Започна укрепването на участъци от брега и коритото на река Енчова - Община Шумен

Започна укрепването на участъци от брега и коритото на река Енчова

Община Шумен започна укрепването на участъци от брега и коритото на река Енчова. Подпорни съоръжения вече са изградени  в района от моста на улица „Генерал Скобелев“ към улица „Марица“. Брегът в тази част на реката беше най-засегнат, а отделни участъци пропаднаха при поройния дъжд през есента на 2015 г. От тогава общината търси варианти за бетониране на коритото на реката.

„Около реката през годините има свличане на земни маси и коритото й е доближило до пътя. Има опасност от свличане на платното. Затова там на най-опасните участъци започнахме изграждане на подпорни съоръжения. Едното е до големия мост, а второто до следващото малко мостче на ул. „Марица“, където подпорите също са поддали“, обясни заместник-кметът по строителство инж. Боян Тодоров.

Той обясни, че съоръженията са с хоризонтална връзка. Там има и отвор, който беше запушен за известно време, за да се съберат наноси, след което беше почистен, за да има по-голям отток на водата.

Подпорните стени по коритото на река Енчова са на стойност 30 хил.лв. и са изработени от фирма, специализирана в изграждането на мостови и укрепителни съоръжения.

Инженер Тодоров обясни, че предстои да бъде укрепен още един участък от реката по ул. „Марица“, където коритото също заплашва пътя. Той припомни, че община Шумен има изготвен проект за укрепване на коритата на реките Поройна и Енчова. Проектът е подаден към Междуведомствената комисия за възстановяване към МС и чака финансиране.