Шумен ще отбележи 90 години от рождението на композитора Александър Танев - Община Шумен

Шумен ще отбележи 90 години от рождението на композитора Александър Танев

С фотоизложба, филм и концерт на смесения хор „Родни звуци“ с диригент Христо Атанасов и хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова на втори май в Шумен ще бъдат отбелязани 90 години от рождението на композитора Александър Танев.

В 17,30 часа във фоайето на Народното читалище “Добри Войников –1856“ ще бъде открита документална фотоизложба за живота и дейността на твореца. От 18,00 часа в концертната зала на читалището ще прозвучат творби от Александър Танев, ще бъде показан филм за него.

Гост на специалната вечер, посветена на Александър Танев в Шумен, ще бъде дъщерята на композитора, проф. д-р Борислава Танева, която ще представи  негови клавирни творби. В срещата ще участват още проф. д-р Стефан Хърков и Диана Дечева, изпълнителен директор на Фондация „Панчо ѝВладигеров“.

Александър Танев е композиторът, създал ораторията „Заветът“, посветена на 1300-годишнината от основаването на българската държава и изпълнена за първи път на 1 март 1982 година в залата на шуменския театър. Мащабната творба, включваща шест части, по текстове на Николай Зидаров и исторически документи от IX, X и XIII век остана свързана с нашия град и неговите изпълнителски състави: симфоничния оркестър с диригент Иван Вульпе и двата хорови колектива – „Родни звуци“,„Бодра песен“  и с диригента Венета Вичева.