Дръвчета в саксии превърнаха двора на къща „Авшарян“ в бонсай градина - Община Шумен

Дръвчета в саксии превърнаха двора на къща „Авшарян“ в бонсай градина

Бонсай градина беше открита днес в двора на музейния комплекс „Авшарян“ в Шумен. Преди дни, на празника на града 11 май шуменецът Радко Колев обяви, че дарява колекцията си на общината. От днес експозицията от 80 дръвчета в саксии вече може да бъде видяна от посетителите на комплекса.

За откриването бяха дошли много граждани и приятели на Радко Колев. Сред тях бяха кметът Любомир Христов и областният управител Стефан Желев. Христов му пожела да посреща много посетители и го посъветва да направи школа, в която да предава своите умения на възрастните и децата, които искат да усвоят тайните на това екзотично изкуство, бонсай – „градинарство в поднос“.

Създателят на бонсай градината разказва, че започва да отглежда такива дръвчета със засаждането на една липа в малка саксия преди повече от 25 години. Талисманът в колекцията му днес е 100-годишна лоза. Сред миниатюрните дръвчета има широколистни и иглолистни видове – бряст, маслина, кестен, акация, череша, гинко билоба, дрян, люляк, бор, смърч, туя и др. Някои от дръвчетата вече имат и плодове – ябълки, череши, джанки. „Когато направих достатъчно екземпляри, реших да им потърся място на открито, за да ги видят повече хора. Благодаря на общината, че ми предоставиха пространството в двора на комплекса.“ Той обясни, че ще продължи да се грижи за миниатюрните дръвчета. Някои от тях изискват по-специални условия за презимуване и след това отново да бъдат извадени на открито напролет.

Колекцията е подредена в двора на музейната експозиция „Градски бит“ в музейния комплекс „Авшарян“ на ул. „Стара планина“ №2 в Шумен.