Новини - Община Шумен

XXVII Регионален конкурс за детска забавна песен „Златно петле”

Днес от 17:00 часа в концертната зала на Младежкия дом ще се проведе XXVII-то издание на Регионалния конкурс за детска забавна песен „Златното петле”. Ще участват 11 вокални групи от Шумен, Смядово и Нови пазар, които ще бъдат разделени в две възрастови групи: първа възрастова група – от 6 до 10 години и втора – от 11 до 18 години.

Представянето на участниците ще се оценява от жури с председател гл. ас. д-р Юлияна Панова – преподавател по хорово дирижиране в ШУ „Еп. Константин Преславски“ и диригент и членове: Маргарита Рачева, преподавател по Методика на музикалното възпитание в ШУ и Яна Косева, специалист-тонрежисьор и музикален редактор в Радио Шумен.

За участниците във всяка възрастова група са предвидени награди и поощрения, а един от тях ще спечели и голямата награда „Златно петле“. Детско жури ще определи носителите на първа, втора и трета награда, които ще получат грамоти. Ще има и награда на публиката, както и специална награда – звукозапис на песен в „Арт студио 3“ на Радио Шумен.

Вече 27 години конкурсът за изпълнение на детска забавна песен дава възможност за творческа изява на учениците и техните музикални ръководители, като развива емоционалното и естетическото възпитание на децата чрез песента. Конкурсът се организира от ЦПЛР ОДК-Шумен с подкрепата на Община Шумен.

Поставят великденската украса в Шумен

Шумен ще посрещне великденските празници с богата празнична украса, която ще бъде поставена на възлови места в града. Гигантски писани яйца ще украсяват кръговите кръстовища на бул. „Ришки проход“, на Руския паметник (Паметник на съветската армия) и пред зала „Арена Шумен“ от днес, 23 април.

Ученици от 7 до 11 клас от училището по изкуствата „Сава Доброплодни“ в профил „Изобразително изкуство“ с ръководители Виолета Петрова и Деница Спасова изрисуваха с акрилни спрейове и бои различни сюжети върху 21 макета на яйца от стиропор. Те са с различни размери – от 80 см. до 1 м. и 20 см. и ще бъдат акцентът във великденската украса на града. Яйцата са предоставени от Община Шумен.

В деня на празника, 28 април, от 11.00 часа на пл. „Кристал“ ще се състои и великденски концерт с участието на фолклорен ансамбъл „Добруджа“ от Добрич.

Община Шумен предупреждава пчеларите за предстоящо пръскане с препарати за растителна защита

Община Шумен уведомява собствениците на пчелни семейства в Шумен, включително и в кв.“Дивдядово“, кв. „Макак“ и кв. „Мътница“, както и тези, разположени в граничещите землища, че ще се проведат третирания с растителнозащитни препарати, както следва:

1. На 23.04. от 7.00 до 10.00 часа и от 18.00 до 10.00 часа на 24.04.2019 г. от фирма „КИММС” ЕООД в Шумен, включително и в кв. „Дивдядово“;

2. От 3 до 29 май всеки ден от 8.00 до 17.00 часа при подходящи метеорологични условия от фирма „Фуражи” ООД в гр. Шумен, включително и в кв. „Макак“;

3. На 7 и 8 май 2019 г. по утвърден график от ДП „НКЖИ” ЖПС – Шумен в Шумен, включително и в кв. „Мътница“.

Съгласно чл.10 от Наредба 13 от 26.08.2016 г. на МЗХ, собствениците на пчелни семейства са длъжни да предприемат мерки по опазване на пчелните семейства от отравяне.

Повече информация може да се открие на сайта на община Шумен в секция „Икономика и общинска собственост“ в рубриката „Обяви и съобщения“ и на телефони: “Фуражи” ООД – 0896668845, „КИММС” ЕООД – 0888996222, ДП „НКЖИ” ЖПС, Шумен – 0888298030 и на 054/857 710 в общинската администрация.

В истински баскетболен празник се превърна Мачът на звездите в Шумен

16-тото издание на Престиж Мача на звездите събра в Шумен най-добрите баскетболисти в българското първенство. Пред пълните трибуни в зала „Арена Шумен“ звездните състави на „Зора“ и „Златна Добруджа“ направиха страхотно баскетболно шоу, съпътствано с конкурси за забивки, тройки и умения. Двата отбора играха много оспорвано и равностойно, а за радост на публиката състезателите направиха множество майсторски изпълнения с оранжевата топка.

В двубоя се включиха и ветераните от най-успешния шуменски тим „Фикосота“, които се събраха отново за първи път след 20 години и бяха силно аплодирани от публиката в залата. Въпреки натежаването на годините те показаха, че не са загубили уменията си и зарадваха публиката с изпълненията си под коша. След това срещу звездите излязоха младите надежди на БК „Шумен“. Те завършиха срещата, като отстъпиха само с две точки на тима на професионалистите. Победител в Мача на звездите стана отборът на „Зора“, който се наложи над „Златна Добруджа“ с 105:99.

Най-резултатен за победителите в двубоя бе ЛаРон Смит с 24 точки, който бе определен и за най-полезен играч в мача. 18 точки и 12 борби записа Георги Боянов, а Патрик Рембърт и Конър Франкамп добавиха по 15 и 12 точки. За „Златна Добруджа“ Питър Олисемека отбеляза 20 точки. С още 13 точки се отчете Христо Захариев.

В конкурса за умения най-добре се представи Патрик Рембърт, а в надпреварата за тройки се отличи Александър Груев. Шуменецът Мартин Йорданов стана победител в състезанието за забивки.

 Баскетболистите от „Фикосота“ бяха наградени от президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков за приноса им в развитието на играта и по случай отбелязването на 100 години организиран баскетбол в България. Отличени бяха: Илиян Йорданов, Хрисимир Димитров, Пеньо Нацкин, Йордан Колев, Мариян Костадинов, Павел Ламбринов, Петър Петров, Даниел Димитров, Пламен Дечев, Антон Хараланов, Станислав Станков, Георги Петров, Стефан Радушев, Валентин Стаменов, Димитър Точев, Десислав Димитров.

Отличени с почетни значки бяха и по-старите поколения шуменци, допринесли през годините за развитието на баскетбола в града – Нина Бобадова, Йордан Чалъков, Иван Динев, Жечка Петрова, Гроздалин Грозданов, Стоян Попов, Петър Абаджиев, Борислав Миленков, Петър Минчев, Валентин Василев, Станислав Николов, Дико Илиев. Федерацията награди и бизнесмените Красен и Жечко Кюркчиеви, Фикрет Индже, както и кметът Любомир Христов за подпомагането на шуменския баскетбол.

Тазгодишното издание на Мача на звездите се организира от „СпортЛаб“ ЕООД, Българската федерация по баскетбол, Националната баскетболна лига и Община Шумен.

Втори етап на ученическата викторина за Панчо Владигеров

Училищата ППМГ „Нанчо Попович“, II ОУ „Д-р Петър Берон“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Царев брод, СУ „Сава Доброплодни“ и СУ „Панайот Волов“ се класираха за втория етап на викторината, посветена на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. Той ще се проведе на 8 май в 14.30 часа в зала „Сава Доброплодни“ на Народно читалище „Добри Войников-1856“. Вторият етап на състезанието ще премине в два кръга. Ще се състезават пет отбора по четирима души.

В първия кръг участниците ще отговарят на въпроси от следните тематични области:

Детство на Панчо Владигеров в Шумен – родословие и първи изяви;

Берлински период /1912-1932/  – музикално образование и творчески изяви;

Творчество и педагогическа дейност след завръщането му в България;

Музикални и обществени прояви в памет на Панчо Владигеров.

Вторият кръг включва аудио и видео задачи, които обхващат примери от следните произведения на композитора: Рапсодия „Вардар“, Концерт за пиано и оркестър №3 – втора част, „Българска сюита“ и Миниатюри „Шумен“.

По регламент всеки отбор има 4 минути за обсъждане и даване на отговор. В рамките на 2 минути той може да бъде допълнен и от друг отбор. За пълен и изчерпателен отговор ще се дават 5 точки, за непълен – 3, а за допълване на отговора – 1.

Комисията, която ще оценява участниците, е в състав: проф. Стефан Хърков, преподавател в ШУ „Еп. К. Преславски“, Диана Дечева, изпълнителен директор на Фондация „Панчо Владигеров“ и Стефка  Макавеева, музикален педагог.

Наградата за най-добре представилия се отбор е посещение на концерт на носителите на награди от тазгодишния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ в Шумен, включен в програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.  Викторината се организира от Община Шумен и Фондация „Панчо Владигеров“. Учениците могат да намерят и изгледат записи на посочените произведения от Панчо Владигеров в YouTube.

Шумен се включва в Националната хорова инициатива „България пее“

За четвърта поредна година Шумен е част от Националната хорова инициатива „България пее“, която ще се проведе от 19 до 21 април. Тазгодишното издание е под мотото „Заедно“ и се осъществява с подкрепата на българските общини, читалища, центрове за подкрепа на личностното развитие, хорове и диригенти в цялата страна.

Тази вечер от 18.00 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ започва концертът с участието на над 250 певци от 11 хорови формации от Шумен и гостите от женски хор „Златна лира“ от Търговище. Входът е свободен.

Ето и списъкът с всички участници:

  1. Хор при АНТП „Шумен“ при Община Шумен с гл. худ. ръководител доц. Катя Кайрякова. Диригент на хора – Дарина Бошнакова, диригент на мъжка група – Димитричка Илиева. Диригент на оркестъра – Милен Георгиев
  2. Хор „Сладкопойна чучулига“ към НЧ „Тодор Петков-1963“ с диригент Анета Митева и пианист Ваня Джамбазова
  3. Младши и концертен състав на Хор „Бодра песен“ при ЦПЛР – ОДК Шумен с диригент Деница Узунова, пианист Жанета Кацарова
  4. Хор „Планинско ехо“ към ТД „Мадарски конник“ и НЧ „Напредък – 1869“ с диригент Наташа Христова, корепетитор Димитър Кукушков
  5. Представителен хор при СУ „Сава Доброплодни“ с диригент Христина Костадинова и пианист Ралица Крумова
  6. Народен хор при СУ „Сава Доброплодни“ с диригент Веселка Антонова
  7. Хор на запасното войнство “Хан Аспарух“ при Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Шумен с диригент Наташа Христова, корепетитор Димитър Кукушков
  8. Смесен хор „Родни звуци“ при НЧ „Добри Войников – 1856“ с диригент Христо Атанасов, пианист Жанета Кацарова
  9. Женски хор „Златна лира“ при Община Търговище с диригент Илиана Иванова и пианист Диана Денчева
  10. Сборен хор „Рябинушка“ и „Дружба“ при НЧ „Напредък-1869“ и дружество „Славяни“ с ръководител Анета Митева

Всяка година в Националната хорова инициатива „България пее” се включват около 150 хора и вокални формации от над 35 населени места в страната.

Още 7 души с увреждания започват работа в кметствата по селата

Нови седем души с увреждания са назначени на работа в кметствата на територията на община Шумен. Осигуряването на заетост за хора с трайни увреждания, регистрирани в дирекциите „Бюро по труда“ към Агенцията по заетостта, се реализира по проекта „Обучения и заетост“ за лица с трайни увреждания на възраст над 29 години. Заетостта е за период от две години, а възнаграждението е в размер на минималната работна заплата.

До края на месеца още девет души ще започнат работа по проекта в общинската администрация и кметствата. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд на Европейския съюз по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. До момента общо 25 жени и мъже с увреждания са назначени на работа по проекта в общинската администрация и в кметствата по селата.

Еко-фиеста за Световния ден на Земята

По случай Световния ден на Земята, 22 април, Центърът за подкрепа на личностното развитие – Обединен детски комплекс Шумен в партньорство с Научно-образователния център STEAM и Факултета по природни науки в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ организират еко-фиеста. Събитието ще започне по-късно  днес от 11,00 ч. в парка, който се намира източно от сградата на Община Шумен.

Програмата на събитието включва фотоизложба със снимки на природни обекти, атрактивни демонстрационни опити, свързани с атмосферата и структурата на Земята, растителния и животинския свят. Участници и зрителите ще могат да наблюдават впечатляващи експерименти с течен азот, опитите Вулкан, Дух в бутилка и Слонска паста. Ще бъдат представени компютърни симулации на природни явления, проследяване движението на астероиди и други интересни изненади.

При неблагоприятни метеорологични условия, събитието ще се отложи за друга дата, която ще бъде съобщена допълнително, уточняват организаторите.

Световният Ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април за привличане на вниманието върху опазването на планетата и съхраняването на живота. През 2019 г. темата на кампанията е „Защитете биологичните видове“.

Викторина по безопасност на движението

На 22 април от 13.30 часа в двора на СУ „Трайко Симеонов“ ще се проведе общинският етап на Националната викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя”.

В състезанието ще се включат ученици от пети, шести и седми клас от 12 училища – ІІ ОУ „Д-р Петър Берон“, ІІІ ОУ „Димитър Благоев“, VI ОУ „Еньо Марковски“, IX ОУ „Панайот Волов“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“- с. Царев брод, ОУ „Васил Левски“ – с. Градище, ОУ „Христо Ботев“ – с. Друмево, СУ „Васил Левски“, СУ „Сава Доброплодни“, СУ „Йоан Екзарх Български“, СУ „Панайот Волов“ и СУ „Трайко Симеонов“. Децата ще бъдат разделени в няколко отбора по четирима души.

Викторината ще се състои от три кръга: решаване на тест-листовка, викторина и практическо задание, в което са включени сглобяване на пъзел с пътен знак и тест-ситуация за оказване на долекарска помощ. Отборът, който се класира на първо място, ще участва в областния кръг на състезанието, който ще се проведе на 23 април от 14.00 часа отново в двора на СУ „Трайко Симеонов“.

В журито, което ще оценява представянето на учениците, ще се включат полицейски служители от сектор „Пътна полиция” в Шумен, експерти от Областния отдел „Автомобилна администрация“, доброволци от Българския червен кръст, експерти от Регионалното управление на образованието и служители от общинската администрация.

Нова музейна експозиция „Шуменска крепост – земя на древни култури“ беше открита в Шумен

Днес беше тържествено открита обновената експозиционна зала на Стария град. Тя представя находки от всички периоди, в които е била обитавана крепостта, като се започне от праисторията и се премине през античността и средновековието.

Отец Пламен Марчев от храма „Св. Три Светители“ в Шумен и протодякон Александър от Софийската света митрополия отслужиха водосвет за здраве. На церемонията по откриването присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, заместник- областният управител Петко Шаренков, синът на основния проучвател на Шуменската крепост Вера Антонова – проф. Антон Антонов, музейни специалисти и гости.

Експозиционната зала беше затворена в продължение на близо пет години, припомни директорът на Регионалния исторически музей Даниел Руменов. „Чакането обаче си струваше. Направихме всичко наново и от нулата. Надяваме се, че гостите и посетителите на Стария град ще останат доволни“, каза Руменов.

Той припомни, че откриването на експозицията става в навечерието на 102-та годишнина от рождението на Вера Антонова.

Кметът Любомир Христов поздрави гостите, музейните специалисти и директора Даниел Руменов. „Имам много приятни спомени от детството, свързани с това място, но и много неприятни преживявания. Когато станах кмет и трябваше да приема обекта по проекта „От тука започва България“ видях в какво състояние беше тя след уж направената реконструкция. Имаше течове и тук не можеше да бъдат разположени никакви експонати. Колко пари са отишли за ремонта, не зная, но се наложи да връщаме неусвоени средства по проекта. Хванахме се за главите, но Руменов ми каза тогава, ще я направим. Сега искам да му благодаря на него и на всички, които са работили по тази зала. Наистина е станало едно прекрасно място“, каза при откриването кметът Любомир Христов.

По думите на Тихомир Тихолов, гл. уредник в Регионалния исторически музей в Шумен експозицията представя древната хилядолетна история на Шуменската крепост. Показаните тук движими и недвижими паметници представят историята на нашия край, обясни той. „От тука започва градът ни. Ето от този камък, така наречения Шишманов надпис, открит 1966 година в Цитаделата на Шуменска крепост от Вера Антонова.

В експозицията „Шуменска крепост – земя на древни култури“ са представени всички епохи, през които е преминало развитието на Шумен. Центърът е от периода на Второто българско царство, когато Шумен е не само сред най-важните политически, военно-административни центрове, но е и духовен център на България“, посочи д-р Гергана Илиева, уредник в РИМ.

Проф. Антон Антонов благодари за почитта към неговата майка Вера Антонова, към нейния труд и дело. „Нека този музей да ни напомня да живеем достойно, да бъдем добри хора, да бъдем горди с нашата история“, каза още проф. Антонов.