Новини - Община Шумен

Културен мост между две държави – музеят „Лайош Кошут“ на 70 години

70-годишнината от създаването на къщата музей „Лайош Кошут“ ще бъде отбелязана на 20 ноември от 17.30 часа в сградата на музея. По случая е подготвена програма  с изпълнения на Градския духов оркестър „Михаил Биков“ с диригент Христо Атанасов. Ще бъде представена и документалната изложба „Къща музей „Лайош Кошут“ – културен мост между две държави“. Експозицията проследява историята от основаването на мемориалната къща на унгарския революционер до наши дни.

По повод годишнината графики на шуменската художничка Милица Козарева (правнучка на хаджи Димитраки хаджи Панев, в чийто дом е приет унгарският революционер) са отпечатани в детска книжка, която също ще бъде представена на събитието. В програмата е предвидена и жива картина „Среща с Лайош Кошут“.

От страна на унгарската държава на тържеството ще присъства директорът на Унгарския културен институт в София – г-жа Сандра Мишкеди.

Балканска титла за момичетата от Спортен клуб „Ритмик“

Шуменските състезателки от Спортния клуб по художествена гимнастика „Ритмик“ спечелиха титлата от Балканския фестивал „Феми Спорт“ за мажоретен спорт, художествена гимнастика и акробатика, който се проведе в румънския град Бузъу.

Възпитаничките на Марийола Спасова и Снежана Иванова завоюваха и четири първи места в отборната и индивидуалната надпревара при мажоретките и гимнастичките. Така момичетата от Шумен събраха най-много точки в комплексното класиране, което им гарантира и балканската титла.

Талантливите състезателки взеха участие с две съчетания при мажоретките в категориите „помпони“ и „батони“, а с индивидуално изпълнение се представи Сузан Джемил. В индивидуалната надпревара по художествена гимнастика участва 13-годишната Божена Василева, която изигра съчетание с топка.

Спечелването на трофея осигурява на шуменския клуб безплатно участие във фестивала през следващата година.

В тазгодишното издание на фестивала взеха участие състави от България, Румъния и Молдова. Състезанието се провежда под егидата на Олимпийския комитет и Министерството на спорта в Румъния.

Промяна в организацията на движение

От 19 до 28 ноември включително се въвежда временен режим на движение с пълно затваряне на пътното платно по ул. „Христо Смирненски“ – от ул. „Цар Иван Александър“ до бул. „Славянски“. Ограничението се налага заради извършване на планирани ремонтни дейности , във връзка с разширяването на синята зона в града. Временната промяна в организацията на движение ще бъде обозначена с необходимата вертикална сигнализация.

180 състезатели идват в Шумен за участие в Международния есенен турнир по информатика

180 информатици от 9 държави са подали заявки за участие в 11-ия Международен есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“, който ще се проведе на 22 и 23 ноември в ШУ „Еп. К. Преславски“. Заедно с тази надпревара на 23 и 24 ноември ще се състои и Националният турнир по информатика, като в него ще вземат участие 200 състезатели. Това съобщи на пресконференция председателят на организационния комитет на състезанието Бисерка Йовчева. В брифинга участваха и зам.-кметът на община Шумен д-р Светлана Маркова, председателят на Общото събрание на ШУ „Еп. К. Преславски“ доц. Юрий Проданов и зам.-деканът на Факултета по математика и информатика в ШУ доц. Теодоси Теодосиев.

Очаква се в Шумен да пристигнат състезатели от най-силните държави в сферата на информатиката, каза Бисерка Йовчева. „Заявки за участие са подадени от информатици от Армения, Казахстан, Сърбия, Румъния, Молдова, Украйна, Русия, България. За първи път в състезанието ще се включат и състезатели от Азербайджан“, уточни Йовчева. Тя припомни, че турнирът се провежда едновременно в две възрастови групи – младежка (за ученици до 15 години) и старша възраст (за ученици от гимназиална степен). Шумен ще бъде представен от два отбора, по един във всяка възрастова група.

От името на Община Шумен зам.-кметът д-р Светлана Маркова пожела успех на участниците и най-вече на шуменските представители. Тя допълни, че общинската администрация подкрепя финансово състезанието и осигурява наградния фонд за победителите в надпреварата.

Международният есенен турнир започва на 22 ноември, от 9.00 часа, в ШУ „Еп. К. Преславски“. Официалното закриване и церемонията по награждаването са на 23 ноември, от 19.30 часа, в зала „Проф. Венета Вичева”. Състезанието се организира от Община Шумен, ШУ „Еп. Константин Преславски“, Факултета по математика и информатика и Школа „А&Б“.

Представители на швейцарското правителство посетиха площадката за опасни отпадъци в Шумен

Програмният мениджър за България към Българо-швейцарската програма за сътрудничество и представител на Държавния секретариат по икономическите въпроси на Швейцария Мартин Шерер посети днес новоизградения Център за събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци от населението. Заедно с него бяха и представители на управляващото звено към Министерството на околната среда и водите, които се запознаха с реализирането на проекта.

Ден по-рано заместник-кметът по строителство и екология Боян Тодоров и Живка Атанасова, гл. експерт по екология в общинската администрация участваха в заключително събитие на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, което се проведе в зала „Мусала“ на хотел „Хилтън“ в София. На него бяха обсъдени инициативите по програмата за опазването на околната среда и социални теми, свързани с човешкия фактор – развитието на хората и гражданското общество у нас.

Над една трета от бюджета на Българо-швейцарската програма за сътрудничество е разпределена по проекти, свързани с опазването на околната среда. Жителите на община Шумен вече имат възможност да се възползват от най-добрата швейцарска практика за събиране на опасните отпадъци, които всеки от нас съхранява в бита си, обясни по време на дискусията Живка Атанасова. Със средства в размер на над 1 845 000 лв., осигурени по проект към Българо-щвейцарската програма за сътрудничество, общината изгради Център за събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци от населението. Съоръжението вече работи, като площадката е най-голямата към момента в страната. Освен това по проект, финансиран също от швейцарската програма, бяха изнесени за обезвреждане извън България и препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност, съхранявани в складове на територията на селата Мараш и Ивански в продължение на повече от 15 години.

Живка Атанасова представи значението на тези два проекта за Шумен както по отношение на екологията и ползата за гражданите, така и по отношение на икономическия ефект от реализацията им. Всички общини трябва да изградят такива центрове до 2020 г., но тези, които са се възползвали от швейцарското финансиране, няма да го правят за сметка на своите граждани.

Промяна в движението по улица „Петър Парчевич“

Във връзка с извършване на подготвителни строително-монтажни дейности на ул. „Петър Парчевич“ по участъци от ул. „Кирил Методий“ до ул. „Васил Априлов“ се въвежда на етапи временна организация със спиране на движението по следния график:

  • Етап 1 – от 18 до 20 ноември включително се затваря за движение на моторни превозни средства в участъка от ул. „Софроний Врачански“ до ул. „Братя Миладинови“;
  • Етап 2 – от 21 до 27 ноември включително се спира движението в участъка от ул. „Братя Миландинови“ до ул. „Васил Априлов“;
  • Етап 3 – от 28 до 29 ноември включително се спира движението в участъка от ул. „Кирил и Методий“ до ул. „Софроний Врачански“.

Временната промяна в организацията на движение ще бъде обозначена с необходимата вертикална сигнализация.

Въвежда се временна организация  на движение по улица „Университетска“

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по улица „Университетска“ на  16 ноември, събота, от 08.00 часа до 18.00 часа и на 18 ноември, понеделник, от 08.00 до 18.00 часа се спира движението на автомобили в частта от отбивката за Гробищния парк до кръговото кръстовище на Главен път I-2. По същото време са забранява и влизането на превозни средства от кръговото кръстовище на Главен път I-2 на разклона с кв. „Макак“ в посока към Шумен.

За обходен маршрут може да се използват Главен път I-2 в посока към Русе през Пети километър или пътят в посока към Варна по околовръстното шосе за кв. „Тракия“ (от I-2 в I-7).

Промяната е във връзка със започналия ремонт на пътното платно. Асфалтът е фрезован, извършени са локални ремонти по пътното платно за укрепване на пропадналата настилка, изградени са канавки, нови бордюри и улеи за отводняване. Положени са допълнително два пласта асфалт и започва цялостното преасфалтиране на пътя.

Ремонтните дейности се извършват от АМ „Черно море“ и се очаква да приключат в началото на следващата седмица.

Номинации за Шумен в годишните награди за туризъм

Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“ се състезава в категорията „Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестицията“ от четвъртото издание на годишните награди за туризъм. В гласуването на сайта на Министерството на туризма паметникът се конкурира с още 15 туристически обекта от различни градове на страната.Номинацията е признание за усилията на общината да превърне комплекса в привлекателна туристическа дестинация. Затова от администрацията още веднъж напомнят, че всеки, който желае, можеда даде своята подкрепа и да гласува тук:

https://tourismawards.bg/

Паметникът „Създатели на българската държава“ е включен и в категорията „Изборът на българите“. В нея може да се гласува и за други обекти, които се намират на територията на общината и областта (ИАР Шуменска крепост, Томбул  джамия, Мадарски конник, НИАР Плиска и НИАР Велики Преслав). Своите предпочитания в тази категория можете да заявите, ако гласувате на сайта на Министерството на туризма тук:

 https://tourismawards.bg/cat/izbor-bulgari/

Гласуването се провежда само по електронен път и продължава до 6 декември 2019 година. То ще определи носителите на призове в 16-те категории в конкурса. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в София на 16 декември 2019 г. Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза, изработена от Димитър Германов специално за церемонията.

84 % е изпълнението на плана от данъци и такса битови отпадъци  към 31 октомври

При годишен план 17 060 000 лева за десетте месеца на годината в общинската хазна са постъпили 14 млн. 385 хиляди лева, показва отчетът на Община Шумен към 31 октомври 2019 г. С най-голям дял са приходите от такса битови отпадъци – 5 млн. 722 хиляди лева, което е 88 % от планираното.

Изпълнението на годишния план от налога върху  недвижимите имоти към 31октомври е на 73 % и е в размер на 2 млн. 705 хил. лв.  Постъпленията от данъка върху превозните средства са 3 млн. 695 хил. лв.  или  95 % от предвиденото.

 Останалите приходи са от данъка върху придобиване на имущество по дарение и възмезден начин, патентен и туристически данък.

От анализа на отчета по изпълнението на годишния план става ясно, че се запазва  тенденцията към по-добра събираемост на данъчните задължения.

Очакванията на администрацията са, че през последните два месеца ще се издължат всички данъкоплатци, които изчакват последните възможности за плащане и планираните постъпления ще се реализират до края на годината.

Данъчните си задължения гражданите могат да заплатят чрез Български пощи, Ипей, Изипей, по банков път, както и на касите в Община Шумен в брой или чрез ПОС терминал.

 

Благодарности за кмета

Кметът Любомир Христов се срещна днес с младия изпълнител Викторио Ангелов, който е единственият българин, участвал в „Х Фактор – Финландия“. На срещата присъства и майката на Викторио Стефанка Стойчева. Семейството е от Шумен, но от години живее във Финландия.

Преди дни 18-годишният шуменец изнесе първия си концерт в родния град под надслов „У дома“. Спектакълът се осъществи със съдействието на общината и изпълни с публика зала „Арена Шумен“. Викторио благодари на кмета и на общинската администрация за подкрепата при организацията и реализирането на концерта и му подари плакат със свой автограф. Любомир Христов пожела на младия творец да сбъдне мечтите си и един ден да се превърне в звезда.

Талантливият изпълнител сподели, че тази година е завършил музикално училище в Хелзинки и ще продължи образованието си в областта на телевизионното и филмово продуценство. Според него Шумен доста се е променил през последните години и мечтае един ден да се върне в родния си град. Той разказа, че предстои издаването на първия му албум и ще се радва музиката и песните да достигнат до неговите приятели и близки в България.