Директорът на шуменския музей получи почетния знак „Златен век“ от Министерството на културата - Община Шумен

Директорът на шуменския музей получи почетния знак „Златен век“ от Министерството на културата

Директорът на Регионалния исторически музей – Шумен Даниел Руменов бе удостоен с почетното отличие „Златен век“ на Министерството на културата, което се връчва в навечерието на 24 май.

Министърът на културата Боил Банов връчи на директора на шуменския музей почетния знак – печат на цар Симеон Велики – златен и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност на официална церемония в Национална галерия „Двореца“.

На брифинг пред журналисти Даниел Руменов обясни, че отличията „Златен век“ се дават на творци и артисти, дейци от различни области на изкуствата и културата за техния принос в развитието на българската култура и духовност по повод 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Призът от Министерството на културата е за добрата работа на целия колектив на музея. Смея да твърдя, че нашият музей е един от най-работещите музеи в страната“, каза Даниел Руменов.

Регионалният исторически музей в Шумен спечели и наградата „Музей на годината“ за 2017г. от Сдружение „Български музеи“. Призът е за организирането на етнографската експозиция „Градски бит“, разположена в комплекс „Авшарян“.

„Наградите, които спечелихме, доказват отново, че музеят в Шумен е сред водещите в страната. Наградата на сдружение „Български музеи“ за комплекс „Авшарян“ е с най-голямо значение, защото в сдружението членуват над 100 музеи и галерии в страната и конкуренцията с тях е голяма“, посочи Даниел Руменов.

Директорът на РИМ – Шумен бе поздравен за наградите от кмета Любомир Христов. Той благодари на общината за предоставянето на къщата на Авшарян, която днес вече е експозиция с национално значение.

Наградите „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година. Това е тяхното второ връчване и журито в състав д-р Светла Казаларска, доц. д-р Валери Йотов, д-р Силвия Станчева, Боряна Матева и Маргарита Доровска отличи музейните институции и специалисти за приноса им в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на страната ни.