография – Нина Козина

Изпълнител – „Арт–денс"

„Фантастичната градина" – картина от балета „Корсар"

Музика – А. Адам

Хореография – М. Петипа

Изпълнител – Школа по класически танци при

НЧ „Боян Пенев 1949" и ОШИ „А. Стоянов"

„Илюзия"

Хореография – Нина Козина

Изпълнител – „Арт-денс"

„Дайчово хоро"

Музика – Георги Андреев

Хореография – доц. Катя Кайрякова

Изпълнител – АТТ при ВСУ „Ч. Храбър"

„Сол–пипер"

Музика – И. Чокоев

Хореография – Геньо Генев

Изпълнител – ДТА „Веселяче"

„Сън край реката"

Хореография – Нина Козина

Изпълнител – „Арт–денс"

„Мома от село ке бега"

Музика – Петьо Кръстев

Хореография – доц. Георги Гаров

Изпълнител – АНПТ „Шумен"


4743

24.04.2017 г.

Национална викторина по безопасност на движението

9 училищни отбора от община Шумен ще се включват утре, 25 април, вторник в общинския етап на Националната викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя".

Състезанието ще се проведе от 13.00 часа в СУ „Трайко Симеонов" като част от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2016/2017 г. на Министерството на образованието и науката.

Всеки отбор ще се състои от четирима ученици – по един от 5, 6, 7 и 8 клас. В надпреварата ще участват деца от ІІ ОУ "Д-р Петър Берон", ІІІ ОУ "Димитър Благоев", VІ ОУ "Еньо Марковски", ОУ "Св. св. Кирил и Методий" – с. Царев брод, ОУ "Н. Й. Вапцаров" – с. Дибич, ОУ "Васил Левски" – с. Градище, СУ "Панайот Волов", СУ "Васил Левски", СУ "Сава Доброплодни", СУ "Йоан Екзарх Български" и СУ "Трайко Симеонов".

Общинският етап на Националната ученическа викторината по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя" ще се проведе в три кръга: І кръг – решаване на тест-листовка; ІІ кръг – викторина; ІІІ кръг – практическо задание – сглобяване на пъзел с пътен знак и тест-ситуация за оказване на долекарска помощ.

Отборът, класирал се на първо място, ще участва в областния кръг, който ще се проведе на 26 април, сряда, от 13,00 часа също в СУ „Трайко Симеонов"-Шумен.

Основните цели на проявата са изграждане на умения и навици за действие в условията на пътното движение и формиране на култура за безопасно поведение на пътя.


4742

21.04.2017 г.

Мерки срещу пожари разпореди кметът на Шумен

Кметът на община Шумен Любомир Христов издаде заповед, с която се забранява изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци. Забранено е паленето на открит огън в площите с посеви и в непосредствена близост до тях. В заповедта се посочва, че не се позволява използването на сигнални ракети в районите на житните масиви и фуражните площадки.

В указанията се посочва още, че собствените и ползвателите на земеделски земи трябва да осигурят денонощно наблюдение на земеделските посеви, а кметовете и кметските наместници да организират денонощно дежурство на телефонен пост в кметствата. Изисква се да се създаде организация за своевременно разораване на необходимите минерализовани ивици край пътищата и на местата, където земеделската земя граничи с горския фонд, да се осигурят средства, необходими за провеждане на ефективни гасителни действия.

Паленето на огън в горите и земите от горския фонд трябва да става само на определените за това места в природните паркове, се казва още в заповедта, като се обръща особено внимание на туристите, които често посещават Шуменското плато.

От общината напомнят на институциите, които поддържат пътната и железопътната мрежа в близост до житни масиви, че трябва да почистват терените от сухи треви и горими отпадъци. Не се разрешава паркирането на автомобили и струпването на материали на по-малко от пет метра от пожарните хидранти.

От общинската администрация призовават гражданите да сигнализират своевременно при наличието на пожар в стърнищата на тел. 112 или в най-близкото кметство (лесничейство).


4741

21.04.2017 г.

Промяна в организацията на движение по две улици в Шумен заради премахване на опасни дървета

Въвежда се временна промяна в движението на автомобили по две улици в Шумен в събота, на 22 април заради премахване на опасни тополи.

От 9.00 до 14.00 часа временно се спира движението на автомобили по улица „Дунав" заради отстраняване на опасни дървета в района.

Временна промяна в организацията, но без спиране на движението, се въвежда и по улица „Ген. Драгомиров" до бл. 22 и бл. 24 от 14.00 до 17.00 часа също на 22 април, събота. Там също ще бъдат премахнати стари дървета.


4740

20.04.2017 г.

Проекти за агресията в интернет и безопасното използване на мрежата ще финансира Община Шумен

Община Шумен обявява сесия за кандидатстване с проекти за календарната 2017 г. на тема „Интернет – предизвикателството на съвременния свят". Подтемите, по които кандидатите могат да работят, са свързани с агресията в мрежата и безопасното използване на интернет. С проекти могат да кандидатстват организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които извършват дейност на територията на община Шумен, читалища, училища, детски градини, обслужващи звена или техните настоятелства. Формулярът за кандидатстване се представя с придружително писмо (образец) до 16.30 часа на 12 юни 2017 година в деловодството на Община Шумен – стая 204. Образците на документите за кандидатстване са публикувани на сайта на общината в раздел „Административни услуги" – Отдел „Образование, наука и развитие".

Предложенията се приемат и оценяват в срок до 2 месеца от обявяване на конкурсната сесия. Продължителността на всеки проект е до 6 месеца. Минималната стойност на общите допустими разходи по всеки проект е 1500 лв, като до 85% от стойността на одобрените разходи се осигуряват от общината, а останалите средства – от кандидата. Според правилника за изпълнение на стратегията на общината за превенция и ограничаване на агресивното поведение сред децата и учениците кандидатстващата организация представя не повече от един проект за календарна година.


4739

20.04.2017 г.

Конкурс за есе на тема „Индустрията в моя регион" организират в Шумен

Ученически конкурс за есе на тема "Индустрията в моя регион" организират Химикотехнологичният и металургичен университет – София и Българската асоциация на металургичната индустрия. Инициативата се провежда под патронажа на кмета на Шумен Любомир Христов. В конкурса могат да участват ученици от всички училища в Шумен и региона.

Надпреварата цели да предизвика интереса на младите хора към професията на металурга. Фирма Алкомет АД е спонсор на проявата.

Конкурсът ще бъде в две възрастови категории – от пети до осми клас и от девети до дванадесети клас. Крайният срок за участие е 15 май, а награждаването на най-добрите творби ще бъде на 30 май. За най-малките ученици – от 1 до 4 клас ще се проведе съпътстващ конкурс за рисунка "Индустрията в моя регион".


4738

20.04.2017 г.

Внуците на Панчо Владигеров с джаз концерт в музея

Авторски композиции и нов прочит на класически творби на Панчо Владигеров ще представят утре вечер, на 21 април, петък, от 19 часа в историческия музей внуците на композитора Александър и Константин Владигерови.

Програмата е под надслов „The Long Way Back Home – Bulgarian Nocturno – на Шумен с любов!" и е със специалното участие на Стоян Янкулов – Стунджи. Братя Владигерови ще представят и своя нов албум "The Rag Waltz Time".

Инициативата е част от проекта „Джаз в музея" на Сдружение CAUSA CULTURA. Той се осъществява за първи път в България и се състои от цикъл от 12 концерта, изпълнени от водещи български джаз музиканти, в 12 музея в страната.

В Шумен концертът ще се състои в Лекционната зала на Регионалния исторически музей. Билетите са на цена от 3 лв. и могат да бъдат закупени на място непосредствено преди началото му.


4737

19.04.2017 г.

Концерт по случай 115 години от рождението на Вeселин Стоянов

Симфониета – Шумен ще отбележи 115 години от рождението на Веселин Спиров на 20 април (четвъртък) с концерт, в който ще прозвучат две блестящи произведения от неговото творчество – Концерт за виолончело и оркестър и Симфония №2 „Велики Преслав". Под диригентската палка на Калина Василева публиката ще има възможност да чуе изящния звук на виолончелиста Анатолий Кръстев, който отбелязва и своята 70-годишнина.

Редом с Панчо Владигеров името на Веселин Стоянов е също повод за гордост на шуменци. Изложба във фоайето пред концертна зала „проф. Венета Вичева" ще запознае жителите и гостите на града с живота, творчеството и приноса на Веселин Стоянов към българската симфонична музика.

Значителната част от творбите на композитора са посветени на крупни събития от живота и историята на българския народ. Сред произведенията му се открояват трите опери „Женско царство" (1935), „Саламбо" (1940), „Хитър Петър" (1958), балетът „Папеса Йоана", Симфония №2 „Велики Преслав", Концерт за цигулка и оркестър, трите концерта за пиано и оркестър и др.

Веселин Стоянов е роден на 20 април 1902 г. в Шумен. Произхожда от музикално семейство. Баща му Анастас Стоянов е един от първите български музикални дейци, а брат му акад. Андрей Стоянов (1890–1969), пианист, композитор и педагог, е сред създателите на българската клавирна школа. След като завършва музикалното си образование в София, като ученик на брат си, Веселин Стоянов заминава на специализация във Виена. Там постъпва във Виенската музикална академия, където учи композиция при Франц Шмид и пиано - при Виктор Ебеншайн и Пол дьо Кон. Тук той проявява блестящи данни на пианист и написва първите си произведения.

През 1943 г. Веселин Стоянов става професор в Музикалната академия в София, където в продължение на дълги години подготвя много от младите български композитори.


4736

18.04.2017 г.

Шумен – част от националната хорова инициатива „България пее"

За втора поредна година Шумен ще се присъедини към националната хорова инициатива „България пее". Концертът ще се състои на 21 април от 18 часа в зала „Проф. Венета Вичева".

В него ще участват хорът при АНПТ „Мадара" към НЧ „Тодор Петков-1963" с главен художествен ръководител и диригент Анета Мутафчиева, хорът при Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен" към Община Шумен с главен художествен ръководител доц. Катя Кайрякова и диригенти Дарина Бошнакова и Димитричка Илиева, подготвителният състав на хор „Бодра песен" при ЦПЛР – ОДК Шумен с диригент Деница Узунова, хор „Сладкопойна чучулига" към НЧ „Тодор Петков-1963" с диригент Анета Митева и представителният смесен хор при СОУ „Сава Доброплодни" с диригент Христина Костадинова.

„България пее" е инициатива на Българския хоров съюз, която се осъществява за втори път на територията на цялата страна с подкрепата на българските общини, читалища, хорове, диригенти и хористи. Тазгодишното издание ще се проведе от 21-ви до 23-ти април в различни градове на страната под мотото „Заедно" в подкрепа на българската музика. В него ще се включат хорови състави от Балчик, Ботевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Горна Оряховица, Добрич, Дупница, Казанлък, Нови пазар, Пазарджик, Пловдив, Поморие, Разград, Русе, Свищов, София, Стара Загора, Търговище, Харманли, Хасково, Шумен, Ямбол. Регламентът е отворен за различни хорови формации: детски, училищни, народни, църковни, класически хорове, вокални групи.

Националната хорова инициатива „Българи пее" има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това демократично и въздействащо изкуство, да представи красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България; да обедини хоровете от страната в името на обща идея; да демонстрира потенциала и желанието за развитието на българските хорове у нас.

Първото издание на Националната хорова инициатива „България пее" беше проведено през месец април 2016 г. В събитието се включиха 158 състава от 33 града, с над 3500 души, участници в различни хорове.


4735

18.04.2017 г.

Компостираща и сепарираща инсталация ще бъдат изградени в Шумен

Споразумение за партньорство за изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за нуждите на Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Шумен подписаха днес, 18 април, членовете на сдружението.

Водещ партньор в проекта е община Шумен. Управлението ще бъде възложено на екип, който включва представители на всички общини от сдружението и външни експерти. Проектът е на стойност близо 14 млн. лева, безвъзмездна финансова помощ по приоритетна ос 2 „Отпадъци" на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.". Двете инсталации ще бъдат изградени на нова площадка, в близост до Регионалното депо в кв. „Дивдядово", съобщи кметът Любомир Христов, който е и председател на сдружението.

Срокът за подаване на проектното предложение е до 21 април, петък.

Според Живка Атанасова, главен есксперт „Екология" в общинската администрация целта на проекта е да се намали количеството на депонираните отпадъци на регионалното депо в Шумен, както и да се удължи неговият живот.

В компостиращата инсталация могат да бъдат третирани биоразградими отпадъци – хранителни и растителни (зелени отпадъци), хартия, картон и битови отпадъци. След обработка готовият компост може да бъде използван за обогатяване на земеделски земи, за рекултивация на нарушени терени, за предотвратяване на процесите на ерозия и др.


4734

18.04.2017 г.

60 години от проучванията на Шуменската крепост и 100 години от рождението Вера Антонова отбелязва РИМ-Шумен

На 19 април Регионалният исторически музей – Шумен ще отбележи 60-годишнината от началото на редовни археологически проучвания на Шуменската крепост и 100-годишнината от рождението на нейния дългогодишен изследовател – ст.н.с. Вера Антонова. Тя посвещава по-голяма част от научните си търсения на тази важна крепост и на нейната хилядолетна история. Тя се намира в местността Хисарлъка и е известна сред шуменци още като Стария град.

Във Втора зала „Средновековие", където е разположена централната експозиция, в 9.00 часа започва Кръгла маса на тема: „Шуменската крепост в проучванията на ст.н.с. Вера Антонова и нейните последователи". Във форума са поканени да участват утвърдени български учени-археолози, работили с Вера Антонова на този и на други археологически обекти. Ще бъдат разисквани въпроси, свързани с откриването, проучването, приноса на Вера Антонова и мястото на това откритие в българската историческа наука.

По-късно, от 13.00 – 13.30 часа, за пръв път в цитаделата на крепостта ще бъде представена историческата възстановка по „Шишмановия" (Шуменски) надпис от края на ХIV век. През целия ден, от 9.00 до 19.00 часа, входът за посетители в Историко-археологическия резерват „Шуменска крепост" ще бъде свободен.


4733

11.04.2017 г.

Завърши газифицирането на още две детски градини в Шумен

Нови стенни отоплителни котли на природен газ с електронно управление бяха монтирани в съществуващата абонатна станция в сградата на филиал "Звездици" към ДГ "Космонавт" в Шумен. Нови котли са поставени и в ДГ "Пролетна дъга" на ул. "Софийско шосе".

Общата стойност на проекта е 192 774.34 лева. Средствата са осигурени по проекта за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. От тях 100 000 лева са спестени при реализацията на проекта за газификация на Детска ясла №11 "Тракийче" и Детска градина №25 "Братя Грим". Останалите 92 хиляди лева бяха отпуснати допълнително от Министерството на енергетиката, обясни на брифинг в общината ръководителят на проекта Петър Палавеев.

"Така в града негазифицирана остава само една детска градина, но и за нея ще търсим средства", обясни пред журналисти инж. Тодоров. Според ръководителя на проекта Петър Палавеев преминаването на нови две детски заведения на газ ще носи по 30 хиляди лева икономии на отоплителен сезон.

Инж. Боян Тодоров съобщи още пред журналисти, че Пречиствателната станция за отпадъчни води ще бъде прехвърлена за стопанисване и управление на ВиК.

„Държавната приемателна комисия вече огледа обекта, прие го и издаде Акт 16. Сега предстои с решение на Общинския съвет пречиствателната станция за отпадъчни води да бъде дадена за стопанисване на ВиК оператора", обясни инж. Тодоров.

Той допълни, че вече окончателно може да се каже, че Шумен има пречиствателна станция за отпадъчни води. „Един проект, започнат преди няколко десетки години, вече е завършен", каза Боян Тодоров.

Пречиствателната станция за отпадъчни води бе част от проекта „Воден цикъл на Шумен – ІІ етап. Изграждането на станцията се забави и в края на 2015 г. общината успя да договори разделяне на части и фазиране на проекта.

През 2016 г. Министерството на околната среда и води отпусна 13 млн. лв. за довършване на проекта.


4732

11.04.2017 г.

Близо 1 млн. 500 хиляди лева за ремонти на улици в община Шумен

„Тази година програмата на общината по отношение на улиците и уличната мрежа е доста амбициозна. 1 милион и 470 000 лева са средствата, с които ще се извършат летните ремонти на улиците в Шумен и селата от общината", това съобщи на брифинг в общината зам.-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров.

От тях 550 000 са целева субсидия от републиканския бюджет за ремонт на пътя Друмево – Овчарово. За улиците в града през тази година са предвидени три пъти повече средства в сравнение с миналата година – 720 000 лева. С останалите 200 000 лева ще бъдат направени улични ремонти по селата, обясни Боян Тодоров.

В програмата на общината за 2017-та година са предвидени повече от 40 улици включително и в кварталите "Дивдядово", „Макак" и „Мътница", които се нуждаят от спешен ремонт.

Ще се извършват основно машинни кърпежи, на места при възможност ще се прави и машинно преасфалтиране. "Практиката показва, че този начин на работа върху по-големи площи дава по-добър и по-траен резултат", обясни инж. Николай Евтимов, главен експерт "Пътна инфраструктура" в общинската администрация. "Така миналата година бяха ремонтирани по-големи участъци по улиците "Марица", "Владимир Вичев", "Ген. Гурко", "Димчо Попов", цялата "Страхил войвода" беше преасфалтирана и ефектът е значително по-добър в сравнение с ръчните кърпежи, чиято трайност е от 6 месеца до една година."

В момента се подготвя обществената поръчка за избор на изпълнител, а строителните дейности се очаква да започнат през месец юли, съобщи още Боян Тодоров. Той допълни, че в селата на община Шумен ще работи ОП "Строителство и благоустройство". Там ще се правят единични кърпежи по главните улици, в близост до автобусните спирки, училищата и детските градини.

Списък на улиците в Шумен и кварталите "Дивдядово", "Макак" и "Мътница" за ремонт през 2017 година.


4731

10.04.2017 г.

Започна обработката на зелените площи срещу кърлежи

Пръскането срещу кърлежи започна от алеята на парка „Кьошкове" и до края на тази седмица ще бъдат обработени заслоните на Шуменското плато, стълбите към паметника „Създатели на българската държава", главните входно-изходни артерии и парковите пространства в централната част на града.

По предварително изготвен график ще започне косенето и третирането срещу кърлежи и на тревните площи в дворовете на детските ясли, градини и социалните заведения.

Навсякъде след обработката срещу кърлежи се поставят табелки с карантинния срок на препарата. Общите площи за обработка в общината са около 1000 декара.

Успоредно с това предстои почистване на зелените терени в междублоковите пространства в кварталите „Боян Българанов", „Гривица", „Еверест", около безистена и зала „Младост".

До края на тази седмица ще приключи подрязването и извозването на клоните на дърветата в Градската градина в Шумен, това съобщи директорът на Общинското предприятие „Паркове и обредна дейност" Златин Кайряков.

След Великден ще се работи по сигнали на граждани. До края на месец април ще бъдат изрязани опасните и изсъхнали клони в районите на близо 60 адреса в Шумен.


4730

10.04.2017 г.

Великденски концерт на Симфониета – Шумен

Във Велики четвъртък Симфониета - Шумен и камерна капела „Полифония" ще почетат Възкресението на Христос с празничен великденски концерт. Ще чуем знаменитата религиозна творба Stabat Mater на Джовани Батиста Перголези, изпълнявана по традиция през Страстната седмица. Солисти са Неда Атанасова (сопран) и Людмила Герова (мецосопран), а диригент е Станислав Ушев. В програмата ще чуем още добре познатата увертюра към операта „Вълшебната флейта" на В.А.Моцарт и месата на Бенджамин Бритън - Missa Brevis in D. Концертът ще се състои в зала „проф. Венета Вичева" от 19,05 часа.

Камерна капела „Полифония" започва творческия си път в края на 1968 г. Под ръководството на Ивелин Димитров, диригент, композитор, педагог, съставът скоро оформя своя характерен стил и репертоар, печели най-престижни международни конкурси, изнася концерти в Италия, Белгия, Унгария, Ирландия, Полша, Гърция, Турция, Испания. Репертоарът на хора обхваща широка гама от заглавия от ранния Ренесанс до съвременната музика. След смъртта на И. Димитров през 2008 г. начело на „Полифония" застава неговата ученичка, Людмила Герова, възпитаничка на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров", музикант с дългогодишен опит като камерен изпълнител и продуцент.

Неда Атанасова завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров" през 2012 година в класа по класическо пеене на проф. Мила Дюлгерова и актьорско майсторство на проф. Павел Герджиков. Дебютира в ролята на Бастиена от „Бастиен и Бастиена" от В. А. Моцарт (2009 – Плевен и 2013 – Национална Опера и Балет). Репертоарът й включва още Фиордилиджи от „Така правят всички" от В.А. Моцарт (2011- Бургас и Видин) и Норина от „Дон Паскуале" на Г. Доницети (2012 - Плевен), Ехо в „Ариадна от Наксос" от Р. Щраус (2013 – Германия), "Опера за три гроша" от Курт Вайл (2014-София), Сузана от „Тайната на Сузана" – Е. Волф-Ферари (2016 – София). Младата певица има силен афинитет и към камерната музика и е известна с изпълнението на творби и песенни цикли от К. Дебюси, К. Сен-Санс, Ф. Момпоу, Р. Щраус и „Лунният Пиеро" от А. Шьонберг. Участвала е в майсторските класове по класическо пеене на Анна Томова-Синтова (2011 и 2015 г.) и маестро Михаил Ангелов, както и по актьорско майсторство на Вера Немирова. Участвала е като солист във фестивалите: Materradio (Италия 2012), Herrenchiemsee Festspiele (Германия, 2013), Софийски музикални седмици (2012 и 2015).

Людмила Герова избира пътя си на музикант още в хор „Бодра смяна", където има щастието да работи със забележителни учители – Бончо Бочев, Ивелин Димитров, Васил Казанджиев. Същевременно учи цигулка при големия педагог Христо Петков. Завършва Музикалното училище „Любомир Пипков" и Музикалната академия „Панчо Владигеров". Специализира при именити вокални педагози. Герова е сред основателките на „Полифония". От 1968 до 1989 г. тя е солистка и хормайстор на състава, след което започва самостоятелна певческа кариера. Още като студентка дирижира Народния хор на БНР, концертира и записва редица творби за фонда на БНР, печели награда на Международния конкурс на Радио Братислава, ръководи трио „Зорница". Един от записите й е включен в Златната плоча на швейцарския продуцент Марсел Селие „Мистерията на българските гласове". Особено ценна е наградата от Международния хоров конкурс в Ню Шател, Швейцария, през 1999 г., където дирижира Камерната капела „Полифония".


4729

07.04.2017 г.

Откриват паметника на Валерий Великов

Скулпторната композиция, посветена на шуменския автомобилен състезател ще бъде открита тази вечер от 17.30 часа на входа на парка "Кьошкове" в Шумен, ден преди старта на състезанието по планинско изкачване – мемориал "Валерий Великов".

Паметният знак е дело на доц. Младен Младенов и е създаден по идея на граждански комитет, чиято инициатива е подкрепена от много шуменци, автомобилни фенове и спортисти. С дарения за изграждане на паметника са се включили хора от цялата страна. Това съобщи председателят на Спортния клуб по автомобилизъм "Стари столици" Петър Минчев.

С името на Валерий Великов и на Шумен са свързани успехите на българските състезатели в този спорт и затова посланието на почетния знак към шуменци е да помнят неговото име и професионализъм, казва доц. Младенов.

Паметникът е разположен вдясно от алеята към парка "Кьошкове". Освен ликът на Валерий Великов в композицията са вплетени и очертанията на неговия култов автомобил Лада с регистрационен номер 16 24.

Гост на церемонията по откриването ще бъдат кметът Любомир Христов, дарители, с чиято помощ беше изградена скулптурната композиция, състезатели и много шуменци.


4728

07.04.2017 г.

Контейнер за строителни отпадъци на ул. „Ген. Драгомиров"

Контейнерът за строителни отпадъци, поставен от общината в района на магазин ТЕМАКС, е преместен на ул. „Ген. Драгомиров" срещу старата дивизионна болница.

От администрацията напомнят на гражданите, че в тези съдове, разположени в различни квартали и в промишлената зона на града, се събират строителни отпадъци от населението до един кубичен метър. За по-големи количества те могат да се обръщат към фирми, които имат разрешение за транспортиране и третиране на строителни отпадъци. Гражданите могат да получат съдействие и от Община Шумен. За целта те трябва да подадат заявление на гише №2 в Центъра за административно обслужване в сградата на общината, с което да получат разрешение за транспортиране. Община Шумен има сключен договор с фирма Голдън Фийлд ООД, собственик на кариерата в село Златна нива, където ще бъдат извозвани отпадъците.


4727

06.04.2017 г.

Запалиха огъня на хоровите празници „Добри Войников" в Шумен

Кметът Любомир Христов поздрави участниците в ХХIV-те международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников". Той връчи почетни грамоти и плакети на участниците в тържествения концерт при откриването на празниците снощи залата на театъра в Шумен.

Близо 350 хористи, диригенти, пианисти и официални гости пристигнаха в града, за да се включат в това издание на хоровите празници. Фестивалните дни ще продължат до 9 април. Тазгодишното издание на хоровите празници е посветено на 45 години от тяхното начало и на 85 години от рождението на създателя и вдъхновителя на празниците проф. Венета Вичева.

Откриването на хоровите тържества беше съпроводено с премиера на цикъл от четири песни на композитора Любомир Денев по стихове на Мария Донева, написан специално за хор "Бодра песен". В концерта от първата вечер участваха още детският хор "Властареле Орастиеи", от град Орастие, Румъния и смесеният хор "Дарина Лада" при Държавния педагогически университет "Богдан Хмелницки" от Мелитопол, Украйна.

Половин час преди концерта пред Драматочно-кукления театър „Васил Друмев" под звуците на химна на празниците песента „На Добри Войников" бе издигнато знамето на хоровия фестивал, бяха поднесени венци пред паметника на Добри Войников и беше запален фестивалният огън.

„Това изключително събитие е гордост не само за Шумен, но и за България, и за света. Днес ние отново ще запалим огъня на хоровото изкуство, както той е бил запален преди повече от 160 години тук в Шумен, когато Добри Войников е създал първия ученически многогласов хор", каза при откриването на фестивала заместник-кметът по образование и култура Найден Косев.

Международните хорови празници се организират от Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК с финансовата подкрепа на Община Шумен и се провеждат под патронажа на кмета Любомир Христов. Съорганизатори са Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Български хоров съюз, Балкански хоров форум, Федерация на хоровете към Европейския съюз, Фондация „Венета Вичева".


4726

06.04.2017 г.

24 април – приемен ден на кмета на община Шумен

Кметът на община Шумен Любомир Христов ще има приемен ден на 24 април, понеделник, от 14.00 часа.

По същото време в кабинетите си граждани ще приемат и заместник-кметовете Татяна Костова, Боян Тодоров, Росица Антонова, Найден Косев, Светлана Маркова и секретарят на общината Диян Димитров.

Гражданите могат да се запишат за приемния ден на място в стая 301. За въпроси и справки те могат да позвънят на телефон 0/54 857 771.

На 24 април също от 14 часа в стая 315 в сградата на общината приемен ден ще има и председателят на Общинския съвет – Шумен проф. Борислав Беджев.


4725

06.04.2017 г.

Промяна в движението на автомобили по време на планинското състезание „Валерий Великов"

Въвежда се временна промяна за движение на автомобили във връзка с мемориала "Валерий Великов". Планинската надпревара ще се състои на 8 и 9 април (събота и неделя). За осигуряване на безопасни условия за провеждане на състезанието ще бъде спряно движението на автомобили по ул. „Раковски", от ул."Райна Княгиня" до входа на Пивоварен завод „Шуменско пиво" за времето от 11.00 ч. до 18.30 ч. на 08.04.2017 г.,събота и от 9.00 ч. до 16.30 ч. на 09.04., неделя.

По същото време, от 11.00 ч. до 18.30 ч. на 08.04., събота и от 9.00 ч. до 16.30 ч. на 09.04., неделя ще бъде затворен за движение и пътят за Стария град от портала на "Шуменско пиво" до вила „Пазачница", като обходен маршрут за с. Новосел ще се използва републиканският път Е70.

Забранява се движението и по пътя от "Гроба на курсистите" до Стария град и от прекия път за село Новосел от кръстовището до Стария град към Шумен от 11.00 ч. до 18.30 ч. на 08.04., събота и от 9.00 ч. до 16.30 ч. на 09.04., неделя.

Паркингът пред входа на парк „Кьошкове" трябва да бъде освободен от автомобили от 06.00 ч. на 08.04. до 16.30 ч. на 09.04. Като паркинг за публиката е определена крайната дясна лента на северното платно на бул."Симеон Велики" от ул. „Ген. Столетов" до ул. „Раковска". От 10.00 часа на 8 април до 16.30 часа на 9 април временно се закрива и автобусната спирка в този участък.


4724

05.04.2017 г.

Гласуваха наградите на Шумен за образование и наука

Номинациите за „Наградата на Шумен" в системата на образованието и науката бяха определени след тайно гласуване от членовете на експертната комисия, оглавявана от Валентина Тодорова, председател на постоянната комисия по просвета, образование и наука към Общинския съвет в Шумен.

В категорията „Ученик на годината" в хуманитарната и природо-математическата област първи, с най-много гласове е Иван Ганев от 11 „в" клас на ППМГ „Нанчо Попович". На второ място в класацията е Ванеса Гецева от 12 „в" клас също на ППМГ „Нанчо Попович".

Наградата „Ученик на годината" в областта на изкуствата и спорта ще отиде при Деница Димитрова от 12 „г" клас отново на ППМГ „Нанчо Попович". Предложението е на ЦПЛР-ОДК Шумен. Деница е дългогодишен взпитаник на школите "Арт" и "Дърворезба".

Константин Динев от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС" на Националния военен университет ще получи отличието в категорията „Студент в областта на природните, математическите и техническите науки".

Прието бе предложението Румяна Николова – Митева от СУ „Сава Доброплодни" да получи наградата „Учител на годината" в начална степен на обучение.

Експертната комисия гласува отличието „Учител на годината" в сферата на хуманитарните науки да бъде връчено на Борис Иванов от СУ „Сава Доброплодни".

С наградата за принос в сферата на хуманитарните и педагогическите науки ще бъде отличена проф. д-р Надка Николова от ШУ „Епископ Константин Преславски". На втора позиция, с по-малко гласове от членовете на комисията остана ст.н.с. д-р Дечко Лечев, историк, изследовател, общественик и дългогодишен директор на Регионалния исторически музей в Шумен.

Руската театрална палитра „Радуга" при СУ „Сава Доброплодни" ще получи наградата в категорията "Ученическа формация".

В категорията „Педагогически колектив в системата на предучилищното възпитание" най-много гласове получи ДГ № 19 „Конче вихрогонче", на второ място остана ДГ № 25 „Братя Грим".

За наградата "Педагогически колектив в системата на училищното и извънучилищното образование" са номинирани СУ „Сава Доброплодни" и Центърът за подкрепа на личностното развитие – Обединен детски комплекс.

Астрономическият екип на ШУ „Епископ Константин Преславски" да получи отличието в категорията „Академичен и научноизследователски колектив в системата на висшето образование", гласува експертната комисия днес.

Тя ще представи на постоянната комисия „Просвета, образование и наука" своите предложения. Когато номинациите в отделните направления са повече от едно, те са подредени според броя на получените гласове. Предстои гласуване в постоянната комисия, а окончателното решение ще вземе Общинският съвет.

Наградата на Шумен" в системата на образованието и науката се връчва на специална церемония в навечерието на 24 май.


4723

05.04.2017 г.

Определиха носителите на наградите на Шумен за изкуство и култура

Носителите на седем индивидуални и на четири колективни награди на Шумен за изкуство и култура определи на свое заседание 12-членно жури, съставено от представители на творческите организации в града, общински съветници от постоянната комисия по култура и представители на администрацията.

Куклената актриса Добрина Добрева получава наградата в раздел „Театър" с пълния брой гласове на журито – 12. Колективната награда в това направление е за екипа на спектакъла „Оттука започва България".

Максимален брой гласове получи и номинацията на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров" в раздела „Дейци на културата и дарители".

Индивидуалната награда за литература отива при Мартин Спасов за стихосбирката му „Костилки от спомени". Колективната награда получи авторският колектив на антологията „За Шумен II". Сборникът включва творби на автори, които са свързани с литературния живот на града и предизвика интереса на читателите в цялата страна.

Светла Денчева и Юлия Николова от Обединената школа по изкуствата в Шумен получават индивидуалните награди в раздела за танц, а колективната награда в раздела е танцовия състав „Дивдядово".

Красимир Генов е тазгодишният носител на наградата на Шумен в категорията за архитектура, по предложение на Камарата на архитектите в България и Регионалната колегия на архитектите.

Художникът Бехчет Данаджъ получава отличието в раздела за изобразително изкуство, а Радослав Ценов е новият носител на приза за приложни изкуства. Индивидуалната награда в категорията „Дейци на културата и дарители" тази година ще бъде връчена на Деница Узунова, художествен ръководител и диригент на детския хор „Бодра песен".

Тази година няма направени предложения за отличието в категориите „Журналистика и публицистика", „Фотография" и „Музика". Наградите ще бъдат утвърдени от Общинския съвет – Шумен на заседанието в края на месеца и ще бъдат връчени на официална церемония на 11 май – Ден на Шумен.


4722

04.04.2017 г.

Рекордно шуменско участие в мемориал „Валерий Великов"

С мемориала „Валерий Великов" от шампионата по планински изкачвания започва сезон 2017-та в автомобилния спорт у нас. Състезанието ще се проведе на 8 и 9 април", съобщи на брифинг днес заместник-кметът по образование и култура Найден Косев.

Откриването е в събота, на 8 април, от 12.15 часа. Стартът е до входа на парк „Кьошкове", а финалът – до вила „Пазачница" на Шуменското плато. Този участък ще бъде затворен за движение в събота от 12,00 до 18,00 часа и в неделя от 9,30 до 16,00 часа.

47 пилоти са заявили участие в състезанието, като срокът за подаване на заявки изтича утре вечер. Дължината на трасето на мемориал „Валерий Великов" е 3350 м.

Рекорден брой пилоти от Шумен и областта ще се включат в надпреварата. 18-тото издание на мемориал "Валерий Великов" се провежда под патронажа на кмета на Шумен Любомир Христов. Организатор е АСК "Стари столици". Община Шумен и спонсори от града и страната подпомагат организационно и финансово състезанието, обясниха пред журналисти директорът на състезанието Димитър Георгиев и председателят на АСК „Стари столици" Петър Минчев.

В неделя, след приключване на надпреварата, ще бъдат раздадени 30 купи. „Те са изработени от Валери Балабанов-Барни и са уникати", каза Димитър Георгиев.

Новото тази година в мемориал „Валерий Великов" е, че зрителите ще трябва да заплатят билет от 3 лева, който важи за двата дни на състезанието.

Димитър Георгиев обясни, че всичко по подготовката на надпреварата е на финалната права и благодари на община Шумен, която се ангажира с почистването на трасето от листа, пръст, кал и да изкърпи дупките. „Днес и утре предстои да се измие и всичко ще е готово за старта". По думите му, взети са всички мерки за безопасността на състезателите и зрителите. За феновете на високите скорости са определени места, оградени с червени ленти, където ще могат да застанат, за да наблюдават автомобилното шоу. И тази година е осигурен автобус, който в паузите ще превозва зрителите на различни места по трасето.


4721

04.04.2017 г.

Започва детският театрален фестивал „Коломбина" в Шумен

280 деца от 15 детски градини от Шумен, Търговище, Добрич, Бургас, Ямбол, Варна и Русе ще участват в тазгодишното издание на Детския театрален фестивал „Коломбина", който се провежда за 11-ти пореден път в Шумен. 108 са децата гости от други градове, това обяви на брифинг заместник-кметът по образование и култура Найден Косев.

Откриването на фестивала е на 6 април от 9.00 часа в концертната зала на Общинския младежки дом. Той се провежда под мотото „Заедно да бъдем добри" и се реализира с подкрепата на Община Шумен и Училищното настоятелство към детската градина. Представленията ще се играят в два дни – 6 и 7 април ( четвъртък и петък). Награждаването и закриването са на 7 април от 12.00 часа в Младежкия дом. директорът на ДГ №35 – "Изворче", съобщи директорът на ДГ№35 „Изворче" Даниела Димитрова.

За всички деца участници има индивидуални награди от спонсори и значки с логото на фестивала, осигурени от училищното настоятелство.

Всеки колектив ще получи от Община Шумен грамота и плакет на фестивала, като една от всички детски театрални трупи ще бъде отличена с наградата ГРАН – ПРИ „Златна Коломбина". Ще бъдат връчени и награди за: "Най-малък участник", „Мини талант", „Най-добра женска роля", „Най-добра мъжка роля", „Властелинът на публиката", „Адаптиран сценарий" и награда за „Режисура". Най-добрите участници ще бъдат излъчени с помощта на жури от Шуменски университет и ДКТ „Васил Друмев" – доц. Евгения Иванова, доц. Живко Жечев и актрисата Цветана Стоянова.

Специален гост на фестивала е поетесата и актриса Тоня Борисова, автор на книгата „Приказка за добротата".


4720

03.04.2017 г.

Кметът Любомир Христов се срещна с проф. Владимир Пилософ и лекарите, които се включиха в дарителската акция в Хитрино

Кметът на Шумен Любомир Христов прие на среща лекарите от Александровска болница в София, които се включиха в дарителската акция на Организацията на евреите в България" Шалом" за жителите на Хитрино. Той благодари на проф. д-р Владимир Пилософ, доц. д-р Евгени Аструков, доц. д-р Режина Джераси и д-р Васил Хайкин, които днес и утре (3 и 4 април) провеждат прегледи на деца, ученици и възрастни от селото. „Жестът и професионалната грижа на специалисти от различни области на здравеопазването са знак на съпричастност към местното население. След трагедията, която сполетя селото в края на миналата година, това е още една добра новина за хората в Хитрино", каза Христов.

Професор Владимир Пилософ обясни, че от днес са започнали очни прегледи, през които ще преминат всичките 240 ученици от училището в селото и нуждаещите се деца ще получат очила безплатно. Доцент д-р Режина Джераси, специалист по нефрология и вътрешни болести и доц. д-р Емил Аструков, специалист по белодробна хирургия ще направят прегледи със съответната апаратура на възрастни по предварително изготвен списък.

„Опитваме се да бъдем полезни, защото виждаме, че жителите в отдалечените от градските центрове населени места и хората в неравностойно положение имат нужда от тази помощ. Особено децата, за които трябват повече внимание и здравни грижи", каза проф. Пилософ. Той изрази съжаление, че често пъти поради различни социални причини обаче те не достигат до нея.

По думите на Васил Хайкин Организацията на евреите в България „Шалом" провежда всяка година акция за събиране на средства, с които се провеждат различни обществено-значими инициативи. Тази година с парите се организират прегледите в Хитрино, а мотото на дарителската акция е „Направи добро".

Проф. Пилософ сподели по време на срещата, че неговото потекло е от Шумен и се радва, че сред плакетите и наградите, които стоят зад бюрото на кмета Любомир Христов е и годишната награда „Шофар" на Организацията на евреите в България. С нея обществеността на Шумен бе удостоена по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи.

По думите на Васил Хайкин Организацията на евреите в България „Шалом" провежда всяка година акция за събиране на средства, с които се провеждат различни обществено-значими инициативи. Тази година с парите се организират прегледите в Хитрино, а мотото на дарителската акция е „Направи добро".


4719

31.03.2017 г.

Изтича срокът за премахване на агитационните материали

От община Шумен напомнят, че 7-дневният срок за премахване на агитационните материали във връзка с проведените на 26 март парламентарни избори в страната изтича на 2 април.

Политическите партии, коалиции и инициативните комитети са задължени да предприемат необходимите действия, съгласно чл. 186, ал. 3 от Изборния кодекс. При неизпълнение на изискването за премахване на агитационните материали ще се прилагат административно наказателните разпоредби на чл. 472 от Изборния кодекс, Там е посочено, че „на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 1000 до 5000 лв."

От общинската администрация са изпратили напомнителни писма до офисите на партиите и до представителите на всички политически сили в Шумен, участвали в парламентарните избори на 26 март, че срокът за премахване на материалите изтича в неделя.


4718

31.03.2017 г.

Откриват нова етнографска експозиция в Шумен

Нова временна експозиция Градски бит от края на ХІХ до 30-те години на ХХ век" в комплекс „Авшарян" на ул. „Стара планина" № 2 ще бъде открита днес от 16 часа. Имотът е предоставен на Регионалния исторически музей – Шумен с решение на Общинския съвет от месец април 2016 г., а по-късно същата година там е уредена изложба с материали на родолюбивите клубове в града – облекло, въоръжение и аксесоари.

Новата експозиция е изградена на тематичен принцип и представя развитието на градския бит в Шумен, като времевите параметри са обосновани от наличния фонд на РИМ – Шумен, а именно края на ХІХ – 30-те години на ХХ век.

До този момент в град Шумен няма специализирана експозиция, показваща развитието на градския бит след Освобождението. Въпреки наличието на голям брой музейни обекти, градската култура от този период е само загатната в някои от тях. Необходимостта от експозиция, която да представя градския бит се налага и от неоспоримия факт, че Шумен е един от малкото истински градове не само след Освобождението, но и много преди това.

Тя е разгърната в пет помещения на двата етажа на къщата (паметник на културата с местно значение) на Ованес Авшарян (производител и търговец на килими). Те са обособени както следва: първи етаж – гостна и трапезария; втори етаж – спалня и работна стая (кабинет). Отделно от тях е обзаведено и терасното пространство (кьошк) на втория етаж.

Културните ценности, експонирани в изложбата са изцяло от фондовете на Регионалния исторически музей – Шумен, от отделите „Етнография" и „Нова история".

Комплексът разполага и с голямо дворно пространство, подходящо както за работа с деца, така и за организиране на специални събития – концерти, представяния, живи картини.

В първите месеци временната експозиция може да бъде посетена по заявка, а входната такса ще бъде от 1 лев за ученици и 2 лева за възрастни.


4717

29.03.2017 г.

Осем сгради в Шумен се санират по Националната програма за енергийна ефективност

Започнаха строителните дейности по санирането на още четири блока от началото на годината в Шумен. Те са одобрени за ремонт по Националната програма за енергийна ефективност. Ще бъдат обновени покриви и подпокривни площи, ще се монтира външна топлоизолация, ще бъдат подменени дограми както на апартаментите на собствениците, така и в общите части и ще бъдат освежени стълбищните клетки на сградите на ул. „Родопи" № 26, бл. 4, вх. 1 и вх. 2, ул. „Генерал Скобелев" № 44, на ъгъла на ул. „Васил Друмев" № 8 и ул." Любен Каравелов" № 22 и на ул. „Никола Вапцаров" № 6, вх.1, вх.2, вх.3 и вх.4.

Консорциум „Родопи 2016", обединение „ТЕРМОСТРОЙ" ДЗЗД, сдружение „Гарант строй" ООД и ЕКСПРЕС ГАРАНЦИОН, ООД са фирмите, които извършват строителството по тези обекти.

Обявени са още две обществени поръчки за изпълнение на строително-монтажни работи на три многофамилни жилищни сгради на ул. „Патлейна" № 6, бул. „Славянски" № 7, ул. „Христо Смирненски" № 15 и една обществена поръчка за извършване на инвеститорски контрол за сградата на ул. „Христо Смирненски" №15.

Предстои подготовката на 3 нови обществени поръчки, които ще бъдат за проектиране и изпълнение на СМР на 7 сгради – на ул. „Съединение" № 83, ул. „Петър Берон" № 2, ул. „Ген. Столетов" № 27, бул. „Симеон Велики №67", ул. „Неофит Рилски" № 6, ул. „Средна гора" № 7, ул. „Милан Борисов" № 25. За същите 7 сгради ще бъдат обявени и поръчки за упражняване на строителен надзор на проектиране и строителство и упражняване на инвеститорски контрол върху строителните и монтажните работи.

Ремонтните дейности по първите 4 сгради – на бул. „Ришки проход" № 20, ул. „Тича" № 16, ул. „Марица" № 47, вх. 1 и вх. 3, и ул. „Софийско шосе" № 22 се очаква да приключат до началото на лятото на тази година.


4716

29.03.2017 г.

Обявен е графикът за изплащане на възнагражденията на членовете на СИК

Членовете на секционните избирателни комисии ще могат да получат своите възнаграждения от началото на идната седмица при следния график:

03.04.2017г. – от секция 001 до секция 025

04.04.2017г. - от секция 026 до секция 050

05.04.2017г. - от секция 051 до секция 075

06.04.2017г. - от секция 076 до секция 100

07.04.2017г. - от секция 101 до секция 128

Средствата ще се изплащат в салона на Общинската данъчна служба, на първия етаж в сградата на община Шумен.


4715

28.03.2017 г.

Започва издаването на абонаментни карти за градския транспорт

Ръководството на Община Шумен уведомява пенсионерите над 65-годишна възраст и многодетните майки, регистрирани по постоянен адрес в Община Шумен, за следния ред за получаване на абонаментна карта за ползване на вътрешноградския транспорт:

Правоимащите лица трябва да получат удостоверение/заявка от гише №7 в Центъра за информация и услуги в сградата на Община Шумен, ет. 1. Издаването на удостоверение/заявка започва от 29 март, сряда, от 8.30 до 12.00 часа и от 13.00 до 17.30 часа след представяне на документ за самоличност, пенсионно решение на родените след 1951 година или актове за раждане на децата до 18-годишна възраст. Полученото удостоверение/заявка и актуална снимка се представят на билетните каси на превозвача „Шумен-пътнически автотранспорт" ООД за издаване на абонаментна карта.

С цел да се създаде по-добра организация и да се намали времето за изчакване се въвежда следният график в общината:

от 29.03.2017 г. до 31.03.2017 г. за родените през: 1952, 1951, 1950, 1949, 1948, 1947, 1946, 1945, 1944 и 1943 г.; от 03.04.2017 г. до 05.04.2017 г., за родените през: 1942, 1941, 1940, 1939, 1938, 1937, 1936, 1935, 1934 и 1933 г.; от 06.04.2017 г. до 07.04.2017 г., за родените преди 1933 г. и за многодетни майки с деца до 18-годишна възраст.

При необходимост сроковете ще бъдат удължени.

От общинската администрация се обръщат към гражданите с молба за разбиране за създаденото неудобство. Промяната с изискването за получаване на удостоверение се налага с цел да се осъвременят списъците на ползващите абонаментни карта за вътрешноградския транспорт.

Г Р А Ф И К

за издаване на годишни абонаментни карти на преференциални цени на жителите на гр.Шумен, които са навършили 65-годишна възраст и многодетни майки с деца до 18-годишна възраст

Абонаментните карти се издават в АВТОГАРА Шумен на специализираните гишета, които са с работно време от Понеделник до Петък от 07:00ч. до 17:30ч., и Събота от 07:00 ч. до 13:00ч., както следва:

- От 29,03,2017г. до 01,04,2017г., за родените през:

1952, 1951, 1950, 1949, 1948, 1947, 1946, 1945, 1944 и 1943г.;

- От 03,04,2017г. до 05,04,2017г., за родените през:

1942, 1941, 1940, 1939, 1938, 1937, 1936, 1935, 1934 и 1933г.;

- От 06,04,2017г. до 08,04,2017г.,

за родените преди 1933г. и на многодетни майки с деца до 18-годишна възраст.

За издаване на абонаментните карти правоимащите лица заплащат 39,00 лв и е необходимо да представят следните документи:

- лична карта;

- удостоверение от Община Шумен

- снимка паспортен формат


4714

28.03.2017 г.

Шумен е домакин на ХХIV-те Международни детско-юношески хорови празници "Добри Войников"

От 6 до 9 април в Шумен ще се проведат ХХIV-те Международни детско-юношески хорови празници "Добри Войников". Тазгодишното издание на фестивала е посветено на 45 години от неговото създаване и на 85 години от рождението на проф. Венета Вичева, по чиято инициатива през 1971-ва година се провежда първото издание на тържествата. Това съобщи днес на брифинг пред журналисти зам.-кметът по образование и култура Найден Косев. В него участваха още директорът на ОДК Павлинка Марева и ръководителят на хор „Бодра песен" Деница Узунова.

ХХIV-те Международни детско-юношески хорови празници "Добри Войников" се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Шумен и се провеждат под патронажа на кмета Любомир Христов. Хоровите празници се реализират с медийната подкрепа на БНР Радио Шумен и ТВ Шумен. Съорганизатори са Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Български хоров съюз, Балкански хоров форум, Федерация на хоровете към Европейския съюз, Фондация „Венета Вичева". Символичен домакин е хор „Бодра песен", а основен организатор - Центърът за подкрепа на личностното развитие – Обединен детски комплекс, Шумен.

Стремежът на организаторите на хоровите празници е всяко издание да допринася за израстването и популяризирането на детско-юношеското хорово изкуство и чрез нови елементи и творчески предизвикателства да привлича хорове от страната и чужбина, обясни Павлинка Марева.

Участници в ХХIV-те Международни детско-юношески хорови празници "Добри Войников са 9 хора от България – Пловдив (2), Шумен (2) , Варна, Бургас; Унгария, Румъния и Украйна. Около 350 е броят на хористи, диригенти, пианисти и официални гости в това издание на хоровия празник.

Престижът на единствените по рода си хорови празници в България, които се провеждат вече 45 години без прекъсване, е доказан. Деница Узунова сподели, че нтересът на професионалистите в областта на хоровото изкуство е много голям и специални гости тази година ще бъдат известни композитори, диригенти и ръководители на музикални организации от България и чужбина. Специално е участието на унгарския хор „Аурин" към Музикалното училище на името на Золтан Кодай в Кечкемет, Унгария. По повод 135 години от рождението на унгарския композитор и фолклорист Золтан Кодай (1882-1967) 2017-та е обявена за Година на Кодай от Юнеско, който с преподавателската си дейност допринася чувствително за развитието на музикалното образование в Унгария. Участието на хор „Аурин" в хоровите празници в Шумен е спонсорирано от Унгарския културен институт в България, Българското национално самоуправление в Кечкемет, Посолството на Унгария в София.

Официални гости на фестивала са:

- проф. Емил Янев – президент на „Федерацията на хоровете на Европейския съюз", Председател на „Балкански хоров форум";

- проф. Теодора Павлович – завеждащ катедра "Дирижиране" в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", представител на България в Световния хоров съвет и член на Борда на Директорите на Световната федерация за хорова музика IFCM ;

- Амброж Чопи от Словения – композитор и диригент, професор по музикални дисциплини;

- Жан-Пиер ван Авермаат от Белгия – генерален секретар на Федерацията на хоровете към Европейския съюз;

- д-р Галина Луканова – председател на Българския хоров съюз;

- г-жа Катрин Ренгли – директор на младежкия хоров фестивал в Базел, Швейцария;

- композиторите проф. Петър Льондев и Любомир Денев;

- поетесите Мария Донева и Мария Костадинова;

- диригенти, журналисти от БНР.

За първи път и по случай 45-годишнината на фестивала по време на ХХIV-те Международни детско-юношески хорови празници "Добри Войников" в Шумен ще се проведе Творческо ателие с хоровете, на което ще се подготви за изпълнение специално написаната за случая нова хорова творба – Кантатата „Синьо небе от мечти" за хор и оркестър по текстове на Мария Костадинова. Самият автор – композиторът и диригент от Словения Амброж Чопи, ще ръководи работата с хоровете и ще дирижира световната премиера на Гала концерта – 8 април. В премиерата ще вземат участие всички хорове и Симфониета – Шумен.

Откриването на хоровите тържества в Шумен на 6 април ще бъде съпроводено с премиера на друг песенен цикъл. Хор „Бодра песен" ще изпълни за първи път 4 песни от композитора Любомир Денев по стихове на Мария Донева. След успешен концерт през 2015 година на хора и шуменската филхармония с творби от Любомир Денев композиторът написа този цикъл специално за "Бодра песен". В тази връзка на 6 април от 15.15 часа в РБ "Ст. Чилингиров" хоровите празници ще започнат с творческа среща с двамата автори – поет и композитор, под надслов „В ритъма на поезия и музика", където поетесата Мария Донева ще представи и новата си стихосбирка "Любовта идва".

По традиция в рамките на фестивала се провежда творческата среща за гостите – диригенти, музиканти и учители, на която водещ и лектор ще бъде уважаваната проф. Теодора Павлович. На 7 април от 14.30 часа в Арт-студио 3 на БНР Радио Шумен ще има лекция на тема: "Методи за художествена интерпретация на хоровата партитура и значение на литературния текст за изграждане на интерпретационния модел."

През тази година за втори път ще бъде връчена награда за диригентско майсторство "Проф. Венета Вичева" – грамота и статуетка. Наградата е учредена и предоставена от фондация "Венета Вичева" с председател Томислав Вичев. Комисия от гостуващите диригенти проф. Теодора Павлович, проф. Емил Янев, Амброж Чопи и д-р Галина Луканова ще определи носителя на наградата.

Всички хорове ще получат Диплом за участие от кмета на Шумен г-н Любомир Христов, диплом от Българския хоров съюз, Грамота от Националния дворец на децата, Грамота от Федерацията на хоровете към Европейския съюз и Сертификат за участие в Творческото ателие със словенския композитор Амброж Чопи.

За участниците във фестивала е организирана богата културна програма и възможност за посещение на музеи и архитектурни паметници.


4713

27.03.2017 г.

Родители и деца поискаха съдействието на кмета Любомир Христов да използват баскетболните бази в града

Сръбският треньор и президент на варненския клуб „Стар баскет" Саша Топчов, освободеният от ръководството на шуменския баскетболен клуб Димитър Чанков и двама родители на деца от Шумен потърсиха съдействието на кмета Любомир Христов да им се осигури възможност да използват общинските бази за провеждане на тренировки по баскетбол. Те поставиха своите искания по време на приемния ден на кмета на Шумен, който се проведе днес в зала 203 на общината.

Намерението ни е тези 40 деца да тренират и да не губят възможността да се развиват в този спорт. Момчетата желаят да продължат да играят баскетбол под ръководството на Димитър Чанков и под името на варненския клуб „Стар баскет". Децата не искат да тренират с друг треньор, обясниха от името на родителите Светлозар Стоилов и Мехти Сали и припомниха причината, поради която преди няколко месеца излязоха от шуменския клуб. В интерес на децата обаче е те да продължат да се занимават със спорт и да играят пред шуменска публика. Затова обаче ни е нужна зала, обясниха присъстващите пред кмета Христов и поискаха неговото съдействие за осигуряване на общинска база за провеждане на тренировките за младите спортисти в тези възрастови групи – до 14 и до 16 години.

Тъй като сроковете обаче за подаване на заявление за ползване под наем на общинските бази в зала „Младост" и зала „Плиска" изтекоха в края на месец януари, кметът поиска справка за заетостта към момента по часове. Той обеща, че при наличие на свободни отрязъци от време, ще бъде осигурена такава възможност за провеждане на тренировки за децата. Условията, при които ще бъде наемана базата, ще са същите, при които и местните клубове ползват залата, каза още Христов.


4712

24.03.2017 г.

Акция за събиране на едрогабаритни и растителни отпадъци

Община Шумен организира акция за събиране и извозване на едрогабаритни и растителни отпадъци на 25 и 26 март /събота и неделя/.

Гражданите могат да изнесат от дома си стари мебели, килими, мокети, балатуми и да ги оставят до контейнерите за смет. Служители от дирекцията по устройство на територията създават организация съвместно с общинското предприятие „Паркове и обредна дейност" за почистване и безплатно извозване на отпадъците.

От Община Шумен напомнят на собствениците на леки автомобили, че могат да изнесат старите гуми на специално определената за целта площадка. Тя се намира между Колодрума и задния вход на градския стадион "Панайот Волов" в Шумен.


4711

24.03.2017 г.

Третират площите с растителнозащитни препарати

Община Шумен уведомява собствениците на пчелни семейства в гр. Шумен, включително и в кв. Макак, кв. Дивдядово, кв. Мътница, с. Панайот Волов и с. Белокопитово, както и тези, които са разположени в граничещите землища, че започва третиране на терените с растителнозащитни препарати в землището на гр. Шумен, считано от 29.03.2017 г.

Съгласно чл.10 от Наредба №13 от 26.08.2016 г. на МЗХ, собствениците на пчелни семейства са длъжни да предприемат мерки по опазване на пчелните семейства от отравяне.

Подробна информация е публикувана на сайта на община Шумен в „Търгове, конкурси и съобщения". Гражданите могат да получат допълнителна информация и на телефони: 054/ 830 750 – „Алфа комерс" ООД, 054/ 800 276 и 0896 668 845 –"Фуражи" ООД, 054/ 857 710 – Община Шумен.


4710

24.03.2017 г.

График за получаване на изборните материали от СИК на 25.03.2017г.

Във връзка с провеждането на парламентарните избори на 26.03.2017г.. е обявен графикът за раздаване на изборните книжа и материали. Секционните избирателни комисии ще получават материалите в ресторанта на община на 25.03.2017г. /събота/ при следния график:

от 8.00 ч. - от 1 до 20 секция вкл.

от 9.00 ч. - от 21 до 41 секция вкл.

от 10.00 ч. - от 84 до 104 секция вкл.

от 11.00 ч. - от 105 до 128 секция вкл.

от 12.00 ч. - от 42 до 62 секция вкл.

от 13.00 ч. - от 63 до 83 секция вкл.

За получаване на изборните материали следва да присъстват: председателя на СИК, зам.-председател, секретар и поне един член на СИК, всеки един от тях предложени от различни партии или коалиции от партии.

За получаване на копирната техника във фоайето на източния вход на сградата на общината следва да се явят председателите на СИК 30 мин. по-рано от гореописаните часове.


4709

23.03.2017 г.

Представиха проекта за пречиствателна станция за питейна вода в община Шумен

16,5 млн.лв. без ДДС ще струва изграждането на пречиствателната станция за питейна вода в Шумен. Разходите за поддръжката й за година ще са 1,5 млн. лв., като в тях са включени всички консумативи, а 1 кубик пречистена вода ще струва на шуменци допълнително между 15,5 и 16,5 стотинки.

Работният проект за ПСПВ бе представен днес от инж. Тони Йорданов от ДЗЗД ЕС-ЕН-Билд, сдружението, което спечели обществената поръчка, обявена от общината. Средствата за работния проект, в размер на 400 хил.лв., бяха отпуснати от държавата миналата година.

На срещата, организирана в зала 363 на общината, присъстваха кметът Любомир Христов, областният управител Валентин Александров, зам.-кметовете Боян Тодоров и Росица Антонова, експерти от общинската администрация, общински съветници и ВиК специалисти.

Инженер Йорданов обясни, че пречиствателната станция за питейни води ще е разположена на площадка от 8 дка на терена на бившата метрологична служба в кв. „Дивдядово". Първоначалното намерение е било различните обекти към нея да бъдат изградени върху площ от 30 дка.

Според инж. Йорданов, точно промяната на площадката за изграждане на пречиствателната станция за питейна вода в Шумен е довело до намаляване на цената на съоръжението. При първоначалния вариант сумата е била 19 млн.лв. без ДДС. „С новата площадка се намаляват инвестиционните разходи до 16.5 млн. лв. Експлоатационните разходи за година падат с приблизително 500 000 лв., обясни инж. Йорданов. Той допълни, че технологията, по която ще се пречиства водата за пиене, е стандартна, като всеки един елемент от станцията ще може да се управлява автоматично.

Според първоначалната идея строежът трябваше да се извърши върху частни земи, които да бъдат отчуждени и общината да заплати обезщетения на собствениците, след това земята да се преобразува от земеделска в промишлена, после да се изготви подробен устройствен план и да се изгради допълнителна инфраструктура. Цялата тази процедура би отнела години наред, би забавила и значително би оскъпила строителството, според специалистите.

С работния проект, който е изготвен сега, изграждането на пречиствателна станция за питейна вода в Шумен става реално изпълнимо и заради отстраняването на проблемите, свързани със собствеността. Няма да се изгражда съпътстващата инфраструктура – довеждащи пътища, електропровод, отвеждащ колектор, минивец.

В края на презентацията кметът Любомир Христов изрази надежда, че новите народни представители от Шумен ще съдействат средствата за изграждането на пречиствателната станция за питейна вода да бъдат отпуснати от държавния бюджет.


4708

23.03.2017 г.

Международна конференция за Средновековни обекти на ЮНЕСКО в Североизточна България

На 24 март в Лекционната зала на Регионален исторически музей – Шумен ще се проведе конференцията с международно участие на тема „Световното наследство на ЮНЕСКО. Средновековни обекти в Североизточна България". На форума ще присъстват експерти от различни области. Ще бъдат представени културно-исторически забележителности под егидата на организацията, както и анализи, касаещи маркетинговия подход, тяхното място в националния туризъм, ролята на организацията за културното сътрудничество между страните в Европа, общи положения на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство. Ще бъде представен и един казус, свързан със средновековен обект от Световното наследство на Румъния.

Програмата ще започне в 10.00 часа с представяне на Мадарския конник, Ивановските скални църкви и гробницата при с. Свещари. Официалното откриване е в 14.00 часа, когато ще бъде представена и брошурата „Световното наследство на ЮНЕСКО. Обекти в Североизточна България".

Отново утре, в 11.30 часа пред ученици от СУ „Сава Доброплодни" ще бъде поставена и образователна програма, свързана с общата тема за обектите на ЮНЕСКО в Североизточна България.

И трите дейности се реализират след одобрено конкурсно предложение към Центъра за културно наследство на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура и са в партньорство с Регионален исторически музей – Русе и Исторически музей – Исперих.


4707

22.03.2017 г.

Първа копка на "Практикер" в Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов и Тодор Белчев, председател на Съвета на директорите на „Видеолукс Холдинг" направиха символична първа копка за строителството на хипермаркет "Практикер". Новият търговски обект ще бъде изграден на бул. „Симеон Велики" срещу магазин „Кауфланд" в Шумен, на терена на бившата маслобойна.

Кметът Любомир Христов припомни, че тази първа копка се прави точно месец след старта на строителството на спортната зала и дни след първата копка на нов завод в Индустриалния парк. „Благодаря на г-н Белчев, че Шумен беше избран за тази инвестиция. Искам да уверя него и екипа му, че общинската администрация прави всичко възможно да създава по-добри условия за развитие на бизнеса. Вярвам, че няма да съжалявате за този избор. И всеки, който иска да инвестира в нашия град и да открива работни места, е добре дошъл", каза при символичния старт на строителството Любомир Христов.

По думите на Тодор Белчев, решението за инвестицията е взето в резултат от положителното развитие на града и благоприятните условия за бизнес, насърчавани от общината през последната година. „Шумен е една от истински работещите общини. Казвам това от собствен опит. Всичко, което трябваше да свърши общината за нашия обект, се случи дори по-бързо, от времето, за което аз трябваше да се придвижа от София до Шумен. Нашето желание е да направим добри неща за хората тук, а това място да се превърне в привлекателен търговски център в града", каза Тодор Белчев при откриването на строителството на обекта.

Сградата на „Практикер" - Шумен ще заема площ от над 7200 кв.м. Търговската зала ще се простира на повече от 5000 кв.м., ще бъде изграден и паркинг за 150 места. Главен изпълнител на проекта е фирма „Бараж Груп" ООД. Очаква се новият хипермаркет да отвори врати в началото на есента, а в него да работят около 100 души.


4706

22.03.2017 г.

Забрана за продажба на спиртни напитки по време на изборите

Със заповед на кмета на община Шумен се забранява продажбата на спиртни напитки в магазините, заведенията за обществено хранене и други обществени места на територията на общината. Забраната ще бъде сила от 20.00 ч. на 25 март, събота, до 8.00 ч. сутринта на 27 март, понеделник. Със същата заповед се забранява и провеждането на масови мероприятия в деня на изборите (26 март, неделя).


4705

21.03.2017 г.

Над 1004 деца и възрастни получават социални услуги в Шумен

408 души са назначени на трудов договор за работа по социалните проекти на община Шумен "Подкрепа за независим живот в община Шумен", "Център за ранно детско развитие в община Шумен", "Приеми ме, 2015 г. - етап ІІ", "Топъл обяд" и за извършване на услугите на Домашния социален патронаж. 1004 деца и възрастни получават различни услуги по тези проекти. Това съобщи на брифинг в община Шумен зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова.

Най-големият от тях е "Подкрепа за независим живот в община Шумен". Към момента услугата се ползва от 420 души. Петима специалисти, 65 лични асистенти и 90 домашни помощници се грижат за нуждаещите се. Услугата е безплатна, а проектът ще продължи до края на месец октомври тази година. Осигурена е почасова грижа с цел подобряване качеството на живот, улесняване на достъпа до социални и здравни услуги, създаване на условия за независимост и социална интеграция на възрастни хора над 65г. и на хора с увреждания. Община Шумен кандидатства за осигуряване на допълнително финансиране и към момента общият бюджет по проекта е 875 000 лева.

В Центъра за ранно детско развитие в община Шумен работят общо 20 души – педиатър, рехабилитатор, логопед, специален педагог, социален работник, медиатор, кинезитерапевт, екип за управление на проекта и помощен персонал. Усилията на целия екип са насочени към подобряване на психичното и двигателното развитие на деца с увреждания, емоционалното и социално функциониране, както и предотвратяване на изоставянето на деца с различни степени на увреждане и стимулиране на отглеждане на детето в семейни условия. Работата по проекта ще продължи до 31 октомври 2018 година. Обхванати са 110 потребители – 60 деца и 50 родители, а стойността на проекта е 365 000 лева.

144 дeцa на възраст от 0 до 18 години ca нacтaнeни в 144 пpиeмни ceмeйcтвa в oблacттa пo пpoeкта „Пpиeми мe 2015 – II етап", cъoбщи още д-р Маркова. Целта на проекта е децата да се отглеждат в семейна среда на близки и роднини или в приемно семейство. Назначени на работа са 13 социални работници като ментори на семействата, които cлeдят зa paзвитиeтo нa пpиeмнитe дeцa и пoмaгaт зa paзpeшaвaнe нa възникнaли пpoблeми. По проекта няма лимит на финансиране и работата по него ще продължи до 28 февруари 2018 година.

Обществената трапезария осигурява храна на 120 социално слаби жители на общината по проекта "Топъл обяд". Четирима работници са наети на трудови договори в трапезарията.

Двайсет и осем души административен персонал, домашни санитари и кухненски персонал работят в Домашния социален патронаж. Те са ангажирани с доставка на храна по домовете на 300 души на територията на общината. Обслужват се възрастни и самотни живеещи граждани.

По различни програми на социалното министерство чрез Бюрото по труда общината е наела на работа за извършване на различни дейности в общинските предприятия и в администрацията общо 58 души на възраст от 18 до 60-годишна възраст за периода от март 2016 г. до момента.


4704

21.03.2017 г.

Започва проучване на минералната вода в Мараш

Община Шумен подписа договор за разконсервиране и опитно

водочерпене на сондаж Р-2 в селото. Фирма „Геология, проектиране и проучване" АД гр. Варна ще извърши геоложко проучване на ресурсните находища на минерални води в Мараш. То ще струва на общината 18 000 лева с ДДС и трябва да бъде готово до началото на месец април, съобщи зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова. В последствие Министреството на здравеопазването със средства от държавата ще възложи на лицензирана лаборатория да извърши биохимични, биофизични, микробиологични, бактериологични и радиологични изследвания. На базата на резултатите от тях ще бъде направена балнеологична оценка за качествата на водата и ще бъде издаден сертификат за сферите на нейното приложение, обясни още д-р Маркова. Очаква се цялата процедура да приключи до края на годината.

Към момента, според документацията на Министерството на околната среда и водите, водата може да се ползва само за хидро-гео-термална енергия, отдих и спорт. Липсва балнеологична оценка. Според официалните резултати от проучването и резултатите от направените изследвания ще бъдат предприети и следващите стъпки, т.е. ще се прецени за какви цели ще се използва минералната вода.

От близо 20 години водата от находището не се използва. През 2011г. с решение на Министерството на околната среда и водите то е предадено за ползване и стопанисване от Община Шумен. В началото на миналата година имаше опасност да бъде отнето от общината, след като в продължение на пет години не е било предприето нищо, за да се разработи. След активна кореспонденция с МОСВ и взетото от Общинския съвет – Шумен решение за изграждане на съоръжение за обществено ползване на водата се стигна и до подписването на този договор за проучване.


4703

17.03.2017 г.

Над 30 музиканти от Европа и Азия ще участват в Международния конкурс "Панчо Владигеров"

Международният конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров" в Шумен ще се проведе от 28 април до 5 май. От тази година конкурсът прерасна в международен с решение на Общото събрание на дарителите на едноименната фондация, съобщиха пред журналисти днес председателят на фондацията проф. Минчо Минчев и изпълнителният директор Диана Дечева. Конкурсът се провежда с подкрепата на община Шумен, той е част от визитната картичка на общината, обясни зам.-кметът по образование и култура Найден Косев, който заедно с председателя на постоянната комисия по култура в Общинския съвет Венцислав Венков участваха в срещата.

Над 30 заявки на млади музиканти от Европа и Азия са подадени до този момент, като най-много са участниците от България, следвани от музикантите от Сърбия, Турция, Тайван, Русия, Холандия, Китай и Чехия. Председател на международното жури при пианистите е Людмил Ангелов и членове Акилес делле Винье /Аржентина/Белгия/, Андреас Фрьолих /Германия/, Боян Воденичаров и Минг Янг /Китай/. При цигуларите председател на журито е проф. Минчо Минчев и членове Гинка Гичкова, Мухамеджан Турдиев /Турция/, Уте Хасенауер-Рамирец /Германия/ и Флорин Кроитору /Румъния/.

В това издание на състезанието музикантите са разделени в три възрастови групи. Първа – до 12 години, втора – до 15 години и трета – до 19 години. За различните възрастови групи програмата включва различен брой турове. Задължително е изпълнението на творба от Панчо Владигеров. Третият тур на третата група се провежда с участието на симфоничен оркестър.

По думите на проф. Минчо Минчев мисията на този конкурс е да популяризира творчеството на Панчо Владигеров. За нас като българи е важно публиката да има възможност да слуша творбите на Панчо Владигеров, затова търсим начин да привличаме все повече и повече големи музиканти от България и чужбина като членове на жури и да каним млади изпълнители от различни места. Целта ни е да пропагандираме неговото творчество и зад граница, каза днес пред журналисти проф. Минчо Минчев, председател на фондация „Панчо Владигеров.

Една от целите на конкурса е да открива нови таланти, да дава възможност за изява на младите пианисти и цигулари, да подпомага тяхното развитие и успешната им изпълнителска кариера, добави Диана Дечева. Лауреатите от двете специалности ще имат възможността през юли да свирят в Международния фестивал „Варненско лято", а догодина – на Международния фестивал „Мартенски музикални дни" в Русе.

Община Шумен отделя 55 000 лева от бюджета си за конкурса „Панчо Владигеров", а Министерството на културата осигурява паричния фонд за наградите. По традиция конкурсът е под патронажа на председателя на Народното събрание на Република България.


4702

17.03.2017 г.

Шумен е домакин на 12-тия национален фестивал „Магията на танца"

Националният фестивал „ Магията на танца – Шумен 2017 г." ще се проведе на 18 и 19 март в концертната зала на Общинския младежки дом. Организатори са Община Шумен и Младежкият дом. Участниците ще се състезават в следните жанрова: класически балет, съвременни танци,характерни танци, характерни танци и улични танци / брейк и хип-хоп /.

„ Магията на танца – Шумен 2017 г."

В програмата на фестивала са включени четири жанра танци : Класически балети , Съвременни танци , Характерни танци и Улични танци

Участниците са разделени в четири групи :

I група – от 5 до 8 год.

II група – 9 до 11 год.

III групи – 12 до 15 год .

IV групи – 15 год.

Жури на фестивала през тази година ще бъдат :

- Доцент д-р . Желка Табакова – преподавател в Националната музикална академия „ П. Владигеров „ ; специалист – класически и съвременни танци ; хореограф и постановчик

- Доцент Бонка Матова – преподавател в Националната музикална академия „ П. Владигеров „ ; специалист – характерни и съвременни танци ; балетен педагог

- Красимир Савов – хореограф ; старши експерт в отдел „ Култура „ на Община Шумен

- Веселин Ханджиев – хореограф ; Директор на Дом на културата – гр. Бургас

- Ясен Христов – хореограф ; специалист улични танци – гр. Варна

През тази година участие във фестивала ще вземат 21 танцови школи от градовете - Бургас , Айтос , Варна , Белослав , Добрич , Русе , Свищов , В. Търново , Г. Оряховица , Търговище , Разград , Попово и разбира се 4 домакински школи от Шумен . Очакват се във фестивала да вземат участие общо 350 – 400 деца и младежи , от които над 60 от тях са от Шумен .

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА :

18 Март 2017 г. / събота /

9.00 ч . – 9.45 ч. – регистрация на 1 и 2 група и проба на сцената

10.00 ч. ОТКРИВАНЕ

Начало – Класически балет - 1 група

10.30 ч. – Награждаване – Класически балет – 1 група

10.45 ч. - Начало на съвременни танци – 1 група

12.00 ч. – Награждаване на съвременни танци – 1 група

12.30 ч. – Начало на Характерни танци – 1 група

13.00 ч. – Награждаване на характерни танци – 1 танци

13.15 ч. – Начало на Класически балет – 2 група

13.45 ч. – Награждаване на Класически балет – 2 група

14.00 ч. – Начало на Съвременни танци – 2 група

15.30 ч. – Награждаване на Съвременни танци – 2 група

16.00 ч. – Начало на Характерни танци – 2 група

16.45 ч. – Награждаване на Характерни танци – 2 група

19 март 2017 год. / Неделя /

8.00 ч.- 9.00 ч. – Регистрация на 3 и 4 група и проба на дансинга

9.00 ч. – ОТКРИВАНЕ

Начало на Класически балет

9.30 ч. – Награждаване на Класически балет -3 група

9.45 ч. – Начало на Съвременни танци – 3 група

11.30 ч. – Награждаване на Съвременни танци – 3 група

11.45 ч. – Начало на Характерни танци – 3 група

12.15. ч. – Награждаване на Характерни танци – 3 група

12.30 ч. – начало на Класически балет – 4 група

13.00 ч. – Награждаване на Класически балети – 4 група

13.15 ч. – Начало на Съвременни танци – 4 група

14.15 ч. – Награждаване на Съвременни танци – 4 група

14.30 ч. – Начало на Характерни танци – 4 група

15.00 ч. – Награждаване на Характерни танци – 4 група

15.15 ч. – Начало на състезанията по улични танци / брейк и хип- хоп / - 1 и 2 група


4701

16.03.2017 г.

Любомир Христов: Ще продължим да развиваме още по-активно нашите връзки в Унгария

Кметът на Шумен прие посланика на Унгария г-жа Текла Харангозо. Новият извънреден и пълномощен Посланик на Унгария бе на първото си официално посещение в Шумен.

В състава на делегацията бяха още заместник-ръководителят на мисията г-н Хорват Золтан, военният аташе подп. Золтан Кока, г-жа Дьорди Димитров – директор на Унгарския културен институт в София и унгарският историк Ласло Пете.

По традиция унгарският посланик и представители на дипломатическата мисия у нас посещават Шумен във връзка с отбелязването на националния празник на Унгария – 15 март.

Г-жа Харангозо изрази впечатлението си, че в Шумен се работи активно и има доста голямо строителство. Това означава, че има сериозен икономически растеж. Унгария има развит строителен бизнес, внасяме в България строителни материали и това, което става тук, би било интересно за унгарския бизнес, каза г-жа Харангозо. По думите й над 1 млрд. и 300 млн. лв. е търговският стокообмен между България и Унгария за 2016 година. Над 130 хил. са и унгарските туристи, посетили Българското Черноморие, като броят им нараства. Според нейно Превъзходителство Текла Харангозо администрацията на посолството в София ще продължи да съдейства за поддръжката на къщата музей „Лайош Кошут".

Любомир Христов припомни традиционно добрите отношения между Шумен и унгарската страна и изрази увереност, че те ще продължат и в бъдеще. След няколкогодишно затишие отново активизираме връзките с побратимения град Дебрецен. Ще се радвам да възстановим тези отношения както в областта на образованието и културата, така и в областта на бизнеса, каза още Христов.

Директорът на Унгарския културен институт г-жа Дьорди Димитров сподели, че е предвидена богата културна програма през тази година, а Шумен ще бъде част от общите с българската страна литературни и музикални проекти на института, включително и участието на ученически хорове от Унгария в хоровия фестивал в Шумен. През май ще има и Панорама на унгарското кино, по повод 120 години от първата прожекция на филм в Унгария. А на 19 октомври - в Деня на Св. Иван Рилски, за първи път официално ще бъде честван празника на българо-унгарското приятелство.


4700

16.03.2017 г.

Концерт, посветен на 118 години от рождението на Панчо Владигеров

Виртуозният цигулар Светлин Русев ще бъде солист на концерта на Симфониета – Шумен, посветен на великия български композитор. Концертът ще се състои в петък, на 17 март, 18.35 часа в концертната зала „проф. Венета Вичева",

Всяка година музикантите от Симфониета – Шумен почитат рождението на видния си съгражданин Панчо Владигеров – композиторът, пианистът и педагогът, който пръв завоюва международно признание и престиж за българската музика. Годишнината ще бъде отбелязана със специалното участие на световноизвестния цигулар Светлин Русев. Музикантът е жури в престижния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров", концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио и на Оркестъра на Романска Швейцария.

Светлин Русев учи в Музикалното училище в Русе, където взема първите уроци по цигулка при майка си. През 1991 г. е приет в Консерваторията в Париж, която завършва през 1998 г. От 2000 г. е концертмайстор на Овернския камерен оркестър, а от 2005 г. е концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио. През 2008 г. е избран за професор във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Посланик е на добра воля към УНИЦЕФ.

От 2012 г. свири на „Страдивариус" от 1710 г. От 2016 г. е артистичен директор на Софийската филхармония. През месец ноември 2016 г. Светлин Русев достига нов връх в своята кариера – назначен е за концертмайстор на престижния Оркестър на Романска Швейцария.

Диригент на празничния концерт ще бъде Станислав Ушев, а в програмата ще прозвучат както емблематичните и обичани произведения от знаменития шуменец Владигеров – Рапсодия „Вардар", „Песен" за цигулка и оркестър и „Импровизация", така и виртуозният концерт за цигулка от Ян Сибелиус.


4699

16.03.2017 г.

27 март – приемен ден на кмета на община Шумен

Кметът на община Шумен Любомир Христов ще има приемен ден на 27 март, понеделник, от 14.00 часа.

По същото време в кабинетите си граждани ще приемат и заместник-кметовете Татяна Костова, Боян Тодоров, Росица Антонова, Найден Косев, Светлана Маркова и секретарят на общината Диян Димитров.

Гражданите могат да се запишат за приемния ден на място в стая 301. За въпроси и справки те могат да позвънят на телефон 0/54 857 771.

На 27 март също от 14 часа в стая 315 в сградата на общината приемен ден ще има и председателят на Общинския съвет – Шумен проф. Борислав Беджев.


4698

15.03.2017 г.

График за обучение на секционните избирателни комисии

Във връзка с организационно -техническа подготовка за произвеждане на избори за Народно събрание на 26 март 2017 г. ще се проведе обучение на членовете на секционните избирателни комисии.

Със свое Решение № 62 от 13.03.2017 г. Районната избирателна комисия - Шумен утвърди график, според който обучението ще се проведе в зала „Проф. Венета Вичева" /източен вход на община Шумен/, от 18.00 часа, както следва:

на 22.03.2017 г. - за секции от 01 до 63 включително;

на 23.03.2017 г. – за секции от 64 до 128 включително.

Ангажимент на политическите партии и коалиции е да осигурят присъствието на всички свои членове.


4697

14.03.2017 г.

Продължава подрязването на сухи и опасни клони в Шумен

Продължава санитарната резитба на опасни клони и дървета по бул. „Славянски" в Шумен. След направен оглед по централната градска част специалисти от общината са набелязали 60 дървета, които трябва да бъдат прочистени.

Вече втора седмица от общинското предприятие „Паркове и обредна дейност" обезопасяват районите за пешеходци с ленти и работят с автовишка по централната улица. Отсечените клони се разфасоват на място и се предоставят на общински институции и на кметствата за огрев. След като спрат дъждовете от последните няколко дни, процедурата ще продължи, съобщи пред журналисти главният експерт по озеленяване в Община Шумен арх. Жечка Георгиева.

Тя обясни още, че дървета в Шумен са над 50-годишни, а поради изрязване на клони за осигуряване на сервитута на електропроводите голяма част от тях са и с нарушен баланс. „Със санитарната резитба ще оформим и по-добре короните им. Освен това продължаваме да работим и по сигнали на шуменци. Преди пет години в общината е имало едва 90 сигнала на граждани и фирми за премахване клони на улични дървета, които са опасни или пречат на прозорци, остъклени тераси и климатици. Само миналата – 2016 година имахме повече от 300 сигнала. От тях са ни останали за обработване 55, по които предстои да реагираме."

През миналата година започна подрязването на клоните в Градската градина. Там една трета от дърветата са подмладени и вече с добре оформени нови корони, припомни по време на брифинга заместник-кметът по строителство и екология Боян Тодоров . Процедурата ще продължи до края на тази година, обясни той и добави, че е възложил на своите служители да проучат опита на други места при премахване на пъновете на вече отсечени дървета по тротоарите. На тяхно място ще бъдат засадени нови дървета, подходящи за градски условия, с кълбовидни корони.

Предстои почистване и поетапно благоустрояване на зелените площи на входно-изходните артерии в района на Пети километър, изхода за Варна през кв. „Тракия" и по бул. „Ришки проход".


4696

14.03.2017 г.

Първо официално посещение в Шумен на новия посланик на Унгария

По покана на кмета на община Шумен в четвъртък, 16 март, на първо официално посещение в града пристига новият извънреден и пълномощен Посланик на Унгария, г-жа Текла Харангозо. В състава на делегацията ще бъдат заместник-ръководителят на мисията г-н Хорват Золтан, военният аташе подп. Золтан Кока и г-жа Дьорди Димитров - директор на Унгарския културен институт в София.

Повод за визитата е отбелязването на националния празник на Унгария – 15 март. Програмата на Н.Пр. г-жа Текла Харангозо започва със среща с кмета на общината Любомир Христов и неговия екип и кратка пресконференция. След това по традиция ще бъдат поднесени венци пред паметника на Лайош Кошут и къщата-музей, в която е живял унгарският революционер. След разглеждането на експозицията, в залата на къщата-музей унгарският историк доц. д-р Ласло Пете, преподавател в Дебреценския университет, ще изнесе своята лекция на тема „От Чипровци през Видин до Шумен – български аспект на унгарската освободителна борба".


4695

14.03.2017 г.

Започва почистването на дерета и на терени с нерегламентирано изхвърлени отпадъци

Започва пролетната кампания за почистване на Шумен и селата в общината след дългата и тежка зима. Служители от дирекцията по устройство на територията извършиха проверки на територията на цялата община и набелязаха местата, в които има необходимост от машинно почистване на нерегламентирано изхвърлени строителни и смесени битови отпадъци, обясни пред журналисти зам.-кметът по строителство и благоустройство Боян Тодоров.

Със заповед на кмета на община Шумен Любомир Христов е възложено на общинското предприятие „Строителство и благоустройство" да разчисти нерегламентираните сметища в Шумен и в землищата на селата Средня, Новосел, Ивански, Вехтово, Друмево. Ще се почистват речните легла и прилежащите им територии, общинските пътища и прилежащите им терени.

Със същата заповед е възложено на общинското предприятие „Паркове и обредна дейност" да започне разчистването на нерегламентирани сметища в землищата на кв. "Макак" и селата Мадара и Салманово.

Главният експерт по екология Живка Атанасова съобщи, че е изготвен график, според който почистването трябва да започне от 15 март при подходящи метеорологични условия. Ако обаче продължи да вали, ще се чисти при първа възможност, т.е. веднага щом времето позволи. 16 март е определен за селата Средня и Черенча, 17 март – за Друмево и Вехтово, 20 и 21 март – за Ивански, 22 март – за кв. „Макак", 23 март – за село Мадара и 24 март – за Салманово.

Кметовете и кметските наместници вече са получили заповедта на кмета на община Шумен Любомир Христов, с която те се задължават в срок до 17 март да уведомят жителите на населените места за забраната за изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места (в това число речните легла и прилежащите територии на реките). Те са длъжни да организират населението за ръчно почистване на нерегламентирани замърсявания и да определят места за събиране на отпадъците, откъдето ще бъдат извозени. След приключване на почистването ще се извърши поетапно извозване на събраните отпадъци до Регионално депо в кв. „Дивдядово".

Ръководството на общината ще организира периодично кампании за събиране на едрогабаритни, строителни и растителни отпадъци от населените места.

Във всяко селище ще се определи място, на което ще се приемат отпадъци от населението, в зависимост от обявената кампания.

Предстои почистване на коритата на река „Енчова" и на река „Поройна" /от ул. „Раковска" до парка „Кьошкове"/. След това ще се премине към почистване на замърсени терени в гр. Шумен. Дейността е възложена на общинските предприятия.


4694

14.03.2017 г.

Пътят за село Новосел вече е отворен за движение

Пътят за село Новосел ( SHU 1182) вече е отворен за автомобили.

Участъкът от ул. „Стара планина" в Шумен до моста над пътя Лозево-Кочово е разчистен от падналите клони и дървета и от натрупания сняг.

Движението на моторни превозни средства е възстановено.


4693

13.03.2017 г.

Община Шумен търси съдействие за паметник „Създатели на българската държава"

Община Шумен търси съдействие от Министерството на културата за осигуряване на средства за неотложни спасителни действия по укрепване на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава" в Шумен. Въпросът беше поставен на среща с със заместник-министъра на културата проф. Боряна Христова днес във Велики Преслав. Комплексът притежава акт за Държавна собственост № 6208/ 26.11.1990 г., но е предоставен за стопанисване на ОбНС Шумен.

За съжаление обаче годините дават своето отражение и паметникът се руши, обясни пред проф. Христова директорът на ОП „Туризъм, публични дейности и атракции" Ваня Стоянова. Продължава отлепването на мозаечните пана и все по-сериозна е опасността от нарушаване на целостта и на скулптурните фигури. В писмо от първи март тази година до Министерството на културата общинската администрация припомня, че през 1992 година е укрепено дясното копито на коня на една от скулптурните композиции със средства на общината, а през 2006-та е подменено лявото копито отново със средства на община Шумен. Срокът на годност на извършените възстановителни работи обаче изтече през 2016 година и трябва да се предприемат спешни реставрационни и ремонтни дейности. Необходимият финансов ресурс от 860 хил. лева обаче е непосилен за бюджета на общината. Поради тази причина задължително трябва да се реши и въпросът със статута на паметника. Предложението на община Шумен е той бъде обявен за обект със световно или национално значение, защото тогава може да се кандидатства с готови проектни предложения за европейско финансиране.

Многократно във времето са изпращани сигнали с молба за помощ към Министерството на културата, за да бъдат извършени необходимите укрепителни действия, с цел да се избегне разрухата в комплекса. От протоколи на заседания на Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства към министерството е видно, че са правени усилия да бъдат осигурени средства от държавния бюджет за опазване на обекта, които обаче са останали без резултат, за съжаление. Последното писмо, депозирано пред Министерство на културата е с вх. № 08-00-200/ 01.03.2017 г.

Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава" е един от 100-те национални туристически обекта, който България би загубила, ако не се предприемат мащабни и неотложни ремонтни, възстановителни и реставрационни дейности. Проф. Боряна Христова пое ангажимент лично да постави въпроса за разглеждане в министерството и да съдейства за неговото разрешаване.


4692

13.03.2017 г.

Затварят пътя за Новосел заради паднали дървета

От днес, 13 март, понеделник се затваря за движение пътят Шумен-Новосел / SHU 1182 / в участъка от ул. „Стара планина" в град Шумен до моста над пътя Лозево-Кочово.

Ограничителните мерки се предприемат поради паднали напречно на пътното платно цели дървета, които пречат на движението на моторните превозни средства. Преминаването през този участък ще бъде възстановено след разчистване на района и при подходяща метеорологична обстановка, за което гражданите ще бъдат допълнително информирани, съобщават от дирекцията по устройство на територията към Община Шумен.

От общинската администрация съобщават още, че шофьорите на автомобили могат да използват пътя в участъка от ул. „Ген. Драгомиров" до Лозево, Новосел, Средня и Черенча – път I-4. Той е проходим при зимни условия.


4691

10.03.2017 г.

90 спортни деятели от Шумен получиха грамоти за принос в развитието на спорта

Кметът Любомир Христов получи специален плакет от Българския олимпийски комитет за приноса на община Шумен в развитието на спорта и олимпийското движение в България. Беше връчено от председателя на Общото събрание на Националната спортна академия "Васил Левски" проф. Лозан Митев. Близо 90 спортни деятели, изтъкнати спортисти, треньори, учители по физическо възпитание също бяха отличени по случай 75-годишнината от създаването на Националната спортна академия.

Почетни гости на срещата в зала 363 на общината бяха един от най-титулуваните български състезатели във вдигането на тежести Янко Русев и лекоатлетът от Шумен Красимир Събев, съветник в Министерството на младежта и спорта, областният представител на министерството Николай Стоянов.

Любомир Христов поздрави участниците и организаторите на срещата проф. Лозан Митев и преподавателката в академията Мариана Борукова.

„Тази награда сте я заслужили вие. Тя е най-вече за вас", с тези думи Любомир Христов се обърна към участниците в срещата. Той благодари на организаторите, които поставиха Шумен в редицата на най-значимите регионални центрове на спорта в България. „Шумен се гордее със своите спортисти и треньори с безспорен принос за развитието на националния спорт, представили достойно България на световни и олимпийски състезания. Благодаря на всички вас за активното ви участие в спортния живот на града като учители и спортни деятели.

Искам да ви поздравя по случай 75 години от създаването на Националната спортна академия, да ви пожелая здраве, спортен хъс и нови успехи."

Поздравителен адрес към спортистите от всички възрасти и към община Шумен бе изпратен и от служебния министър на младежта и спорта професор Даниела Дашева.

"Ние сме тук да благодарим на всички тези хора тук за това, че успяха да направят за България толкова много", каза председателят на Общото събрание на НСА проф. Лозан Митев. Той посочи, че Шумен има много важно място в българския спорт. „Големите постижения на дейци в щангите като Янко Русев, на треньора Иван Лечев, както и на Иван Абаджиев издигнаха авторитета на вдигането на тежести не само в България, но и по света.

Проф. Лозан Митев се обърна към присъстващите в залата и благодари на всички – треньори, състезатели, педагози, свързали живота си със спорта, както на местно, така и на национално ниво.


4690

07.03.2017 г.

Изложбата от филмови плакати гостува на Софийския университет

С изложбата „Филмови плакати от 30-те до 80-те години на ХХ век" Регионалният исторически музей – Шумен гостува на Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Тя се реализира като част от културната програма за втория академичен семестър на първото висше училище в България.

Експозицията включва близо 100 образци от една от най-богатите колекции в страната и представя киноафиши на част от най-известните световни и български филми. В нея са изложени плакати на: „Треска за злато" (1925), „Момичето от север"(1927), „Тарзан" (1932), „Клетниците" (1933), „Така целува Фернандел" (1941), „Чапаев" (1934), „Петър Велики" (1937), „За цял живот" (1930), „Прилепът" (1940), „Крачун и Малчо смели моряци" (1940) и мн. др., както и такива на първите български филми, произведени след 9.09.1944 г.: „Ще дойдат нови дни" (1945), „Калин Орелът" (1950), „Под игото", (1952), „Героите на Шипка" (1954) и др.

Изложбата дава и възможност да се проследи развитието на графичната традиция през миналия век. Повечето от киноафишите са изработени на принципа на литографията, което ги прави изключително ценни и интересни. Ярките им цветове и красивите им образи показват духа на своето време.

Експозицията ще бъде представена в Галерия Алма Матер до 7 април – месец, в който учебното заведение е домакин и на част от програмата на 21-вото издание на международния филмов фестивал „София Филм Фест".


4689

07.03.2017 г.

800 участници в конкурса „Децата на България пеят, танцуват и рисуват"

Рекорден брой участници от цялата страна ще се включат в тазгодишното издание на Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват", който ще се проведе събота и неделя, на 11 и 12 март в Шумен. Събитието се организира от СУ „Сава Доброплодни" и се провежда под патронажа на Община Шумен.

Конкурсът се провежда в три направления – музика, изобразително изкуство и хореография. Най-много деца ще участват в раздел „Изобразително изкуство", обясни на пред медиите директорът на СУ „Сава Доброплодни" Албена Иванова – Неделчева. „В продължение на осем години той беше регионален, после с подкрепата на общината стана национален и вече даваме възможност своя талант да покажат деца от цялата страна. Целта на конкурса е точно тази – да откриваме таланти, да дадем възможност на даровитите деца да излязат на сцената. Това е единственият в страната, който обединява в едно изобразително изкуство, музика и хореография".

Заявки за участие са пристигнали от почти всички големи градове на страната, обясни преподавателят по музика Емилия Божилова. Най-голям интерес тази година има към раздел изобразително изкуство. Свои рисунки са изпратили 500 деца. 300 са участниците в направленията за танц и пеене.

Сред членовете на журито се отличават имената на пианиста проф. Ростислав Йовчев, диригента Славил Димитров и поп изпълнителката Ваня Костова. В събота от 18,30 ч. в зала „Проф. Венета Вичева" на община Шумен, след награждаването на победителите от първия конкурсен ден, ще се проведе концерт с участието на членове на журито – Ваня Костова и победителката от третия сезон на „Гласът на България" Кристина Иванова.

Тазгодишното издание на „Децата на България пеят, танцуват, рисуват" е съфинансирано със средства от общинския фонд „Култура". Отделно общината осигурява и 5 награди от по 100 лева.


4688

07.03.2017 г.

Детска градина „Светулка" празнува 35 години от създаването си

Над 400 души ще се включат в заключителните прояви, свързани с отбелязване на годишнината от създаването на детската градина в шуменския квартал „Боян Българанов".

Деца, родители и работещи в детската градина ще участват в танцов флашмоб на девети март от 17.30 часа на площада пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев" в Шумен, обясни днес пред журналисти Надежда Минчева, директор на „Светулка". „По време на събитието шуменци ще могат да се насладят на любими хитове от българската популярна музика. Тридесет и пет светлинки ще литнат във вечерното небе и ще направят празника още по-красив".

Детска градина „Светулка" е открита на 10 март 1982-ра година. Тя е най- голямата градина в областта и една от най-големите в страната.

По думите на Надежда Минчева празничните прояви, свързани с годишнината, текат вече близо месец. „В инициативите ни се включват както децата и семействата, персоналът на градината, така и цялата общественост в квартал „Боян Българанов". Имахме притеснения как родителите ще приемат идеята да празнуваме заедно, но се оказа, че сме ги подценили. Те също се забавляват и всичко се случва с голям ентусиазъм".


4687

07.03.2017 г.

Спортни деятели от Шумен ще получат отличия за 75 години НСА

90 спортни деятели, изтъкнати спортисти, треньори, учители по физическо възпитание от шуменска област ще бъдат отличени за приноса им в развитието на спорта и олимпизма в България. Това съобщи днес пред журналисти старши експертът по младежки дейности, спорт и туризъм Даниел Даулов.

Спортните деятели ще получат почетни грамоти на среща с представители на Националната спортна академия „Васил Левски" и Българския олимпийски комитет, която ще се проведе на 9 март от 15,00 ч. в сесийната зала на Община Шумен.

Поводът за срещата е 75 години от създаването на Националната спортна академия.

За да отдадат заслуженото уважение на спортните деятели, в Шумен ще пристигнаг проф. Лозан Митев председател на Общото събрание на НСА и преподавателят в академията Мариана Борукова. Те ще представят и специално подготвен филм за развитието на спорта през годините в Шумен.


4686

06.03.2017 г.

До 31 март трябва да се плати годишната такса за отглеждане на домашни кучета

Проверки за наличие на подадени декларации за притежание на домашни любимци започват инспектори от дирекцията „Устройство на територията" в община Шумен. Служителите ще проверяват дали е платена годишната такса за притежание на куче. От собствениците ще се изисква документ, че кучето е регистрирано в данъчната служба. Според общинската наредба за определяне и администриране на местните такси за притежание на куче за град Шумен се заплаща 12 лева, а за селата – 5 лева. По време на разходка собствениците са длъжни да носят ветеринарно-медицинския паспорт, с който се удостоверяват здравният статус на домашния любимец и името на собственика. В случай, че не бъдат предоставени необходимите документи, ще се предприемат съответните административни мерки, обясняват от дирекцията.

От общината напомнят на управителите на етажната собственост, че домашните любимци задължително подлежат на вписване в книгата за етажната собственост с номера на ветеринарно-медицинския паспорт. Собствениците на домашни кучета са задължени да заплатят определената годишна такса до 31 март съгласно наредбата за отглеждане на кучета на територията на общината. Според наредбата от плащане са освободени кучета на инвалиди, служебни, кастрирани и ловни кучета, както и кучета с поставен микрочип за първата година от тяхната регистрация.

От администрацията припомнят още, че в наредбата са определени 18 площадки в различни места на града Шумен за свободно разхождане на кучета. Едно от най-важните задължения на собствениците на кучета, вписани в нея, е да се съобразят със забраната за влизане с кучета в детски, здравни и учебни заведения, на обществени места, предназначени за отдих на граждани, спортни и детски площадки.


4685

06.03.2017 г.

Людмил Ангелов на сцената на Симфониета – Шумен

Световноизвестният пианист Людмил Ангелов гостува в Шумен за празничния концерт, посветен на 8-ми март. Концертът ще се състои в сряда, на 8-ми март в зала „Проф. Венета Вичева" от 18.35 часа.

След сцените в Малага и миланската "Ла Скала" блестящият виртуоз излиза на сцената на Симфониета - Шумен, за да изпълни един от най-впечатляващите и драматични произведения – Концертът за пиано и оркестър № 2 от Сергей Рахманинов.

"Повече от 40 години Ангелов работи с такъв артистичен аристократизъм, който напомня на големите легенди на пианото, което личи от начина му на интерпретация - съчетание от мъдрост, стилистична автентичност и неподправено музикално излъчване", казва за него испанският музикален критик Хосе Антонио Кантон.

За празника на жената 8-ми март Симфониета - Шумен ще зарадва жителите и гостите на града с незабравим концерт. Публиката ще има удоволствието да се наслади на букет от изящни валсове от балета "Спящата красавица" и "Валс на цветята" на П. И. Чайковски, „Рози от юг" на Йохан Щраус-син и на увертюрата от „Пепеляшка" на Джоакино Росини.


4684

03.03.2017 г.

Шумен чества 139 години от Освобождението на България

Празникът започна с възпоменателна молитва за загиналите войни и опълченци в Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 година и молебен за здраве, които отслужиха архиерейският наместник отец Димитър в съслужение с още двама свещеници в храма „Свето Възнесение Господне".

По-късно с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя беше почетена паметта на загиналите във войните шуменци пред паметника на пл. „Кристал" в Шумен.

На тържествата присъстваха кметът на община Шумен Любомир Христов, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, областният управител Валентин Александров, общински съветници, представители на просветни и културни институции, стотици граждани.

Трети март е победна, славна и свещена дата в нашата история, каза в слотото си полковник Сашо Евлогиев, декан на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС" в Шумен.

„Тя поражда у нас вдъхновение и преклонение. Зарежда ни с порива за дълг и патриотизъм. Задължава ни да бъдем упорити и да отстояваме нашия национален идеал днес и в бъдеще. Дълбок поклон пред величието на всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за освобождението на България.

Честит национален празник. Да живее България и нейният славен народ да пребъде през вековете."

По-късно националното знаме на Република България беше издигнато пред сградата на Община Шумен.

Празничният концерт-спектакъл „Мълчаливите свидетели на историята" на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев" ще започне в 11.30 часа.

В знак на почит и признателност пред паметта на героите и делото на българските възрожденци деца и ученици от шуменските училища и детски градини, представители на читалища, обществени организации и кметства в общината поднесоха цветя пред паметниците на Панайот Волов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, ген. Мадатов и пред паметника на руските войни, загинали през Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г.


4683

02.03.2017 г.

Конно шествие в Шумен в навечерието на Тодоровден

Представителните клубовете по конен спорт в Шумен дефилираха по бул. "Славянски" в навечерието на Тодоровден.

В 17:00 часа кметът Любомир Христов посрещна конното шествие пред сградата на Община Шумен.

От името на клубовете по конен спорт Димитър Александров връчи на кмета на Шумен купата за постиженията на състезателите през 2016 година с обещанието за нови успехи в конния спорт.

Любомир Христов поздрави състезателите и треньорите. Той припомни, че Шумен е люлка на конния спорт у нас и успехите, завоюваните национални и международни отличия през годините са много.

„Бих искал да поздравя треньорите, спортистите, лекарите, всички, които поддържат базата, за които конният спорт е наистина любов и страст, а развъждането и отглеждането на коне - обичана професия. Пожелавам ви да направите така, че наистина да върнете славата на клубовете – здраво седло и остри шпори."

Традицията на Тодоровден ще бъде спазена и празникът ще бъде отбелязан със състезания по гладки надпрепусквания и прескачане на препятствия в събота.

Кушиите ще започнат от 9,15 часа на хиподрума, а от 10,30 часа на закрития манеж започва състезанието по прескачане на препятствия.


4682

01.03.2017 г.

Модернизират Информационния център в резервата "Мадара"

Камппанията "Ние обичаме България" BILLA България ще осигури средства за модернизиране на Информационния център в Националния историко-археологически резерват "Мадара". Нови мултимедийни технологии и оборудване ще бъдат монтирани в експозиционната зала на музея. Проектът на община Шумен предвижда да се изгради изложбено пространство, място за прожекции на филми и кът за "виртуална реалност", който ще даде възможност историко-археологическият резерват да бъде представен чрез 3D възстановки и анимации. В него е включено обособяване на детски кът с необходимото обзавеждане и разработката на образователни програми, адаптирани за различни възрасти. Ще бъдат изградени още алейно и художествено осветление, места за отдих, ще се поставят и нови информационни табели.

Предложението беше представено на специална пресконференция днес, 1 март, от 12.00 часа в галерия "Средец" в Министерството на културата в София, в която участваха зам.-кметът по образование и култура Найден Косев и директорът на РИМ Даниел Руменов. За кампанията "Ние обичаме България", която се провежда за втора поредна година в подкрепа на паметниците на културата, говори управителят на BILLAБългария Бойко Сачански. В подкрепа на инициативата и за необходимостта да бъде подпомогнат Мадарският конник в пресконференцията участваха още зам.-министърът на културата проф. Боряна Христова и министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева.

Целта на кампанията "Ние обичаме България", която се провежда за втора поредна година, е да подкрепи един от 100-те национални туристически обекта, нуждаещ се от поддръжка и реставрация. През тази година BILLA България ще осигури средства за Националния историко-археологически резерват "Мадара", събрал в едно богата история, разнообразие от археологически паметници, красива природа и уникален скален релеф – Мадарският конник, включен в списъка на ЮНЕСКО като културна ценност със световно значение.


4681

01.03.2017 г.

Деца завързаха бели и червени конци за здраве на служителите в общината

С пожелание за здраве деца от танцовия ансамбъл "Веселяче" към Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК в Шумен поздравиха служителите в общинската администрация за Баба Марта днес. Облечени в народни носии момчета и момичета от ансамбъла им завързваха гривни от преплетени бели и червени конци рано сутринта и символично пренесоха духа на празника в общината.

По традиция учениците от арт школата към центъра закичиха кмета и неговия екип със свои саморъчно направени мартеници.Те разказаха история на празника Баба Марта и пожелаха здраве и успехи на администрацията.

Кметът Любомир Христов благодари на малчуганите за прекрасните мартенички, с които децата пренесоха духа на празника в общината. Той ги поздрави за това, че млади хора като тях имат желанието да запазят този красив български обичай и им пожела да са здрави и много усмихнати.

Всяка година по това време децата от Общинския детски комплекс изработват мартеници в ателиетата на школата. Техни творби ще бъдат показани в изложбата от регионалния конкурс „Пижо и Пенда", подредена в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров". Тя ще бъде открита в 11 часа на първи март.


4680

28.02.2017 г.

Община Шумен и командването на Военния гарнизон канят шуменци на тържествено честване на националния празник на България – трети март

Програма за трети март

09.30 ч. – Храм „Свето Вознесение Господне". Заупокойна молитва за загиналите войни и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве.

10.00 ч. – Паметник на Загиналите във войните шуменци – пл. „Кристал". Военен ритуал и поднасяне на венци и цветя.

10.30 ч. – пред Община Шумен. Тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България.

11.30 ч. – ДКТ „Васил Друмев". Концерт-спектакъл „Мълчаливите свидетели на историята".

Съпътстващи инициативи

09.00 ч. – полагане на венци и цветя пред:

Паметник на руските войни в Шумен, кв. „Млада гвардия", ул. „Царевец" от НЧ „Пробуда-1958", III ОУ „Д. Благоев", VI ОУ „Еньо Марковски".

09.30 ч. полагане на венци и цветя пред:

Паметник на Панайот Волов, пл. „Оборище" от СУ „Панайот Волов", НЧ „Стилиян Чилингиров-1963".

Бюст-паметник на Панайот Волов, бул. „Славянски" от НЧ „Добри Войников-1856", ПГИ.

Бюст-паметник на Васил Левски от СУ„Васил Левски".

Бюст-паметник на Христо Ботев от ПГМЕТТ „Христо Ботев".

Паметник на Стефан Караджа от НЧ „Тодор Петков-1963", СУ „Сава Доброплодни".

Паметник на ген. Мадатов от НЧ „Напредък-1869", НУ „Ил. Р. Блъсков".

Паметник на руските войни, загинали през Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. в с. Градище

от кметство, НЧ „Отец Паисий-1931", ОУ „Васил Левски".

Паметна плоча на Освободителите в с. Белокопитово от кметство, с. Белокопитово.

Бюст-паметник на Панайот Волов в с. П. Волов от кметство, НЧ „Земеделец-1903".


4679

27.02.2017 г.

Шумен ще отбележи Световния ден на редките болести

На 28 февруари в Шумен за първи път бъде отбелязан Световният ден на редките болести. Инициативата е на Националния алианс на хората с редки болести. Тя се провежда с подкрепата на Община Шумен и на Медицинския филиал към МУ – Варна.

В 9.00 часа в храма "Свето Възнесение" отец Димитър ще отслужи молебен за здраве. Час по-късно, от 10.30 до 13.00 пред ДКТ "Васил Друмев" ще бъде разположена шатра. Доброволци ще раздават информационни материали на гражданите. Идеята е да се привлече вниманието на обществото към проблемите на страдащите от различни заболявания хора и към необходимостта от подобряване на грижата за тях.

Да вдигнем ръцете си в знак на съпричастност е призивът, с който Националният алианс на хората с редки болести ще отбележи датата в цялата страна. Точно в 13.00 часа това ще се осъществи по едно и също време в цяла Европа. В небето над театъра в Шумен ще бъдат пуснати разноцветни балони, символизиращи хилядите видове редки болести.

Световният ден на редките болести се отбелязва от 2008 година в последния ден на месец февруари по инициатива на Европейския съюз на пациентските организации за борба с редките болести. На този ден стотици пациентски организации и медицински специалисти организират разяснителна кампания в помощ на хората с редки заболявания.


4678

27.02.2017 г.

Сребровата къща отваря врати за посетители

На първи март Сребровата къща във възрожденския комплекс в Шумен отваря врати за посетители.

Къщата на възрожденския учител Димитър Сребров е построена през 1872 година от местния майстор уста Драгия. Тя е един от най-интересните архитектурни паметници в Шумен от възрожденската епоха. Стаите в нея са били обзаведени и подредени според традициите на различните етноси, които съжителстват в града. И днес гостите ще открият в интериора елементи от арменската, руската и еврейската култура. На първия етаж в къщата е обособено и място за ретро снимки.

Първите гости на Сребровата къща след направения ремонт ще бъдат учениците от Началното училище "Илия Р. Блъсков". Те ще се запознаят с историята на сградата и нейните обитатели и ще посрещнат вестителката на пролетта Баба Марта.


4677

24.02.2017 г.

Община Шумен и Националният младежки форум сключиха споразумение за сътрудничество

Кметът Любомир Христов и зам.-кметът Светлана Маркова се срещнаха с представители на Националния младежки форум днес в зала 203 на община Шумен. По предложение на националната младежка организация беше сключено споразумение за партньорство и съвместна работа. Под документа поставиха подписите си кметът Любомир Христов и председателят на Националния младежки форум Илина Мутафчиева. На срещата присъстваха още началникът на отдел „Култура, младежки дейности и спорт" Десислава Златева и младши експертът Галина Илиева.

Любомир Христов поздрави участниците в младежкия форум, който започва по-късно в Общинския младежки дом в Шумен. Той изрази надеждата, че съвместната работа наистина ще бъде ползотворна. „Искам да ви уверя, че за нас като местна власт е важно да направим така, че да ангажираме младите хора в общинските дела. Нашето желание е да ги привлечем да участват пълноценно в живота на нашия град. Вярвам в младите хора, убеден съм, че те могат да се включат активно и да бъдат двигатели на промяната, защото са заредени с много енергия, присъща на възрастта им".

По думите на д-р Светлана Маркова важно е да успеем да преодолеем поколенческите различия и да намерим пътя за общуването с младите хора. Добрият диалог може да се превърне в гаранция за успех на съвместната ни работа. „Те имат знанията, желанието и въображението за новото и различното. И когато този дух се съчетае с нашия опит като възрастни, заедно можем да направим нещо добро за нашия град".

Председателят на младежкия форум Илина Мутафчиева сподели, че младите хора със сигурност искат да работят, да имат достъп до качествено образование, част от тях обичат да спортуват, други да се занимават с културна дейност. „Най- важният ключ в цялата дейност е те да бъдат включени в процеса на вземане на решения. Това е и основната задача на НМФ – развитието на младите хора, които после да бъдат генератор на идеи и на решения, които те посредством своята креативност, натрупани знания, умения и развити компетенции да разработят на местно ниво".

В 17.30 часа в Танцувалната зала на Общинския младежки дом започва срещата с младежките организации в Шумен.


4676

23.02.2017 г.

Заповед на кмета за разпределяне на местата за агитационни материали

Със заповед на кмета на община Шумен са определени местата за разлепяне на агитационни материали на територията на град Шумен и в населените места в състава на общината. В приложението на заповедта е посочено разпределението на местата между отделните партии и коалиции, съгласно жребия, изтеглен на 22.02. 2017 в зала 203 на общината.

Отделено е специално внимание на реда и начина, по който агитационни плакати и обръщения могат да се поставят на стени и витрини на частни имоти – това ще бъде позволено само с изричното писмено съгласие на собственика на имота.

Текстът регламентира правилата, с които трябва да се съобразяват партиите при разлепянето и свалянето на своите материали от таблата – в седем дневен срок след парламентарния вот.

Заповедта е публикувана на страницата на община Шумен и желаещите могат да се запознаят с нея в подробности.


4675

23.02.2017 г.

Приключи заседанието на Общинския съвет в Шумен

Сред най-обсъжданите точки в дневния ред на заседанието бе питането на общинския съветник Иван Ламбов за Тежкия полк, в което се поставя въпросът за лошото състояние и чия е отговорността за това. В отговор кметът Любомир Христов обясни, че още преди година теренът на Тежкия полк е един от първите, които са били проучвани за изграждане на многофункционалната спортна зала, но се е оказало, че мястото е недостатъчно.

„През миналата година проведохме няколко срещи с инвеститори. Имаше различни идеи за Тежкия полк, които обаче не доведоха до конкретни решения и ангажименти, защото средствата, които трябва да се вложат за ремонт на съществуващите сгради или за изграждане на нови съоръжения са огромни. Разбира се, ще продължим да търсим и да предлагаме."

В обръщението си към общинските съветници кметът Любомир Христов каза, че със същото основание и със същата загриженост и той задава тези въпроси. Задава ги към бивши заместник-кметове и общински съветници, които и сега са в залата, защото теренът не е от днес в това състояние. Имотът е прехвърлен на общината през 201-та година. Имало е идейни предложения за изграждане на спортно-туристически комплекс с басейн, тенис игрище, паркови пространства, детски площадки, атракции, но теренът е 32 декара, доста голям и за благоустрояването му ще са нужни много средства. Провеждани са обществени обсъждания, проектите са разгледани и от експертния архитектурен съвет, но в крайна сметка ясно решение не се е оформило. „Когато дойдохме в общината нямаше подготвен работен проект, с който да се кандидатства за европейски средства през новия програмен период и който да бъде включен в инвестиционната програма на общината по ОП „Региони в растеж.

Затова ви предлагам да не търсим политически дивиденти, а заедно да се опитаме да направим нещо добро за града, това ще само от полза за шуменци."

Любомир Христов предложи на общинските съветници да изгледат близо 10-минутно видео за бившата работническа болница, за летния театър, за старческия дом, за спортната зала „Плиска", игрищата Градската градина и т.н. – все обекти, които се рушат от години и трябва да се търсят решения за тях.

Доста по-експедитивно премина работата по останалите точки от дневния ред на сесията. Съветниците гласуваха и приеха отчетите за изпълнение на решенията на Общинския съвет, за дейността на обществения посредник на община Шумен за 2016 г., за отпускане на финансова помощ за лечение през 2016 г., предложението за продажба на осем общински жилища, както и за удължаване на срока на трудовите договори на персонала на Пречиствателната станция за отпадни води.


4674

22.02.2017 г.

Направиха първа копка на Арена Шумен

Кметът Любомир Христов и заместник-кметът по строителство и екология Боян Тодоров направиха днес символична първа копка на строежа на „Арена Шумен" на терена на бившия Пети полк в Шумен. Многофункционалната зала ще бъде завършена и предоставена на общината готова за експлоатация, съобщи ръководителят на проекта Емил Мартинов от фирмата, изпълнител на строителството.

„Радвам се, че днес вече правим първата копка на тази зала, която ще се бъде най-модерното съоръжение в нашия град. Убеден съм, че и целият комплекс около нея ще се превърне в притегателно място за жителите и гостите на Шумен. Благодаря на фирмата, която успя да се организира и да започне изграждането на залата във възможно най-кратките срокове", каза Любомир Христов, след като счупи бутилка с шампанско в корпуса на багер и направи ритуална първа копка. Той пожела на строителите безаварийно изграждане на залата.

Емил Мартинов обясни, че от днес започват изкопните работи, до седмица пък ще започне работата и по основите на сградата. По думите му, работният проект и строителният график ще са готови до края на месец март. „Те ще бъдат одобрени от общината и ще започнем същинското изграждане. Идейният проект е така направен, че ни дава възможност да започнем с конструктивната част, докато се разработи окончателния проект, така че най- късно до 8 февруари следващата година Шумен трябва да има нова спортна зала", обясни Мартинов.

Той припомни, че капацитетът на залата е 1500 седящи места с възможност за увеличаване до 2300, като в нея ще може да се практикуват всякакви спортове. „В залата ще има съблекални, бани, помещения за пресконференции, ВИП ложи, търговска част , билетни каси. Съоръжението е решено с парадни трибуни, които гледат към шуменското плато, залата е ориентирана на югозапад." Предвидени са паркинг с близо 300 места, зелени площи и места за почивка.

На част от терена на бившия Пети полк е предвидено изграждането на жилищни блокове и хотел, за които обаче ще се търсят частни инвеститори, припомни кметът Любомир Христов.


4673

21.02.2017 г.

По проект за развиване на предучилищното възпитание ще работят Детска градина „Братя Грим" и Общинският Младежки дом

Община Шумен заедно с Детска градина "Братя Грим" и Общински Младежки дом подписаха договор за нов проект за регионално партньорство.

Проектът предвижда осъществяване на сътрудничество за иновации и обмен на добри практики и се реализира по програма „Еразъм" за периода 2017-2018г.

Координатор на проекта "Развиване на капацитет в предучилищното възпитание" е Община Чанкъръ в Турция. Участници в него са още организации от Словакия и Румъния, като всяка от страните има по трима партньори. Общата му стойност е 96 000 евро, а за българските институции са предвидени 22 777 евро.

Като резултат от работата по проекта ще бъдат разработени онлайн инструменти за оценка на напредъка на децата и учителите, включени в дейностите по него и интерактивни технологии за проверка работата на педагогическите кадри и ръководителите на учебните заведения. Работата със семейства също ще бъде във фокуса на проекта, ще бъдат организирани семинари, обучения и други форми за квалификация и сътрудничество.

Проектът е с фокус върху предучилищното възпитание, затова активна роля в неговата реализация ще има Детска градина "Братя Грим" в Шумен.


4672

21.02.2017 г.

Споразумение за сътрудничество ще подпишат община Шумен и Националният младежки форум

Община Шумен ще бъде домакин на среща, в която ще участват младежки организации от Шумен и представители на Националния младежки форум. Събитието ще се състои в петък, 24 февруари в 14.30 часа в зала 203 на общината. По време на срещата ще бъдат обсъдени формите на партньорство между община Шумен и Националния младежки форум по въпросите на младежта и младежките политики. Предстои подписване на договор за сътрудничество, съобщи пред журналисти заместник-кметът по образование и култура Найден Косев.

Националният младежки форум е най-голямата формална младежка платформа в България. Тя обединява 41 активни младежки организации. Основната цел на младежкия форум е да изследва, анализира и представлява интересите и нуждите на младите хора в страната, да стимулира тяхното участие в социалните и обществено-политическите процеси в диалог с местните власти. Към момента Община Шумен си сътрудничи активно с 12 шуменски младежки организации, обясни още Найден Косев, като неформалните младежки групи са много повече. Политиката за младите хора е един от приоритетите ни през тази година и община Шумен ще продължи да подкрепя дейността на младежките организации и да подпомага реализирането на младежки идеи. За миналата година по Общинския план за младежта са реализирани 7 проекта на младите хора на стойност над 9 хил. лв.

Началникът на отдел „Култура, младежки дейности и спорт" Десислава Златева очерта програмата на младежкия форум в петък. В 17.30 часа в Танцувалната зала на Общинския младежки дом ще започне среща с представители на младежките организации в града. На нея ще бъде представен проектът "Насърчаване на включването на младите хора и младежките организации в процеса на формиране на политики и вземане на решения съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво." Ще бъде обсъдено и предложението за създаване на Консултативен съвет за младежта в община Шумен. Младите хора, младежките организации и младежките зони в рамките на Община Шумен, формите на бъдещото сътрудничество между Община Шумен и Националния младежки форум са също теми, които ще влязат в дневния ред на срещата.

Националният младежки форум е най-голямата формална младежка платформа в България. Тя обединява 41 активни младежки организации. Основната цел на младежкия форум е да изследва, анализира и представлява интересите и нуждите на младите хора в страната, да стимулира тяхното участие в социалните и обществено-политическите процеси в диалог с местните власти.

В събота и неделя в Шумен ще се проведе и заседание на Управителния съвет на Националния младежки форум. От 14.00 часа домакините от община организират кратка туристическа обиколка за участниците във форума, посещение на Паметник "Създатели на българската държава", Шуменската крепост и пещерата "Бисерна".


4671

21.02.2017 г.

Кметът кани на среща утре представителите на политическите партии, коалиции и инициативни комитети

Във връзка с предстоящите парламентарни избори кметът на община Шумен кани на среща-разговор всички представители на политически партии, коалиции и инициативни комитети. Срещата ще се състои на 22 февруари 2017 г. /сряда/ от 10.00 часа, в зала 203 на Общината. Тема на разговорите ще бъде обсъждането и разпределението на местата за разлепване на агитационните материали във връзка с предизборната агитация за предстоящите избори за Народно събрание на 26.03.2017 г.


4670

21.02.2017 г.

ЦИКЪЛ „ИЗТЪКНАТИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ"

Този петък – 24 февруари на сцената на Симфониета – Шумен гостува виртуозният кларинетист Борислав Йоцов заедно със своята ученичка Цветелина Найденова. Под диригентската палка на Калина Василева ще чуем авторски композиции от Боби Йоцов и неговия брат, известния джаз-барабанист Христо Йоцов, Концертна пиеса за два кларинета и оркестър от Микеле Мангани, „Павана" от Габриел Фуре и Симфония № 8 „Недовършена" от Франц Шуберт. Концертът ще се проведе от 18,35 часа в зала „Проф. Венета Вичева".

Борислав Йоцов е роден през 1966 г. в семейство на изтъкнати музиканти. Завършил е образованието си в НМА „.Проф. Панчо Владигеров", в класа по кларинет на проф. Сава Димитров. Специализира в Националната консерватория в Париж при Мишел Ариньон и в Университета „Дюкейн" в САЩ при Марк Нучо. Печелил е първи награди на няколко национални конкурси и ІV награда на конкурса „Принц Филип" в Брюксел. Преподава в НМА и НМУ. Имал е десетки солови рецитали, бил е солист на всички наши симфонични оркестри и на Биг-Бенда на БНР. Концертирал е в Европа, Америка, Япония, Нова Зеландия и др. Има издадени пиеси за кларинет в България и Англия. Изпълнява и записва голям брой произведения за кларинет и пиано и кларинет и оркестър, много от които премиерни за България. Боби Йоцов е избран за „Музикант на годината" на БНР в категория „Активна творческа дейност" през 2004 г. През 2005г. става носител на „Кристална лира" на СМТБ като „Инструменталист на годината".

Цветелина Найденова е родена в София. Завършва НМУ „Л. Пипков", както и НМА „Проф. Панчо Владигеров" в класа по кларинет на доц. Борислав Йоцов. В периода 2006 - 2009 г. специализира в класа по кларинет на Никола Балдеру и в класа по камерна музика на Жан-Клод Буврез в Париж. Участва в майсторски класове по кларинет на Никола Балдеру, Ришар Вией, Чарлз Найдик, Алфред Принц, Шарон Кам. Носител е на награди от национални и международни конкурси.

В момента е оркестрант в АСО към НМА „Проф. Панчо Владигеров", както и в „София Симфоникс". Част е от състава на „Йоцов Кларинет Секстет".


4669

20.02.2017 г.

Над 60 000 съобщения за дължимите данъци ще получат гражданите на община Шумен

Съобщения до гражданите за налозите, които дължат, изпращат от отдел „Местни данъци и такси" на Община Шумен. В писмата е посочено какви са сумите за данък сгради, такса смет и МПС за 2017 година, които трябва да се заплатят. До момента са събрани 1 млн. 103 хиляди лева, съобщават от данъчната администрация.

От отдела уточняват още, че ще бъдат разпратени над 60 000 съобщения до 1 март. Проверка на задълженията може да се направи на интернет страницата на местната администрация чрез КИН / клиентски идентификационен номер /. Услугата за издаване на КИН е безплатна и се предоставя от общинската данъчна служба.

Данъчната кампания в Шумен започна на 23 януари.

От общината напомнят, че плащането може да стане на касите в отдел „Местни данъци и такси" в сградата на общината на бул. „Славянски" №17. Работното време е от 08.30 ч. до 18.30 ч., без прекъсване. За улеснение на гражданите задълженията могат да бъдат платени на място и чрез ПОС терминални устройства. Дължимите суми гражданите могат да платят и на изнесените работни места в кв. „Дивдядово" и кв. „Боян Българанов". Тяхното работно време е от 07.30 до 17.30 часа с почивка от 12.00 до 14.00 часа всеки работен ден от понеделник до петък. Налозите могат да се заплатят и по банков път по сметката, обявена на сайта на община Шумен – www.shumen.bg

Данъкът за недвижимите имоти и данъкът за превозните средства може да се внесе на два пъти – до 30 юни и до 31 октомври. Платилите цялата сума до 30 април ще получат пет процента отстъпка. От общинската данъчна служба отново припомнят, че през 2017 година няма промяна на ставките за облагане. От 1 януари 2016 година обаче има промяна в последователността на погасяване на вземанията. Съгласно чл. 169, ал. 3а от Данъчно процесуалния кодекс задълженията се погасяват по реда на възникването им, т.е. започва се от най-старото в годините назад.


4668

20.02.2017 г.

Започна оглед на вертикалната маркировка в Шумен

Община Шумен започна оглед на вертикалната маркировка в града съвместно с КАТ и представители на Комисията по безопасност на движението. Проверката трябва да установи дали има необходимост от поставяне на нови пътни знаци с цел въвеждане на по-добра организация на движението и къде трябва да бъдат подменени, защото знаците са увредени. Огледът ще се извършва поетапно в различни части на града.

Към момента са възстановени компрометирани от ниските температури през зимата пътни знаци по бул. „Симеон Велики", подменени са изкривени и увредени заради вандалски прояви знаци на ул. „Шести септември", на ул. „Васил Априлов", „Марица", „Университетска".

Вертикалната сигнализация, регулираща трафика, редовно се ревизира и подменя, включително и по сигнали на жителите на града. За липсващи, неправилно поставени или унищожени знаци гражданите могат да подават информация на денонощния дежурен телефон в Община Шумен на номер 857 677 с код 0/54.


4667

19.02.2017 г.

Шуменци почетоха паметта на Апостола

Почетният ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на Апостола на свободата събра днес стотици шуменци пред паметника на Васил Левски в Шумен. Възпоменателната церемония по повод 144 години от гибелта на Апостола, организирана от Община Шумен и Шуменския военен гарнизон, започна в 11 часа на площад "Освобождение".

Емоционалното си слово учителят по история в СУ „Йоан Екзарх Български"Андрей Соколов завърши с обръщение към гражданите и всички, които почетоха паметта на Апостола. „Днешният ден трябва да бъде денят, в който българският народ възкръсна за независимост, свобода и равноправие с другите народи по света. Този народ, който Левски винаги изписваше с главна буква. Този народ, за който Левски беше поставил в своя бележник четири знака, това бяха четири въпросителни – как си народе, къде отиваш, какво искаш, за какво мечтаеш. Левски винаги беше със своя народ, държеше ръката си на неговия пулс, винаги предвождаше своя народ, а не следваше събитията. Такива трябва да бъдат днес всички, които желаят да водят българския народ."

В програмата за отбелязване на годишнината се включиха представителни роти от Шуменския гарнизон, Общинският духов оркестър "Михаил Биков"и членове на Родолюбивия комитет "Крум Страшни", които изнесоха пред паметника на Васил Левски в Шумен бяха изнесени и знамената на комитета.

Да изразят своята признателност към делото на Апостола и да сведат глава в знак на почит и да поднесат цветя пред паметника на Левски на площада се стекоха много граждани и гости на града.

В церемонията участваха кметът на община Шумен Любомир Христов, областния управител Валентин Александров, ректорът на ШУ "Еп. К. Преславски" проф. Георги Колев, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и родолюбиви българи.


4666

16.02.2017 г.

27 февруари – приемен ден на кмета на община Шумен

Кметът на община Шумен Любомир Христов ще има приемен ден на 27 февруари, понеделник, от 14.00 часа. По същото време в кабинетите си граждани ще приемат и

заместник-кметовете Татяна Костова, Боян Тодоров, Росица Антонова, Найден Косев, Светлана Маркова и секретарят на общината Диян Димитров.

Гражданите могат да се запишат за приемния ден на място в стая 301. За въпроси и справки те могат да позвънят на телефон 0/54 857 771.

На 27 февруари по същото време в стая 315 в сградата на общината приемен ден ще има и председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев.


4665

16.02.2017 г.

Започва строителството на Арена Шумен

Договорът за строителство на многофункционална спортна зала в Шумен беше подписан днес, 16 февруари в община Шумен. Съоръжението ще бъде изградено от ДЗЗД „Шумен спорт" със седалище в София на терена на бившето военно поделение Пети полк. Общата стойност за изпълнение на всички дейности е 7 972 470 лева без ДДС, срокът за извършване на строителните дейности е до 31 декември 2018 година.

„През следващите месеци Шумен ще се превърне в голяма строителна площадка", каза днес кметът Любомир Христов пред журналисти. „Паралелно със залата ще започне изграждането на няколко завода върху терена на Индустриалния парк, на терена на алуминиевия комбинат, през месец март ще бъде направена и първата копка на голям търговски обект на мястото на старата маслобойна в града. Със сигурност това е знак за ускореното икономическо развитие на Шумен и за една по-добра перспектива за нашите съграждани."

Зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров припомни, че продължават и строителните работи по санирането на жилищните сгради, включени в Националната програма за енергийна ефективност. „В близките дни ще обявим на сайта на общината и пускаме обществените поръчки за строителство на обектите от Инвестиционната програма на общината и веднага след това ще започнат и същинските дейности по тях."

По думите на изпълнителния директор на фирмата Ди Пи Груп, АД Стефан Тотев, която заедно с ПМ „Архитекти" ЕООД и „Атек-ВД" ЕООД създадоха обединението „ ДЗЗД „Шумен спорт" и спечелиха обявената от общината обществена поръчка за строителство и изработване на проект, строителите си поставят доста по-амбициозна задача. „Намерението ни е да завършим залата за една година. В момента фирмата разполага и работните фургони на терена и се подготвяме да започнем работа при първа възможност, по най-бързия начин. Имаме капацитет, знания и достатъчно натрупан опит, построили сме 7 подобни зали и стадиони на различни места в страната, работим и на различни участъци по изграждането на метрото в София. Ще разчитаме основно на наши работници и служители, но ако се наложи, ще търсим и работници от Шумен."

По предварително одобрения проект на терена на бившия Пети полк ще бъдат изградени освен зала с 1500 седящи места и допълнителни при необходимост още 700, т.е. общо 2 200 места, още и паркинг, открити игрища, площадки и зелени площи. В проекта е предвидено изграждането на жилищни блокове и хотел, за които обаче ще се търсят частни инвеститори.

Община Шумен получи 8 млн. лв. за строежа на спортна зала върху терен, предоставен й преди това от държавата. Министерство на отбраната прехвърли 55 дка на общината от терена на Пети полк в града.


4664

15.02.2017 г.

Любов … и музика

Завладяващ концерт с любими арии и дуети от оперетите на Лехар и Калман, мюзикълите „Уестсайдска история" от Бърнстейн, „Фантомът на операта" от Уебър и „Моята прекрасна лейди" от Лоу в месеца на любовта и виното ще поднесе на шуменската публика Симфониета – Шумен. Всичко, от което имаме нужда е любов…и музика, е посланието на музикалното събитие в четвъртък, 16 февруари, от 18,35 часа в зала „Проф. Венета Вичева". Солисти са очарователният сопран Вера Гиргинова и тенорът Георги Динев, диригент на концерта е Калина Василева.

Биографията на Вера Гиргинова е впечатляваща – завършила е архитектура и класическо пеене, но явно музиката е надделяла над архитектурата. Развива своето вокално майсторство при едни от най-големите български оперни имена – Дарина Такова, Анна Томова-Синтова, Стефка Евстатиева, Райна Кабаиванска. От 2010 г. досега е стипендиант на престижното Опера Студио към Академия Санта Чечилия в Рим, където неин преподавател е знаменитата Рената Ското. Оперният й дебют е през 2006 г. и оттогава младата певица участва в постановки на Софийска опера и балет, оперните

театри в Русе и Стара Загора, фестивала „Опероса Евксиноград" и др.

Георги Динев е роден в Ямбол на 20 октомври 1972 година. През периода 1993-1997 г. завършва НАТФИЗ „Кр.Сарафов", специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Боньо Лунгов. През 1998 г. е приет в НМА „Проф. П. Владигеров" специалност – Музикално-сценична режисура, която завършва през 2003 година. Продължава обучението си в специалност Артмениджмънт в АМТИИ - Пловдив. Изучава пеене от 1998 г. като частен ученик на доц. Констанца Вачкова. Лауреат е на Първия конкурс за млади оперетни и мюзикълни артисти „Мими Балканска".

Георги Динев започва изявите си на професионална сцена още като студент в НАТФИЗ - неговият дебют е на сцената на ДМТ „Стефан Македонски" през 1995 г. в ролята на Ян Бибиян от едноименния мюзикъл на Димитър Вълчев. Приет е за солист на театъра, на сцената на който се изявява до месец юли 2000 година. От 2001 до 2003 г. участва в над 80 концерта и спектакли в Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Дания. През 2003 г. е приет за солист на Държавната опера в Стара Загора, на която е солист и до момента. Гостувал е на сцените на всички оперни и оперетни театри в България, както и на концертните подиуми.


4663

15.02.2017 г.

Безопасност в интернет

Младежка дискусия "Безопасност в интернет" организират Община Шумен, Градският ученически парламент и Общинският младежки дом. Събитието ще се проведе на 17 февруари от 14 часа в хотел "Централ". За участие в дискусията са поканени ученици от средните училища в града, лектори – експерти в областта, преподаватели в ШУ "Епископ Константин Преславски" и в Националния военен университет, факултет Шумен. По време на срещата ще бъдат обсъдени възможностите, които дават съвременните технологии, и опасностите при интернет общуването.

Младите хора приемат интернет като шанс и като място за забавление. В същото време обаче те смятат, че интернет може да бъде и рисково пространство. Това показват резултатите от анкета, проведена сред ученици от гимназиалния курс (9, 10 и 11 клас) във връзка с предстоящата дискусия, обясняват организаторите. Интернет сигурността и правилата, които трябва да бъдат спазвани, за да се чувстват по-защитени в онлайн средата, рисковете, които крие интернет пазаруването, програмите за защита са само част от темите, които ще бъдат обсъдени по време на срещата.

Дискусията "Безопасност в интернет" е част от дейностите, които се реализират по проекта "Стратегия за развитие на младите хора в община Шумен", спечелен от Градския ученически парламент.


4662

14.02.2017 г.

Шумен ще отбележи 144 години от обесването на Васил Левски

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в Шумен ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата.

Община Шумен и Шуменският военен гарнизон организират на 19 февруари от 11.00 часа общоградски ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 144 години от гибелта на Апостола. В програмата за отбелязване на годишнината ще участва и Общинският духов оркестър "Михаил Биков". Слово за Левски ще произнесе Андрей Соколов, учител по история в СУ „Йоан Екзарх Български".

Да се поклонят пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски във възпоменанието ще участват кметът на община Шумен Любомир Христов, заместник-кметове, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и родолюбиви българи.

От общинската администрация канят шуменци и гостите на града да се включат в общоградския ритуал на 19 февруари – Деня на Левски.


4661

13.02.2017 г.

Три комедийни заглавия ще зарадват шуменската публика през февруари

В навечерието на Празника на виното и любовта тази вечер (13 февруари) от 19 часа в салона на ДКТ „Васил Друмев" италианската комедия на Дарио Фо и Франка Раме „Отворена брачна двойка" ще повдигне градуса на настроението на публиката в залата. Зрителите ще могат да видят в ролята на прекрасната и предана съпруга Антония популярната актриса Мая Бежанска, която ще си партнира на сцената с Пьотр Кшемински и Живко Гущеров. Организаторите отправят покана към шуменци и обещават една история-шедьовър за семейните страсти и неразбории на семейство Мамбрети.

На 27 февруари от 19.00 ч. в салона на театъра на гостува Драматично-кукленият театър „Иван Димов" от Хасково със спектакъла от Елин Рахнев „МАРШРУТКА". От сцената актьорите Тончо Токмакчиев, Мария Статулова, Катерина Евро, Диян Мачев, Кирил Ефремов, Стефан Денолюбов и Богдан Казанджиев ще ни разкрият как пътуването с Маршрутка може да се превърне е върховен миг. „И всеки, който не е участвал в него, изобщо не се е раждал. То е като азбука на последните години, като евъргрийн на бъдещето. То е исторически акт."

А на 28 февруари също от 19.00 ч. отново в салона на театъра една от знаковите комедии на Бранислав Нушич „Д-р" ще изпълни залата с усмивки. В ролите ще се превъплътят актьорите Тончо Токмакчиев, Мария Сапунджиева, Милен Димитров, Елена Атанасова, Кольо Стайков, Мария Григорова, Дарина Бодурова, Стефани Лечева, Любен Попов, Стефан Сотиров, Цветана Стоянова, Валентин Ченков, Марина Мозжухина и Добромира Климентова.


4660

13.02.2017 г.

Консултациите за предстоящите парламентарни избори – в конструктивен дух и без изненади

На проведените днес консултации се явиха представителите на всички поканени и имащи право да участват партии и коалиции. Участниците приеха предварителното разпределение на полагащите им се членове на СИК, като направиха само две замени по между си. Особени мнения не бяха изказани.

По предложение на кмета се проведоха консултации и за подвижната СИК, която ще обслужва граждани, чието здравословно състояние не позволява да упражнят правото си на глас в предназначената за тях секция.

Кметът Любомир Христов призова представителите на политическите партии и коалиции на предстоящите избори да се спазва редът и етиката за разлепване на агитационните материали, като скоро съгласувано участниците в консултациите ще издаде заповед, регламентираща този аспект на предизборната борба.


4659

10.02.2017 г.

Обявени са избирателните списъци за предстоящите парламентарни избори

Във връзка с предстоящите на 26.03.2017 г. избори за народни представители, Община Шумен информира гражданите, че избирателните списъци са обявени на местата, определени със заповед на кмета на Общината.

Списъците са публикувани и на интернет страница на община Шумен www.shumen.bg, в раздел „ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2017". Гражданите могат да направят справка по ЕГН или адрес за номера на избирателната секция и мястото на гласуване http://shumen.bg/index.html, включително и на безплатен за стационарните телефони номер 080018433.

Срокът за подаване на заявления за отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък е до 18.03.2017 г. ( 7 дни преди изборния ден ).

Избирателите, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, могат да поискат да бъдат вписани в избирателния списък по настоящ адрес до 17.00 часа на 11.03.2017 г. като подадат заявление до кмета на общината.

Заявленията се подават на гише 5 в Информационния център на Община Шумен.

За справки: тел. 054/857-668.


4658

10.02.2017 г.

Деца дариха кмета Любомир Христов с пита и мед за здраве и благополучие

По традиция в деня на св. Харалампий, покровител на пчеларите, деца от ОДЗ „Пчелица" гостуваха на кмета на Шумен Любомир Христов. Според народния обичай, с музика и танци децата изметоха ритуално болестите, пресяха и замесиха брашно и дариха кмета с пита и мед за здраве и благополучие. С медени бонбони, приготвени лично от малчуганите и техните учители беше почерпено ръководството на общината.

От своя страна кметът Любомир Христов благодари на малките си гости и им пожела да растат здрави и щастливи, а когато тръгнат на училище, да бъдат и отлични ученици.


4657

07.02.2017 г.

Консултации за определяне съставите на секционните комисии в понеделник, 13 февруари

Кметът на община Шумен Любомир Христов кани представителите на политическите партии да участват в консултации за определяне състава на секционните избирателни комисии за произвеждане на предстоящите парламентарни избори на 26 март 2017 г.

Датата, на която ще се проведат консултациите, е 13 февруари 2017 г. От 13.00 часа в зала 203 на общината ще бъде направена проверка на документите, а от 13.30 часа ще започнат преговорите за състава на СИК.

Съгласно Изборния кодекс СИК се състои от председател, зам.-председател, секретар и членове. Броят на членовете е утвърден от РИК: 7 или 9 членове, според броя на избирателите в съответната секция.

Напомняме, че съгласно Заповед от 02.02.2017 г. на кмета на община Шумен, на територията на общината са образувани 127 избирателни секции. При необходимост може да се образува и подвижна избирателна секция.


4656

07.02.2017 г.

Нова система за прием в първи клас подготвя Oбщина Шумен

Системата определя условията, реда, критериите и графика на дейностите за прием на децата в първи клас, съобщи на брифинг зам.-кметът по образование и култура Найден Косев. Тя е съобразена с изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование, както и с наредба 10 за организация на дейностите в училищното образование.

До първи март на съответната година общинската администрация изготвя и изпраща списък с данни за децата, които трябва да постъпят в първи клас. Училищният план-прием в първи клас за предстоящата година се утвърждава със заповед на директора на училището до 30 март. Съобразно прогнозния брой ученици, които предстои да постъпят в първи клас, и броя на училищата в населеното място в документа се предлага максималният брой на паралелките за прием в първи клас за всяко училище да е четири. Училищният план-прием в първи клас за учебната 2017/2018 година, който е утвърден преди датата на издаване на заповедта, с която системата влиза в сила, се реализира във вида, в който е утвърден от директора на училището.

Подаването на заявления за прием започва от 3 април до 31 май. До 5 юни се обявяват резултатите от първото класиране, а записването става от 6 до 12 юни. От 14 до 16 юни се приемат заявления за второ класиране, като резултатите от него се обявяват до 20 юни. Ако има останали свободни места, те се попълват след 28 юни до 15 септември, е записано в проекта на новата система за прием в първи клас.

Приемът се осъществява по няколко критерия, като водещ е близостта на училището до настоящия адрес на родителите и/или най-краткото време за достигане до училището. При наличието на голям брой кандидати за определено училище се прилагат и допълнителни критерии: дете с трайни увреждания над 50%; дете с двама починали родители;други деца от семейството, обучаващи се в училището;деца, завършили подготвителна група в избраното учебно заведение; близост до местоработата на единия от родителите.

Новата система е одобрена от Консултативния съвет на директорите в средното образование и от Общото събрание на директорите на училища. Тя ще влезе в сила със заповед на кмета на община Шумен Любомир Христов и ще бъде публикувана на сайта на общината.


4655

06.02.2017 г.

Концерт от цикъла „Млади виртуози" на Симфониета - Шумен

Успешният цикъл „Млади виртуози" на Симфониета-Шумен продължава с талантливата цигуларка Зорница Иларионова. На 9 февруари /четвъртък/ тя ще изпълни Концерта за цигулка и оркестър на П.И.Чайковски под диригентската палка на Станислав Ушев. В програмата ще чуем още увертюрата „Фингалова пещера" /"Хебриди"/ от Феликс Менделсон, а по случай 220-годишнитата от рождението на Франц Шуберт ще прозвучи неговата Пета симфония. Концертът ще започне в 18,35 часа в зала „проф. Венета Вичева".

Зорница Иларионова завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София в класа по цигулка на Благородна Танева и Музикалния колеж "Кралица София" в Мадрид при проф. Захар Брон. Понастоящем е студентка в Нов български университет в класа на проф. Марио Хосен.

Носител е на редица награди в национални и международни конкурси като: "Недялка Стоименова", "Панчо Владигеров", "Добрин Петков", "Млади виртуози", "Канети", "Анталия", "Васко Абаджиев", I Национален конкурс по цигулка "Варна" през 2015 година. Изнася успешни концерти в Париж, Кан, Монако, Мадрид, Лисабон, Брюксел, Хамбург, Есен, Москва, Виена, Братислава, Берн, Любляна, Интерлакен, Солун, Белград и в редица международни фестивали като "Мартенски музикални дни" в Русе, "Владимир Спиваков" в Москва, "Musica Mundi" в Белгия, "Mozarteum" в Залцбург, камрен музикален фестивал в Бьолен, Германия, "Софийски музикални седмици", "Варненско лято", "Аполония" в Созопол, "Лауреатски дни Катя Попова" в Плевен, "Evmelia" в Гърция, "Европейски музикален фестивал" - София. Работила е с музиканти като проф. Захар Брон, проф. Минчо Минчев, проф. Таня Бекер-Бендер, проф. Борис Гарлицки, проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Жерар Пуле, проф. Доналд Вайлерщайн, проф. Олег Кръса, проф. Игор Петрушевски, Иври Гитлис, Светлин Русев, Вадим Глузман, Мидори и много други.

Зорница Иларионова става лауреат на конкурс, организиран от Фондация "Йордан Камджалов". На 12 юни 2014 г. е наградена от Нейно Величество Кралица София в кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, Испания с нагладата "Най-добър цигулар в класа по цигулка на проф. Захар Брон". През септември 2015 година е финалист на XIII Международен конкурс за цигулка "Хенрик Виенявски" в Полша. Зорница Иларионова получава наградана на "Кристална лира" за 2015 година в номинацията за Млад испълнител заедно с пианиста Асен Танчев.


4654

06.02.2017 г.

Започнаха аварийни кърпежи в Шумен

От днес, 6 февруари, започват аварийните кърпежи на образувалите се след обилния сняг опасни дупки по улиците в Шумен, съобщи инж. Николай Евтимов, главен експерт „Пътна инфраструктура" в строителната дирекция на общината. Решението е временно заради все още студеното зимно време и невъзможността да се правят трайни кърпежи. Дупките и по-сериозно нарушената улична настилка на места ще се запълват със студена асфалтова смес.

Служители от строителната дирекция в общината направиха оглед на състоянието на уличната мрежа и набелязаха критичните участъци и най-опасните места, за които трябва да се вземат по възможност най-бързи мерки. От днес работници от ОП „Строителство и благоустройство" започват работа по бул. „Симеон Велики" в участъка от жп надлеза до магазин Технополис.

През седмицата ще се работи още и по улиците „Владайско въстание", „Ген. Драгомиров", „Васил Априлов", „Ален мак", „Марица", „Август Попов" и около стария обръщач в кв. „Боян Българанов".


4653

02.02.2017 г.

Образувани са избирателните секции на територията на община Шумен

Във връзка с предстоящите на 26.03.2017 г. Парламентарни избори Община Шумен информира гражданите, че със заповед на кмета Любомир Христов са образувани избирателните секции на територията на общината, утвърдени са тяхната номерация и адреси.

Със същата заповед са определени и местата за обявяване на избирателните списъци. В тях гражданите с избирателни права могат да направят справка къде се намира секцията, в която следва да гласуват в изборния ден, според административния си адрес.

Заповедта е публикувана на интернет страницата на община Шумен www.shumen.bg, в раздел „ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2017 ". Текстът е поставен и на информационното табло в административната сграда на общината.


4652

01.02.2017 г.

Изложбата "Островът на съкровищата" представя археологическите проучвания в село Сушина

От днес, 1 февруари, до края на месец март в Регионалния исторически музей – Шумен е експонирана изложбата „Островът на съкровищата". Тя показва резултатите от археологическите проучвания при село Сушина през последните 10 години.

Праисторическата селищна могила Нуриюк се е образувала от продължителното обитаване на селище през каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.). Тя има елипсовидна форма и заема площ от около 5 дка. При строителството на язовир „Тича" през 60-те години попада в неговата чаша и ежегодно се разрушава от промените в нивото на водата.

През 2007 г., поради рязкото спадане на нивото на язовира, на повърхността се появяват човешки кости от некропола на могилата. Тогава започват спасителни проучвания с научен ръководител доц. д-р Стефан Чохаджиев. За два кратки археологически сезона (2007-2008 г.) и през 2015 г. са проучени 15 гроба от този некропол. Предвид ежегодното разрушаване на могилата, през следващите осем години (2009-2016 г.) са провеждани редовни археологически проучвания и на селищната могила. Най-значим резултат от тях е разкриването на внушително каменно отбранително съоръжение.

По време на разкопките до този момент са открити около 3000 артефакта с изключителна научна и експозиционна стойност. Една част от тях са представени във витрините на изложбата „Островът на съкровищата", а резултатите от проучването на отбранителното съоръжение са представени чрез табла – с текстове и илюстрации. Входът за експозицията, подредена в Мраморното фоайе на музея, е свободен до 10 февруари.


4651

31.01.2017 г.

Премахват старите автомобили в Шумен

Започва премахването на излезли от употреба моторни превозни средства, паркирани (изоставени) в имоти общинска или държавна собственост. Близо 400 автомобила трябва да бъдат отстранени от паркинги, тротоари, зелени площи и междублокови пространства.

Комисия, назначена със заповед на кмета Любомир Христов, издава предписания на собствениците за преместване на излезлите от употреба коли в собствени поземлени имоти или на вече определената площадка за временно съхранение на ул. „Цветан Зангов" № 30. Едновременно с това се съставят и констативни протоколи за техническото състояние на превозните средства. Когато собствениците не могат да бъдат установени, предписанието се залепва под формата на стикер на видно място на автомобилите. При неизпълнение на указанията за преместване в тримесечен срок от получаване на предписанието общината предприема действия за принудителното им премахване.

Ако автомобилът не бъде потърсен до 14 дни от датата на приемане на площадката, той се предава в центъра за разкомплектоване. В рамките на този срок собственикът има право да поиска връщане на автомобила.Освобождаването се извършва,след като се заплатят разходите по преместването и съхранението на превозните средства.


4650

27.01.2017 г.

Премахването на металните тръби под железопътния мост е без съмнение законосъобразно и необходимо

Окръжната прокуратура в Шумен потвърди отказа на Районната прокуратура от 9 декември 2016 година да образува наказателно производство по сигнал на депутата Иван Иванов и на синдика на "Топлофикация – Шумен" ЕАД Елвира Танчева по случая с изрязването на тръбопроводи под железопътния мост на бул. "Симеон Велики" в района на жп-гарата в Шумен.

През август миналата година беше възложена проверка по двата сигнала. След приключване на всички действия за изясняване на фактите, наблюдаващият прокурор Маргарита Николаева отказа да образува наказателно производство и прекрати преписката. В постановлението на Районната прокуратура от девети декември се посочва, че липсват данни за извършено престъпление. В него се посочва още, че действията по премахване на тръбопроводите са предприети с оглед задълженията на местната власт за осигуряване на проводимостта на речните корита и прилагане на мерки за предотвратяване и ограничаване на щетите от наводнения по Закона за водите и в резултат на направените от Междуведомствената комисия предписания.

Постановлението на Районната прокуратура беше обжалвано от "Топлофикация – Шумен" ЕАД, представлявано от Елвира Танчева. Окръжната прокуратура обаче не уважи жалбата и определи искането за образуване на наказателно производство за неоснователно, необосновано и незаконно. В мотивите към постановлението на Окръжната прокуратура от 23 януари 2017 година се припомня становището на Междуведомствената комисия, която препоръчва да се премахнат тръбите, заедно с фундаментите, за да се възстанови проводимостта на коритото под моста. Установено е, че съоръженията са опасни, силно корозирали, не се използват, не се стопанисват, не се поддържат от години, поради което са се превърнали в предпоставка за наводнения в района.

В постановлението на Окръжната прокуратура, с което се потвърждава решението на първата инстанция, всички действия на кмета на община Шумен и на заместник-кмета, на членовете на Междуведомствената комисия и на длъжностните лица са определени като мотивирани и необходими. Премахването на тръбите заедно с фундаментите е било неотложно с единствената цел да не се допуснат наводнения на бул. "Симеон Велики" под ж.п. надлеза. Припомня се, че мястото е критично, при всеки обилен дъжд булевардът се наводнява и застрашава живота на хората, които преминават с автомобилите си оттам.

В текста на постановлението на Окръжната прокуратура, подписано от зам.-окръжния прокурор Димитър Димов, се казва още, че решенията на кметското ръководство и последващите действия за тяхното изпълнение без съмнение са законосъобразни и необходими. Те се основават на разпоредбите на Закона за водите и на управленска грижа за живота, здравето и имуществото на гражданите. В случай, че „Топлофикация – Шумен" ЕАД счита, че в резултат на действията за прилагане на разпоредбите на Закона за водите са настъпили имуществени вреди за дружеството би могло да предяви и докаже претенциите си по съдебен ред пред съответния съд.


4649

26.01.2017 г.

Общинските съветници приеха бюджета на община Шумен за 2017 година

С 29 гласа „за", 7 „против" и 1 „въздържал се" предложеният от общинската администрация проект за бюджет на община Шумен за 2017 година беше приет на днешната сесия на Общинския съвет. Против гласуваха шестимата съветници от БСП без Веселин Пенчев, който в момента на гласуването отсъстваше от залата. Срещу предложения бюджет гласува и съветникът от „Атака" Добрин Чайлев, с „въздържал се" – Васил Христов от Народен съюз.

70 832 030 лв. е бюджетът на община Шумен за 2017 г. Рамката на бюджета е с над 12 милиона лв. по-голяма в сравнение с миналата година. Повишението идва от трансфери от държавния бюджет, сред които 8 362 000 лв. за многофункционалната спортна зала, както и от по-добрата събираемост и повече местни приходи в сравнение с предишни години.

За първи път тази година Общината е предвидила повече местни пари в рамката на бюджета – 35 995 565 лева, докато тези от държавата са 34 836 465 лева. лева. „Такъв размер на бюджета община Шумен не е имала досега", обясни пред журналисти зам.-кметът Татяна Костова. „С най-голям относителен дял в него са средствата за образование, с близо 2 млн. 200 хиляди повече от 2016, парите за екология са с увеличени с 407 000 лева, за пътна инфраструктура през 2017 са заделени с 444 000 лева повече през тази година.

В капиталовата програма на общината тези функции също бележат ръст. През 2016 година бяха предвидени 1 348 000 лева, а през 2017 г. за капиталови разходи от собствени приходи са заделени 2 100 000 или със 750 000 повече в сравнение с миналата година. Увеличението е в резултат на повече местни приходи, на по-добра организация и събираемост, на стриктно следване на нормативните изисквания и повишен контрол от страна на администрацията."

С бюджета за 2017 г. са осигурени реалните потребности за местните дейности. Постигането на годишните цели и запазването на стабилното финансово състояние на общината ще зависят в голяма степен от подобрената организация на дейността на общинската администрация, от укрепената финансова дисциплина и контрол.


4648

25.01.2017 г.

Още две детски градини в Шумен ще бъдат газифицирани

Филиалът на детска градина "Космонавт" на ул. „Съединение" и детска градина „Пролетна дъга" в Шумен ще бъдат газифицирани с европейски пари. Това стана ясно на брифинг в Община Шумен днес.

Кметът Любомир Христов и зам.-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров обясниха, че средствата са отпуснати от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (2009-2014 г.), по програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" и са в размер на 192 000 лева.

„Успяхме да приключим в максимално кратки срокове газификацията на детските градини „ Дружба", „Братя Грим" и детската ясла „Тракийче". Спестихме малко повече от 100 000 лева от сумата, която ни беше отпусната по предишния проект. Кандидатствахме и бяхме сред първите одобрени от Министерството на енергетиката да получи допълнително 92 000 лева," каза пред журналисти кметът Любомир Христов.

Така се получи общата сума от 192 000 лева, за която подписахме вчера анекс към предишния договор, обясни инж. Тодоров. „Предвидено е преустройство на котелното помещение за работа с природен газ, изграждане на довеждащ газопровод от улицата до сградата на едната детска, а в другата ще бъде подменена и цялата отоплителна инсталация".

Кметът Любомир Христов съобщи, че се очаква с близо 30 000 лева да се намалят разходите за отопление в двете детски градини. Строителните дейности трябва да започнат през месец март и да приключат до 18 април. Те няма да пречат на учебния процес, защото ще се работи само в котелното, ако се налага и събота, и неделя, когато няма деца в детското заведение. Предстои обявяването на обществена поръчка за избор на изпълнител на строителните дейности. Това ще стане в началото на февруари. Така от общо 16 в града само една детска градина в Шумен остава без газификация.

Кметът и Боян Тодоров поканиха журналистите да видят какво е направено за близо два месеца и половина след газификацията на детските градини "Дружба " и "Братя Грим" и на детската ясла "Тракийче" в кв. "Тракия". Общинското предприятие „Строителство и благоустройство" извърши допълнителни ремонтни дейности в детските заведения на стойност малко повече от 24 150 лева общински средства.

На брифинга беше съобщено още, че вече е подписано и споразумението, с което общината получава и остатъка от 400 000 – те хиляди лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за подготовката на работен проект за изграждане на Пречиствателна станция за питейни води. „Вчера в МРРБ подписахме споразумение за 320 000 лева. На първи декември на общината бяха приведени 80 000 лева. С тези средства – общо 400 000 лева ще бъде заплатен работният проект. Обявихме обществена поръчка за изработване на работен проект за пречиствателна станция за питейни води в Шумен през месец юли. Четири фирми подадоха документи за участие. През месец ноември беше избран изпълнител - Обединение „ЕС-Н-Билд и очакваме проектът да бъде готов до края на месец февруари," припомни Любомир Христов. „Така изпълняваме едно от обещанията си, които дадохме пред шуменци още в началото на нашия мандат." След това ще се търсят средства за изграждане на ПСПВ както от националния бюджет, така и по европейски програми.


4647

24.01.2017 г.

Шедьоврите на руската класика в концерт на Симфониета – Шумен

Шуменци ще имат възможността да се насладят на едни от най-вълнуващите произведения от руската музикално-композиторска школа на концерта на Симфониета – Шумен на 26 януари, четвъртък.

Под диригентството на Калина Василева публиката ще чуе изящния Валс от сюитата към драмата „Маскарад" от Хачатурян, Първи концерт за пиано и оркестър от Чайковски и Симфония № 1 „Класическа" от Сергей Прокофиев. Солист на концерта ще бъде младият и изключително талантлив пианист Емануил Иванов.

По традиция концертът ще се проведе в четвъртък от 18,35 чака в зала „Проф. Венета Вичева".

Емануил Иванов е роден през 1998 г. в Пазарджик. Започва музикалното си обучение при Галина Даскалова в читалище „Виделина" в родния си град. Понастоящем работи с проф. Атанас Куртев в София.

Лауреат е на конкурси като „Скрябин-Рахманинов", „Лист-Барток", „Млади виртуози" и „Фредерик Шопен" (Санкт-Петербург). Участвал е в майсторски класове на Дмитри Алексеев, Владимир Овчинников, Людмил Ангелов, Атанас Куртев, Павел Егоров и др. Свирил е със Симфоничния оркестър на БНР. Изнасял е солови рецитали в България, Франция и Полша.


4646

24.01.2017 г.

30 януари – приемен ден на кмета на община Шумен Любомир Христов

Кметът на община Шумен Любомир Христов ще има приемен ден на 30 януари, понеделник, от 14.00 часа. По същото време в кабинетите си граждани ще приемат, неговите заместници Татяна Костова, Боян Тодоров, Росица Антонова, Светлана Маркова, Найден Косев и секретарят на община Шумен Диян Димитров.

Гражданите могат да се запишат за приемния ден на място в сградата на общината, в стая 301. За въпроси и справки те могат да позвънят на телефон 0/54 857 771.

На 30 януари по същото време в стая 315 в сградата на общината приемен ден ще има и председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев.


4645

23.01.2017 г.

Нов каталог представя част от богатите колекции на Регионалния исторически музей в Шумен

Излезе от печат каталогът „Шареният свят на киното" – първи от поредицата, представяща богатата колекция филмови афиши, която Регионалният исторически музей в Шумен започва да публикува. Общият им брой е над 2200 – те са откупени от "пленника" на седмото изкуство – шуменецът Ростислав Бакалов и се съхраняват във фондовете на музея. Постъпват в музея през 1992 г. В нея намират място кино постери с най-известните актьори от 20-те – 80-те г. на XX в.

Настоящото издание представя пълен списък на плакати от български филми с описания – имена на режисьори, сценаристи, главни актьори и година на производство. Това са 439 броя плакати от средата на 40-те до края на 80-те г. на миналия век. Каталогът е обогатен със 115 фотоса на едни от най-известните български филми, собственост на музея. Включени са и първите, произведени след 9 септември 1944 г. – „Ще дойдат нови дни", „Калин орелът", „Под игото", „Героите на Шипка".

Книжното тяло е предназначено за най-широк кръг читатели, любители на киното и колекционери.


4644

23.01.2017 г.

Започва плащането на местните данъци и такси в Община Шумен

Плащането на данъка върху недвижимите имоти, таксата битови отпадъци и данъка върху превозните средства за 2017 година започва от днес, 23 януари.

Данъкът за недвижимите имоти и данъкът за превозните средства може да се плати на две вноски – първата трябва да бъде внесена до 30 юни, а втората – до 31 октомври. Платилите цялата сума до 30 април ще получат пет процента отстъпка, напомнят от данъчната служба в Община Шумен.

До 1 март собствениците на недвижими имоти в Шумен ще получат по пощата съобщения за дължимите от тях суми за данък сгради, такса смет и МПС. Проверка на задълженията може да се направи на интернет страницата на местната администрация чрез КИН / клиентски идентификационен номер /. Услугата за издаване на КИН е безплатна и се предоставя от общинската данъчна служба.

Плащането може да стане на касите в отдел „Местни данъци и такси" в сградата на общината на бул. „Славянски" №17. Работното време е от 08.30 ч. до 18.30 ч., без прекъсване. За улеснение на гражданите задълженията могат да бъдат платени на място и чрез ПОС терминални устройства. Данъчните си задължения гражданите могат да платят и на изнесените работни места в кв. „Дивдядово" и кв. „Боян Българанов". Тяхното работно време е от 07.30 до 17.30 часа с почивка от 12.00 до 14.00 часа всеки работен ден от понеделник до петък.

Плащането на задълженията може да се извършва и по банков път по сметката, обявена на сайта на община Шумен – www.shumen.bg

През 2017 година няма промяна на ставките за облагане.

До 31 януари е крайният срок за подаване на патентна декларация и декларация за туристически данък, които също се подават в общинската данъчна служба. Платилите в срока на подаване имат право на пет процента отстъпка. Образци на декларациите могат да се получат от отдел „Местни данъци и такси" или да се изтеглят от интернет страницата на Община Шумен.

От 1 януари 2016 година има промяна в последователността на погасяване на вземанията. Съгласно чл. 169, ал. 3а от Данъчно процесуалния кодекс задълженията се погасяват по реда на възникването им, т.е. започва се от най-старото в годините назад.


4643

20.01.2017 г.

Продължават проверките за непочистен сняг и ледени висулки в Шумен

13 акта за непочистен сняг и лед от прилежащите тротоарни площи към търговски обекти, офис и жилищни сгради са издали инспекторите от строителната дирекция в Община Шумен до момента.

От администрацията напомнят, че това е задължение на гражданите, собствениците, наемателите и ползвателите на недвижимите имоти. Проверките за изпълнението на тези задължения продължават. Изискването се отнася също и за ръководителите на учреждения, стопански и обществени организации. Санкциите за неизпълнение са в размер от 100 до 1000 лева.

От общината припомнят още, че отстраняването на ледените висулки и снежните маси по навесите на търговски или други обекти, по покривите на сградите, терасите, прозорците и климатичните инсталации също е отговорност на гражданите. Управителите на етажната собственост трябва да направят съответната организация за премахването им.

При невъзможност те могат да потърсят съдействие от специализираните формирования на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". Сигнали могат да се подават на телефон 112.


4642

20.01.2017 г.

Повече пари за образование, екология и пътна инфраструктура са предвидени в бюджета на Община Шумен за 2017 година

Проектът за бюджет на община Шумен за 2017 година предвижда той да е в размер 70 832 030 лева. Най-много средства в него са заделени за образование, екология и пътна инфраструктура, като за реализиране на приоритетите в тези области ще се положат усилия за осигуряване и на европейско финансиране.

Приходите с държавен характер са 34 836 465 лева. Очакваните приходи с местен характер са в размер на 35 995 565 лева. В резултат на предприетите мерки от страна на общинската администрация за увеличаване на събираемостта се предвиждат по-високи приходи от данъци с 2 % спрямо плана за 2016 г. Увеличени са и средствата за ползване на временен безлихвен заем между бюджетни сметки и сметките за средства от Европейския съюз с 500 000 лева. Този ресурс е необходим за мостово финансиране на проекти по оперативни програми.

В разходната част на бюджета средствата, предвидени за прилагане на стандартите в делегираните държавни дейности, са в размер на 33 019 606 лева. Най-голямо спрямо 2016 година е увеличението за издръжката на дейностите за образование – с 10.3 %, за култура – с 13.45 % и за пръв път от много години насам е увеличен с 9.1% стандартът на разходите за персонала в общинската администрация.

Разходите за местни дейности са в размер на 33 478 723 лева. Предвижда се увеличение от 11 231 023 лева, като ръстът в сравнение с първоначално планираното в предходния бюджет се дължи на предоставените от Министерския съвет средства за изграждане на многофункционална спортна зала.

С бюджета за 2017 г. са обезпечени плащания в размер на 1 999 177 лв. по главниците на общинския дълг. Намалени са разходите за лихви по дълга с 115 240 лв. след предоговорени по – ниски лихвени нива през 2016 г.

70 000 лева са отделени за текущи ремонти по кметствата.

Въпреки ограничения финансов ресурс с бюджет 2017 са осигурени реалните потребности за местните дейности.

С проекта за бюджет за 2017 г. е предвидено дофинансиране на държавни дейности с местни приходи в размер на 2 516 842 лв. за образование, култура и общинска администрация.

От местните приходи е направен разчет за капиталови разходи в размер на 11 627 386 лева, което е с 9 268 186 лева повече за 2016-та година.

Постигането на годишните цели и запазването на стабилното финансово състояние на общината ще зависят в голяма степен от подобрената организация на дейността на общинската администрация, от укрепената финансова дисциплина и контрол и от повишаване събираемостта на местните данъци и такси.


4641

19.01.2017 г.

Наградиха шуменските доброволци, участвали във възстановяването на Хитрино

Кметът на община Шумен Любомир Христов награди доброволците от общинското формирование, които се включиха във възстановяването на Хитрино след влаковата катастрофа на 10 декември 2016 година и изтеглянето на цистерните след трагедията в селото. На специална церемония на 14 от шуменски доброволци бяха връчени благодарствени грамоти за проаявена отговорност и висок професионализъм.

Да поздравят членовете на формированието в Шумен дойдоха старши комисар Красимир Шотаров, директор на Дирекция „Оперативна дейност" при Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", Иван Видоловски, председател на Сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България", Костадин Чифлигаров, главен инспектор, началник на сектор "Доброволни формирования" в Дирекция "Оперативни дейности" при Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". В срещата участваха още областният управител Донка Иванова, ръководителите на регионалните структури на МВР, на службата „Пожарнабезопасност и защита на населението" в Шумен и др.

Шуменските доброволци са сред първите, които отидоха на място да помагат на хората от Хитрино. Още от първия ден на влаковата катастрофа и взрива, който унищожи сгради и покъщнина, всички бяха в готовност да участват във възстановителните работи и впоследствие, при първия възможен момент се включиха във възстановителните дейности, обясни кметът. „С тези грамоти изразяваме нашата признателност и благодарност за действията ви. Вие се доказахте като истински мъже", каза при връчването на отличията Любомир Христов.

За действията си днес грамоти получиха Красимир Косев, Дилян Узунски, Евгени Славов, Иван Христов, Илия Илиев, Ивайло Маринов, Николай Недялков, Мирослав Стефанов, Никола Николов, Несрин Ибрямов, Тодор Тодоров, Койчо Койчев, Павел Павлов и координаторът на доброволците по време на работата им в Хитрино Катя Великова.

Общинските служители и ръководители на формированието Красимир Косев и Дилян Узунски помагаха на пожарникарите още от първия ден на трагедията. Останалите членове на формированието се включиха в по-късно в акцията по разчистване на пострадалите сгради в Хитрино.

„Доброволното формирование на община Шумен е едно от първите, регистрирани в страната. В момента в него членуват 37 (тридесет и седем) доброволци, като през настоящата 2017-та година според новите изисквания по регистрацията съставът му ще бъде редуциран под 30 (тридесет) души. Базата на формированието се помещава в защитното съоръжение на СУ "Трайко Симеонов" в града. Осигурена е пълната защитна екипировка на доброволците със средства от държавата. Формированието е оборудвано с техника и помощен инвентар, закупени от Община Шумен", обясни още кметът.


4640

18.01.2017 г.

Набелязаха мерки срещу птичи грип в община Шумен

Превантивни мерки за недопускане на възникване и разпространение на птичи грип на територията на община Шумен бяха набелязани на заседание на Общинската епизоотична комисия. Заседанието се проведе днес, 18 януари, в сесийната зала на общината под председателството на заместник-кмета по социални дейности и здравеопазване д-р Светлана Маркова. В заседанието участваха още главният специалист от Областната дирекция по безопасност на храните д-р Димитър Димитров, ст. експерт в „Здравеопазване" Румяна Рачева и кметовете на населени места в общината.

До 3 февруари трябва да бъде извършено преброяване на домашните птици по населените места в общината. Собствениците не трябва да допускат домашните и другите видове птици, отглеждани на закрито, да излизат извън дворовете, по възможност да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от другите видове домашни птици, да не допускат контакт между домашни и диви птици, да съхраняват фуража в закрити помещения, да информират незабавно обслужващите ги ветеринарни лекари или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или повишаване на смъртността.

Забранява се продажбата на домашни или други птици на нерегламентирани пазари на територията на общината и провеждането на изложби. Към този момент няма определена дата, в която ще отпаднат забраните. Контролът по изпълнението на превантивните мерки е възложен на кметовете на населените места.

Птичият лов остава забранен в няколко области от страната, но Шумен не попада в тях, стана ясно на срещата днес.


4639

17.01.2017 г.

Затворен за движение е пътят между селата Велино и Живково

Машините на фирма „Барс" АД почистват всички пътища от общинската пътна мрежа, за да осигурят нормалното придвижване на автомобилите до населените места.

Затворен за движение на моторни превозни средства остава участъкът между селата Велино и Живково поради обилния снеговалеж и навяванията.

Останалата част от общинската пътна мрежа към момента е проходима въпреки снега, който вали от близо четири часа на територията на общината.

С оглед на очакванията и синоптичната прогноза за усложняване на обстановката до края на деня и през нощта остават в сила предупрежденията да не се предприемат пътувания извън населените места.

Движението се извършва при тежки зимни условия и ситуацията се бързо се променя, затова, ако не е неотложно, не тръгвайте на път, призовават от Общинския щаб по бедствия и аварии към община Шумен.


4638

16.01.2017 г.

Сурвакарчета наричаха за здраве и късмет в Община Шумен

Деца от СУ „Трайко Симеонов" в Шумен сурвакаха кметския екип и наричаха за здраве и късмет по повод празника Василица и настъпването на ромската нова година. Кметът Любомир Христов и целият кметски екип поздравиха гостите на тържеството, пожела на децата да са здрави, да слушат своите родители и учители и да се учат, за да успяват в живота. Малките сурвакари получиха торбички с лакомства.

Учениците са включени в проекта „Намаляване на отпадането на ромските деца от училище – Всеки ученик ще бъде отличник" на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе". Основната цел на проекта е училището да се превърне в желано място за ромските деца, където те да повярват в себе си и да получат шанс да се развиват. Един от задължителните елементи на проекта е да бъде организирана свободноизбираема подготовка в областта на фолклора на различните етноси. Заедно с това се създават родителски клубове и ученически парламент, които стимулират редовното посещение на учебните занятия и успеваемостта на децата, за да няма ранни отпадания на учениците, разказа Силвия Станчева, регионален координатор за Североизточна България.

„Василица е празник, на който ние възстановяваме мостовете помежду си, взимайки опита и поуките от старата година, за да влезем пречистени в Новата. Надяваме се, че ще направим това заедно и искаме нашите деца да ви дарят с усмивки и позитивни емоции, да ви пожелаят здраве и успешна година"


4637

13.01.2017 г.

Опасност от заледявания и образуване на ледени висулки

От Община Шумен предупреждават гражданите, че с оглед повишаване на температурите при топенето на снега се образуват опасни заледявания и висулки по стрехите на сградите, по навеси и балкони. От администрацията напомнят, че задължение на гражданите, институциите, собствениците и наемателите на търговски обекти е да отстранят сами опасните висулки както и да почистят снега и леда пред сградите.

Инспектори от дирекцията „Устройство на територията" извършват проверки в града. При неспазване на Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред и констатиране на нередности, непочистени тротоари, прилежащи площи, входове на жилищни блокове и магазини, собствениците ще бъдат ще бъдат санкционирани. До момента са образувани пет административно-наказателни производства срещу нарушители. Санкциите са в размер от 100 до 1000 лева.

От администрация призовават за пореден път водачите на автомобили да не паркират колите си по най-натоварените булеварди, по тесните и труднопроходими при зимни условия улици, тъй като спрените коли пречат на нормалния достъп и затрудняват работата на снегопочистващата техника. Освободени от автомобили трябва да бъдат и местата около училищата, детските градини и здравните заведения, напомнят още от кметството.


4636

13.01.2017 г.

Поетична вечер "Братството на поетите: Никола Вапцаров – Иван Пейчев"

Поетична вечер "Братството на поетите: Никола Вапцаров – Иван Пейчев" ще се проведе в къщата музей "Никола Вапцаров" на ул. "Ангел Кънчев" №37 в София от 17.00 часа на 14 януари, събота. Покана за участие е отправена към Инициативния комитет в Шумен за отбелязване на 100 години от рождението на Иван Пейчев. Николай Калев и старши експертът от отдел „Култура" на Община Шумен Стилиян Стоянов ще участват в творческата среща.

По време на събитието, посветено на двамата поети, ще се състои премиерата на книгата с избрани стихотворения на Иван Пейчев „Искам си родината!", съставена от Марияна Фъркова. По-късно ще бъде прожектиран филмът „Един невероятен гладиатор" на режисьора Александър Донев по сценарий също на Марияна Фъркова. Мая Вапцарова ще представи специално дешифрирани записки на брата на Никола Вапцаров и нейния баща Борис, които ще обогатят разказа на Петър Пейчев, син на Иван Пейчев, за близостта между двамата големи поети и техните семейства.

Сред участниците в събитието са още Петър и Светла Пейчеви, Христо Ганов, актьорът Досьо Досев, проф. Божидар Кунчев, приятели на поета, Александър Донев и неговият екип, Гергана Райчева от издателство „Прозорец", млади и изявени творци. Присъстващите ще прочетат любими произведения на Никола Вапцаров и Иван Пейчев, както и свои творби, посветени на двамата поети. Водеща на вечерта ще бъде Катя Зографова, която ще разкаже новооткрити факти за връзките между Вапцаров и Пейчев.

Гостите ще имат възможността да видят изложба с непубликуван ръкопис, новите издания на Иван Пейчев и снимки от приятелския кръг от кафене "Средецъ": Александър Вутимски, Александър Геров, Антон Куманов-Замбо, Антон Попов, Михаил Сматракалев, художника Стоян Сотиров и др.


4635

11.01.2017 г.

12 и 13 януари са неучебни дни

С решение на МОН дните 12 и 13 януари са обявени за неучебни за училищата на територията на общините Шумен, Венец, Върбица, Каолиново, Каспичан, Никола Козлево, Нови пазар и Смядово.

Информацията е публикувана на сайта на министерството.


4634

11.01.2017 г.

МОН трябва да обяви дали ще се учи на 12 и 13 януари

Кметът на община Шумен Любомир Христов изпрати писмено уведомление до Регионалното управление на образованието в Шумен с искане за временно прекратяване на учебните занятия на 12 и 13 януари поради усложнената зимна обстановка на територията на общината. Искането следващите два дни да бъдат обявени за неучебни е свързано с ниските температури, снегонавяванията и заледяването, проблемите с електрозахранването и водоснабдяването на места и с оглед предотвратяване на рисковете при придвижване и пътуване на учениците към училищата.

Според процедурата Регионалното управление на образованието следва да обобщи информацията за областта, а решението за прекратяване на учебните занятия ще вземе МОН.

Кметовете на общини имат право в такива случаи да обявят само до три дни за неучебни.


4633

11.01.2017 г.

Светломир Златков ще дирижира концерт на Симфониета – Шумен

Младият и талантлив диригент пристига от Виена, за да гостува на сцената на Симфониета – Шумен. На пианото ще солира известният музикант Ростислав Йовчев. Концертът ще се състои на 12 януари от 18.35 часа в зала "Проф. Венета Вичева" в общината.

Австрия, Германия и България се обединяват в един класично-романтичен концерт. В програмата са включени Концерт за пиано №11 от Моцарт, Четвъртата си симфония на Менделсон, наречена „Италианска". Шуменската публика ще има възможността да чуе за първи път в България Две миниатюри за пиано и струнен оркестър от Панчо Владигеров, както и части от познатия цикъл „Класично и Романтично".

Светломир Златков е роден през 1992 година в Шумен. На шест годишна възраст, започва обучението си по пиано при Ралица Крумова. От 2001 г. е ученик на Надежда Милева. Носител е на много награди от клавирни конкурси в България и чужбина. От 2005 до 2012 г. си партнира в клавирно дуо с Елица Мирчева. Под ръководството на клавирните им педагози Надежда Милева и Аринка Вътева дуото печели отличия в страната и в Европа – първи награди от конкурсите „Франц Шуберт" в Русе, „Класика и съвременност" в Стара Загора, Конкурс за клавирни дуа на четири ръце във Валберг, Франция, Младежки клавирен конкурс в Ниш, Сърбия и др.

Още като ученик Светломир проявява интерес към дирижирането. На 17 години започва да работи със Славил Димитров и дирижира концерти на Градския духов оркестър, Симфониета Шумен и хор Симеонис. Продължава образованието си в НМА „Проф. Панчо Владигеров" в класа по хорово дирижиране на Мирослав Попсавов. Учи оркестрово дирижиране с Георги Патриков. Само две години по-късно е приет за редовно обучение в Университета за музика и изпълнителско изкуство във Виена, Австрия в диригентския клас на Симеон Пиронков. Работи също с хоровите диригенти Ервин Ортнер (основател и диригент на Arnold Schönberg Chor) и Томас Ланг (хоров директор на Виенската държавна опера).

Светломир Златков е диригент и главен художествен ръководител на виенския хор Ars Vivendi, с който изнася успешни концерти с кантатно-ораториални произведения от Хайдн, Хендел, Шарпантие, Бах, Вивалди и др. През септември 2016 поема ръковоството на хора на църквата «Св. Петър" в първи виенски район, който съпровожда музикално месите на най-големите църковни празници. Като диригент Светломир е работил още с Pro-Arte Orchester Wien, Doreen Quartet.

Ростислав Йовчев е роден в София през 1961 г. Започва да изучава пиано на 6-годишна възраст при Маргарита Хлебарова, след което завършва Средното музикално училище „Любомир Пипков" в класа на Людмила Стоянова. През 1984 г. завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Проф. Панчо Владигеров") при проф. Атанас Куртев, след което и двугодишния майсторски клас. Специализира пиано, камерна музика и съпровод на соловата песен в Кралската консерватория – Брюксел.

Ростислав Йовчев активно концертира като солист и камерен изпълнител не само в България, но и в Германия, Белгия, Испания, Полша, Унгария, Румъния, Хърватска, Кипър, Турция, Южна Корея, Тунис и др. Участва в престижни фестивали у нас и чужбина – „Салон на изкуствата", „Софийски музикални седмици", „Варненско лято", „Надежди, таланти, майстори", „Аполония" (България), „Филармоника", „Музикалният октомври в Картаген" /Тунис/ и др.

В момента Ростислав Йовчев е професор по пиано в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" – София, а от 2008 г. е ръководител на катедрата по пиано към Теоретико-композиторския и диригентски факултет.


4632

11.01.2017 г.

Всички снегопочистващи машини работят в Шумен и по общинската пътна мрежа

Цялата налична техника на почистващите фирми на „Екомакс", РТК и „Е-Плант" е изкарана и продължава почистването на основните улици и булеварди в Шумен. Градският транспорт се движи нормално, по график. Разчистени са подходите към детските градини и яслите. Все още има проблеми с обработката на малките улици в града, но от фирмите обещават в ранния следобед и те да бъдат проходими. Заради счупен капак на шахта на мръсен канал в момента се регулира движението на автомобилите по ул. „Алеко Константинов" от общински служители, докато работници на ВиК подменят счупения капак.

Всички машини на фирма „Барс" АД работят по общинската пътна мрежа, но движението е затруднено поради обилния снеговалеж. Силният вятър е образувал преспи и навявания, които и в момента се разчистват. Нормалното движение на автомобилите по общинските пътища ще бъде възстановено, след като почистващата техника се изтегли от общинската пътна мрежа, за което гражданите ще бъдат своевременно уведомени.

От Общинския щаб по бедствия и аварии призовават гражданите да не пътуват извън населените места, ако не е наложително.

Благодарим на всички граждани и фирми, които рано тази сутрин излязоха и почистиха тротоарите пред сградите си.


4631

10.01.2017 г.

Кметът Любомир Христов награди участниците в конкурса „Да направим Шумен по-красив за Коледа"

Рекламни материали на община Шумен и по сто лева получиха отличените участници в конкурса за коледна украса от Детска градина „Изворче", Народно читалище „Стилиян Чилингиров 1963", Александър Димитров, Албена Ангелова, Селда Бейхан и СУ „Сава Доброплодни" .

В края на месец ноември община Шумен обяви конкурс за коледна украса в града и призовахме шуменци да участват в него. Идеята беше гражданите, фирмите, обществените организации, общинските и държавните институции да се включат в украсата за Коледа и да дадат своя принос в града ни да се създаде по-празнично настроение.

Обявихме, че ще има и награди. Вярно е, че те са символични. Но за нас, а предполагам и за хората, които се отзоваха на нашата покана, те не бяха най-важното нещо. По-важно беше желанието заедно да направим нещо добро за града и за жителите на Шумен. Хубаво е, когато се обединяваме в името на една обща идея и всеки се опитва да създаде приятно преживяване на другите.

Комисия, съставена от представители на отдел "Култура, младежки дейности и спорт" и представители на медиите в града, отличи и награди най-атрактивните коледни украси.

Благодарим на всички, които се отзоваха на поканата и участваха в конкурса „Да направим Шумен по-красив за Коледа".


4630

10.01.2017 г.

Екип на „Енерго-Про" пътува за Велино

Екип на „Енерго – Про" пътува с верижна машина на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен за село Велино, за да възстанови нарушеното електрическо захранване в селото. Това съобщиха от Общинския щаб по бедствия и аварии.

В момента пътят се пробива от двете страни. С техника на местната земеделска кооперация се работи от страната на село Велино. Машини на фирма „Барс" АД разчистват пътя от Царев брод към селото. До края на деня се очаква пътят да бъде отворен, стана ясно днес на брифинг в община Шумен, в който участваха кметът Любомир Христов и представители на фирмите Е-Плант, Екомакс и РТК.

Останалата част от общинската пътна мрежа е отворена за движение при зимни условия. При усложняване на обстановката фирма „Барс" е в готовност да изкара техниката си по всички направления на пътната мрежа в общината.

Продължава работата по почистването и уширяването на улиците в Шумен, така че да се осигури достъп на машините до казаните за смет. Сметопочистващите фирми „Екомакс" и РТК обещават, че до края на деня ще успеят да почистят съдовете, да разчистят натрупаните от няколко дни около тях торби и да извозят битовите отпадъци. Служители на общината правят оглед на районите на двете фирми и проверяват дали отпадъците са почистени.

Макар с много забележки и въпреки тежките зимни условия фирмите все пак се постараха да се справят със ситуацията, почистени са основните артерии в града, чистят се малките улици и тротоарите. Не се блокира работната седмица, хората се придвижиха до работните си места, успяха да заведат децата си на детска градина или ясла, нямаше проблеми за движението на автобусите от градския транспорт, обобщи ситуацията кметът Любомир Христов. По думите му, очаква се обаче отново влошаване на времето. Продължаваме да работим и ще положим повече усилия да се справим с тежката зимна обстановка", обясни още кметът.

Затрудненията на фирмите са по малките улици, затова и там на места казаните не бяха почистени до днес, обясниха Атанас Кулев от РТК и Валентин Велев от „Екомакс".

Георги Георгиев от „Е-Плант" се обърна с призив към гражданите да спират колите си поне само от едната страна на улицата, което ще улесни почистването. Фирмите наемат допълнителен брой работници и ще осигурят нощувки в града на тези, които пътуват от селата.

Предупреждението за влошаване на обстановката остава в сила. Очакват се тази вечер и около полунощ интензивни валежи от сняг. Вятърът ще се усили и през нощта ще е със скорост 14/17 м/сек. От администрацията отново призовават да се оценява риска в тежкото зимно време и на територията на общината да се пътува само ако е неотложно.


4629

09.01.2017 г.

10 и 11 януари неучебни дни в община Шумен

Удължава се ваканцията на учениците на територията на община Шумен. Със заповед на кмета Любомир Христов 10 и 11 януари са обявени за неучебни дни за всички учебни заведения в общината.

Детските градини и ясли продължават да работят. От общинската администрация напомнят на директорите на детските заведения, че почистването на дворовете и прилежащите тротоари са тяхно задължение.


4628

09.01.2017 г.

Общинската пътна мрежа е проходима при зимни условия

От четири часа тази сутрин продължава работата по почистване и уширяване на улиците и тротоарите в Шумен. Цялата налична техника на фирмите "Екомакс", РТК и "Е-Плант" е в движение и екипите работят по график по главните артерии и вътрешните улици в централната част на града и в кварталите. Допълнително се опесъчават стръмните участъци на „Дедеагач", „Васил Друмев", „Асен Златаров", „Ген. Скобелев", „Ген. Столетов" и местата, където има обледяване, което създава проблеми за движението на автомобилите. Автобусите на градския транспорт се движат нормално, без закъснение.

От рано тази сутрин сметопочистващите фирми създават организация по извозването на битовите отпадъци.

Машините на "Барс" АД разчистват общинската пътна мрежа в Шумен. Екипи на фирмата работят по всички направления, включително от квартал „Мътница" към село Велино през село Царев брод. Разчистването там обаче е много затруднено. Образуваните преспи и навявания от силния вятър са много високи и почистването ще продължи през целия ден.

Очаква се днес със снегопочистващата техника на Областното пътно управление да бъде отворен за движение и пътят от Шумен до село Царев брод, който е част от републиканската пътна мрежа. Тогава екипи на "Енерго Про" ще влязат в селото и ще ремонтират аварирал трафопост, заради който 20 къщи все още са без ток.

Във всички останали села от общината има ток и вода. През изминалите два дни – в събота и неделя, на територията на общината няма случаи на бедстващи хора. От неделя следобед всички села от общината се зареждат с хляб.

Ситуацията обаче продължава да бъде тежка и от администрацията призовават на територията на общината да се пътува само ако е неотложно.


4627

06.01.2017 г.

9 януари е неучебен ден за училищата в община Шумен

Ваканцията на учениците се удължава до 9 януари, включително със заповед на кмета на община Шумен Любомир Христов.

Решението е във връзка с усложняване на зимната обстановка, ниските температури, снегонавяванията, затрудненото движение на автобусите и придвижването на учениците и учителите на територията на община Шумен.


4626

06.01.2017 г.

Продължава почистването на улиците в Шумен

Централните улици и булеварди в Шумен са добре почистени. Фирмите са спазили подадения график и проблеми за движението в централната част на града няма, показва проверка на служителите от Общинския щаб за бедствия и аварии.

В момента се работи по малките улици. Служители на общината от рано тази сутрин инспектират работата на фирмите РТК, Екомакс и на Е-Плант, която чисти вътрешните улици в града и там, където има пропуски, те веднага се отстраняват.

Цялата налична техника за снегопочистване на фирма Барс АД Шумен, която отговаря за зимното поддържане на пътищата на територията на община Шумен, работи по разчистването на снега във всички направления на общинската мрежа.

От администрацията отново се обръщат с апел към гражданите и фирмите да не се пътува, защото в момента продължава да вали.

Заради снега и силния вятър, който образува преспи и навявания, движението е затруднено.

Има изградени и контролно-пропускателни пунктове, които не допускат движението на автомобили в критичните участъци.

Все още 12 села от общината са без ток. Екипи на "Енерго Про" работят по отстраняване на повредите.

Болна жена от шуменското село Салманово бе транспортирана с линейка на Спешна помощ до болницата в Шумен. Колата е била съпроводена от служители на Общинския щаб при бедствия и аварии и тежка снегопочистваща техника на фирма Барс АД. Линейката се е придвижила без проблем по пътя за Шумен независимо от тежката обстановка по пътищата. Жената е приета в болницата за изследвания.

По разпореждане на кмета Любомир Христов на всеки три часа в Общинския щаб се получава актуална информация от кметовете на населените места.

От общината напомнят на гражданите, на всички собственици на търговски обекти и на ръководителите на различни институции, че трябва да почистят прилежащите към сградите тротоари.

При критична ситуация гражданите могат да звънят на спешния телефон 112 или на дежурния денонощен телефон в общината на номер 054/ 857 677. Изключително важно е да се подава коректна и точна информация, за да се реагира адекватно и ефективно.


4625

06.01.2017 г.

Осветиха бойните знамена на Богоявление

Тържествен военен ритуал за освещаване на бойните знамена на военните формирования от Шуменския гарнизон по повод Богоявление се състоя днес в Шумен. Ритуалът започна в 11.00 часа на площада пред ДКТ „Васил Друмев". По традиция на този ден православната църква благославя Българската армия и нейните знамена, символ на бойния дух на българските войни. Отец Красимир Капитанов от храма „Свети Три Светители" отслужи водосвет.

На ритуала присъстваха кметът на община Шумен Любомир Христов, народните представители Ралица Тодорова и Иван Иванов от Коалиция „Лява България", заместник-областния управител Петко Шаренков, председателят на Общинския съвет в Шумен проф. Борислав Беджев, заместник-кметовете Найден Косев, Светлана Маркова и секретарят Диян Димитров, началникът на Шуменския гарнизон полк. Емил Симеонов, деканът на военния факултет "АПВОКИС" полк. Сашо Евлогиев, ръководители на държавни и общински институции и общественици.

Отец Красимир прочете молитвата за здраве и благоденствие на българския народ и поръси със светена вода знамето на формирование 34 200, копие от знамето на Седми преславски полк и знамената-светини, носени от членове на дружество „Традиция" и комитет "Крум Страшний", копие от знамето на Михаил Шишман, на цар Симеон и на Константин и Фружин, клубното знаме на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и знамето на Червеноводската чета.

За първи път водосвет е отслужен по времето на цар Симеон Велики преди битката при Ахелой през 917 година. От тогава до 1946 тази традиция е била спазвана с изключение във времето на робството. След демократичните промени у нас ритуалът по освещаване на бойните знамена на Богоявление се възстановява през 1992 г. Оттогава, традиционно всяка година на 6 януари, Богоявление, той се провежда във всички гарнизони в страната.


4624

04.01.2017 г.

Празничен концерт – 10 години хор „Симеонис"

На връх Богоявление Симфониета – Шумен ще изнесе концерт по случай 10 години от създаването на хор „Симеонис" с диригент Славил Димитров. В празничното събитие ще вземат участие оперните певици Виктория Стефанова /сопран/, Мадлен Янкова /сопран/ и Яна Василева /мецосопран/, рок-групата Merock Blues Band и вокалната формация „Соло". В програмата са включени арии от Дж. Пучини, И. Калман, любими валсове от Йохан Щраус-син, както и популярната увертюра към „Прилепът", а също и емблематични песни от българската естрадна музика в аранжменти на Славил Димитров. Концертът ще се състои в 18,35 часа в зала „Проф. Венета Вичева".

Хор „Симеонис" е създаден през 2006 г. от диригента Славил Димитров и бързо спечелва популярност. В хора участват студенти, ученици, преподаватели по музика и хора с различни професии. Десетгодишната биография на хора е изпъстрена жанрово разнообразен репертоар, множество самостоятелни концерти, концерти със Симфоничния оркестър – Сливен, с Държавната филхармония Шумен и солист Камелия Тодорова, с Градския духов оркестър и солисти Мария Илиева и Орлин Горанов. Хорът е носител на четвърта награда от участието си в Петдесет и третия Международен фестивал на хабанерите и полифоничната музика в град Торевиеха, Испания през 2007 г.,2 на втора награда от Международния хоров фестивал в Охрид, Македония през 2011 г., на втора /при неприсъдена първа/ от Международния хоров фестивал в Анталия, Турция през 2013 г.

Едни от най-успешно реализираните проекти на хора са премиерата на „Стабат матер" от Перголези за смесен хор и камерен оркестър през 2011 г., концертното турне на RAMFIS International Management Production във Франция, Испания, Италия с оперите „Аида" и „Набуко" от Джузепе Верди и участие в Internationales Adventsingen Wiener Rathaus Festivaal през 2015 година.


4623

04.01.2017 г.

Община Шумен призовава гражданите да не предприемат рисковани пътувания

Общинската администрация призовава гражданите да се съобразят с очакваното влошаване на времето в периода от 5 до 8 януари, да ограничат движението на автомобилите в града и извън Шумен през следващите няколко дни и да не предприемат рисковани пътувания на по-далечни разстояния. Метеоролозите предупреждават за рязко понижаване на температурите, обилен снеговалеж и силен вятър. Очакванията са да се натрупа значителна снежна покривка, да се образуват преспи, навявания и заледени пътни участъци.

Специалисти от общината заедно с представители на МВР и на Пожарна безопасност и защита на населението ще следят за промяната в обстановката, ще координират действията на снегопочистващите фирми и ще предприемат своевременни мерки за намаляване на последиците от лошото време. Специализираната техника работи непрекъснато, а екипите осъществяват денонощни дежурства.

Кметовете на населените места от общината са предупредени да организират своевременното транспортиране на родилките до отделението в болницата и на болните за хемодиализа до отделението по трансфузионна хематология. В МБАЛ – Шумен са осигурени места за нощувки. От Социалния патронаж заедно с топло приготвената храна ще предоставят на потребителите на услугата и суха храна. Обществената трапезария и детските кухни ще работят по установения ред. Социалните заведения и детските ясли са обезпечени с достатъчно гориво, храна, вода и всички необходими консумативи.

Детските градини в Шумен ще работят на 5 и 6 януари. Поради намаления брой деца само ДГ „Изворче" ще бъде затворена през тези два дни и ще отвори врати от понеделник, 9 януари. Детските заведения в селата от общината са в почивка от 27 декември до 6 януари включително и ще започнат работа от понеделник при наличие на желаещи деца.

От общината напомнят на гражданите, на всички собственици на търговски обекти и на ръководителите на различни институции, че трябва да почистят прилежащите към сградите тротоари.

При критична ситуация гражданите могат да звънят на спешния телефон 112 или на дежурния денонощен телефон в общината на номер 054/ 857 677. Изключително важно е да се подава коректна и точна информация, за да се реагира адекватно и ефективно.