Нова изложба разкрива тайните на Черно море - Община Шумен

Нова изложба разкрива тайните на Черно море

Нова атрактивна изложба е подредена в Мраморното фоайе на Регионалния исторически музей в Шумен. „Тайните на Черно море“ поставя акцент върху морските археологически проучвания на потънали кораби и селища в българските води на Черно море. Експозицията може да бъде разгледана от днес до 15 октомври.

Включени са както артефакти, така и съвременни изразни средства. Представени са предмети от бита на хората от Античността и Средновековието, а информационни табла допълват експозицията. Триизмерни макети на потънали кораби пресъздават плавателните съдове във вида, в който са открити при последните проучвания на морското дъно по време на мащабния международен проект Black Sea Map. Интерактивна карта на черноморското дъно дава възможност на посетителите да получат подробна информация за всички 57 потънали кораба и изчезнали под водите селища. Специални инсталации с VR очила правят възможна и виртуалната разходка по морското дъно.

Изложбата включва и модул за най-малките. В „Корабен конструктор“ децата могат да конструират триизмерни модели на плавателни средства от дърво. Те ще ги сглобяват и разглобяват по предоставен чертеж и снимка, придружени с информация за кораба
и времето през което е плавал по море. Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“ на Национален фонд „Култура“. Партньори при неговата реализация са Националния археологически институт с музей към БАН, Центърът за подводна археология – Созопол и Регионалния исторически музей – Бургас.