Поклон пред загиналите за освобождението на Шумен и пред паметта на Апостола - Община Шумен

Поклон пред загиналите за освобождението на Шумен и пред паметта на Апостола

Шумен чества днес 140 години от своето освобождение. Градът се поклони и пред паметта на Апостола на свободата – Васил Левски по повод 181 години от неговото рождение.  Двете годишнини бяха отбелязани с редица прояви.

Програмата започна в храма „Свето Възнесение Господне“ , където архиерейският наместникотец Димитър отслужи панихида в памет на загиналите и молебен за здраве и благоденствие. На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, заместник-кметове, представители на културни и просветни организации и граждани.

В словото си отец Димитър от храма „Свето Възнесение Господне“ припомни, че в ден като днешния се прекланяме пред делото на всички герои, дали живота си за свободата на Шумен. Той допълни, че тези празници ни събират и е изключително важно да сме обединени в радостта от постигнатото и заедно да преодоляваме трудностите в тежки моменти.

Проявите, посветени на 140-годишнината от освобождението на Шумен и 181 години от рождението на Апостола на свободата продължиха с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите руски воини по време на руско-турската война от 1877-1878 година в кв. „Млада гвардия“ и пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на града.

В знак на признателност към Апостола на свободата с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя от представители на общински и държавни институции, културни и просветни организации и граждани. В честването се включиха рота от Шуменския военен гарнизон и представители на патриотичните клубове.

„Днес е паметен ден за България и за Шумен. Датата 18 юли винаги буди гордост като емблема на свободата. На този ден, преди 181 години, е роден най-свидният син на България – Васил Иванов Кунчев – Левски, на този ден преди 140 г. в Шумен изгрява свободата“, каза в словото си уредникът на къща-музей „Панайот Волов“ Милена Георгиева.

Празникът ще продължи в 18.30 часа на пл. „Освобождение“ с концерт-спектакъла „140 години свободен Шумен“ с участието на НД „Традиция“ и група „Епизод“.

В Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” от 16 юли започна излъчването на игрални филми, посветени на Освобождението, което ще продължи до 20 юли. Посетителите могат да разгледат и фотодокументалната изложба  „18 юли 1878 г.: 140 години от освобождението на Шумен”.