Шумен чества деня на Съединението - Община Шумен

Шумен чества деня на Съединението

Шуменската общественост отбеляза 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. С военен ритуал пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“ бяха поднесени венци и цветя на признателност към делото на героите, подготвили и осъществили обединението на нацията.

Венци на паметника положиха кметът на града Любомир Христов, народни представители, областният управител проф. Стефан Желев, представители на държавни, обществени, военно-патриотични организации, политически партии и граждани.

В словото си по случай 6-ти септември полк. д-р Дилян Димитров, декан на  Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния военен университет „Васил Левски” подчерта значимостта на Съединението като акт.

„Денят на Съединението е важен за нас, българите, защото за него не се питаме, дали ни е подарено от някой друг. Победата в него не е спечелена с помощта на някоя от Великите сили. Съединението на България е извоювано със смелостта и родолюбието на българите. Актът на Съединението е най- силното доказателство, че като българи можем да застанем единни в каузата си, да отстояваме своите интереси и да градим отговорно бъдещето си.“

Той припомни и уроците на Съединението, актуални и днес. Българският народ налага на политиците да работят за обединението, каузата мобилизира нацията, създава лидери и показва, че само когато сме заедно, можем да градим отговорно своето бъдеще.

„Да следваме завещаната от предците ни свещена истина – Съединението прави силата!“, каза още в словото си Дилян Димитров.

На 6 септември се навършват и 136 години от създаването на първия полеви лагер на българската армия в село Мараш. По този повод пред паметната плоча в местността Марашката кория в селото също бяха поднесени венци и цветя.

На днешния ден и много шуменци се поклониха пред паметта на героите на Съединението.