Президентът Румен Радев посети днес Шумен и се срещна с кмета Любомир Христов - Община Шумен

Президентът Румен Радев посети днес Шумен и се срещна с кмета Любомир Христов

Държавният глава Румен Радев пристигна рано сутринта в сградата на Община Шумен за среща с кмета Любомир Христов. В нея участваха още началникът на кабинета на президента Иво Христов, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев и заместник-кметове.

Кметът Любомир Христов запозна държавния глава Румен Радев с приоритетите на местната власт. През изминалите две години и половина екипът не пести усилия, работи енергично за благоустрояване и подобряване на средата за живот, за създаване на по-добри условия за развитие на бизнеса и съвременна перспектива за града.

Като стъпка, която е много важна за Шумен, двамата обсъдиха необходимостта да се върне статута на военното училище в града и неговата самостоятелност. Румен Радев твърдо подкрепи искането на специалистите за възстановяването му като самостоятелно учебно заведение. „Мисля, че ще се намери държавническо решение за шуменското военно училище“, каза президентът. Той припомни неговия авторитет в областта на артилерийската подготовка, високото ниво на някои от специалностите и възможността, както и преди, тук да се обучават чуждестранни студенти.

Икономическото възстановяване на града е една от основните задачи на местната власт, каза още Христов по време на срещата. Той посочи, че за това време 17 инвеститори, като трима от тях – клас А, са привлечени в Шумен. „Големият проблем сега е липсата на работна ръка и достатъчно добре подготвени кадри. Проблем, който бизнесът усеща вече, инвестирайки в Шумен“, обясни кметът.

Румен Радев изрази своето убеждение, че образованието на младите хора в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни и затова по време на разговорите той възложи на своите съветници да проверят каква е възможността Шумен да се включи в проекта, финансиран от Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество за въвеждане на дуално образование в България.

На срещата кметът постави въпроса за статута на Паметника „Създатели на българската държава“. „Тук се намира най-голямата цветна мозайка на открито в Европа, комплексът изисква много грижи и средства за поддръжка, с каквито обаче общината не разполага. През тази година четири пъти са се увеличили туристите, които са преминали оттам, а откакто е изграден този паметник, той няма статут,“ сподели Христов и потърси съдействие от държавния глава. Той пое ангажимент да проведе разговори с представители на отговорните институции и да съдейства за придобиване статут на паметника.

„Той трябва да се освободи от всякакви идеологически внушения и да се съхрани като обект с национално значение“, каза още президентът.

Срещата се проведе в рамките на близо час. Кметът Любомир Христов подари на президента Румен Радев витраж с изображение на Мадарския конник за спомен от Шумен.  По-късно двамата бяха гости на откриването на новата учебна академична година в ШУ „Еп. Константин Преславски“.