Премахването на незаконните кабели продължава и през следващата година - Община Шумен

Премахването на незаконните кабели продължава и през следващата година

Принудителното премахване на незаконни кабели в Шумен продължава от началото на следващата година. От 8-ми януари 2018 година ще започне отстраняването на незаконно изградената въздушна оптична мрежа, която преминава по стълбовете за улично осветление на “Енерго Про Мрежи” АД, по дървета и сгради. Това съобщи на брифинг пред журналисти зам.-кметът инж. Боян Тодоров.

Със заповед на кмета на община Шумен Любомир Христов от 08.02.2016 година незаконната въздушна оптична мрежа в града трябваше да бъде отстранена. Въпреки многократните предупреждения и писма, които общинската администрация изпрати до операторите за доброволно премахване, година по-късно все още има кабели, които не са отстранени, каза пред журналисти Боян Тодоров. Само за последната половин година – от юни 2017 година досега са премахнати кабели с дължина над 11 км в кв. “Тракия”, по бул. “Плиска”, бул. “Ал. Константинов”, бул. Симеон Велики”, в района около жп-гарата и по възлови кръстовища в града.

“За съжаление, на мястото на отстранената оптична мрежа след време се появява нова. Налага се повторно да бъде премахвана. Наши екипи са били принудени на два пъти да режат кабелите по ул. “Родопи”, ул. “Дедеагач”, ул. “Странджа” и т.н. За това са ангажирани поне двама служители от общината, трима работници от общинското строително предприятие, автовишка, екипи на “Енерго Про” и на полицията. Разходите на ден са близо 300 лева. Освен че е грозно, монтирането на допълнителни жици уврежда общинско имущество и уличното осветление, което общината трябва със свои средства да възстанови. Знаете, че от тежкия сняг през зимата кабелите увисват, започват аварии по електропреносната мрежа. През миналата зима над 30 електрически стълба излязоха от строя и беше прекъснато елзахранването. Щетите са много големи и за тях плащаме с парите на шуменци всички ние. Вместо да ги вложим в ремонт на улици или в ново осветление, в паркове и градинки, ние трябва да отстраняваме аварии заради фирми, които правят бизнеса си на гърба на общината и на гражданите.”

Тодоров припомни, че според Закона за електронните съобщения, чл. 286, ал.1 кабелните електронни съобщителни мрежи се изграждат подземно. На това основание общината започна процедури по отстраняване на незаконната въздушна мрежа още в началото на 2016-та,  премахването продължи и през тази година. През този период операторите трябваше да вкарат жиците си под земята, но не всички го направиха. Напротив, незаконното опъване на кабели продължава. Заместник-кметът Боян Тодоров отново призова органите на реда и прокуратурата да окажат съдействие на общината. Той обясни, че общината е принудена да пуска обществена поръчка и да наема фирма, за да се справи с незаконните действия на операторите.

От общинската администрация съобщават, че за да не притесняват хората по коледно-новогодишните празници, ще продължат с премахването на кабелите след Нова година. Ще бъде изготвен график и ако времето позволява, работата по отстраняването ще започне от 8-ми януари 2018 година.

От администрацията се извиняват за неудобството на гражданите, които ще останат без интернет и телевизия и ги призовават да проучват предварително операторите, чиито услуги използват.