Новини - Община Шумен

Любомир Христов: Общината ще продължи да подпомага работата на младежкия съвет

Кметът Любомир Христов се срещна с представители на Общинския младежки съвет. За близо три години вече сте разпознаваеми и харесвани, отчетливо е присъствието ви в града, увличащи са инициативите ви. Сигурно заради това намерихте и много последователи. Това е общото мнение на общинското ръководство за работата на младежкия съвет, каза Христов по време на срещата, която се проведе по-рано днес в зала 203 на общината.

Председателят Петър Бодуров и Моника Стефанова представиха дейността на съвета от неговото създаване през 2017-та година досега. Организирани са над 40 събития в областта на спорта, културата и образованието. Близо 20 души доброволци са привлечени и подпомагат дейността на младежите. Въпреки че учи в Англия, Моника често се връща в родния си град и активно се включва в инициативите.

В Младежката академия получихме ценни знания и опит. Организирахме Робо академията. Тя се оказа изключително интересен проект, който смятаме да развием, сподели Денис Исметов от Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт. Димитър Николов от ППМГ „Нанчо Попович“ смята, че опирайки се на опита от изминалите години, могат да се организират по-добре и повече събития, които да привличат младите хора да спортуват и да живеят по-активно. Ще продължи инициативата „Пейки срещу вандализма“. Младите хора биха могли да използват енергията си за далеч по-смислени неща вместо да рушат, убеден е Петър Бодуров. Имаме намерение да направим още по-успешен проекта „Шумен и буден“, разказаха Румяна Радева от СУ „Йоан Екзарх Български“ и Анатоли Димов от ППМГ „Нанчо Попович“. Започнахме поредицата „Изкуството говори“ – срещи с доказани творци, припомни Юриета Иванова от СУ „Йоан Екзарх Български“. Моника Стефанова предложи Младежкият съвет да помогне при изработването на младежката стратегия, като подготви анкети сред ученици и студенти, които по-късно да се включат в реализацията на идеите, заложени в нея.

30 000 лева е заделила общината за реализацията на младежки проекти през 2020-та. Тази година средствата са с 5 000 лева повече в сравнение с миналата, обясни кметът. „Радвам се, че младежката сфера се превърна в едно от най-обичаните младежки пространства в града. Аз съм присъствал на събития там, подкрепям и ще подкрепям инициативите ви,“ допълни  Любомир Христов. Той пое ангажимент да провери какъв е проблемът с осветлението в района и то да бъде ремонтирано, ако се налага. „Освен това ще съдействам директорите на училища да се запознаят с работата на Общинския младежки съвет, за да е по-лесен контактът ви с учениците като участници в младежките инициативи. Разчитам на вашата помощ и в борбата срещу вандализма и наркотиците сред младите хора“, каза още Христов. Той благодари за активността на младежите и още веднъж изрази готовността на общинското ръководство да подпомага техните инициативи.

Деца от творческите клубове в ДГ „Пролетна дъга“ представиха своите умения

С песни и танци, приказки и кулинарни вкусотии пет и шестгодишните деца от ДГ „Пролетна дъга“ показаха какво са научили по време на заниманията в клубовете „Фолклорни песни и танци“, „Разкажи ми приказка“, „Кулинарни вълшебства“, „Нашите корени“ и „Сръчни ръце“. В тях те се запознават с традициите на различните етноси в областта на занаятите, историята и културата. На празника присъстваха и деца от по-малките групи, учители и гости, които бяха посрещнати с усмивка и приятна музика, а в цялата детска градина цареше празнична атмосфера.

Във фоайето на сградата малчуганите, пременени с народни носии, изпълниха фолклорни песни и танци. Майсторите в кухнята изпекоха красива погача и приготвиха мъфини, шоколадови бонбони и различни сладки. Момчета и момичета показаха как се играе на старата игра пръстенче, а в съседната група малки художници рисуваха и оцветяваха. Облечени в специални за целта дрехи малчугани разказаха приказките Дядовата ръкавичка и Добрият ром.

В занималните на детската градина са оформени кътове, в които са подредени нагледни материали и предмети, изработени по време на практическата дейност в клубовете.

Чрез заниманията в клубовете за културна идентичност изграден модел на успешна социализация на деца от различни етноси, споделя директорът на ДГ „Пролетна дъга“ Ивелина Пенчева. Това е заключителното занятие по проекта „Дъга от детски клубове – творчески работилници за културна идентичност“, финансиран от Фонд „Култура“ към Община Шумен. В него са включени 45 деца в предучилищна възраст, разпределени в петте клуба. Част от разучаваните в заниманията приказки, различни рецепти, фолклорни песни и танци са събрани и отпечатани в книжка.

Нов довеждащ водопровод може да бъде изграден до две години

Предстои обявяване на обществената поръчка за изграждане на нов довеждащ водопровод от язовир „Тича“ до Шумен. Стойността на съоръжението е близо 70 млн. лв., а строителството трябва да приключи в рамките на две години. Това стана ясно днес в зала 203 на общината по време на обещаната среща след края на ремонтните работи на 16 и 17 януари. Тя беше свикана от кмета на Шумен Любомир Христов. С участието на областния управител Стефан Желев, представители на ВиК дружеството и кмета на Велики Преслав Янко Йорданов бяха обсъдени спешни действия за обновяване на ВиК системата и решаване на проблемите на територията на областта.

Кметът Любомир Христов информира присъстващите, че е провел четиричасов разговор с новия министър на околната среда и водите Емил Димитров, който пристигна в Шумен късно вечерта в събота. Той е поел ангажимент за ускоряване на процедурата по подписване на договора на ВиК Шумен с ОП „Околна среда“, откъдето ще дойдат и средствата за довеждащия водопровод.

Със създаването на новия ВиК холдинг държавата ще има възможност да увеличи капитала си във водното дружество, за да може то да се стабилизира. След подписването на договора ще бъде изготвена и обществената поръчка за водопровода, обясни областният управител Стефан Желев.

Христов припомни още, че изпълнител на Пречиствателната станция за питейна вода трябва да бъде избран до април, а изборът на строител на новия водопровод трябва да стане ясен до края на годината. За това е необходимо от водното дружество да подготвят по най-бързия начин справка за реалното състояние към момента на стария водопровод и до края на седмицата да я предоставят в МОСВ.

На срещата стана ясно, че от МОСВ са поискали да се изпрати предложение и за възстановяване на алтернативните водоизточници, обясни още Христов. Освен че трябва да се проучи състоянието на съществуващите стари кладенци и сондажи, трябва да се видят какви са възможностите за изграждане на нови.

По думите на началника на Технологичен район Шумен във ВиК инж. Галин Ганчев възстановяването на дълбоките сондажи от кв. „Мътница“ може да осигури само 1/3 от необходимото количество за града. Дружеството не разполага с необходимите специалисти да се направят проучвания за изграждане на нови сондажи, обясни още той. Надеждата е, че със създаването на държавния холдинг ВиК Шумен ще бъде подпомогнато със специалисти за тази работа.

Общо 33 аварии са отстранили екипите на ВиК от миналия четвъртък досега по трасето на водопровода, съобщи главният инженер на ВиК Тодор Стоев, 10 от тях са възникнали след пускането на водата в събота и са ремонтирани „под налягане“.

Вода за санитарно-битови нужди в училищата

Девет училища в Шумен са снабдени с допълнителни количества вода за битови и санитарно-хигиенни нужди днес.

Община Шумен и „Водоснабдяване и канализация – Шумен“ организираха доставянето на водата с цистерна. Служители от отдел „Образование, наука и развитие“ обхождат училищата и детските градини от вчера, а зареждането започна рано сутринта днес след 6.00 часа.

Проверени са и всички детски градини. Навсякъде са осигурени нормални условия за работа както на кухните в детските градини, така и за санитарно обслужване.

Машината се зарежда повторно и ако е необходимо ще бъдат доставени още количества.

Безплатен интернет

Жителите и гостите на Шумен могат да използват безплатно безжичен интернет на четири обществени места в града, както и в района на НИАР „Мадара“.

WiFi системата работи в Градската градина, на територията на информационния център и касата на мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“, Шуменската крепост, възрожденския комплекс на ул. „Цар Освободител“ (къщите „Баба Райна“, „Среброва къща“, „Ганушева къща“ и къща „Д-р Верби“).

Местата са обозначени с WiFi4EU. За да се свържете с wireless мрежата е необходимо да изберете „WiFi4EU“. След това да натиснете бутона „продължи“ и при установяване на връзката услугата може да се използва свободно.

Важно за кметовете и кметските наместници

На среща с кмета Любомир Христов, общинското ръководство, директори на дирекции, началници на отдели и експерти от общинската администрация новоизбраните кметове и кметски наместници по населени места в общината бяха запознати с основни въпроси, свързани с административното управление.

Разяснени бяха пред аудиторията принципите на нотариалната заверка и попълването на електронната система „Единство“, която съдържа база данни от служебните архиви на всички български нотариуси. От дирекцията Гражданска регистрация, информационно и правно обслужване бяха представени изискванията при попълването на данни в информационната система на общината – ИМЕОН.

С оглед на стриктното изпълнение на изискванията на Системата за финансово управление и контрол (СФУК) кметовете, кметските наместници и специалистите бяха запознати с основните финансови документи, с реда и правилата при тяхната подготовка и реализация, като особено внимание беше обърнато на необходимостта от строга финансова дисциплина  за целесъобразното разходване на общинските средства.

За улеснение на гражданите кметската администрация съвместно със служителите в паспортната служба на ОД на МВР Шумен ще подпомогне процеса по подновяване на личните документи. За тази цел е необходимо до средата на месец февруари кметовете и кметските наместници да изготвят списъци на неподвижни или трудноподвижни хора, чиито срокове на личните карти изтичат до края на годината. Ще бъдат направени графици, а мобилни екипи от служители на паспортна служба ще пътуват до съответното населено място.

Училищата, детските градини, яслите и социалните заведения са снабдени с вода за питейни и битови нужди

Всички училища, детски градини, ясли и социални заведения в града разполагат с достатъчно количество вода за пиене и за битови нужди през следващите два дни. Има готовност да се достави вода и от други населени места, ако ремонтите продължат по-дълго от предвиденото. Това съобщиха днес зам.-кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова и Даниела Савчева, началник на отдел „Образование, наука и развитие“.

„Започнахме организацията още в началото на седмицата. Експерти от общинската администрация обходиха детските градини и училищата и на място се уверихме, че те имат готовност да посрещнат планираното спиране на водата, което се изтегли с един ден. Вчера вечерта, след получаване на информацията за внезапното спиране на водата, сме прозвънили на всички директори. Там, където не са били напълнени с вода достатъчно съдове, са изпратени хора да го направят, каза Даниела Савчева. Тя допълни, че и днес нейни колеги са по училищата и детските градини, разговарят с директори и ако някъде допълнително има нужда от питейна вода, то тя ще бъде осигурена.

Социалните заведения също са запасени с вода, както за битови, така и за питейни нужди, увери зам.-кметът Светлана Маркова. По думите й обществената трапезария социалният патронаж няма да спират работа, тъй като и те разполагат с резервни количества вода. Ако до неделя авариите не бъдат отстранени, ще се търсят различни възможности, за да може в понеделник да се осигури вода в училищата, детските градини, яслите и социалните заведения. Като възможен вариант тя посочи да бъде доставена питейна вода от други населени места и да се допълнят съдовете, предназначени за битови нужди.

Припомняме, че водата от 7 обществени чешми в Шумен е подходяща за пиене. Това са чешмите до комплекс „Боровец“ в парк „Кьошковете”, по пътя за паметника „Създатели на българската държава”, по пътя от Шумен за кв. „Дивдядово“, в кв. „Дивдядово“ – ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“ и на ул. „Поройна“, чешма № 2 по пътя за с. Лозево и чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел.

Негодна за питейни нужди е водата от чешмата, която се намира на ул. „Янко Сакъзов“, както и тази в местността „Бабешкия мост“ в кв. „Боян Българанов“, на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „Васил Левски“ (срещу Томбул джамия), чешма №1 по пътя от Шумен за с. Лозево.

Годна за пиене е и водата от чешмата в с. Дибич по пътя за с. Илия Блъсково. Неподходяща за пиене е водата от местната чешма в с. Панайот Волово.

Годна за пиене е водата от 7 обществени чешми в Шумен

Водата от 7 от 11 чешми в града е подходяща за пиене и отговаря по всички показатели, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Шумен. Резултатите са от извършеното пробонабиране и проведения лабораторен контрол на водата от единадесет местни водоизточника. По всички изследвани показатели отговаря водата от чешмите:

  • до комплекс „Кьошкове”;
  • по пътя за паметник „Създатели на българската държава”;
  • по пътя от Шумен за кв. Дивдядово;
  • в кв. Дивдядово – ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“;
  • в кв. Дивдядово – ул. „Поройна“;
  • чешма № 2 по пътя за с. Лозево;
  • чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел.

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите в местността „Бабешкия мост“ в кв. Боян Българанов; на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „Васил Левски“ (срещу Томбул джамия) и чешма №1 по пътя от Шумен за село Лозево. Водата от чешмата, която се намира на ул. „Янко Сакъзов“ е с наднормерно съдържание на нитрати. Измерената стойност за нитрати е 56 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л. Водата от тази чешма не трябва да се ползва за пиене от малки деца.

Годна за пиене е и водата от чешмата в с. Дибич по пътя за с. Илия Блъсково. Неподходяща за пиене е водата от местната чешма в с. Панайот Волово. Измерената стойност за нитрати е 62 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л. Водата от тази чешма да не се ползва за пиене от малки деца.

От РЗИ обръщат внимание, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).

Започва данъчната кампания в община Шумен

Данъчната кампания по събиране на местните данъци и такси за 2020 г. започва официално от днес, 15 януари. До първи март собствениците на недвижими имоти ще получат по пощата съобщения за дължимите от тях суми за данък сгради, такса битови отпадъци и данък върху моторните превозни средства. Съобщенията ще бъдат разпратени до всяко данъчно задължено лице с размера на данъка за 2020 г. Начините за плащане, банковите сметки и телефони също ще бъдат посочени в тях.

Съгласно Закона за местните данъци и такси данъкът върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъкът върху моторните превозни средства се събират на две вноски. Първата – до 30 юни  и втората – до 31 октомври. Всички данъчнозадължени лица могат да платят своите задължения с 5 % отстъпка, ако внесат пълния размер в срок до 30 април. Проверка на задълженията може да се направи на интернет страницата на местната администрация чрез КИН /клиентски идентификационен номер/. Услугата за издаване на КИН е безплатна и се предоставя от общинската данъчна служба.

Плащанията в брой стават на касите в отдел „Местни данъци и такси“ в сградата на общинската администрация на бул. „Славянски“ №17. Работното време е от 8.30 ч. до 18.30 ч. без прекъсване.

Спират водата на 17 януари

Спират водата в Шумен, източната част на кв. „Дивдядово“ и в селата Дибич, Панайот Волов и Белокопитово в полунощ (00:00 часа) на 17 януари. Предстои отстраняването на 21 аварии по главния водопровод от язовир „Тича“, който захранва с питейна вода Шумен, Велики Преслав и Търговище.  Живеещите в западната част на кв. „Дивдядово“ няма да бъдат засегнати и те ще имат вода.

Според прогнозите пускането на водата за Шумен ще започне по обяд в събота, 18 януари. Очаква се всички домакинства в града и селата да имат вода в обедните часове в неделя. Това беше уточнено по време на втората работна среща във връзка с предстоящото спиране на водата за извършване на планираните ремонти. На нея присъстваха областният управител на Шумен Стефан Желев, кметовете на Шумен, на Велики Преслав и на Търговище, както и експерти от ВиК дружествата в Шумен и Търговище.

Осем екипа на ВиК-Шумен и четири на ВиК-Търговище ще работят по отстраняването на авариите. Първо ще се работи по най-големите, а след това ще се обърне внимание и на по-малките, обясни инж. Галин Ганчев от ВиК-Шумен. Най-сериозни са две аварии в тунел под пътя до село Хан Крум, като там ще се включи и екип на пожарната, за да помогне за по-бързото източване на водата, отбеляза инж. Ганчев. По всички аварии по трасето работата ще върви паралелно, създадена е организация, осигурена е техника, доставени са и необходимите материали. Процесът ще се извършва внимателно, за да не възникнат нови повреди в хода на работата. Ще се включат и екипи от Велики Преслав, Нови пазар и Бургас.

В края на дискусията кметът Любомир Христов отправи покана към присъстващите за нова среща, на която да бъдат отчетени резултатите от ремонтните дейности. Тя е насрочена за понеделник, 20 януари, от 10.00 часа в зала 203 в сградата на общината.