Новини - Община Шумен

Община Шумен кандидатства с проект за модернизиране на уличното осветление

Община Шумен кандидатства за финансиране с проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в града по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ към Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021.

Проектното предложение включва подмяна на улично и парково осветление и монтиране на 3 085 нови енергоспестяващи LED лампи в различни части на Шумен, междублокови пространства и по бул. „Славянски“. Предвижда се и поставяне на енергоефективни осветителни тела на 20 пешеходни пътеки в града, въвеждане на система за централизирано интелигентно управление на уличното осветление и производство на енергия от ВЕИ за самопотребление от новото улично осветление.

Общата стойност на проекта е до 600 хил. евро. Доклад за обследване на енергийната ефективност е представен и одобрен със становище от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

На Трифон Зарезан кметът Любомир Христов участва в ритуално зарязване на лозята

Кметът на Шумен Любомир Христов се включи в традиционния ритуал по зарязване на лозята на днешния празник Трифон Зарезан и отряза първата лозова пръчка. Той заедно със заместник-кмета Боян Тодоров и секретаря на общината Диян Димитров бяха на лозовите масиви на един от най-големите производители в района и собственик на винарни в Шумен и страната Цанко Станчев. Празникът започна с водосвет, отслужен от отец Николай Петков.

Да е здрава и успешна годината, да е богата реколтата на всички лозари и винари в Шуменско, да се увеличават лозовите масиви и да се славят добрите вина от района, пожела Христов. „Специално искам да поздравя Цанко Станчев, защото той се е родил с призванието си точно на 14 февруари и не случайно е един от най-големите производители в нашия край.”  Той подари на рожденика специален френски нож.

Цанко Станчев припомни, че преди няколко десетилетия в областта е имало близо 60 000 декара лозя, а днес в кооперации на територията на общината се отглеждат едва 450 декара. Той посъветва колегите да имат търпение и воля, за да запазят лозята, защото това е вековен поминък на българите. „Лозята са символ на трудолюбие, защото изискват много ръчен труд, но трябва и много мисъл, за да се отгледа добра реколта“, каза още Цанко Станчев. Той коментира, че проблем пред бранша е ниската субсидия. По думите му в България се внасят испански вина на по 30 евроцента, които са субсидирани производства и това убива българския бизнес.

Кметът поздрави и археолозите и честити професионалния празник на всички, които са избрали археологията за своя професия и са превърнали в страст срещата с миналото и опазването на историческото ни наследство.

Започват общинските ученически игри

От следващата седмица стартират общинските ученически игри по хандбал, волейбол, шахмат, баскетбол и тенис на маса. Организатори са Община Шумен и УСШ „Хан Крум“.

Турнирът по хандбал ще се проведе на 17 февруари в спортен комплекс „Плиска“, като началото на срещите е от 10.00 часа. В него ще вземат участие отбори от пет училища в града, разпределени в две възрастови групи. В първата възрастова група за момчета от 5 до 7 клас ще участват III ОУ „Димитър Благоев“ и СУ „Й. Е. Български“. Във втората възрастова група за юноши от 8 до 10 клас ще премерят сили СУ „Васил Левски“, ППМГ „Нанчо Попович“ и СУ „Й. Е. Български“.

От 18 до 25 февруари отново в зала „Плиска“ ще се проведат игрите по волейбол. Мачовете започват от 9.00 часа. Ще участват 21 отбора, които са разделени в три възрастови групи: момичета и момчета от 5 до 7 клас и юноши и девойки от 8 до 10 клас и 11-12 клас.

На 21 февруари в сградата на клуба по шах на ул. „Панайот Волов“, от 10.00 часа започва турнирът по шахмат. В него ще се включат момчета от 5 до 7 клас от ППМГ „Нанчо Попович“, СУ „Сава Доброплодни“ и VI ОУ „Еньо Марковски“.

На 26 и 27 февруари е ред на игрите по баскетбол, които ще се проведат в спортна зала „Младост“. Срещите стартират от 9.00 часа в сряда, а в четвъртък от 10.00 часа. Заявка за участие са подали 14 отбора, разпределени в три възрастови групи: от 5 до 7 клас, от 8 до 10 клас и 11-12 клас.

Програмата завършва на 28 февруари с общинското първенство по тенис на маса. То ще се състои в зала „Юнак“, а в него ще вземат участие осем отбора.

Възпоменателна церемония по повод 147 години от гибелта на Васил Левски

Община Шумен и Командването на шуменския военен гарнизон организират общоградски ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 147 години от гибелта на Васил Левски. Възпоменателната церемония ще се състои на 19 февруари от 11.00 часа пред паметника на Апостола на свободата в Шумен.

Слово за Левски ще произнесе Димо Георгиев, директор на ПЕГ „Никола Вапцаров“. В церемонията ще се включат ученици от Езиковата гимназия, които ще изнесат рецитал, посветен на Апостола.

Да се преклонят пред паметта на Васил Левски във възпоменанието ще участват кметът на Шумен Любомир Христов, заместник-кметове, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани.

От общинската администрация канят шуменци да се включат в общоградския ритуал по поднасяне на венци и цветя и да почетат паметта на Апостола на свободата.

Продължават ремонтните работи по пътя за село Васил Друмев

От понеделник, 17 февруари, продължават ремонтните работи по 4-километровия участък от околовръстния път до входа на село Васил Друмев в община Шумен. Благоприятните метеорологични условия позволяват да се възобновят строителните дейности, които включват ръчни и машинни кърпежи на пътното платно, локални ремонти, възстановяване на банкети, канавки и полагане на асфалтова настилка.

Ще бъде въведена временна организация и движението на автомобили ще се осъществява само в едната лента на пътното платно.

Изпълнител на обекта е фирмата „Автомагистрали – Черно море“ АД – Шумен, която спечели обществената поръчка на стойност 458 333 лв. Средствата са осигурени от общинския бюджет.

Л. Христов: Водоснабдителната система „Дунав“ е само една от алтернативите

Доизграждането на Водоснабдителната система „Дунав“ е алтернатива, която не спира започнатите процедури за строителство на пречиствателната станция за питейни води, за довеждащия водопровод от язовир „Тича“ и за проучването на дълбоките сондажи на територията на община Шумен. Това заяви днес пред журналисти кметът Любомир Христов по повод проведената вчера среща в Попово по покана на кмета на града Людмил Веселинов.

В писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Петя Аврамова и министъра на околната среда и водите Емил Димитров кметовете на Шумен, Разград, Търговище, Попово, Нови пазар и Лозница настояват за цялостно обследване на проблема с водоснабдяването на територията на трите области, проучване на възможностите за доизграждане на системата „Дунав“ по първоначално предвидения проект като държавна отговорност със съответното държавно финансиране. В него се казва още, че така ще се реши проблемът с водоподаването, който засяга повече от 350 000 души, живеещи в посочените региони. Според специалистите възстановяването на водоподаването през съществуващите участъци на системата „Дунав”, съчетано със скоростното цялостно завършване на първоначалния проект, ще реши трайно водоснабдяването на населените места в трите области. В същото време пълното натоварване на тази водопреносна мрежа ще даде възможност и за оптимизация на цените към крайните потребители, съчетано с възможност за централизиран контрол върху качеството на питейната вода.

„Искам да подчертая, че това ще бъде алтернативно захранване,“ каза Христов по време на пресконференцията в зала 203 на общината. „Гражданите на Шумен не бива да остават с впечатление, че ще спре изграждането на пречиствателната станция и на довеждащия водопровод от язовир „Тича“. Но ние трябва да имаме алтернативно захранване. Не изключваме и варианта за старите кладенци, на които ще направим обследване, както беше гласувано на общинската сесия. Тогава, на основата вече на мнението на експертите, ще се вземе решение кой от вариантите ще бъде използван за алтернативно захранване“, обясни кметът.

На брифинга присъства и един от строителите на Водоснабдителната система „Дунав“. Той обясни, че тръбопроводът е достигнал до търговищкото село Буховци, но с идването на промените през 1989-та година работата е била спряна. По думите на Кръстев положените стоманобетонни тръби са в добро състояние и са годни за използване, а изградените тогава кладенци тип „Раней“ обират дълбоките подпочвени води и са с добро качество.

Кой от вариантите ще бъде най-доброто решение на проблемите с водоснабдяването в трите области, ще стане ясно след експертната оценка

Младият диригент Светломир Златков и пианистът Симеон Гошев гостуват на шуменска сцена

Диригентът Светломир Златков, носител на множество национални и международни награди, който е родом от Шумен, ще дирижира симфоничния концерт „От сърцето на Европа“ в четвъртък, 13 февруари, от 18:35 часа в концертната зала „Проф. Венета Вичева“. Солист е пианистът Симеон Гошев. Концертът е посветен на 170 години от основаването на първия български оркестър. В програмата са включени творби на Лудвиг ван Бетовен – увертюра „Прометей“ и Симфония №7, Бела Барток – концерт за пиано и оркестър №3 – първо изпълнение в Шумен и румънски танци. Днес двамата дадоха пресконференция в общината преди концерта утре вечер.

„Отдавна имахме идея да направим заедно концерт в Шумен и смятам, че ще бъде интересно преживяване. Подготвили сме рядко изпълнявана програма в Шумен и България“, каза Светломир Златков. По думите му това е добър повод да бъдат отбелязани освен 170 години от създаването на първия български оркестър и 250-годишнината от рождението на великия композитор Лудвиг Ван Бетовен.

Светломир Златков е роден през 1992 г. в Шумен. Започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, а на 8 години получава първата си награда от конкурса „Класика и съвременност“ в Стара Загора. Следват множество отличия от национални и международни конкурси като солист, както и в клавирно дуо с Елица Мирчева. На 17-годишна възраст Светломир започва да учи дирижиране при Славил Димитров. Година по-късно е приет на първо място в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ при Георги Патриков и Мирослав Попсавов. През 2013 г. постъпва в класа на Симеон Пиронков в Университета за музика и изпълнителско изкуство във Виена, който завършва с отличие през 2018 г. с публичен концерт на Симфоничния оркестър на Австрийското радио в Златната зала на Musikverein. В своята кариера Светломир Златков е работил с различни хорове и оркестри в Европа. В началото на тази година завоюва трета награда в Конкурса за оркестрови диригенти на Европейския съюз.

„Познавам добре града, оркестъра и културата на Шумен и благодаря за поканата да гостувам на шуменска сцена“, сподели пред журналисти пианистът Симеон Гошев. Той е познат на шуменската публика като участник и носител на втора награда от  Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ през юни 2019. Пианистът се отличава най-вече с интерпретациите си на различни музикални стилове от 20 век, както и с изпълненията си на творби от представители на класическия Виенски период. През 2016 година Симеон Гошев завършва магистърска степен с отличие от Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена като студент на световноизвестни пианисти като Олег Майсенберг, Щефан Владар и Лилия Зилберщайн. Във Виена започва и активната му концертна дейност като солов изпълнител и камерен музикант, която активно продължава и днес както в Австрия, така и в България.

И двамата музиканти споделиха, че очакват една приятелска и емоционална среща с шуменската публика.

 

Любомир Христов участва в работна среща за доизграждане на Водоснабдителната система „Дунав”

Кметовете на Шумен, Търговище, Разград, Нови пазар и Лозница се събраха на работна среща за обсъждане на възможностите за трайно решаване на проблемите във водоснабдяването на териториите на трите области чрез използване на система „Дунав”. Домакин на срещата бе кметът на община Попово д-р Людмил Веселинов. Трайната тенденция към засушаване, намаляването на водните количества в язовир „Тича“, непрекъснатите аварии по довеждащия водопровод и силното редуциране на капацитетите на останалите водоизточници, осигуряващи водоподаването към градските центрове и населените места в областите Шумен, Разград и Търговище са причините да се търсят други източници за водоснабдяване. Това, съчетано с високата степен на амортизация на съществуващата водопреносна мрежа, създава реална опасност от прекъсване на безрежимното водоснабдяване на населените места.

В срещата участваха и инж. Стефка Божанова – проектант по водоснабдяване и канализация, един от проектантите на Водоснабдителната система „Дунав”, представи характеристиките и особеностите на системата, нейните предимства и недостатъци, основните проблеми при експлоатацията и поддръжката й.  Управителят на „Водоснабдяване – Дунав” – инж. Стоян Иванов, подчерта, че основните предимства на системата са водоизточниците със сравнително постоянен дебит, който достига 200 л/сек. и не се влияе от засушавания и други климатични промени, както и добрите питейни качества на водата, която има необходимост единствено от дезинфекция (обеззаразяване). Необходимо е да се направят задълбочени технико-икономически проучвания и да се даде експертна оценка след задълбочен анализ на екип от специалисти дали дострояването и експлоатацията на Водоснабдителна система „Дунав” е целесъобразно.  Според инж. Иванов системата може да предостави вода с конкурентна себестойност спрямо местните водоизточници, ако работи с оптимален капацитет и се направи оптимизация, рехабилитация и доизграждане на системата.

Кметовете на заинтересованите общини се обединиха около идеята, че възстановяване на водоподаването през съществуващите участъци на система „Дунав”, съчетано със скоростното цялостно завършване на първоначалния проект, ще даде едно трайно и устойчиво решение на всички въпроси, свързани с водоснабдяването на населените места. В същото време пълното натоварване на тази водопреносната мрежа ще даде възможност и за оптимизация на цените към крайните потребители, съчетано с възможност за централизиран контрол върху качеството на питейната вода.

Участниците в срещата се обединиха и в израз на своето колективно желание те ще изпратят искане до Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите за завършване на този крупен инфраструктурен проект, който ще осигури водоснабдяване на всички населени места, разположени по трасето на системата.

Ръст на приходите от местни данъци и такси в Шумен през първия месец от кампанията

Близо 9000 души в Шумен са се възползвали до момента от отстъпката при плащане на местни данъци и такси. В срок до 30 април заплатилите пълния размер на задълженията си ползват 5-процентно намаление.

Стартиралата от средата на януари данъчна кампания в община Шумен отчита високи нива на събираемост, в това число и на стари задължения. Над 811 хил. лева са приходите от местни данъци и такси до момента. Събраните суми от данъка върху недвижимите имоти възлизат на 171 хил. лв., в това число 71 хил.  лв. са вземания от минали години. Приходите от данъка върху превозните средства са в размер на 350 хил. лв., в това число 157 хил.  лв. събрани стари задължения. Постъпленията от такса битови отпадъци са 288 хил.  лв., включително 145 хил.  лв. от минали години.

Гражданите могат да заплатят своите задължения на място, на касите на общинската данъчна служба в брой или чрез ПОС-терминал без допълнителни такси. Общинската данъчна служба работи без прекъсване от 08.30 до 18.30 часа в делничните дни. Плащането може да бъде извършено и по банков път. Допълнителна информация за този вид плащане с номера на банковата сметка може да бъде видяна на сайта на община Шумен от тук Предвидена е възможност вноските да се правят през касите на „Изипей“ и „Фастпей“ в цялата страна.

На адрес проверка местни данъци и такси  след идентификация с ЕГН и клиентски идентификационен номер /КИН/ могат да се извършват справки за подадени декларации, генерирани задължения и извършени плащания.

И през 2020 г. община Шумен запазва нивата на различните видове местни налози.

Пътищата на територията на община Шумен са проходими при зимни условия

Общинската пътната мрежа в Шумен е проходима при зимни условия. В Шумен основните пътни артерии са разчистени. Цялата налична техника на фирмите, които отговарят за зимното поддържане, работи по улиците в града. Още от вчера общинските предприятия и фирмите са предупредени да предприемат необходимите мерки при възникване на снегонавявания и заледявания.

В Шумен от снощи снегопочистващата техника на фирмите „Винс Ин Хок“ ЕООД, „Консорциум Клинър 2018“ и Обединение „Зимно поддържане“ работи без прекъсване по улиците и булевардите в града. От 20:30 часа снощи улиците се обработват превантивно с химически материали, за да не се допусне заледяване на уличната настилка. Рано тази сутрин е било отстранено паднало дърво по пътя между кв. „Дивдядово“ и село Мараш. До момента е постъпил само един сигнал за закъсал автомобил на пътя между селата Велино и Живково. На хората е оказана своевременна помощ и проблемът е решен. На денонощния телефон в общината не са постъпвали други сигнали за бедстващи хора. Във всички села на общината има ток, с изключение на част от село Велино, където единият от трафопостовете е извън строя и в момента се работи по отстраняване на повредата.

Затворен за движение заради надвиснали клони на дърветата е пътят от Пивоварната към Стария град.  Пътят ще бъде отворен след като бъдат разчистени надвисналите клони. В участъка на пътя между квартал „Дивдядово“ и село Мараш и пътя Велино – Царев брод се образуват снегонавявания и трасетата се разчистват от снегорини.