Новини - Община Шумен

Две първи награди за балерините от школата към ОДК

Балетната школа към ЦПЛР-ОДК взе участие в XXVI Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“, който се проведе в Албена.

Талантливите балерини от комплекса се представиха в раздел класически танци и завоюваха първи награди във втора и трета възрастова група. В раздел дует – Олина Руменова и Анна-Мария Кръстева заеха второ място. Олина Руменова и Нина Пенева се класираха на трето място със соловите си изпълнения в категория класически танци.

Във фестивала участваха деца от Стара Загора, Сливен, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Шумен и Перник, както и от Македония, Русия и Украйна. Това е най-мащабният балетен фестивал с най-голям награден фонд.

Промяна в движението по ул. „Съединение“

Въвежда се временен режим на движението без пълно затваряне на уличното платно по ул. „Съединение“ от 18.00 часа днес до 18.00 часа на 23 юни включително.

Промяната се налага заради изграждане на канализационно отклонение към сграда на ул. „Съединение“ №131.

Временната организация на движение ще бъде обозначена с необходимата вертикална сигнализация.

Грижи за възрастни и хора с увреждания ще предоставя Община Шумен

Община Шумен започна реализацията на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Подписаният с Министерството на труда и социалната политика договор в края на месец май е за предоставяне на 482 528 лв. безвъзмездна финансова помощ.

В рамките на проекта ще бъдат осигурени почасови мобилни здравни и социални услуги за 201 души – хора с увреждания, които са трудно подвижни, и възрастни със затруднения при самообслужването, излизането от дома и посещението при лекар. За целта ще бъдат назначени медицински сестри, рехабилитатор, психолог и домашни помощници. По проекта е предвидено да се закупят два автомобила, оборудване и обзавеждане на помещението, което ще се използва за предоставяне на услугата и за работа на екипа. През първите шест месеца предстои подготовка на дейностите и екипите, както и да се направи подбор на кандидатите, които ще се възползват от услугите по проекта.

Срокът за изпълнение на дейностите е 18 месеца, като предоставянето на услугите ще започне в края на 2019 година.

Временна промяна на движението в кв. „Мътница“

На 22 юни, събота, от 19.00 до 22.00 часа в кв. „Мътница“ се спира временно движението на моторни превозни средства по ул. „Проф. Иван Иванов“ в участъка от кръстовищата с улиците „Кочо Честименски“ и „Червено знаме“.

Промяната се налага заради провеждането на ежегодния празник „Ден на квартала“ в кв. „Мътница“.

Временната организация на движението ще бъде обозначена с необходимата вертикална сигнализация.

Стартира Осмото издание на Националния конкурс за лирика „Иван Пейчев“

Конкурсът се организира от Община Шумен, Сдружението на българските писатели и Дружеството на писателите в Шумен. В него могат да участват български поети с авторски поетични сборници, издадени през 2018 г. и 2019 г. Творбите се изпращат в два екземпляра на адрес: 9700, град Шумен, Община Шумен, бул. „Славянски“ №17, стая 358, за Ивайло Цанев – за Националния конкурс за лирика „Иван Пейчев“ и в електронен вариант на email:

kultura@shumen.bg

Конкурсът е с награден фонд 3000 лв., осигурени от Община Шумен, почетна грамота и плакет „Перо от ангел“ на скулптура Валерий Желязков.

Крайният срок за изпращане на участващите в конкурса поетични сборници е 30 септември 2019 г.

Журито за определяне на Националната награда за лирика „Иван Пейчев“ за 2019 г. е в следния състав:

Председател: Антонин Горчев – председател на Дружество на писателите в Шумен (по регламент)

Членове:

  1. Десислава Златева – началник на отдел „Култура, младежки дейности и спорт
  2. проф. Михаил Неделчев – председател на Сдружението на българските писатели
  3. д-р Гергина Кръстева – член на Сдружението на българските писатели, преподавател в

ПУ „Паисий Хилендарски“

  1. Иван Карадочев – литературен критик, член на Дружеството на писателите в Шумен
  2. проф. д.ф.н. Добрин Начев Добрев – преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“
  3. проф. д.ф.н. Христо Петров Трендафилов – преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“
  4. Петър Чухов – носител на наградата за 2017 г.
  5. Борислав Геронтиев – носител на наградата за 2015 г.

Отчитането на конкурса и връчването на наградата ще се проведе на 16.12.2019 г. (рождения ден на Иван Пейчев) в залата на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ – Шумен.

Ученическата спортна школа „Хан Крум“ става на 50 години

Със спортен празник, в който ще се включат всички млади състезатели, Ученическата спортна школа „Хан Крум“ ще отбележи 50 години от създаването си. Спектакълът е на 21 юни, петък, от 16.00 часа в зала „Арена Шумен“. Входът е свободен. Това съобщи днес пред представителите на медиите директорът на УСШ Валентин Савчев.

„50 години не са малко, но мога да кажа, че не ни стигат. Продължаваме да се развиваме, имаме още какво да покажем в областта на масовия спорт и на какво да научим децата“, коментира Савчев. Той допълни, че УСШ „Хан Крум“ в Шумен е сред водещите спортни школи в страната. Към момента в нея тренират 1211 деца на възраст от детската градина до 12 клас и под ръководството на 14 треньори в девет вида спорт. УСШ е учебното заведение, което подготвя децата за спортните клубове, и това също е много важно да се отбележи, добави още директорът на школата.

По време на празника младите състезатели ще представят в рамките на десет минути всеки един от деветте спорта, които се практикуват в школата. След това започва и поздравителният концерт с участието на ученици от СУ „Сава Доброплодни“.

Валентин Савчев използва възможността и да благодари на общинските ръководства през годините за това, че са помогнали школата да бъде запазена. „Много общини преди години закриха ученическите си спортни школи и сега се чудят как да ги възстановят, за да могат децата и учащите да спортуват. Ние успяхме да я съхраним благодарение на подкрепата от страна на общината,“ каза още директорът на УСШ и покани бивши и настоящи възпитаници на школата на празника в петък, 21 юни, в зала „Арена Шумен“.

Община Шумен подарява на почитателите на оперетната музика „Шумла полка“ или историята на първия български оркестър

Спектакълът е със специалното участие на проф. Павел Герджиков.

Мюзикълът „Шумла полка“ на Парашкев Хаджиев ще бъде представен на сцената на ДКТ „Васил Друмев“ – Шумен на 24 юни от 18 ч. по повод 105 години оперета в България. Спектакълът е дело на студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София и оркестъра и хора на бургаската опера под режисурата на проф. Павел Герджиков. Пред оркестъра на операта ще излезе диригентът Деян Павлов.

В представлението участие ще вземат Бранимир Недков, солист на Държавната опера в Бургас, и Пламен Бейков, солист на Държавната опера в Русе, ученик на големия Борис Христов.

От общинската администрация информират почитателите на оперетната музика, че входът е безплатен. Пропуски се получават на касата на театъра.

„Шумла полка“ е името на една от композициите, създадени за първия български оркестър. Музикалната трупа е възникнала през 1850-та година в Шумен, когато в града пристигат избягалите след краха на Унгарската революция Лайош Кошут и сподвижници. С тях у нас се озовава и Михай Шафран – шивач, който е бил талантлив цигулар и интелигент. Той и приятелите му създават оркестър, с който да повдигат духа на гостоприемното българско население и да въведат в обществения живот на града европейски културни традиции. В оркестъра бързо са привлечени будни българи като Сава Доброплодни, Добри Войников и др. Не след дълго заниманията на шуменските младежи с музика стават модни, а свиренето на цигулка, китара или флейта – въпрос на престиж. Променят се обликът на Шумен, обществените порядки и нагласите на местните хора към ролята на културата в живота.

Ансамбъл „Шумен“ празнува 40 години на сцена

Концерт-спектакъл под надслов „Любили се, искали се…“ организира по повод 40 години от създаването си Ансамбълът за народни песни и танци „Шумен“. Той ще се състои на 20 юни, четвъртък, от 18.30 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Това съобщи на брифинг днес доц. Катя Кайрякова, главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъла.

В програмата са включени премиерната постановка по музика на Георги Андреев „Наигра ли са, любе ле“ и 15 произведения от всички етнографски области в страната. „За повечето от танцьорите, които са ученици, това ще е първо участие в голям спектакъл на сцена, защото съставът ни непрекъснато се подновява. Това понякога ни затруднява, но нашата целта е преди всичко да възпитаме отношение у младите хора към българските традиции, любов към нашия фолклор и ние го правим,“ каза по време на брифинга Катя Кайрякова. Тя припомни, че ансамбълът се финансира изцяло от Община Шумен, но получава подкрепа и от спонсори, за което специално благодари на „Алкомет“ АД.

„През своите 40 години ансамбъл „Шумен“ е бил по сцените в целия свят. Тази година имаме покани за участие в Южна Корея и в Мексико, но все още не сме решили коя от двете ще изберем,“ сподели Кайрякова. По думите й, най-важното сега е предстоящият концерт, посветен на 40-годишнината на ансамбъла и покани шуменци, които обичат народната музика, да дойдат на концерта в театъра. Шумен ще посрещне много гости, колеги и приятели на ансамбъла от цялата страна.

С рапсодия ”Вардар” хор „Родни звуци“ закрива творческия си сезон

Заключителният концерт за творческия сезон 2018 – 2019 година на смесения хор „Родни звуци“ с диригент Христо Атанасов и корепетитор Жанета Кацарова ще се състои тази вечер от  18.30 часа в Народното читалище ”Добри Войников-1856”. Специално участие в него ще вземат Симеон Божилов и Виктор Димитров  – пиано, които ще представят Рапсодия ”Вардар” на Панчо Владигеров. Изпълнението на една от най-известните творби на композитора е посветено на 120-тата годишнина от рождението на Владигеров.

Концертът ще се проведе в концертната зала на читалището,  а входът е свободен.

Кметът Любомир Христов представи намерението на общината да кандидатства за електроавтобуси и изграждане на зарядни подстанции

По-рано днес кметът Любомир Христов покани на среща председателите и представители на политическите групи в Общинския съвет, за да им представи намерението на общината да кандидатства по ОП “Околна среда” по приоритетна ос “Подобряване на качеството на атмосферния въздух”.

Шумен е една от 11-те общини в страната, които могат да се включат в програмата и да закупят съвременни електроавтобуси. “Смятам, че това е изключително добра възможност да продължим да работим за подобряване на средата на живот за шуменци, да намалим замърсяването на въздуха чрез използването на екологичен транспорт. Проектът ще се изпълнява до 2023 година, затова бих искал всеки от вас да е наясно какво предстои и дали всички сме съгласни да работим в тази посока”, каза кметът на днешната среща.

Шумен може да получи 12 млн. лева, с които да се закупят електроавтобуси и да се изградят зарядни подстанции. Кметът припомни още, че от 2020 година ще бъдат налагани солидни санкции на общините, ако не са предприели мерки за опазване на околната среда. “Едно от условията е да имаме общинско предприятие за транспорт. За съжаление ние нямаме общински транспорт, както, например, това е в останалите общини. Трябва да създадем или да вменим на някое от другите общински предприятия тази дейност. Освен това, трябва да имаме лиценз за пътнически обществен транспорт. Искам тук да уточня, че става дума за обслужване само на две или три линии до най-отдалечените квартали и до индустриалните зони, а не на целия град. Предстои много работа, много неща трябва да се свършат. Ще ни е необходима помощта на правната комисия. За нас е важно мнението на всички съветници и на шуменци,” каза Христов по време на срещата.

Той пое ангажимент експертите от общината, които работят по проекта, да изпратят на общинските съветници насоките за кандидатстване, които да бъдат обсъдени на заседанията на постоянните комисии.