Кметът на Дебрецен ще бъде гост за празника на Шумен през следващата година - Община Шумен

Кметът на Дебрецен ще бъде гост за празника на Шумен през следващата година

Покана към кмета на побратимения унгарски град Дебрецен и пожелание за ползотворно развитие на двустранните отношения от името на Любомир Христов отправи заместник-кметът по бюджет и финанси Татяна Костова по време на посещението си в Унгария от 18 до 22 август.

Татяна Костова заедно с председателя на постоянната комисия по просвета, образование и наука към Общинския съвет в Шумен Валентина Тодорова бяха сред официалните гости на традиционния Международен карнавал на цветята в Дебрецен. Госпожа Костова отправи поканата на кмета на Шумен към унгарския си колега д-р Ласло Пап да гостува на празника на града през следващата година.

Делегацията на Община Шумен бе приета много приятелски. Д-р Ласло Пап благодари на общинското ръководство за грижата, с която се съхранява споменът за унгарските революционери. Той изрази желанието си да посети Шумен и къщата музей на Лайош Кошут. Д-р Ласло Пап прие поканата да гостува през следващата година в побратимения български град и изрази убеждението си, че връзките между Шумен и Дебрецен ще продължат многогодишната си традиция и ще укрепват в бъдеще.

По време на посещението си гостите от Шумен имаха удоволствието да се насладят на пищния парад и неповторимата атмосфера на Международния карнавал на цветята в Дебрецен, който превръща града в най-желаното място в Унгария през тези дни. И през тази година събитието се превърна в завладяващ празник с много музика и танци. По време на карнавала по улиците на града преминаха единайсет  богато украсени платформи с живи цветя, съпроводени от седем километрово дефиле на музиканти, танцьори и певци. За участие в парада в града пристигнаха групи от 13 държави, сред които и мажоретният състав на Спортен клуб „Ритмик“  и УСШ „Хан Крум“ от Шумен. Танцьорите на Мариола Спасова и Снежана Иванова представиха свои изпълнения на осем различни сцени в Дебрецен и участваха в празничния концерт-спектакъл при закриване на карнавала.