Учебната година в Шумен ще започне нормално - Община Шумен

Учебната година в Шумен ще започне нормално

Във всички училища на територията на община Шумен новата учебна година ще започне нормално на 17-ти септември. Общият брой на учениците в общинските училища е 8427, разпределени в 371 паралелки, съобщи заместник-кметът по образование и култура Найден Косев.

„Има лек спад в сравнение с минали години, но в общи линии се запазва стабилен броят на учениците през последните две години“, уточни Найден Косев. Повече млади семейства с деца си намират работа, остават в града и поради тази причина няма сериозно намаляване на бройката, стана ясно от справката, която той представи пред журналисти днес. 8530 са записаните ученици от първи до дванадесети клас за учебната 2018-2019 година. 749 първокласници, разпределени в 35 паралелки, ще прекрачат за първи път прага на класните стаи на 17-ти септември.

В Центъра за подкрепа на личностното развитие – Обединен детски комплекс и в Ученическата спортна школа в Шумен ще бъдат обхванати в различни извънкласни форми на работа близо 2300 ученици.

60 000 лева задели общината през тази година в бюджета си за ремонтни дейности в училищата, а 265 217 лв. са получени от министерството на образованието за изграждане на спортна площадка в ППМГ „Нанчо Попович“ и за ремонт на приземния етаж в СУ „Йоан Екзарх Български“. Текущите ремонти, които ще продължат до края на годината, са на обща стойност 187 896 лева.

На територията на общината функционират 40 здравни кабинета, които се обслужват от 50 медицински специалисти.

Осигурено е целодневно обучение на учениците от първи до седми клас, както и на учениците в средищните училища. Създадени са и условия за хранене на децата.

Детските градини в общината са 28. Шестнайсет от тях са в града и 12 – в селата на общината. Общият брой на приетите досега деца е 2863 деца.

По време на срещата Найден Косев обобщи и извършените ремонти в детските градини в Шумен. 17 детски градини на територията на общината са ремонтирани през това лято със средства от общинскиябюджет на стойност 154 000 лв. от планираните за това 200 000 в бюджета. Подменени са покривни конструкции, вътрешни инсталации, подови настилки, дограми и санитарни възли. За ДГ „Златна рибка“ са предвидени 24 000 лв. за подмяна на котел за отопление и 32 000 лв. за ДГ „Чучулига“ в кв. „Дивдядово“ за изграждане на отоплителна локална газова система.

2863 деца са приети до момента в детските градини, като в началото на следващата година предстои въвеждане на системата за електронен прием за 3-годишните деца в детските градини на общината.

Нормално ще започне и новата учебна година в училището в Друмево. Там се наложиха подмяна на покрива и допълнителни ремонти, които излязоха в процеса на работа, но очакваме майсторите от общинското предприятие да си тръгнат оттам до края на септември, обясни зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров.

Учебната година ще започне навреме и в четирите училища, които се обновяват по оперативната програма „Региони в растеж“, въпреки продължаващите ремонтни дейности, посочи зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров. Той обясни, че учениците ще учат на две смени, за да може учебният процес да върви нормално. Амбицията на общинското ръководство е ремонтите да приключат до края на годината.

„Вярно е, че се създадоха трудности за учебния процес, но все пак това е един голям шанс за Шумен, толкова много инвестиции в учебната инфраструктура, и трябва да направим компромис – и строители, и родители, и учители“, каза зам.-кметът по строителство инж. Боян Тодоров. Той обясни, че са взети всички мерки за безопасността на учениците.

В НУ „Илия Р. Блъсков“ ремонтът е най-напреднал. Не са завършени само външните площадки и една тоалетна. СУ „П. Волов“ ще стартира учебната година със завършени два от четирите етажа на сградата. Там ще се правят и външни асансьори.

СУ „Васил Левски“ ще отвори врати с 3 завършени етажа. В голямото и сложно за саниране училище „Трайко Симеонов“ в кв. „Боян Българанов“ учебната година ще стартира в източното крило. Там вече са завършени три от етажите, където може да се водят учебни занятия на две смени, обясни Тодоров.