Кметът провери изпълнението на проекта за обновяване на градската среда - Община Шумен

Кметът провери изпълнението на проекта за обновяване на градската среда

Любомир Христов покани журналисти, за да проверят заедно как се изпълняват обектите, включени в проекта за подобряване на градската среда по Оперативна програма “Региони в растеж”. Обиколката започна от улица “Тича”, която повече от 30 години не е основно ремонтирана. Там мащабните строителни дейности, които включват цялостно възстановяване на уличното платно, на тротоарите и изграждане на енергоспестяващо улично осветление, вече приключиха.С разрешение на управляващия орган пред санирания блок №16 е направено допълнително подсилване на тротоара и са осигурени паркоместа за живеещите. “Виждате, че е изградена наблизо подпорна стена, защото имаше проблем със свлачището, пред блока са оформени градинки за цветя, ще поставим и пейки пред входовете. Оставени са места за засаждане и на дървета наесен”, каза Христов. Той обърна внимание на представителите на строителната фирма, че по проекта е заложено осигуряване на достъпна среда и поиска да бъде изградена рампа за преминаване на детски колички и колички на инвалиди. Кметът пое ангажимент да провери възможността да се забрани преминаването на тежкотоварни автомобили и обясни, че в близките пет години по улицата не може да се копае. “Предварително сме предупредили всички оператори – енерго, ВиК, кабелни, които имат тук комуникации, изпратили сме им писма, те са информирани, че няма да разрешим разкопаване на улицата”, припомни Христов.

В градинката до Диагностично-консуртативния център I вече усилено се работи. Почти е завършило подновяването на плочките и алеите, сменено е осветлението, поставени са и пейки. На изградената нова детска площадка е монтирана пързалка, там ще има и други съоръжения за деца до три години. В момента се работи по оформянето на тревните площи, обясниха от строителната фирма.

Откъм ул. „П. Волов“ и по „Цар Освободител“ (на мястото на „Чакъла“), а също и зад градинката ще се изграждат паркинги, които да поемат голямото натоварване с автомобили заради струпаването на много административни сгради в района. Къщата, която е предоставена на  художниците, също ще бъде освежена, обясни по време на огледа кметът.

60 процента от работата в квартал “Тракия” вече е завършена, обясни ръководителят на обекта от строителната фирма, която извършва ремонта там. Най-голям обем от работа се извършва в момента в кв. „Тракия“. Тротоари са изградени почти в целия квартал, в момента се работи по локалното платно на бул. „Симеон Велики“, по „Дедеагач“, предстои да започнат ремонтни работи и по „Люле Бургас“. Строителите помолиха живеещите по локалното платно на бул. „Симеон Велики“ и по „Дедеагач“ да преместят колите си, за да може да се работи по-спокойно. В разговора с кмета стана ясно, че по 8 участъка в квартала досега не е имало никакви тротоари, но вече са направени. Обяснено беше, че по проекта е предвидено само изграждане на тротоари и асфалтово покритие в близост до бордюрите, а желанието на жителите е някои от улиците да бъдат изцяло преасфалтирани, защото асфалтът е много разбит. Кметът обясни, че не може да се ангажира с такова обещание, но няма да бъдат оставени дупки по улиците, каза Христов.