Проф. д.ф.н. Христо Трендафилов беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен“ - Община Шумен

Проф. д.ф.н. Христо Трендафилов беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен“

На тържествената сесия  на Общинския съвет днес по повод Деня на Шумен един от най-добрите специалисти по българска средновековна литература и преподавател в ШУ „Еп. Константин Преславски“ проф. Христо Трендафилов беше удостоен с най-високото отличие – „Почетен гражданин на Шумен“.

Проф. Трендафилов развълнувано благодари за наградата. В обръщението си към общинските съветници и гостите на церемонията, той припомни, че Шумен е центърът на един истински златен пръстен, който оставя на България огромно историческо и културно наследство. Той изрази своето задоволство, че като учен е имал възможността да се докосне до него и да го превърне в обект на своите научни изследвания.

Кметът Любомир Христов и председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев връчиха и наградите на Шумен за изкуство и култура.
Трима са носителите на наградите в областта на изкуството и културата за 2017 година. Ивайло Сакелариев получи отличието в раздел „Фотография, видео и кино творби“ за неговото майсторство, висок професионализъм и творчески размах.
В раздел „изобразително изкуство“ индивидуалната награда е за художника-скулптор Румен Михайлов за неговата творба „Паметник на приятелството и признателността на шуменските арменци към България и българския народ“.
Доц. Юрий Дачев получи приза за цялостно творчество в раздел „Дейци на културата и дарители”.

В словото си към гостите, общинските съветници и гражданите кметът Любомир Христов заяви, че да помним постиженията на предците си и да се учим от миналото е наш дълг, но и наше вдъхновение. „Големият смисъл на всеки празник, особено на празник като днешния, е да обедини минало и настояще. Да ни убеди в трайността на завещаното от живелите преди нас. Да вгради този завет в желанията ни за бъдещето“, каза Любомир Христов. Той подчерта, че мнозинството обединява хора от различни политически окраски под знамето на общото желание да се изгражда. „Тези хора са обединени от мечтата да направим Шумен съвременен, красив, уютен град, в който всички ние искаме да живеем. Град, в който обичаме всяко кътче. Град, в който можем да срещнем по улиците  хора, които вдъхновяват със своя пример.“

За себе си, каза кметът, зная, че искам да оставя на шуменци чиста вода, повече детски площадки, необходимата зала за спорт и култура, обновен летен театър и Младежки дом, безопасна среда, спретнат и жив град, с добре развита икономика, повече възможности за работа и по-добро заплащане. Той се обърна към гражданите и общинските съветници с думите: „Без вашата подкрепа това са трудно постижими цели. Нека да ги преследваме заедно. Защото това е нашият град“.