Шумен отбелязва своя празник - Община Шумен

Шумен отбелязва своя празник

С издигане на националното знаме започна тържеството пред сградата на общината, посветено на празничния 11 май – Деня на Шумен. Флагът беше издигнат от дългогодишния директор на Профилираната природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ и носител на „Златна значка“ за принос в образованието и науката г-н Ваньо Георгиев. Знамето на Европейския съюз бе вдигнато от Петър Ангелов, удостоен с наградата „Ученик на годината“ за 2017-та година в хуманитарната и природоматематическа област, ученик от XII „в“ клас на ППМГ „Нанчо Попович“. Честта да издигне знамето на Шумен заслужи, поетът, автор на текста на химна на Шумен „Оттука започва България“ и почетен гражданин г-н Антонин Горчев.

В поздравлението си кметът на града Любомир Христов припомни, че празникът е повод да изразим любовта си към града и желанието да работим за него, за да превърнем Шумен в модерен и развит, красив и уютен град, в който да живеем. Той призова шуменци – „Да вървим заедно по този път, защото това е нашият град“.

Пред гражданите, които бяха дошли да почетат празника, бяха прочетени откъси от поздравителните адреси на президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателя Бойко Борисов. Поздравителни адреси бяха получени от кметове на общини, просветни, синдикални и обществени организации.

Сред официалните гости на церемонията бяха народните представители Румен Генов, Димитър Александров, Иван Иванов, Емил Димитров и Милен Михов, областният управител на Шумен проф. Стефан Желев, ректорът на ШУ „Еп. К. Преславски“ проф. Георги Колев и проф. Соня Тончева, директор на филиала на Медицинския университет – Варна в Шумен и др.

Преди началото на празничната програма Любомир Христов посрещна делегация от побратимения румънски град Браила, ръководена от представителя на Общинския съвет в града г-н Думитро Флорин, в която са включени директорът на Дома на културата г-н Чукашу Емануил, г-жа Мариана Хермел и др. В разговорите с местното общинско ръководство те увериха, че градът им ревниво пази спомена за Добри Войников и за още много български творци и революционери, които са живели в Браила и са подпомагали освободителната борба на българите.

В 11 часа в зала 363 започна тържествената сесия на Общинския съвет, на която бяха връчени наградите за изкуство и култура, проф. Христо Трендафилов бе удостоен със званието „почетен гражданин на Шумен“.