Унгарски музиканти с концерт в Шумен - Община Шумен

Унгарски музиканти с концерт в Шумен

Концерт с участието Мария Гуезос Мажда – Меши и на Давид Гержон Борош организират за шуменската публика Шаролта Папаи, унгарски лектор към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Събитието ще се проведе на 12 май от 19:00 часа в концертната зала на Народното читалище „Добри Войников“ и се осъществява с любезното съдействие на фирма „Алкомет“.

Меши е певица от унгарско-марокански произход, носителка на наградата Junior Prima award. Завършила е Музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща в специалностите „народно пеене“ и „музикална педагогика“. Понастоящем преподава в Музикалната академия в Будапеща и активно участва в мултикултурната MUS-E програма. Концертира в Унгария и чужбина.

През 2009 г. Меши прекарва семестър в университета Мимар Синан в Истанбул, Турция. Там усъвършенства музикалните и инструменталните си умения при Ердал и Меркан Ерзинчан. Престоят й в Турция вдъхновява първия ѝ албум „Rainbow Bridge”, който обединява унгарски, турски и марокански народни песни.

„С народните песни бих искала да се превърна в мост между различните хора и култури“ – е мотото на Меши, което вдъхновява песните ѝ.

Поканите за концерта са безплатни и могат да се получат от касата на читалище „Добри Войников“.