Бойко Борисов: „Мощна индустрия и инвестиции в образованието. Това е пътят на България“ - Община Шумен

Бойко Борисов: „Мощна индустрия и инвестиции в образованието. Това е пътят на България“

Министър-председателят Бойко Борисов бе на посещение днес в Шумен. По време на визитата си заедно с кмета на община Шумен Любомир Христов, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, народни представители и областния управител Стефан Желев той посети Индустриалния парк и различни строителни обекти в града.

Бойко Борисов се срещна с ръководството на парка и се запозна с направените инвестиции през последните две години. По време на разговорите с премиера кметът Любомир Христов обясни, че Индустриалният парк е публично-частно партньорство, в което делът на общината е 45 процента. „За последните две години сме привлекли 17 инвеститори в Шумен, от които трима клас А. Паркът е една от най-модерните индустриални зони в България с напълно изградена инфраструктура. В началото на месеца направихме първа копка на новата подзона С, тъй като зона А вече е пазарно реализирана над 85 %.“

Изпълнителният директор Николай Тончев представи предимствата на Индустриалния парк в Шумен за инвеститорите, които биха искали да изградят своите производства тук. Той посочи, че един от най-големите проблеми както на местния бизнес, така и на тези, които биха искали да инвестират в района е липсата на магистрала и удобна пътна инфраструктура. Тончев посочи, че колкото по-бързо се изгради АМ “Хемус”, толкова по-бързо ще се възроди и северният регион на България. По думите му, добрата транспортна инфраструктура стимулира активното икономическо развитие. Проблем обаче е, както и в други региони на страната,  липсата на квалифицирана работна ръка.

На срещата присъстваха управителите на фирмите „Енпай“, „Камбро Озей БГ“, „Саркуйсан“, Алкомет“, „Артемис“ ООД и др. Премиерът отбеляза като много добър пример това, че в Индустриалния парк в Шумен работят заедно турски и американски фирми, без значение, че има напрежение в момента между държавите. Той благодари за казаното от председателя на Надзорния съвет на Алкомет Фикрет Индже, че стабилността както финансовата, така и в управлението привлича инвеститорите. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че за България е изключително важно да развива своето производство, да създаде мощна индустрия и паралелно с това да инвестира в образованието.

По-рано той посети НУ „Илия Рашков Блъсков“, което се обновява по ОП „Региони в растеж“, а ремонтът е на стойност 1 089 600 лева. Повече от 13 млн. лева са предвидени за реновиране на общо четири училища в Шумен по тази програма. Това са  СУ „Трайко Симеонов“, СУ „П. Волов“,  СУ „Васил Левски и НУ „Ил. Р. Блъсков“. Заедно с министър Нанков и министър Горанов премиерът разгледа санираните блокове на ул. „Цар Освободител“ №1-3 по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Двата блока са на стойност 2 715 895 лева.