Министър Николай Нанков: „До две години Шумен ще има пречиствателна станция за питейна вода“ - Община Шумен

Министър Николай Нанков: „До две години Шумен ще има пречиствателна станция за питейна вода“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството бе на посещение днес в Шумен. Заедно с кмета Любомир Христов, народния представител Румен Генов, областния управител Стефан Желев и представители на общинската администрация двамата посетиха няколко строителни обекта на територията на общината – многофункционалната зала Арена Шумен, чието изграждане е на финала, надлеза над жлезопътната линия София – Варна и площадката, определена  за изграждане на ПСПВ в кв. „Дивдядово“.

По думите на кмета Любомир Христов, най-важният проблем за решаване, остава чистотата на питейната вода в Шумен. Той припомни, че  от 14 –те общини, включени в прединвестиционните проучвания, свързани с ВиК-сектора, Шумен е първата, която подготви работен проект за ПСПВ. Заедно с това беше направена и промяна на площадката, върху която ще бъде изградено съоръжението. Така ще се избегнат дългите процедури по отчуждаване на терените и времето за подготовка ще бъде съкратено значително.

Средствата, необходими за изграждане на ПСПВ в Шумен, ще бъдат осигурени от ОП „Околна среда“ обясни министър Николай Нанков. „До 15 юли ще бъде възложена тръжната процедура за нейното изграждане. 18 месеца ще бъде срокът за изпълнение, така че в рамките на две години ще имаме пречиствателна станция за питейна вода.“ Той уточни, че това по никакъв начин не би оскъпило цената на водата. Осигурени са 23 млн. лева, отделно от това ще бъде проектиран и изграден нов довеждащ водопровод от язовир „Тича“. Този проект е още по-мащабен и ще струва малко над 50 млн. лева обясни министърът. Според него да края на тази година ще влязат в сила и направените промени в Закона за устройство на територията, които дават възможност за заварени обекти, какъвто е водопроводът от „Тича“, да се използва старият сервитут. Така няма да има проблеми с  бъдещи отчуждавания и очакванията са да се направи бърза и качествена реконструкция. „С възстановяването на дублиращите кладенци в Мътница, Мараш и Ивански като алтернативни водоизточници, проблемът с водата в Шумен може да бъде решен“, добави кметът Христов.

Николай Нанков коментира още, че решението за отмяна на санитарно-охранителната зона няма да повлияе на изграждането на ПСПВ.

По повод наложителния ремонт на пътния надлез над железопътната линия София – Варна стана ясно, че до края на седмицата ще бъде сключен споразумителен протокол между министерство и общината, които ще си поделят разходите за реконструкцията на надлеза. Това обясни по време на разговорите днес министър Нанков. Кметът допълни, че предложението на общината е да се проектира разширение на надлеза, което да позволи по-спокойното придвижване на автомобилния поток. Средно по 2000 автомобила преминават оттам на денонощие, обясниха от Автомагистрали „Черно море“, които укрепиха временно съоръжението след инцидента с откъртения парапет през миналата година.

По време на посещението на министър Нанков стана ясно още, че министерството ще окаже съдействие на общината за приемане на пътя за „Дивдядово“, който все още не е приет, той като изграждането му е започнало без разрешение за строеж. По думите на министър Нанков строителството на новата 16-километрова отсечка на магистрала „Хемус“ край Шумен, се очаква да стартира през септември. „Мисля, че в рамките на година и шест-седем месеца строителството на 16-те километра след Белокопитово ще бъдат готови“, каза министърът. Той допълни още, че магистралата е приоритет за правителството и очаква в началото на 2024 г. да бъде готова изцяло.

По-рано той посети Арена Шумен и похвали строителите за добре свършената работа.