Етнографската експозиция в комплекс „Авшарян“ – музей на годината - Община Шумен

Етнографската експозиция в комплекс „Авшарян“ – музей на годината

Наградата Музей на годината за 2017 г. е присъдена на Регионалния исторически музей – Шумен от Сдружение „Български музеи“. Призът е за организирането на временната експозиция „Градски бит“, разположена в комплекс „Авшарян“ в града.

Наградите „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година. Това е тяхното второ връчване и журито в състав д-р Светла Казаларска, доц. д-р Валери Йотов, д-р Силвия Станчева, Боряна Матева и Маргарита Доровска отличи музейните институции и специалисти за приноса им в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на страната ни.

Според устава на Сдружение „Български музеи“ номинациите в категорията „Музей на годината“ трябва да подчертават постиженията при създаването на нов музей, при реконструкцията на съществуващ музей или на отделна негова експозиция. Единствената награда в категорията е присъдена на Регионален исторически музей – Шумен за иновативния проект, подчертаващ неговата роля при пресъздаването на нашето наследство.

Комплексът “Авшарян” пресъздава градската атмосфера на богат шуменски дом от края на XIX докъм 30-те години на XX век. Експозицията е разположена в комплекса на ул. “Стара планина” 2, където е бил домът на известният шуменски производител и търговец на килими Ованес Авшарян. Имотът е предоставен на Регионален исторически музей – Шумен с решение на Общински съвет от април 2016.