Започна цялостната маркировка на уличната мрежа в Шумен - Община Шумен

Започна цялостната маркировка на уличната мрежа в Шумен

Започна изпълнението на проекта за цялостна пътна маркировка на уличната мрежа на територията на община Шумен. В момента от „Автомагистрали – Черно море“ обновяват хоризонталната и надлъжната маркировка по входно-изходните артерии на града, като с приоритет се работи по пешеходните пътеки към училищата по бул. „Мадара“ пред СУ „Сава Доброплодни“ и ПГПЧЕ „Н. Й. Вапцаров“, по бул. „“Ришки проход“ пред Второ основно училище „Д-р Петър Берон“, по бул. Велики Преслав пред Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“ и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, по ул. „Кирил и Методий“ пред ППМГ „Нанчо Попович“ и детските градини в района. Обещанието на изпълнителя е, че до началото на новата учебна година хоризонталната маркировка и край тези учебни заведения ще бъде подновена. Седмица преди това общинската фирма „Строителство и благоустройство“ приключи с освежаването на останалите пешеходни пътеки край училищата и детските градини на територията на общината, включени в списъка за работа на предприятието.

За първи път напречната хоризонтална маркировка по пешеходните пътеки тип „Зебра“, заложена в проекта, ще бъде направена със студен сприц пластик, обясни зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров. Боята е с гаранционен срок от две години и е много по-трайна от обикновената, която при по-натоварен автомобилен поток се износва за няколко месеца. За маркировка на осевите и крайни линии ще се използва акрилатна боя със светлоотразителни перли.

Община Шумен сключи договор за изпълнение на проекта с фирмата „Автомагистрали-Черно море“ АД след проведена обществена поръчка на стойност 130 000 лева. Договорът е за изработване (проектиране) на план за организация на движението на територията на гр. Шумен и изпълнение на пътна маркировка на уличната мрежа на община Шумен. Такъв проект се прави за първи път. Той е одобрен от общината и е съгласуван с пътната полиция, като изискването е да бъде направено и ортофото изображение на уличната мрежа в града. Цялостното заснимане е необходимо за дългосрочно планиране и извършване на маркировката съгласно новите нормативни изисквания и през следващите години, обясни още зам.-кметът Боян Тодоров.