Етно фолклорен фестивал „Черга“ ще се проведе за първи път в Плиска - Община Шумен

Етно фолклорен фестивал „Черга“ ще се проведе за първи път в Плиска

Първият етно фолклорен фестивал „Черга“ – Плиска 2018 ще се проведе на 7 юли в НИАР „Плиска“ и се организира от Регионалния исторически музей – Шумен. Официалното откриване на събитието е в 10.00 часа в събота.

Участие ще вземат както български фолклорни състави, така и организации на различните етнически групи в България, включително формации на каракачани, алиани, капанци, банатски българи, турци, помаци, руснаци, арменци, роми и българи мохамедани. Етно фолклорният фестивал няма конкурсен характер и всички участници ще получат плакети и грамоти.

Въпреки че е обявен като национален фестивал, в него участие са потвърдили и представители зад граница – ученическият клуб „Български сърца” от с. Кулевча, Одеска област, Украйна. Освен тях в програмата ще се включат деца от шуменската детска градина „Конче вихрогонче“, както и певчески и танцови формации от цялата страна.

Събитието е под патронажа на Министерството на културата, а партньори на РИМ – Шумен при реализацията й са Сдружение „Български музеи” и Вила „Булгара еко” – село Кюлевча.