Шумен празнува 24 май - Община Шумен

Шумен празнува 24 май

Хиляди шуменци, деца и родители, ученици и учители, студенти и университетски преподаватели, просветни и културни дейци се включиха за поредна година  в празничната програма, организирана от Община Шумен, по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Празничното шествие, начело с иконата на Светите братя Кирил и Методий, започна в десет часа от площад „Кристал“. То беше предвождано от духовия оркестър на града, от първенците на Випуск 2018 и отличените с наградата на Шумен в областта на образованието за 2018-та година.

Кметът Любомир Христов, народните представители Румен Генов и Димитър Александров, областният управител Стефан Желев и председателят на Общинския съвет Борислав Беджев поведоха представителните блокове на висшите учебни заведения в града, училищата и детските градини,  читалищата, просветните и културните организации. Под звуците на химна на 24 май „Върви, народе възродени“ пешеходната зона от „Кристал“ до площад „Освобождение“  се изпълни от пъстрото множество на пищното шествие в прослава на българската духовност, писменост и култура.

По-късно, от 11 часа, кметът Любомир Христов и председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев връчиха тазгодишните награди за постижения в областта на науката и образованието за 2018-та година. „Златна значка на Шумен“ бе връчена на дългогодишния директор на ППМГ „Нанчо Попович“ Ваньо Георгиев.  Наградата му се присъжда за безспорните заслуги както за развитието на училището, което той успешно управлява 20 години, така и за принос при популяризиране на добрите практики в образователната система. Ученик на годината е Петър Ангелов, 12-ти клас, ПМГ „Н. Попович“. Отличието учител на годината в предучилищното образование получи Събинка Байнова, старши учител в ДГ „Конче Вихрогонче“. Учител на годината в начална степен е Димитринка Рачева, учител в СУ „Йоан Екзарх Български“. Наградата за директор на детска градина бе връчена на д-р Евгения Цветанова, директор на ДГ „Братя Грим“, а за директор на училище – на Марияна Йорданова, директор на шесто ОУ „Еньо Марковски“. Награда за принос в хуманитарните и педагогическите науки получи проф. Соня Илиева, преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“, за ученическа формация – ученическият отбор на Школа А&Б, за педагогически колектив в предучилищното възпитание – ДГ „Пролетна дъга“. На церемонията бе връчена награда и за академичен и научно-изследователски колектив в системата на висшето образование за сборника „Приносът на възрожденците за читалищното дело“ със съставител проф. Кина Вачкова. Фирма Ал и Ко получи наградата за юридическо лице за подпомагане на инициативи в областта на образованието. След връчване на наградите, от 11.45 ч. на сцената на пл. „Освобождение“ започна празничният концерт на трупата на Нешка Робева със спектакъла „Споменът за утре“.