Нощ на отворените врати в астрономическата обсерватория на Шуменското плато - Община Шумен

Нощ на отворените врати в астрономическата обсерватория на Шуменското плато

Нощ на отворените врати и възможност за наблюдаване на пълното лунно затъмнение и великото противостоене на Марс организират от астрономическата обсерватория на 27 юли, петък. Това съобщи на пресконференция днес проф. д.ф.н. Диана Кюркчиева, директор на обсерваторията в Шумен.

Наблюдението в обсерваторията е с начало 20.00 часа в петък, 27 юли, и ще продължи до 1.00 часа след полунощ. Входът е свободен. Лунното затъмнение ще започне в 20.15 минути, а фазата на пълното явление ще е около 22.00 часа. Едва след 23.00 часа ще е възможно да се види и великото противостоене на Марс.

Директорът на обсерваторията обясни, че при лунно затъмнение телата са подредени в последователност Слънце – Земя – Луна. Явлението на 27 юли ще бъде впечатляващо не само с това, че ще се наблюдава последователно целият набор от лунни затъмнения, но и с това, че продължителността на затъмнението е общо над 6 часа.

„По време на противостоенето – другото явление, което може да се наблюдава на 27 юли, планетата Марс ще застане в една линия  със Слънцето и Земята – между тях. Поради елиптичността на орбитата на Марс разстоянието на планетата до Земята по време на опозиция може да бъде различно. Когато това разстояние е под 0.4 астрономически единици, се нарича велико противостоене.
Такива явления, свързани с планетата Марс се случват през 15 или 17 години“, поясни още Кюркчиева.

От обсерваторията обясниха, че двата телескопа ще бъдат свързани с два големи екрана на паркинга пред сградата. Единият ще е насочен към Луната, а другият ще бъде позициониран към Марс. По този начин всички желаещи ще могат да наблюдават
астрономическите явления и на екран в реално време.