Шуменският отбор спечели първия полуфинал в кампанията “Моят град – моята крепост” - Община Шумен

Шуменският отбор спечели първия полуфинал в кампанията “Моят град – моята крепост”

Учениците Ния Димитрова от ППМГ “Нанчо Попович” и Михаил Костов от СУ “Сава Доброплодни” спечелиха първия от четирите полуфинала на образователно-патриотичната кампания на МРРБ “Моят град е моята крепост”. Министър Николай Нанков, кметът Любомир Христов, областният управител Стефан Желев и двама заместник-министри – Таня Михайлова от МОН и Деница Николова от МРРБ бяха специални гости и жури на проявата.

Стартът на кампанията бе даден днес в Младежкия дом в Шумен с участието на Веселин Маринов и песента „За теб, Българийо“. Водещи на събитието бяха актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, които “изпитваха” участниците по българска история, география, фолклор, както и за обновяването на регионите с проекти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В състезанието участваха отборите на  Варна, Добрич, Разград, Русе, Силистра и Търговище. Победителите получиха раници и електронни четци Kindle. Отборът на Добрич се класира на второ място, на трето останаха участниците от Силистра. Съгласно регламента най-добрият отбор ще представи Североизточния район за планиране на големия финал, който ще се състои през есента в София.

В препълнената зала на Младежкия дом имаше над 400 ученици и атмосферата в нея надмина очакванията ни като емоция и заряд, обобщи на финала министър Николай Нанков. ”Искаме да създадем усещането у нашите деца, че по родните им места се случват положителни неща, че всяка българска община и всеки областен център има перспектива за развитие.” Заедно с образователния елемент кампанията има за цел да накара децата и младежите да се гордеят с родните си места и да ги мотивира да намерят причини да градят живота си в родния край.