Безплатни изследвания за хепатит В и С в Шумен - Община Шумен

Безплатни изследвания за хепатит В и С в Шумен

Безплатни скринингови изследвания за хепатит В и С ще се проведат в Шумен на 10 септември, понеделник, на площада пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев” от 10.00 до 15.30 часа. Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се организира със съдействието на Община Шумен от Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“ и се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазването към Народното събрание.

Официалното откриване ще започне в 09,30 ч. с брифинг за медиите и с участието на д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание, член на Комисията по здравеопазването и народен представител от Шумен, д-р Светлана Маркова, заместник-кмет по социална политика и здравеопазване в община Шумен, Петко Шаренков, заместник-областен управител на област Шумен, д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ – Шумен, представители на „Хепасист” и „ХепАктив”. За участие в откриването са поканени и д-р Димитър Костов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „МБАЛ-Шумен”, АД, Кирил Николчев, генерален мениджър за България на биофармацевфтичната компания AbbVie (АбВи), както и други представители на здравни институции и депутати от региона.

Акцията в Шумен се провежда под патронажа на д-р Нигяр Джафер и е втората инициатива в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”, с която се отбелязва Световния ден за борба с хепатита (28 юли). Целта е да се предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.