Любомир Христов: „Благодарим ви, че ни радвате и прославяте нашия град“ - Община Шумен

Любомир Христов: „Благодарим ви, че ни радвате и прославяте нашия град“

Кметът Любомир Христов поздрави децата и ръководителите на хор „Бодра песен“ и ансамбъл „Веселяче“ за постигнатите през това лято големи успехи на международни конкурси. Той се срещна с тях и им благодари за радостта, която носят на шуменци с всяко свое постижение и прославят името на България и на Шумен. „Стана традиция детски музикални и танцови състави да завоюват челни места, където и да отидат по света. Те прославят нашия град, благодаря  на техните ръководител за прекрасното представяне. Радвам се, че в лицето на Деница Узунова имаме достоен продължител на хоровите традиции на града. Благодаря и на Боряна Колева, която с много любов увлича най-малките, учи ги и им предава красотата на българските народни танци.“

Шуменският хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова триумфира с голямата награда от 11-тото издание на международния хоров фестивал в Охрид. Освен най-високото отличие, талантливите шуменски изпълнители спечелиха още три приза – първа награда в категорията „Детски хорове“, специална награда за изпълнение на духовна музика и специална награда от композитора Забро Забров за изпълнение на негова авторска песен.

Детският танцов ансамбъл „Веселяче“ с ръководители Боряна Колева и Антон Марков представиха уникалния български фолклор на 12-тия международен музикален, песенен и танцов конкурс „Римини фест“ – Италия през това лято. Шуменските танцьори бяха отличени с най-високото отличие – Гран при на фестивала, връчен от председателя на журито, известната италианска хореографка Лаура Конселита. В категория от девет до дванайсет години 36-те малки веселячета се състезаваха с групи от 19 държави – Украйна, Колумбия, Полша, Израел, Русия, Швеция, Словения и спечелиха сърцата на журито и публиката.

„Първото нещо, което казвам на децата, когато тръгваме за чужбина е, че трябва да представим достойно Шумен и България, да защитим името, което „Бодра песен“ е завоювала през годините. Няма друга като община Шумен, която така да подкрепя творческите си състави, благодарим, че ни вярвате“, обърна се към кмета Деница Узунова. Ръководителят на „Веселяче“ сподели, че са получили покана за участие след силното представяне на конкурс в Париж.  „В конкурса бяха представени всички танцови категории, но журито стана на крака след участието на шуменските деца. Прекрасно е, че работя с такива деца, искаме те да са щастливи, да станат по-добри и по-горди, че са българи“, каза Боряна Колева.