180 състезатели идват в Шумен за участие в Международния есенен турнир по информатика

180 информатици от 9 държави са подали заявки за участие в 11-ия Международен есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“, който ще се проведе на 22 и 23 ноември в ШУ „Еп. К. Преславски“. Заедно с тази надпревара на 23 и 24 ноември ще се състои и Националният турнир по информатика, като в него ще вземат участие 200 състезатели. Това съобщи на пресконференция председателят на организационния комитет на състезанието Бисерка Йовчева. В брифинга участваха и зам.-кметът на община Шумен д-р Светлана Маркова, председателят на Общото събрание на ШУ „Еп. К. Преславски“ доц. Юрий Проданов и зам.-деканът на Факултета по математика и информатика в ШУ доц. Теодоси Теодосиев.

Очаква се в Шумен да пристигнат състезатели от най-силните държави в сферата на информатиката, каза Бисерка Йовчева. „Заявки за участие са подадени от информатици от Армения, Казахстан, Сърбия, Румъния, Молдова, Украйна, Русия, България. За първи път в състезанието ще се включат и състезатели от Азербайджан“, уточни Йовчева. Тя припомни, че турнирът се провежда едновременно в две възрастови групи – младежка (за ученици до 15 години) и старша възраст (за ученици от гимназиална степен). Шумен ще бъде представен от два отбора, по един във всяка възрастова група.

От името на Община Шумен зам.-кметът д-р Светлана Маркова пожела успех на участниците и най-вече на шуменските представители. Тя допълни, че общинската администрация подкрепя финансово състезанието и осигурява наградния фонд за победителите в надпреварата.

Международният есенен турнир започва на 22 ноември, от 9.00 часа, в ШУ „Еп. К. Преславски“. Официалното закриване и церемонията по награждаването са на 23 ноември, от 19.30 часа, в зала „Проф. Венета Вичева”. Състезанието се организира от Община Шумен, ШУ „Еп. Константин Преславски“, Факултета по математика и информатика и Школа „А&Б“.