18 юли – денят на освобождението на Шумен и годишнина от рождението на Левски

Шумен почете деня на освобождението на града с мащабна историческа възстановка.
От 11.00 часа днес площад „Кристал“ се превърна в сцена, на която оживяха събития от Руско-турската война от 1877-1878 г. Над 100 души, членове на патриотични клубове от Шумен, Велики Преслав, София, Добрич, Варна, Търговище и Ямбол пресъздадоха сблъсъка между руски разузнавателен отряд и турския караул в околностите на Шумен – най-голямата крепост в европейската част на османската империя тогава, преговорите и подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя на 3 март 1878 г.
Влизането на ген. Сергей Белокопитов, посрещнат като освободител от местното население, церемонията, на която комендантът на града Фазлъ паша предава официално властта и ключа на града в ръцете на руския комисар по завзетите територии генерал Пьотр Вановски, а той го предава на шуменци, символичният подарък – иконата на св. Кирил и св. Методий, върнаха присъстващите към емоцията на онзи така дълго очакван миг преди 143 години. Във възстановката се включиха и групи от народните читалища в общината.
Час по-рано с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски Шумен почете годишнината от рождението на Апостола на свободата. Цветя и венци положиха пред паметника граждани и гости на града. Стихове за Левски рецитира Марина Христова, ученичка в 12 клас на ПЕГ „Никола Вапцаров“.
На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов и неговият екип, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, представители на ръководството на областната управа, на ШУ „Еп. К. Преславски“ и граждани.
Организатори на честванията са Община Шумен, Командването на Шуменския военен гарнизон, Сдружение „Жива история“ – Шумен и Национално дружество „Традиция“ – клон Шумен.
Skip to content