31 екипажа са заявили участие в тазгодишното издание на рали „Стари столици“ - Община Шумен

31 екипажа са заявили участие в тазгодишното издание на рали „Стари столици“

31 български екипажа са подали заявки за участие в тазгодишното 49-то издание на най-старото рали в България „Стари столици“, което ще се проведе в събота и неделя на 1 и 2 септември в Шумен. Това стана ясно на пресконференция днес с участието на зам.-кмета по образование и култура Найден Косев, Савко Панайотов, директор на състезанието, Петър Минчев, председател на АСК „Стари столици“ и комисар Йордан Дундаков, комисар от ОД на МВР – Шумен, началник на охраната на състезанието.

49-тото рали  „Стари столици“, което предстои през уикенда, е сред най-мащабните спортни събития, очаквано както от състезателите, така и от любителите на автомобилния спорт и обществеността в Шумен. „От името на кмета Любомир Христов пожелавам на организаторите да се получи вълнуващо състезание и хубаво шоу за зрителите и като цяло за автомобилния спорт“, каза зам.-кметът по образование и култура Найден Косев в началото на брифинга и пожела успех на всички.

По думите на директора на ралито Савко Панайотов очаква се голяма конкуренция и силно представяне на участниците. „Почти всички пилоти от цялата страна са заявили участието си в рали шампионата. За разлика от други  надпревари рали „Стари столици“ е с по-късо трасе и това го прави по-интересно, тъй като през цялото време на състезанието има интрига“. Той допълни още, че при по-дългите трасета, когато се натрупат разлики в първите етапи, темпото спада. А тук до предпоследния етап не е ясно кой ще е победител и интересът към надпреварата остава до последната минута.

Общата дължина на трасето е 221 км., като 81 км. от тях са състезателни. Скоростните етапи са общо 9, разпределени в двата дни. За трета поредна година ще проведе етап на пл. „България“, а за втори път ще има макадамова отсечка – близо до Ловната хижа. Според организаторите това прави надпреварата по-атрактивна за участници и зрители.

За безопасното протичане на състезанието са ангажирани 54 охранители, които ще следят за реда по време на събитието. Директорът на състезанието Савко Панайотов и комисар Дундаков призоваха зрителите да изпълняват стриктно нарежданията на охранителите и съдиите, които ще са по трасето. По думите им, най-важното е надпреварата да започне и завърши без проблеми от всякакво естество.

Официалната церемония по откриването на рали шампионата ще се състои от 12.30 часа в събота пред сградата на Община Шумен. Първият етап стартира в 13.43 часа, а състезателният ден ще завърши с етапа на пл. „България“ от 17.00 часа. Награждаването на победителите ще се състои в неделя, от 14.40 часа отново пред общината.

Най-старата рали надпревара „Стари столици“ се организира от Община Шумен, АСК „Стари столици“, СБА-Шумен и спонсори.