Поздрав от стария Шумен

20 пана под открито небе на интересни сгради, улици и площади, места за отдих връщат посетителите назад в миналото и показват как е изглеждал Шумен в началото и средата на ХХ век. Експозицията „Шумен през фотообектива“ е подредена пред сградата на общината. Тя е посветена на 160 години от началото на музейното дело в Шумен и за първи път се представя на открито, каза при откриването директорът на Регионалния исторически музей Даниел Руменов. Информационните текстове са с превод на английски език.

Всеки, посетил изложбата, ще види изглед на града от 1910 година, който вдясно е уловил сградата на „Добри Войников“. Сградата е изградена в периода 1895-1898 година, като тогава читалището е носило името „Архангел Михаил“. Градското общинско управление и Военният клуб също са показани в експозицията. През 1905 година се поставят основите на градски общински дом по подобие на външното министерство във Виена. Военният клуб е изграден по инициатива на ген. Никола Иванов, става ясно в описанията под фотосите. Изкушените от миналото ще прочетат за „Гранд хотел България“ и емблематичния за града площад „Кушир“. Там през ХХ век в сградата над локал „Одеон“ се е помещавал хотел „Холивуд“. В експозицията със пощенски картички е запазен споменът за първия притежател на автомобил в Шумен. Това е Рафаил Мощев. Под картичката е изписано, че Стойко Иванов от с. Осмар е бил собственик на автомобил марка „Оверланд“. Търговци и адвокати са били първите притежатели на коли в града. Първата железопътна гара в Шумен, изградена през 1907г. също може да се види в изложбата. На фотосите са показани и как е изглеждала алеята на Кьошковете през 1917г., както Мъжката гимназия и Институтът в града.

Запечатаните кадри в експозицията ни дават възможността да надникнем още малко в стария и интересен Шумен. Съдебната палата по онова време се е наричала Общинско управление, а офицерските балове са се провеждали в салона на Военното събрание. Таблата са съхранили и изгледи на улица „Цар Освободител“ от 1915 година и Градската градина през 1932г. Запазен е и споменът как е изглеждала емблематичната природо-математическа гимназия „Нанчо Попович“ . В описанието под фотоса става ясно, че в миналото тя е била държавна и се е наричала Нанчова Девическа гимназия.

Изложбата „Шумен през фотообектива“ се организира от Регионалния исторически музей – Шумен по повод празника на Шумен – 11 май и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 

Skip to content