Международен фестивал на любителските исторически филми Шумен 2018 - Община Шумен

Международен фестивал на любителските исторически филми Шумен 2018

От 22 до 24 юни от 17.30 часа ще се проведе Международният фестивал на любителските исторически филми Шумен 2018 в зала „Сава Доброплодни“ на Народно читалище „Добри Войников“.

Фестивалът е с конкурсен характер, а представените филми ще се оценяват от жури по определени критерии. Тази година са определени първа, втора и трета награда за най-добрите филми, награда за млад автор до 30 години и поощрителни грамоти.

Новост тази година е наградата „Генчо Генчев” за филм до 5 минути. Призът е учреден по предложение на киноклуб „Мадарски конник”, тъй като починалият през юли 2016 г. филмов режисьор има неоспорими заслуги за утвърждаването на фестивала от самото му начало през 1970г. Нова награда е и златният медал на UNICA /Световната организация на кинолюбителите/.

По време на фестивала ще бъде отбелязан и 60-годишният юбилей на киноклуб „Мадарски конник“. Организатори на събитието са НЧ „Добри Войников 1856“, Община Шумен и КК „Мадарски конник“. Провежда се под патронажа на Министерство на културата и Световната организация на кинолюбителите.