Първа награда за киноклуб „Мадарски конник“ от Международния фестивал на любителските исторически филми Шумен 2018 - Община Шумен

Първа награда за киноклуб „Мадарски конник“ от Международния фестивал на любителските исторически филми Шумен 2018

Киноклуб „Мадарски конник” спечели първата награда от фестивала с филма „Актрисата”. Втора награда беше връчена на киноклуб „Русефилм” за филма „Всички светии и няколко дявола”, а  трета награда получи филмът „Обстановка на границата” на Валери Добрев, Николай Василев и Косьо Станев от Димитровград. Наградата на името на режисьора „Генчо Генчев”, която се дава за първи път, беше присъдена на филмите „Лъжицата” и „Северина” на Боян Балев от Омуртаг.
Наградите на отличените връчиха зам.- кметът по образование и култура Найден Косев и представители на журито.

Златният медал на световната кинолюбителска асоциация УНИКА  бе даден на филма „Калоферска дантела” на авторски колектив от гр. Пловдив. Плакети и дипломи бяха връчени за сценарий, режисура, операторство, монтаж, млад автор и др.

Фестивалът се организира от  Община Шумен, НЧ „Добри Войников 1856”  и  КК „Мадарски конник” под патронажа на министъра на културата и световната кинолюбителска асоциация УНИКА. Председател на журито бе режисьорът д-р Александър Донев  и членове Мая Вапцарова – режисьор, д-р Силва Хачерян – представител на Министерство на културата, доц. Стефан Минков – историк и Нико Майеров – представител на шуменския киноклуб.

Следващото издание на Международния фестивал на любителските исторически филми ще е юбилейно 20 по ред и ще е през 2020 година.