Шумен празнува - Община Шумен

Шумен празнува

С церемония по издигане на знамената на България, ЕС и Шумен пред сградата на общината ще започнат тържествата по случай празника на града 11-ти май. Флаговете ще бъдат издигнати в 10.30 часа. В 11.00 часа в зала 363 ще започне тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени наградите за изкуство и култура, както и званието „Почетен гражданин на Шумен“. Гости по повод Деня на Шумен ще пристигнат и от град Браила, Румъния. Делегацията е съставена от общински съветници и представители на културни институции от побратимения румънски град.

В същия час, 11.00 часа стартират и организираните прояви за 11-ти май. По бул. „Славянски“ (между Паметника на съветската армия и пл. „Кристал“) в „Ателие на открито“ ще се представят школите на Центъра за подкрепа на личностното развитие  – ОДК. Под мотото „Да данцуваме заедно“ децата от Детския танцов ансамбъл „Веселяче“ с ръководител Боряна Колева ще покани шуменци и гостите на града на уроци по народни танци. Художниците от ОДК с ръководител Теменуга Христова ще рисуват по асфалта под надслов „Рисувай с нас“, а всеки желаещ може да стане диригент за един ден на хор „Бодра песен“ с ръководител Деница Узунова.

По-рано сутринта, от 9.30 в зала „Проф. Венета Вичева“ ще се проведат дебати между отборите на четири училища в града на тема: „Това правителство вярва, че младите хора могат да се реализират успешно в Шумен“.

В Деня на Шумен ще се проведе и състезание по краснопис във Второ основно училище „Петър Берон“, а Родолюбивия комитет „Крум Страшний“ ще представи жива картина – „Училищно изпитание“ по Стефан Изворски от 10.00 часа в двора на школото.

Пред сградата на общината ще се проведе състезание по стрийт баскетбол. На откритата сцена на пл. „Освобождение“ ще започне празникът за децата на Шумен, където ще има забавления и анимация. Пак там, в 12.30 на подиума ще излязат студенти от специалността „Педагогика на обучението по музика“ на Шуменския университет.

В 13.30 часа в ШУ „Еп. Константин  Преславски“ ще се проведе олимпиада по езикова култура за студенти и гимназисти. В парка между Община Шумен и Регионалната библиотека в 14.00 часа ще има уъркшоп по съвременни танци с участието на The Loud Dancers, Layout free run & parcour. В 16.15 часа в градинката пред паметника на ген. Мадатов ще има изпълнения на Градския духов оркестър „Михаил Биков“.

Проявите, посветени на Деня на Шумен – 11 май, продължават с изложба на випуск 2018 на СУ „Сава Доброплодни“, която ще бъде подредена и представена в ХГ „Елена Карамихайлова“ от 17.30 часа. В 18.30 часа пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще се състои официалното откриване на Международния фестивал „Друмеви театрални празници „Нова българска драма“.

Празничната програма ще завърши с концерт на поп-изпълнителката Поли Генова на откритата сцена площад „Освобождение“ от 18:30 часа.